Aquaweppiläisten lajialtaat

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Aquaweppiläisten lajialtaat

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Nyt kiinnostaisi tietää, minkä kaikkien lajien lajialtaita aquaweppiläisiltä löytyy. Ja jos vähän kertoisitte altaasta muutakin: koon, ehkä tekniikan, kalaston määrän, kasvistoa ja sisustusta jne. Ei kuvakaan pahitteeksi olisi!

Meiltä ei vielä löydy yhtään, mutta suunnitelmia on seepraottojen varalle. [;)]
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
janma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1039
Liittynyt: 21:14, 06.02.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja janma »

Imunuolias lajiallas täällä. Koko 130 x 50 x 30, eli ~190L. Gastromyzon lajin edustajia löytyy kymmenkunta ja Sewellia lineolatoja 9 isoa ja tuntematon määrä poikasia. "Muutama" sukarapu, kolme kimalais sarvikotiloa ja kolme katinkultamonni poikasta josta en raaskinut luopua.

Tekniikkana kaksi kiertovesipumppua 3500l/h (teoriassa), eheim 2226 ulkosuodatin ja eheim 400 ilmapumppu. Sisustuksena pirusti kiviä, Poimupatsulia, leväpalloja ja pikkusen jaavansammalta.

Kuva
"A day without sunshine is like, you know, night."
illusia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 21:18, 18.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja illusia »

janma kirjoitti:Gastromyzon lajin edustajia löytyy kymmenkunta ja Sewellia lineolatoja 9 isoa ja tuntematon määrä poikasia. "Muutama" sukarapu, kolme kimalais sarvikotiloa ja kolme katinkultamonni poikasta josta en raaskinut luopua.
Minä olen kyllä ymmärtänyt lajialtaan niin, että siinä on vain yhtä (kala)lajia.
janma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1039
Liittynyt: 21:14, 06.02.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja janma »

Itse pidän tuota lajialtaana kun yli 95% kalastosta on imunuoliaisia mutta ok, mode saa poistaa yllä olevan koska nyt ollaan pirun tarkkoja. :roll:
"A day without sunshine is like, you know, night."
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Plekolajialtaita löytyy täältä neljä kipaletta, räkissä. Altaan koot on alle 200-litraa. Suodattimina on ulkosuodattimia tai mattoja(päätymallinen ja pyörylä). Lisänä ilmastinkivi tai/ja erillinen sisäsuodatin joka antaa kunnollisen virtauksen altaaseen. Sisustuksena liuskekiviluolia ja saviputkeloita.

Kuva

Tässä entisiä lajialtaita;
http://sv.aqua-web.org/seeprala.html
http://sv.aqua-web.org/salamanteriallas.html
http://sv.aqua-web.org/alaallas.html
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Itse lasken tavallaan melkein kaikki altaamme lajialtaiksi, vaikka niissä olisi kahtakin lajia, koska toinen laji on pohjalla viihtyvä ja toinen vapaassa vedessä uiskenteleva.

67-litrainen jossa on helmirasboroita, ei muuta.

115-litrainen jossa on helmitaistelijoita (betta pugnax) ja pari timanttitaistelijaa (betta simorum). Nämä pugnaxit tuntuvat elävän ikuisesti verrattuna tavallisiin taistelukaloihin... :roll: Aiemmin ne oli 250-litraisessa, mutta kun ne ei pahemmin liiku eikä niitä juuri näy, vaihdoin ne tähän pienempään. Yhtä lailla ne möllöttää ja kutee tässä pienemmässäkin altaassa.
Ai juu, täällä on yksi partis myös.

200-litrainen kahden lajin allas: kimalaispallokalat ja hieroglyfiplekot.

115-litrainen kahden lajin allas: koukkunokkakalat ja salamanteriplekot.

Ehkä viehättävin altaamme on kuitenkin 250-litrainen jossa on lehtikaloja, sinineontetraparvi, riikinkukkotorkkujia, monnisia sekä partis ja joitakin pieniä koruplekoja. Tätä en laske lajialtaaksi millään muotoa, se on seura-akvaario. :D
ellaf
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 13:12, 10.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja ellaf »

Mitenkä muuten lajiakvaario määritellään - selvästi täällä on kahta erilaista käsitystä siitä, mikä on lajiakvaario?

