Hehkutusta (poikasia) ja pieni gallup!

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Hehkutusta (poikasia) ja pieni gallup!

Viesti Kirjoittaja Blue »

Nyt on hieno fiilis! Löysin nimittäin eilen altaastani kerritetran poikasia :D 2 kpl vaan, mutta kuitenkin. Ensimmäinen kala joka on oikeasti kutenut. Millit saivat aikoinaan poikasia, niitäkin tuli ehkäpä 5 kpl :roll: Ei tämä nyt muiden mielestä varmaan suuri asia ole, mutta ensimmäiset poikaset kyllä vetää naaman virneeseen! Allaskaan ei ole kuin muutaman kuukauden vanha.

Tässä samassa voisinkin kysyä, että mitkä kalat ovat teillä ensimmäisenä saaneet poikasia? Galluppia on tainnut olla aiheesta mitkä kalat ovat kuteneet, mutta nyt kysynkin niitä ensimmäisiä :) Ja kertokaapa vaikka samaan että mitkä ovat olleet "tärkeimpiä" poikasia?
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Ekana ehtivät palettikalat. Tärkeimpien pallille nostaisin ehkä tarkemmin määrittämättömät nuolimonnini. Eniten poikasia ovat tehtailleet maatiaispartamonnit :roll:... Lisääntymissuoritusta toivoisin eniten ehkä vihermonnisiltani.


Kati
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Onnea :)

Kaizun kanssa hämmästeltiin viikko sitten kun löysimme 2 parisenttistä murisijarihmakalan poikasta aivan eri altaasta kuin missä vanhemmat asuvat. Olivat kulkeutuneet ilmeisesti kasvien mukana ja selvinneet affentenkin hampailta, ovelukset 8O

Ensimmäiset poikaset olivat synnyttäviä hammaskarppeja, ja ensimmäinen kunnon ylläripoikue oli huulirihmakalatriplalta jonka koemielessä siirsin kutualtaaseen. Kuplapesän hävittyä (kuvittelin että hommasta ei tullut mitään) ja lähtiessäni reissuun siirsin emokalat takaisin isompaan altaaseen ja sammutin kutupurkista suodattimen ja lämmittimen. Parin viikon kuluttua yllättäen huomasin altaassa piipertävän pieniä poikasia. Oli lievä yllätys sekin :P

Sateenkaarikirjoahvenet tehtailevat poikasia jatkuvasti, ja purjesampimonnitkin parin viikon välein, samoin murisijat. Aikuisiksi ei edellä mainituista toistaiseksi ilman siirto-operaatioita ole poikasia selvinnyt (3 pikkusampparia on pelastettu :) ). Kivaa olisi jos yllättäen vaikkapa kaari- tai isoleopardimonniset päättäisivät kutea.
Tapsa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 203
Liittynyt: 23:52, 20.02.2002
Paikkakunta: Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ensimmäiset poikaset taisivat silloin joskus olla palettikalalla, jota pitkään aikaan meidän altaissamme ole enää ollut.
" Tärkeimmät" sitten varmaankin menevät tuonne kiekkojen puolelle ( tosin myös eniten aikaa, ja vaivaa vievät).

Tälläkin hetkellä kiekoilla poikasia on, myöskin malawialtaassa uiskentelee muutama affenpienokainen ( Metriaclima estherae).
Viimeksi muokannut Tapsa, 14:03, 24.07.2003. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
aapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 105
Liittynyt: 20:42, 25.03.2003
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja aapo »

Ensimmäinen oli tietysti miljoonakala. Mutta lehtikset olivat ensimmäisiä kutevia kaloja.
Elmiira
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 21:23, 05.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Viesti Kirjoittaja Elmiira »

Ensimmäiset kalat, jotka kutivat, olivat kuparimonniset. Niistä säilyi yksi poikanen jopa hengissä.

Platytkin pyöräyttelivät poikasia tasaseen tahtiin, ylläri.

Lehtikalat kutevat jatkuvasti, mutta jälkikasvua ei vaan tule :roll: .

Ja viimesin ja ehkä onnistunein kokeilu oli kiilakylkien kudettaminen. Nyt on kasvamassa kymmenkunta pientä kiilakyljen poikasta.
[;)]
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Kyllä kalavauvojen bongaamisesta tulee aina hyvä mieli, ainakin aluksi. Onhan se aika selvä merkki asukkaiden viihtymisestä ja tenavien kasvaminen terveinä jo merkki hyvistä olosuhteista. Ihan ensimmäinen selvinnyt kersa oli kuparimonnisen. Se asusteli ihan omassa kämpässään ensimmäiset viikot - Eheim Classic 2215:ssä - ennenkuin siirtyi pääaltaaseen muiden seuraan. Uskon vesiolojen olleen aika samanlaisia...

