Koska uskaltaa siirtää ex-sairaasta akvasta kaloja/kasveja?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Koska uskaltaa siirtää ex-sairaasta akvasta kaloja/kasveja?

Viesti Kirjoittaja f_isu »

En nyt tiedä tuliko tämä oikeaan osioon, mutta..

Eli kysymys kuuluu, koska uskallan siirtää kaloja tai kasveja altaasta, missä on ollut joku (?) tauti (vahva epäilys: vesipöhö ja evärutto) muihin, terveisiin altaisiin?

Sairaassa altaassa kävi kova kato erityisesti kardinaalitetrojen kohdalla. Olen lääkinnyt altaan Seran bactopurilla ja nyt ei ole (*koputtaa puuta*) ollut yhtään kuolemaa pariin viikkoon.

Samaisessa altaassa kävi noin kuukausi ennen viime kertaista tehokasta epidemiaa vastaava tauti (oireet samat mitä nytkin). Lääkitsin myös silloin ja tilanne tosiaan rauhoittui, kunnes tein typerän erehdyksen ja unohdin vedenvaihdon yhteydessä laittaa lämmittimen päälle -> vesi kylmeni liikaa -> oletettavasti tuli stressiä, mikä laukaisi taas taudin.

Ainoat kalat, mitkä eivät ole oirehtineet ovat leopardimonniset. Juuri ne haluaisinkin siirtää isompaan altaaseen, mutta en tiedä uskallanko, etteivät kantaisi tautia mukanaan sinne?!
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Riippuu ainakin taudin laatusta, ja siitä, ovatko jäljellä olevat kalat taudinkantajia, vaikka näennäisesti terveitä olisivatkin.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Viesti Kirjoittaja f_isu »

jarvij kirjoitti:Riippuu ainakin taudin laatusta, ja siitä, ovatko jäljellä olevat kalat taudinkantajia, vaikka näennäisesti terveitä olisivatkin.
Mikä tauti oirehtii rispaantuvin evin ja törröttävin suomuin (muut kuin mitä edellä mainitsin)? Vedenvaihdot tuossa altaassa ovat kerta per viikko, n. 30 litraa kerrallaan (allas 85 litraa). Käytän vedenparannusainetta, nestemäistä kasviravinnetta ja pari kertaa viikossa nestemäistä hiiltä.

Vasta sain huomata (Vegen ystävällisellä avustuksella), että pH laskee altaissa nopeasti 5-6 tuntumaan (hanavedestä mitattuna 8), KH on alkainen, 2. Ruokasoodalla pitää nyt yrittää pitää ne kurissa. Tosin tuo ruokasoodakaan ei kuulema auta kuin pari päivää ja sitten tippuu taas.

Mikä merkitys alhaisella pH:lla on kalojen hyvinvointiin?

Itsekin vähän pelkään, jos joku tuolla on taudinkantaja, vaikka nyt tosiaan kunnossa näyttäisivät olevan. :? Ja miten sen voin todeta, onko joku taudinkantaja - kokeilemalla siirtoa?
Tapiotar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 111
Liittynyt: 12:11, 02.05.2007

Viesti Kirjoittaja Tapiotar »

Voisithan kierrättää kalat karanteenin kautta. Tauti puhkeaisi sitten siellä eikä uudessa akvaariossa, jos on puhdetakseen. En ole varma tästä, mutta eikös vesipöhöä aiheuta ihan kaikkialla yleiset bakteerit, jotka yksilön kunnon huonontuessa jostain syystä vain pääsevät villiintymään? Eli jos kyseessä ei ole loinen, lähes kaikki kalat ovat kantajia. Joka tapauksessa karanteenin käyttö olisi suositeltavaa.

Jos veden kovuus on kovin alhainen, niin pH saattaa heilahdella rajusti ja tämä erityisesti stressaa kaloja paljon. Tästä syystä kovuutta kannattaisi nostaa. Ei sen kovuuden pitäisi tipahtaa kuin vedenvaihtojen yhteydessä ellei akvaariossasi ole jotain joka kuluttaisi kovuutta (todella paljon juurakoita tai saattaapa nestemäinen hiilikin laskea, en tiedä). Alhainen pH itsessäänkin on stressin aiheuttaja ja heikentää kalojen immuunipuolustusta.

Mitkä kalat sitten oirehtivat? Monniset ovat kait aika kestäviä, mutta rauhoittaisin tilanteen aluksi ja antaisin kaikkien kalojen palautua lääkityksistä ja mahdollisista pH:n heilahduksista ennen kuin tekisin mitään. Ja nostaisin siis pH:n ja kovuuden parempiin lukemiin. Parin viikon jälkeen vasta harkitsisin tilannetta uudelleen. Siirto uuteen altaaseen saattaisi olla viimeinen pisara monnisille ja sairastuisivat lopulta nekin.
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Viesti Kirjoittaja f_isu »

Tapiotar kirjoitti:Jos veden kovuus on kovin alhainen, niin pH saattaa heilahdella rajusti ja tämä erityisesti stressaa kaloja paljon. Tästä syystä kovuutta kannattaisi nostaa.
Nostettu on ruokasoodalla, tosin ei nouse kuin 2-3een, pH tällöin 6½. Eli jos nostan ruokasoodalla KH:n "tarpeeksi" korkeaksi, niin pH on liian korkea.

Tapiotar kirjoitti:Mitkä kalat sitten oirehtivat?
Kardinaalitetrat ja seeprakalat, kardinaaleilta meni evät ja seeproilta nousi suomut.
Tapiotar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 111
Liittynyt: 12:11, 02.05.2007

Viesti Kirjoittaja Tapiotar »

No onpas.... En sitten tiedä mitä tehdä. Ehkä pyrkiä pitämään pH:n siinä 6,0 pinnassa sitten. Mites on lämpötilan kanssa? Kardinaalitetra kait tykkäisi hieman lämpimämmästä kuin muut. 24-25 C pitäisi olla kohtuu hyvä kaikille.

Jos mitään ihmeellisempää ei tapahdu ja kalat parantuvat kunnolla, siirtäisin monniset aikaisintaan helmikuun puolessa välissä. Karanteenin kautta, jos mahdollista. Mutta jos ei ole mahdollista, niin sitten vain riskillä.
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Viesti Kirjoittaja f_isu »

Tapiotar kirjoitti:Mites on lämpötilan kanssa? Kardinaalitetra kait tykkäisi hieman lämpimämmästä kuin muut. 24-25 C pitäisi olla kohtuu hyvä kaikille.
26-astetta olen altaassa pitänyt.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”