1. Allas, jossa on vain yhtä kalalajia. Riippumatta siitä, onko tuota allasta varsinaisesti perustettu juuri tuon lajin kasvatusta silmälläpitäen. Tämän määritelmän mukaan altaasta tulee lajiallas heti, kun lajimäärä vähenee vaikka kuolemien tms. myötä niin, että jäljelle jää vain yksi laji.

2. Allas, joka on perustettu jonkin tietyn lajin kasvatusta ajatellen tarkoituksena optimoida olosuhteet vain tuolle yhdelle lajille. Tämän määritelmän mukaan lajiallas voi olla myös kahden lajin allas, kunhan akvaarion päätarkoituksena on noiden tiettyjen lajien optimaalinen hoito / kasvatus.

Minulla on kaksi akvaariota, joissa kummassakin on vain yhtä kalalajia. En silti oikeastaan ajattele kumpaakaan lajiakvaarioksi, paitsi ehkä tuota 65-litraista, jossa on kääpiöpallokaloja. Ainakin tuo isompi, 96-litrainen, on omasta mielestäni ennen kaikkea kasviakvaario, mutta kyllähän se lajiakvaarion kriteeritkin täyttää kohdan 1. mukaan, koska siellä ei ole muita kaloja kuin kuparitetroja.
Kolme pientä kalallista kasviallasta
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Kallistuisin itse enemmän määritelmän 2 puoleen. :)

Omat altaani ovat enimmäkseen (hyvistä aikomuksista huolimatta) muuttuneet sekalaisiksi seura-akvaarioiksi, mutta tuon pienimmän olen onnistunut pitämään lajiakvaariona.
Litroja on siis 38, mitat altaalla ovat 50x25x30 cm. Kalastona 13 hehkurasboraa, ei mitään muuta. No, on pohjalla pieni joukkio kierteisiä, mutta niitä tuskin lasketaan mukaan. Tekniikkana on kulmamattosuodatin, jonka takana pörrää 200 l/h pumppaava pikkusisäsuodatin. Lisäksi on lämmitin ja yksi 15 watin loisteputki heijastimella, joka mahdollistaa rasboroita miellyttävien kasvitiheikköjen kasvamisen.

Poikasia ei ole vielä tullut, varmaankin koska en ole onnistunut saamaan kovuuksia ja pH-arvoa riittävän alas. Tälläkin hetkellä käytössä on hiilidioksidilevitys ja pohjalla lojuu kasa lepänkäpyjä, mutta pH ei vain tahdo tippua alle seiskan. Pientä kutuleikkiä on silti välillä näkynyt, joten tilanne tuskin on kovin paha.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

affenainen80 kirjoitti:
Nyt kiinnostaisi tietää, minkä kaikkien lajien lajialtaita aquaweppiläisiltä löytyy. Ja jos vähän kertoisitte altaasta muutakin: koon, ehkä tekniikan, kalaston määrän, kasvistoa ja sisustusta jne. Ei kuvakaan pahitteeksi olisi!
Meiltäkin löytyy ainakin lähes melkein lajiallas eli tuo 316 litrainen plekoallas. Asukkaina altaassa on 7 salamanteriplekoa (L-134) ja 1 helmipallopleko (L-201) eli puhdas lajiallas se ei siis ole, mutta alusta asti se on pyritty suunnittelemaan erityisesti salamanteriplekojen plus ehkä jonkun hypancistrus-lajin ehdoilla. Salamanteriplekot asuivat meillä ennen muiden monnien kanssa 440 litraisessa monnialtaassa, jossa seassa oli siis panssarimonneja ja muutama muu pieneksi jäävä pleko.

Kuva altaasta

Ehdin haaveilla heti tuon 440 litraisen hankkimisen jälkeen seuraavasta altaasta, josta tulisi plekoille oma allas. Matkan varrella suunnitelmat hioutui ja loppujen lopulta vajaa vuosi sitten ostin tuon 316 litraisen altaan salamantereille. Kun tuota 316 litraista aloin vakavasti hankkimaan, oli päähän jo ehtinyt muotoutua jonkinmoinen kuva siitä millaisen altaasta haluan.

Monet ovat viime aikoina perustaneet erilaisia lajialtaita (usein hieman pienempiä) varsinkin hypancistrus lajin edustajille, mutta salamantereille allasta perustaessani halusin ehdottomasti hieman isomman altaan, koska meidän 5 aikuisen kalan ryhmässä on 97% todennäköisyydellä 4 koirasta ja meillä nuo pirut kyllä yrittävät sillointällöin ihan aikuisten oikeasti tilsiä toisensa hengiltä.