Nykyisessä allaskokoonpanossa töyhtö(äly)kääpiöahvenet saivat kymmenen tenavaa. Jouduin ikävä kyllä keräämään kaikki kalat hetkeksi ämpäreihin ja ilmeisesti tuosta ruljanssista stressaannuttuaan neljä tipahti. Kuusikko matkusti jo kalakauppaan etsimään uutta kotia.

Viileävesialtaassa kardinaalikalatkin saivat kersoja. Hymy oli leveä kun eräänä päivän huomasin muutaman kymmenen ihan pientä sinttiä uiskentelemassa suodatinmaton edustalla. Hymy vain hyytyi pikkuhiljaa kun parin päivän välein määrä nousi sillä muutamalla kymmenellä. Nyt niitä on sitten joitain satoja. Isoimmat ovat jo puolitoistasenttisiä ja missään vaiheessa en ole muuttanut ruokintaa siitä tavallisesta "pakastetta ja normaaleja kuivakaikenlaisia sekaisin" -tyylistä. Poikasia ei siis ole ruokittu erikseen (sama ahventenkin kanssa) vaan ilmeisesti ne mutustavat maton pinnalla eläviä pieneliöitä.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Ekat kalat jotka lisääntyivät, olivat miekkapystöt ja miljoonakalat. Yllättävimmät lisääntyjät olivat juovanuolimonnit, mutta sitten kun ne kuudennen kerran kutivat, ei se enää tuntunutkaan yhtään ihmeelliseltä. Kun ilmat viilenevät, nuolimonnit menevät taas omaan akvaarioon lisääntymään.
subavdi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 99
Liittynyt: 22:59, 22.04.2003
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja subavdi »

Ekat kutijat ovat olleet lehtikalat.

Elmiiran kiilakylkien kudetus kiinnostaa, sillä olen perustanut keväällä 128 l:n purkin juuri kiilakyljille... Siis, jos jaksat laittaa oloista lisää tietoa?
Elmiira
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 21:23, 05.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Viesti Kirjoittaja Elmiira »

subavdi kirjoitti:Ekat kutijat ovat olleet lehtikalat.

Elmiiran kiilakylkien kudetus kiinnostaa, sillä olen perustanut keväällä 128 l:n purkin juuri kiilakyljille... Siis, jos jaksat laittaa oloista lisää tietoa?
Allas oli 40 litrainen, jossa oli hyvin turvetettua vettä. pH oli noin 6.5, hyvin pehmeää ja lämpötila heilui noin 26-27 asteessa. Muutamia rusolehden taimia ja argentiinanvesiruttoa kasveina.
Kutupurkkiin laitoin 2 koirasta ja 2 naarasta. Ruokin pakasteilla, matosilla pääosin. Kalat taisivat olla siellä noin 1.5 viikkoa kun hetmostuin kun en ollut nähnyt niiden kutevan. Otin aikuiset pois ja pikkuhiljaa alkoi poikasiakin näkymään kasvitiheiköissä. Poikasille syötin alkuun ihan kuivaruokaa, mikä oli virhe. Nyt ne syövät artemiaa ja kasvavat huimaa vauhtia. Nyt poikaset asuvat 60 litrasessa altaassa, jossa on mattosuodatin. Enempää en osaa kertoa.. laita vaikka yv:tä jos keksit kysyttävää.
iisa
Member
Member
Viestit: 320
Liittynyt: 15:23, 29.09.2002

Viesti Kirjoittaja iisa »

Täplämonniset kutivat ensimmäisenä, eikä muut sitten kuteneetkaan (muut=kiilakyljet ja 2 naaraspartista [;)] ). Ja ihka ensimmäinen poikanen taitaa uiskennella nyt siellä sinun altaassasi (Blue) :) .
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Miljoonakala oli ensimmäinen poikasia pukannut, yllättäen :)

Tärkeimpiä poikasia ovat olleet ihan tavalliset partikset, joista olen jotenkin hyötynytkin (toisin sanottuna saanut rahaa, kalanruokaa, kaloja, kasveja ym pikkupartaisia vastaan).
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Deirdre
Member
Member
Viestit: 338
Liittynyt: 14:40, 03.05.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Deirdre »

