Akvaarioliiton viljelykilpailu

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Akvaarioliiton viljelykilpailu

Viesti Kirjoittaja skare »

Kuten akvaarioseurojen jäsenet tietävät, Suomen Akvaarioliitto järjestää ensi viikonloppuna koulutus- ja virkistyspäivät täällä Tampereella (ko. tapahtumaan voi muuten vielä ilmoittautua mukaan mikäli kiinnostusta ja ideoita löytyy, ottakaa tällöin yhteyttä Ville Kivisalmeen ville.kivisalmi [at] helsinki.fi). Tarkoitus on mm. pohtia liiton tulevaisuutta sekä kehittää nykyistä toimintaa paremmin jäsenyhdistyksiä palvelevaksi.

Koska kaikki halukkaat eivät varmasti pääse syystä tai toisesta paikalle keskustelemaan, avaan tämän keskustelun erityisesti viljelykilpalua silmälläpitäen. Tietysti muitakin ideoita SAL:n toiminnan kehittämiseksi saa ja kannattaa myös esittää... ideoista tehdään yhteenveto, joka esitetään lauantaina koulutuspäivillä.

Nyt jos koskaan kannattaa siis avata sanainen arkkunsa ja sanoa mielipiteensä siitä, miten viljelykilpailua kannattaisi kehittää. Kaikkihan ovat varmaan sitä mieltä, ettei se nykyisellään oikein toimi ja että kilpailu olisi hyvä saada osaksi SAL:n uusia nettisivuja, mutta Akvaarioliiton väki ottaisi varmasti mielellään vastaan myös konkreettisempia ideoita. Eli jos ja kun viljelykilpailu viedään nettiin, millainen toivoisitte sen olevan?

Lisäksi kuulemani mukaan SAL etsii yhä henkilöä, joka haluaisi jatkossa ottaa vastuun viljelykilpailun koordinoinnista (viljelyraportoinnin kehittäminen, pistelaskenta, lajipäivitykset jne).
Tevi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 23:21, 26.01.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Tevi »

Ehdottomasti viljelyraportit pitäisi saada julkaistuksi liiton sivuilla. Viljelijä voisi olla nimetön/nimimerkki/omalla nimellään kunhan itse raporttien siällöt olisivat nähtävillä. Näistä muut voisivat hakea innostusta ja oppia.

Lisäksi pistelaskenta viljelijöiden/seurojen osalta voisi olla "reaaliaikainen". Eli pistetilanne olisi liiton sivuilla näkyvissä ja sitä päivitettäisiin aina uusien raporttien saapuessa. Tämä voisi myös osaltaan innostaa jättämään raportteja.

Jonkin näköinen keskustelupalsta voisi olla myös kiva. Kun viljelyraportti julkaistaan siitä avattaisiin keskustelu jossa muut voisivat kysellä lisätietoja ja tarkennuksia. Viljelijä voisi neuvoa kyselijöitä.

Itse jätin pari vuotta sitten muutaman raportin. Ne katosivat kuin mustaan aukkoon. Mitään palautetta en saanut. Minä tai kukaan muu ei varmaankaan koskaan hyötynyt mitenkään raportoinnistani. Todella masentava kokemus. Enää en ole viitsinyt raportteja täytellä vaikka pentueita on saatettu maailmalle. Jossain vaiheessa kyselin HAS:lta vanhoja raportteja selattavaksi ... kukaan ei tiennyt missä ne ovat :(. Tämän jälkeen muutama raportti julkaistiin seuran sivuilla, mutta näytti olleen satunnainen tapahtuma.

Yleensäkkin kaikessa toiminnassa hyvä periaate on että jos käytäjä/asiakas tekee toiminnon niin vaste tulisi olla mahdollisimman välitön niin että jotain näkyvää tapahtuu.

tero
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Raportit näkyville ja jos vain suinkin löytyisi vielä joku (tai jotkut) ihminen joka viitsisi tehdä eniten viljellyiden lajien viljelyrapsoista jonkinsorttisen yhteenvedon / vinkkilistan, niin bravo. Esim. joitain monnisia, miljoonakaloja, joitain tetroja jne. on varmasti viljelty sen verran paljon, että raportteja ei lue kuuluisa erkkikään läpi, vaan olisi hyvä jos olisi näille lajeille erillinen esittely missä kerrotaan kalan perusvaatimuksista ja yleisimpiä vinkkejä siitä miten lisääntyminen on saatu laukaistua ja miten poikasia on hoidettu.
Tämän tyyppinen tietokanta palvelisi harrastajia ja olisi äärimmäisen kätevä.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

En tiedä ketä auttaisi, mutta jokavuotinen Top-10 olisi mielenkiintoinen. Eli kerättäisiin 10 hienointa/vaikeinta viljelysuoritusta ja tehtäisiin niistä lista akvaarioliiton sivuille.
Biotooppiharrastaja
vikki80
Member
Member
Viestit: 270
Liittynyt: 16:04, 09.07.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Veteli

Viesti Kirjoittaja vikki80 »

kaikkein kätevintä olisi jos viljelyraportin voisi täyttää netissä ja jos samaa raporttia voisi käydä myöhemmin päivittämässä niin hommasta saisi varmasti mielenkiintoisemman.
Raportit tai osa raportin tiedoista voisi olla suoraan netissä ihaltavana vertailtavana.
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Onko Suomessa käytössä "ansiomerkki"-systeemi? Tyyliin pronssi, hopea, kulta-suoritus?
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Helinä79 kirjoitti:Onko Suomessa käytössä "ansiomerkki"-systeemi? Tyyliin pronssi, hopea, kulta-suoritus?
On, juuri näin.

Itse olen sitä mieltä, että ennenkuin pisteidenjakoa on mietitty uudestaan on muita toimenpiteitä lähes turha ajatella. Minua ainakin lähinnä naurattaa vaikeasti viljeltävistä tai ensikudetuksista saatavat pronssimerkit. :roll: Vanha pisteytys kannustaa kirjoittamaan miljoona raporttia partisten ja minjoonakalojen lisääntymisestä, ei paljon muuta.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

-Alix- kirjoitti:Vanha pisteytys kannustaa kirjoittamaan miljoona raporttia partisten ja minjoonakalojen lisääntymisestä, ei paljon muuta.
Tuo on syy miksi itse en edes ole harkinnut raportin täyttämistä vaikka poikasta on pukannut. Tietenkin on ihan ok jos altaissa on sellaiset olot että millikset ja partikset kutevat, mutta.... Tuo minun Top-10 olikin idea jolla voisi tuoda lisä-arvoa "vaikeiden" lajien kudetukselle.
Biotooppiharrastaja
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Olen miettinyt myös SAL:n viljelykilpailun tarpeellisuutta ja pisteiden laskua. Ensin tietty piti selvittää motiivit, että miksi ylipäänsä kaloja pitäisi viljellä kun mm. singaporelaisilla näyttäisi homma hanskassa ja sieltä halvalla saa kaloja. Onko se sitten oikein niitä kalaparkoja kohtaan, että niitä roudataan maapallon toiselta puolelta pelkästään parin hullun akvaristin silmän iloksi? Matkalla kuolee varmasti paljon kaloja ja nekin jotka joskus pääsevät perille, eivät varmaankaan arvosta kohtaloaan. Lisäksi tuliaisina tulee aina vaan uusia kalatauteja. Olisi ihanteellista jos saisimme pitää omat vanhat kalatautimme ja rasittaa kaloja mahdollisimman vähän silloin kun niiden on aika siirtyä akvaariosta toiseen. Pitkät kuljetusmatkat eivät todellakaan ole edullisia kaloille, mutta taudeilla varmasti sitäkin enemmän.

Harrastajille hyöty viljelykilpailusta on viime aikoina ollut minimaalinen. Raportteja voi juu täyttää, mutta sen jälkeen niistä ei tavalliselle harrastajalle ole mitään hyötyä. Raportit pitäisikin saada jokaisen SAL:oon kuuluvan seuran jäsenen näkyville. Jokin nettifoorumi olisi sen puolesta varmaan paras paikka. Siellä voisi täyttää lomakkeen jolla saisi postattua viljelyraporttinsa. Viesti = raportti tulisi näkyville foorumille vasta kun SAL on sen hyväksynyt. Ei varmaankaan ole mitenkään älyttömän vaikea toteuttaa...jos tietäisi jotain foorumin ylläpidosta.