Murisijat kutivat jo reilun kuukauden päästä muutosta. Poikasiakin tuli, mutta sitten isukki söi kaikki. Kutupari muutti, sillä muut olivat hätää kärsimässä niiden kutu- ja poikastenhoitopuuhissa. Toinen, paljon pienempi pari ei ole vielä ainakaan kutenut, vaikka melkoisen varmasti ne ovat eri sukupuolta.
Haaveissa akvaarioharrastuksen uudelleenaloittaminen.
totoro
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 14:40, 19.03.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja totoro »

Ensin ehti miljoonakalamme tehdä vaivaisen yhden poikasen, joka syötiin.Sen jälkeen alkoi ryyti kirjoittaa; ensin joku milli teki 8 poikasta ja nyt teki pulskin naaraamme kerralla n. 40 poikasta! :mrgreen:
Maarittip
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 18:47, 20.10.2002
Paikkakunta: Kalajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maarittip »

Ensimmäiset poikaset ilmestyivät maatiaispartamonneille, seuraavaksi syntyi pieniä mustamolleja ja sitten viime aikoina miljoonakalan poikasia. Tärkeimmät tai halutuimmat olivat maatiaispartamonnin poikaset.
Jokaisessa puutarhassa kasvaa rikkaruohoa.
(yleiseurooppalainen sananlasku)
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

iisa kirjoitti:Täplämonniset kutivat ensimmäisenä, eikä muut sitten kuteneetkaan (muut=kiilakyljet ja 2 naaraspartista [;)] ). Ja ihka ensimmäinen poikanen taitaa uiskennella nyt siellä sinun altaassasi (Blue) :) .
Juu, juuri eilen bongasin pikkuisen, on ainakin vielä pysynyt tallessa [;)]

Ajatella, meillä ei ole syntynyt edes partiksille poikasia.. tosin taitavat olla kaikki ukkoja :mrgreen:
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Viesti Kirjoittaja skare »

Ensimmäiset poikaset tulivat meillekin miljoonakaloilta... ja aiheuttivat suurta innostusta :)

Nykyisin eniten innostusta ja ihastusta herättävät panda- ja helmimonnisen (C. sterbaita ilmaantuu säännöllisesti ulkosuodattimiin)poikaset sekä tietysti kiekkojen kutuyritykset. Tai no, itse asiassa kudut ovat olleet onnistuneita mutta pikkuiset ovat aina päätyneet toisten suihin siinä vaiheessa kun ovat lähteneet uimaan.

Hauskimman yllätyksen tarjosi yksinäinen sitruunatetran poikanen, joka oli ilmaantunut karanteenialtaaseen (2 lehtikalan sekaan muuten...) ja jonka bongasin vasta silloin kun sen äiti, isä, sedät ja tädit eli koko muu sitruunatetraparvi oli myyty eteenpäin jo viikkoja sitten.
marppa
Member
Member
Viestit: 450
Liittynyt: 16:18, 26.02.2003
Paikkakunta: Viljakkala

Viesti Kirjoittaja marppa »

Kääpiöakarat pyöräyttivät ensimmäiset poikaset meillä. Nyt olen innolla odotellut josko loistikset innostuisivat myös kutupuuhiin, mutta näyttää pariskunnalla menevän hiukan heikosti, tappelevat aina kun toisensa näkevät... :?
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Enpä enää muista, mistä Suomen Akvaarioliiton pronssimerkin viljelystä sain :mrgreen:
Hopeisen sain Astronotus ocellatus eli Oskarin viljelystä.
Kultaisen toi Triglachromis otostigma.
Viimeksi Tropheus moori päästi poikaset ulos ja Cyprichomis leptosoma sillikirjoahven hautoo edelleen. Hautoi koko muuttohässäkän ajan.
Viimeksi muokannut jarvij, 22:32, 24.07.2003. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Ensimmäiset "omat" poikasia vääntäneet (luonnollisesti eivät kuitenkaan kuteneet..) kalat olivat kotona olleessa 64-litraisessa itsekseen lisääntyneet miljoonakalat. Todennäköisesti seassa oli alusta asti myös platyja ja miekkapyrstöjä, mahdollisesti myös mustamolleja, jotka saivat jälkikasvua. Muisti ei noitten osalta kuitenkaan erityisen hyvin pelaa, sillä olin tuolloin itsekin vielä poikas-asteella.. 8)

Erityisiä systemaattisia pyrkimyksiä viljelyyn ei ole oikeastaan tähän päivään mennessä ole ollut, mutta epäonnistuneita kutuyrityksiä on ollut mitä erilaisemmilla altaissamme/altaissani uiskenneilla otuksilla. Joitakin onnistumisiakin on kuitenkin tullut todistettua, kuten helmiäistonkijoiden parisen vuotta sitten(?) tapahtunut kutu, jota seurasi erittäin mielenkiintoinen poikastenhoito- ja kaitsemisjakso.
"It's an addiction and it can't be fixed"
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