Pisteytys pitäisi kilpailussa uudistaa ihan totaalisesti, tai no, nuorisojäsenille viljelystä voisi tulla hieman enemmän pisteitä ja myös ensikertalaisille. Eihän se nyt iästä ole kiinni viljelyn vaikeus, vaan kokemuksesta. Viljelyn vaikeuteen vaikuttaa toki kokemuksen lisäksi myös viljeltävä laji ja poikueen koko. Viiden miljoonakalan kasvattaminen on moninkerroin helpompaa kuin viidenkymmenen. Pisteytys voisi olla sidoksissa poikasen käypään myyntihintaan. Silloin 50:n miljoonakalan viljelystä saisi 50x2,5= 125 pistettä. Suhteessa varmaan aika sama vaivaan (poikasten kasvatusaika ja hoidon määrä) ja vaikuteen nähden kuin jos viljelisi myyntikokoon 10 isoseeprapelkoa --> 10x45= 450 pistettä. Oli mikä laji hyvänsä kyseessä, ensimmäisestä viljelystä pitäisi saada myös korotetut pisteet, koska seuraavalle viljelijälle homma on paljon helpompi kun on jipot tiedossa.
En sitten tiedä tarkemmin miten saisi jäseniä kannustettua viljelemään myös niitä "mahdottomia" lajeja, joiden myyntihinta ei kuitenkaan kaupoissa ole kovin korkea (Botiat ja leväbarbit esim.). Korotetut pisteet tms.?
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Tuollainen porrastettu pisteytys ei ole paha idea, tosin myyntihintaan sitominen ei välttis toimi. Myyntihinta muuttuu vuosien varrella (=vaatii päivitystä, mikä on hankala asia kun ottaa huomioon lajistorunsauden) ja lisäksi jokin kauhean vaikeasti kudetettava kala voi olla halpa (esim haibarbi).

Suurin työ lienee kalalajien vaikeusasteen miettiminen sekä jo kudetetuista, että vielä suomeen tuomattomista kaloista. Lisäksi merivesipuolen kalastoa voisi liittää viljelylistoille, niiden viljelyä kun voisi kannustaa hurjan paljon enemmän kuin nykyään.

Imisen motiivi viljelyyn lienee nykypäivänä useimmiten maine ja kunnia, eli mitä julkisemmaksi tulos saadaan, sen enemmän voi Veikko Viljelijä läpsytellä henkseleitä ;) Eli nettipohjainen kuturaportin täyttäminen ja vaikkapa kuukausittainen hyväksyminen ja julkistaminen olisi mainiota.

Nettisivuille voisi rakentaa jonkun fiksun tiedostohakemiston esim. lajiryhmittäin (ja mahdollisesti näiden alle vielä alaryhmiä) ja niiden alle siirrettäisiin suoraan julkistettavat raportit. Niin ne olisivat heti jokseenkin lajiteltu tulevaa selailua varten.

Toinen tekninen asia on käyttäjän autentikointi. Jokaisen pitäisi rekisteröityä käyttäjäksi jotenkin mahdollisimman virallisesti ja vuosittain pitänee päivittää kuuluuko johonkin SAL:n alaiseen seuraan (eli SAL lähettäisi seuroille vaikkapa seurakohtaisen uuden vuoden aktivointikoodin, jonka seura lähettää jäsenilleen tjsp).

Mutta mitä enemmän asiaa miettii, sen työläämmältä se vaikuttaa, vielä jos lisää keskusteluntynkää raporttien kylkeen. Iso projektihan tuo nettiin vieminen on vaikka katsoisi sitä miltäkannalta. Löytyykö ihmistä, joka suostuu sitoutumaan tekemään tämän säännöllisesti (ja hänellä vieläpä olisi pidempiaikaista jaksamista, ettei koko juttu kuivu kasaan yhden ihmisen kyllästymisen takia) ja jolla on auktoriteetti hyväksyä raportit kuukausittain? Oli järjestelmä kuinka hieno tahansa, on se aivan turha jos se ei joko toimi melkein kokonaan automaattisesti tai sitten mahdollisimman pienellä työllä.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Sen voisi jättää viljelijän vastuulle todistaa viljelyn vaikeusaste (kerroin pisteisiin) ja sen hetkinen käypä myyntihinta Suomessa. SAL sitten joko hyväksyisi tai hylkäisi. Tämä siksi että kenelläkään ihmisellä maailmassa ei ole sellaista tietotasoa, että pystyisi arvioimaan jokaisen kalalajin (ja ravut vielä päälle) viljelyn vaikeustason.
Tevi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 23:21, 26.01.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Tevi »

Millian ehdotusta voisi tukea menettely jossa raportti olisi julkinen heti kun se jätetään ja siitä avattaisiin keskustelu. Viljelijä voisi itse esittää pisteitä ja perustella näkemystään. Muut voisivat keskustella aiheesta ja esittää puoltoja/kritiikkiä. Tietyn ajan kuluttua liiton asiantuntijaraati voisi hyväksyä/hylätä viljelyn ja päättää annettavat pisteet. Jonkin näköinen viitettä antava pistetaulukko voisi olla pohjana, mutta sitä voitaisiin näin soveltaa perustelluissa tapauksissa.

Näin saataisiin viljelytietoutta levitettyä ja pisteytysmenettelyyn joustavuutta sekä oikeudenmukaisuutta.

tero
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Tuli tässä mieleeni vielä sekin, että syrjäseuduilla kalojen hinta saattaa olla korkeampi (onkohan näin?). Samoin syrjässä asuvalle kalojen viljely voi olla samassa määrin hankalampaa (sitä ei ihan samalla hetkellä pääse kaupasta ostamaan artemiaa uusille poikasille), jolloin syrjäseudun viljelijöitä voisi näin tukea hieman korkeammilla pisteillä...siis jos pisteytys on sidoksissa kyseisen kalalajin myyntihintaan.
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Viesti Kirjoittaja skare »

Mielestäni olisi hyvä, jos kokonaiset raportit eivät olisi kaiken kansan nähtävillä ja kommentoitavana. Tällainen julkinen arvostelu saattaisi aiheuttaa sen, etteivät kaikki haluaisi lähettää raporttejaan ollenkaan, mikä ei suinkaan ole tarkoitus.

Sen sijaan Akvaarioliiton viljelysivustolla voisi olla hakukone, jonka kautta voisi hakea kalalajeista viljelytietoa (joka olisi otettu raporteista). Hakukone voisi laskea esimerkiksi keskiarvoja kudetuslämpötiloista ja vesiarvoista, jolloin kenenkään yksittäisen viljelijän lomake ei olisi syynissä vaan kaikkia saman lajin raportteja voisi tutkia yhtä aikaa.

Itselleni noilla pisteytyksillä ja viljelymerkeillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Tärkeintä olisi saada viljelytieto kaikkien akvaristien saataville. On tietysti totta, että jos ja kun pisteitä jaetaan edelleen (eli kyseessä on kilpailu eikä pelkästään viljelytietojen keruu) niin pistetaulukoita pitäisi uudistaa. Mutta olisikohan hyvä vaihtoehto lopettaa koko kilpailu ja alkaa vaan keräämään kalojen viljelytietokantaa?

Pelkän tietokannan ylläpito olisi varmaan huomattavasti helpompaa kuin pistetaulukoiden päivittäminen, ylläpitäminen sekä viljelyraporttien arviointi ja merkkien postitteleminen.
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

skare kirjoitti:Mutta olisikohan hyvä vaihtoehto lopettaa koko kilpailu ja alkaa vaan keräämään kalojen viljelytietokantaa?
Voihan sitä kerätä, mutta miten sitä kertyy jos ihmisiä ei kiinnosta täytää lomakkeita? Miksi ihmeessä haaskata sellaiseen aikaa jos siitä ei itselle ole mitään hyötyä?
Mielestäni viljelyraportit pitäisi olla nykyistä huomattavasti tarkempia. Pelkästään sillä että tietää lämpötilan ja pari muuta vesiarvoa, ei ole muiden kuin kaikkein helpoimmin lisääntyvien kalojen kudettamisessa hyötyä. Tarvitaan tiedot ruokinnasta, veden vaihdoista, virtauksesta ja vaikka taivaankappaleiden sijainnin suhteesta kuuhun joidenkin lajien suhteen. :mrgreen:
Keskustelumuotoinen sivusto palvelisi siinä tapauksessa että kaikkia tarvittavia tietoja ei ole viljelyraportista saatu. Jos kyseessä on nettipalsta, niin eihän sinne nyt omalla nimellä ole mikään pakko rekisteröityä jos ei kehtaa omia viljelyraportteja nimen kanssa julkaista. Pääasia että oman seuran yhteyshenkilöllä Suomen akvaarioliittoon on tiedossa käyttäjätunnus jotta voidaan jäsenmaksujen aikaan tarkistaa onko kys. käyttäjällä oikeus lukea palstaa.
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Viesti Kirjoittaja skare »