Näyttäisipä melkein kaikilla olleen noita perinteisiä miljoonakalan poikasia [;)]

Eilen huomasin vielä yhden huomattavasti kahta edellistä pienemmän poikasen. Hengaili jaavansammaleessa ulkosuodattimen vedenottoputken vieressä.. taitaa olla syytä avata suodatin ja tarkistaa ettei sinne ole mennyt poikasia (tuli tuosta skaren jutusta mieleen) :mrgreen:
jazoni
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:32, 26.09.2002
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jazoni »

Mulla ei ollut miljoonakalat, vaan tänään aamulla kaverin luota kotia tultua huomasin altaassa uivat 100-150 Texasinkirjoahvenen poikasta. Tämä siis eka mulle 1,5 v. harrastusajan jälkeen. Täytyy sanoa että on ollut naama lasissa kiinni sen jälkeen :). Sen verran mielenkiintoisia otuksia.
Lypsykoneenkuljettaja jo kolmannessa polvessa.
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Seura-akvaarioissa ovat itsekseen lisääntyneet kerritetrat ja tähtipartamonnit, kudettaa en ole edes yrittänyt.

Viimeisin yllättävä löytö on kaksi pikkiriikkistä neonsateenkaarikalan poikasta kuusikymppisestä altaasta, johon on viimeksi koskettu yli kaksi kuukautta sitten, jolloin sieltä poistin karanteenissa olleet kalat. Sen jälkeen allas on ollut piilossa ja peitettynä, unohdettuna, vedet sinne jäi ja pieni Fluval ykkönenkin siellä on pörissyt tukehtumispisteessä. Kun rupesin tyhjentämään allasta, siellä oli helteiden jäljiltä neljäsosa vedestä jäljellä ja sitten nuo kaksi onnetonta sinttiä, hiekkaa ja muutama kivenlohkare! Ihmeen sitkeitä ovat olleet, ruokaa eivät ole koko aikana saaneet, eikä vettä ole todellakaan vaihdettu. Kitukasvuisiahan nuo tietysti ovat, mutta jospa noista saisi jotain kalua ruokkimalla... :roll:
Parasta ihmisessä on koira.
Anza
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 18:33, 19.10.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anza »

On aina hienoa saada kalansa lisääntymään, varsinkin alkuun, vaikka on tuo poikasten hoitaminen sitten työlästäkin hommaa.

Itselläni miljoonakalathan ne poikasia tehtailivat joskus alkuun kun niitä vielä oli...

Sittemmin olen kudettanut (pikku)kiilakylkiä, btw - samoja jotka sittemmin muuttivat Elmiiran luokse ja saivat jälkikasvua siellä ;).
Kuteneet ovat jotkut muutkin kalat, mutta poikasiksi asti eivät ole seura-akvaariossa kuoriutuneet.
Kawai
Member
Member
Viestit: 275
Liittynyt: 14:24, 05.12.2001
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kawai »

Täällä ehtivät ensin töyhtökääpiöahvenet. Poikaset tosin pikkuhiljaa kaikki katosivat, kuten myöhemmin myös vanhempiensa kohtaloksi osoittautui. Seuraavana listalla on partikset, joiden poikaset ovat jo parisenttisiä. Lisäksi ovat joukkoon liittyneet keltabarbit, joiden poikaset kuin ihmeen kaupalla ovat selvinneet ainakin jonkin aikaa ylikasvillisuusongelman pelastaneina. Suurimmat näistä ovat jo puolitoistasenttisiä. Toivottavasti edes pari-kolme viimeksimainittua selviää aikuisiksi asti.

Tulevaisuudessa on varmaa, että sinirihmat alkaa kutea. Ovat tällä hetkellä kuitenkin sen verran nuoria vielä, että ei ole vielä ajankohtaista. Mustatetratkin touhusivat nuorempina paljonkin, mutta mäti tuli varmaan kaikki popsittua, etenkin kun silloin ei ollut kasveja niin paljon suojana.

Kutematta ovat enää kaloistani siis mainitut sinirihmat ja leväbarbit. Pitäisiköhän päästää vesiarvot oikein kuralle ja vaihtaa sitten kunnolla vettä? Jos vaikka nekin yllättäisivät. :) Näin olen antanut itseni foorumin kirjoitusten perusteella ymmärtää, että saattaisi käydä.

-K-
"Paikallisia sadekuuroja... ja v***t!!" - Nooa, 4341 eKr
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”