millia kirjoitti:Voihan sitä kerätä, mutta miten sitä kertyy jos ihmisiä ei kiinnosta täytää lomakkeita? Miksi ihmeessä haaskata sellaiseen aikaa jos siitä ei itselle ole mitään hyötyä?
Mielestäni viljelyraportit pitäisi olla nykyistä huomattavasti tarkempia. Pelkästään sillä että tietää lämpötilan ja pari muuta vesiarvoa, ei ole muiden kuin kaikkein helpoimmin lisääntyvien kalojen kudettamisessa hyötyä. Tarvitaan tiedot ruokinnasta, veden vaihdoista, virtauksesta ja vaikka taivaankappaleiden sijainnin suhteesta kuuhun joidenkin lajien suhteen. :mrgreen:
Keskustelumuotoinen sivusto palvelisi siinä tapauksessa että kaikkia tarvittavia tietoja ei ole viljelyraportista saatu. Jos kyseessä on nettipalsta, niin eihän sinne nyt omalla nimellä ole mikään pakko rekisteröityä jos ei kehtaa omia viljelyraportteja nimen kanssa julkaista. Pääasia että oman seuran yhteyshenkilöllä Suomen akvaarioliittoon on tiedossa käyttäjätunnus jotta voidaan jäsenmaksujen aikaan tarkistaa onko kys. käyttäjällä oikeus lukea palstaa.

Voihan se tosiaan olla niinkin, että ilman "porkkanaa" ei saada tietoa viljelyistä. Kyllä minun puolestani kilpailua saa pyörittää jatkossakin, ongelmana on vain se, ettei kenelläkään ole aikaa vetää viljelykilpailua sen nykytilasta toimivaksi kokonaisuudeksi.

Siinä olen myös samaa mieltä, että kaavake saisi olla nykyistä tarkempi. Ja sehän onnistuu kyllä helposti jos/kun viljelykaavake tehdään lomakkeeksi nettiin.

Ehkäpä voisi olla viljelysivusto, jossa voisi tehdä tietokannasta hakuja ja sen lisäksi vielä keskustelupalsta viljelyyn liittyen. Tosin siihenkin tarvittaisiin vapaaehtoisia keskusteluja valvomaan.
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Tuli vaan mieleen, että kun on näinkin hyvin toimiva ja harrastajat yhteen kokoava yhteisö, kuin Aqua-web niin olisiko mahdotonta yhdistää nämä kaksi toisiinsa.

Tarkoitan lähinnä sitä, että Suomen akvaarioliitolla olisi oma alueensa täällä, jonne kerättäisiin myös kaikki viljelyraportit sähköisesti tiettyyn kaavaan. Näin myös keskustelu tarkemmin olisi helppoa.

Itse olen luultavasti jokatapauksessa tulossa seuralle La & Su keskustelemaan ja kuulemaan akvaarioliiton nykyisestä tilanteesta muutenkin, kuin viljelykilpailun osalta.
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

pleko_88 kirjoitti:Tuli vaan mieleen, että kun on näinkin hyvin toimiva ja harrastajat yhteen kokoava yhteisö, kuin Aqua-web niin olisiko mahdotonta yhdistää nämä kaksi toisiinsa.

Tarkoitan lähinnä sitä, että Suomen akvaarioliitolla olisi oma alueensa täällä, jonne kerättäisiin myös kaikki viljelyraportit sähköisesti tiettyyn kaavaan. Näin myös keskustelu tarkemmin olisi helppoa.
Kannatetaan! Onhan kauppiailla ja lehdillä omat alueensa, miksei akvaarioliitolla?
millia kirjoitti:Pisteytys voisi olla sidoksissa poikasen käypään myyntihintaan. Silloin 50:n miljoonakalan viljelystä saisi 50x2,5= 125 pistettä. Suhteessa varmaan aika sama vaivaan (poikasten kasvatusaika ja hoidon määrä) ja vaikuteen nähden kuin jos viljelisi myyntikokoon 10 isoseeprapelkoa --> 10x45= 450 pistettä. Oli mikä laji hyvänsä kyseessä, ensimmäisestä viljelystä pitäisi saada myös korotetut pisteet, koska seuraavalle viljelijälle homma on paljon helpompi kun on jipot tiedossa.
En sitten tiedä tarkemmin miten saisi jäseniä kannustettua viljelemään myös niitä "mahdottomia" lajeja, joiden myyntihinta ei kuitenkaan kaupoissa ole kovin korkea (Botiat ja leväbarbit esim.). Korotetut pisteet tms.?
-Alix- kirjoitti:Tuollainen porrastettu pisteytys ei ole paha idea, tosin myyntihintaan sitominen ei välttis toimi. Myyntihinta muuttuu vuosien varrella (=vaatii päivitystä, mikä on hankala asia kun ottaa huomioon lajistorunsauden) ja lisäksi jokin kauhean vaikeasti kudetettava kala voi olla halpa (esim haibarbi).
Tuossa ollaan jo varsin lähellä totuutta. Miten olisi "viljelysuorituksen hinta"? Eli ns. tavislajeilla joista varmaan satoja raportteja hinta voisi perustua yksinkertaisesti tämän päivän myyntihintaan. Lyötäisiin pistelista näiden osalta kiinni tämän päivän hinnoilla. Vastaavasti "vaikeilla" lajeilla voisi olla tuo mainitsemani "viljelysuoritushinta". Se voisi samalla tavalla perustua nykyhintaan, mutta vaikeusasteen mukaan lisättäisiin kerroin (esim. 10 x hinta=pistemäärä) sen mukaan kuinka vaikeasti laji on saada kutemaan ja poikaset aikuisikään. Uusilla lajeilla voisi toimia ns. "peruspistekala-systeemi" (ööh...), eli valitaan joku peruskala (esim. Neontetra) ja sen lukkoonlyöty hinta pohjana. Jos joku ilmoittaa esim. kahden vuoden päästä sellaisen lajin jota ei löydy listalta, lasketaan ensin erotus tämän peruskalan hinnassa (2008 verrattuna 2010) ja sen jälkeen samalla tavalla lasketaan uuden kalan "2008 vuoden" hinta. Kiireessä kirjoitettuna selitys vaikuttaa sekavalta, toivottavasti tajusitte idean.
Biotooppiharrastaja
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Inneremont kirjoitti:
pleko_88 kirjoitti:Tuli vaan mieleen, että kun on näinkin hyvin toimiva ja harrastajat yhteen kokoava yhteisö, kuin Aqua-web niin olisiko mahdotonta yhdistää nämä kaksi toisiinsa.
Tarkoitan lähinnä sitä, että Suomen akvaarioliitolla olisi oma alueensa täällä, jonne kerättäisiin myös kaikki viljelyraportit sähköisesti tiettyyn kaavaan. Näin myös keskustelu tarkemmin olisi helppoa.
Kannatetaan! Onhan kauppiailla ja lehdillä omat alueensa, miksei akvaarioliitolla?
Kannatetaan myös, tänne olis tosi helppo rustata raporttejaan/keskustella niistä ja varmasti viljelystä kiinnostunutta porukkaa löytyy runsainmitoin. :)
muikkunen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 21:35, 29.09.2007
Paikkakunta: Jämsänkoski/TAS

Viesti Kirjoittaja muikkunen »

Mistäs tuo kauppahinta sitten katsottaisiin? Kaupoissa kun saattaa olla kymmenien eurojen heittoja kalojen hinnoissa. Joku fiksu voisi kehitellä vaihtoehtosysteemin.. Mutta en mie rutise, kun ei ole parempaakaan tarjota.
Mites ne pisteet aikasemmin määräytyi? Itse en ole eläissäni raporttia täyttäny, mutta homma kovasti kiinnostaa ja nyt taitas olla raportin paikkakin..
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

muikkunen kirjoitti:Mistäs tuo kauppahinta sitten katsottaisiin? Kaupoissa kun saattaa olla kymmenien eurojen heittoja kalojen hinnoissa. Joku fiksu voisi kehitellä vaihtoehtosysteemin.. Mutta en mie rutise, kun ei ole parempaakaan tarjota.
Otetaan vaikka 10 kauppaa ja laskettaisiin keskihinta.
Biotooppiharrastaja
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Ei tuo pisteiden määräytyminen hinnan mukaan ole mikään oikea tapa mielstäni laske pisteitä. Otetaan nyt esimerkiksi esille vaikkpa seepraplekon erityisemmat variaatiot, kuten L-98. Hintaa saattaa kyseisellä kalalajilla olla satoja euroja, mutta viljely todella helppoa.

Sama pätee myös esimerkiksi kiekkoihin. Poikasia saattaa olla satoja, melko arvokkaita kaloja, mutta erittäin helppoja "viljellä".

Kyllä se täytyisi vaan sen erikoisuuden / haasteellisuuden mukaan määräytyä tuon pisteytyksen. [;)]

Edit: Ei tämä pitäisi olla mikään "kuka tienasi eniten rahaa kilpailu"
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Inneremont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 608
Liittynyt: 11:48, 24.09.2004
Paikkakunta: Helsinki, HAS/Ciklidistit

Viesti Kirjoittaja Inneremont »

pleko_88 kirjoitti:Ei tuo pisteiden määräytyminen hinnan mukaan ole mikään oikea tapa mielstäni laske pisteitä. Otetaan nyt esimerkiksi esille vaikkpa seepraplekon erityisemmat variaatiot, kuten L-98. Hintaa saattaa kyseisellä kalalajilla olla satoja euroja, mutta viljely todella helppoa.

Sama pätee myös esimerkiksi kiekkoihin. Poikasia saattaa olla satoja, melko arvokkaita kaloja, mutta erittäin helppoja "viljellä".

Kyllä se täytyisi vaan sen erikoisuuden / haasteellisuuden mukaan määräytyä tuon pisteytyksen. [;)]

Edit: Ei tämä pitäisi olla mikään "kuka tienasi eniten rahaa kilpailu"
Hmm... tosiaan noinpäin en ehtinyt ajatella. Kallis kala, "helppo" viljellä. Juu en minä (eikä varmaan millia) sillä hinnalla mitään rahaa ajatellutkaan. Ajattelin että pistelista olisi hintalistoilla puoliksi tehty. Ehdottomasti haasteellisuuden mukaan pisteytys.

Terveisin: Nero hetkittäin.
Biotooppiharrastaja
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Okei, vaikka seepraplekon viljely olisikin helppoa, mutta kyllä se tietyn panoksen vaatii että saa emokalat jostain hankittua ja sopivan akvaarion niille värkättyä. Sama kiekoissa ja ei niiden sadan poikasen kasvattaminen myyntikokoon onnistu ihan keneltä vaan. Kyllä siitä sietäisi saada isot pisteet. Isoilla pisteillä nimenomaan pitäisi kannustaa viljelemään sellaisia lajeja joille olisi myös paljon kysyntää (kova hinta) tai ovat muuten harvinaisia Suomen akvaariomarkkinoilla. Tosin olen sitä mieltä, että kotiakvaarioon sopimattomien lajien viljelystä ei pisteitä pitäisi saada yhden yhtä, vaikka laji olisi kuinkakin harvinainen kaupoissa (esim. panssaripäämonni).

Viljelykilpailu on kilpailu ja kilpailuissa voittaa jos "tienaa" enemmän kuin muut. Pisteet, vaikka ne tulisivatkin markkinahinnan perusteella eivät kuitenkaan usein tarkoita sitä pätäkkämäärää mitä viljelijä sitten poikueesta saa ihan livenä (kokeiles myydä 100 partista akvakaupan hinnoilla...tai ne 100 kiekkoa).
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Viljelykilpailuhan ei ole kotimaista keksintöä vaan alunperin yhteispohjoismainen, yhteispohjoismaisilla kriteereillä, ja sen tarkoituksena on ollut tukea nimenomaan luonnonmuotoisen kalan viljelyä. Nämä ihan keskustelunne taustatiedoiksi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”