Vanha isompi allas on mitoiltaan pohjaltaan 160x55 cm ja tämä uusi hommattiin sellaisilla mitoilla, että sen voisi tarpeen vaatiessa hätätilanteessa sijoittaa isomman altaan jalustaan jalustaa vahvistamalla, kun meillä oli nuo asunto kuviot pahasti auki silloin allasta hommataessa ja muuta tietoa ei ollut kuin se, että joudumme muuttamaan lähiaikoina eikä uuden asunnon koosta ollut mitään takeita. Altaan mitoiksi tulikin lopulta niin eksoottiset mitat kuin pohja 160x46cm ja korkeus 43 cm. Altaan korkeus määräytyi myös sen mukaan, että sinne saa haluamani sisäsuodattimen kierrättämään vettä ja sopivan kokoisen lämmittimen pystyyn.

Altaan tekniikkana ovat 1000 l/h tunnissa pumppaavalle pumpulle oikein mitoitettu mattosuodatin keskikarkeasta matosta tehtynä, joka näkyy altaan vasemmassa takalaidassa. Matto on takalasiin liimatun lasilistan ja päädyn välissä. Maton pumppu on alempana ja puhaltaa kohtuu lähellä pohjaa vaakasuoraan oikealle. Oikeassa laidassa on taas Eheimin 2252 powerline sisäsuodatin, joka puhaltaa oikeasta laidasta pintaa pitkin vasemmalle. Lämmitystä hoitaa kuvassa oikeassa laidassa oleva 150W Jägerlämmitin, jonka jouduin siirtämään kuvan oton jälkeen keskemmälle allasta virtaavampaan paikkaan, kun huonosti virtaavassa paikassa altaan lämpötila tuntui heittelevän liikaa.

Allas muutti vasta ~kuukausi sitten tänne uuteen kämppään ja tekniikan toimivuus on vielä hieman hakusessa. Ihan täysin tyytyväinen en ole altaan virtauksiin, koska eri syistä (mm. altaan mittasuhteet) vesi ei virtaa ihan niin mukavasti altaassa kuin olin ajatellut ja varsinkin kun powerline keräsi ennen puhdistusta muuton yhteydessä irronnutta roskaa ja puupurua sisäänsä altaan pintavesi ei mielestäni liikkunut tarpeeksi ja nyt on kokeilussa yksi pieni kiertovesipumppu powerlinen vieressä lisäämässä ja varmistamassa pintaveden kiertoa. Sen sijaan jossain kohdilla pohjaa vesi kiertää ilmeisesti salamanteriplekojen vinkkelistä hieman liikaa.

Voi olla että joudun jossain vaiheessa muuttamaan altaan tekniikoiden paikkoja siten että powerline muuttaa samaan päätyyn maton kanssa ja mattosuodattimen ulostulo käännetään pintaa kohden. Tälläinen järjestely on isommassa altaassa identtisillä laitteilla ja siinä vesi kiertää toivotusti pinnalla kovaa ja pohjalla vähän rauhallisemmin.

Nyt altaaseen menee myös hieman hiilidioksidia passiivilevittimellä, koska miekkakasvien pintaan on alkanut virtauksessa kertymään tummaa levää ja jos nyt pH:kin vielä hieman tippuisi niin ei siitä haittaakaan olisi. Veden GH ja KH on meillä molemmat 1 alla ja pH altaassa nyt ~7 tienoilla. Turvesuodatusta olen altaaseen myös harkinnut ja sitä varten on varattuna pienehkö ulkosuodatin, jonka tulen altaaseen virittämään mikäli nuo salamanteriplekot eivät nyt ala uudelleen lisimään, josko sillä asiaan vaikutusta olisi.

Ainoa kalasto lisäys joka altaaseen on sen ulkopuolelta suunnitteilla on se, että helmipallokoiraalle tulen hommaamaan naaraan seuraaksi kun sellaisen jostain löydän. Muun kalasto lisäyksen toivottavasti hoitavat nuo salamanteriplekot itse. Kerran ne kerkesivät jo täällä ollessa kutemaankin, mutta koiraalta ei munien hoito luonnistunut.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Riikkanna
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 20:50, 05.11.2007
Paikkakunta: Jyväskylä / JAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Riikkanna »

7330 kirjoitti:
Omat altaani ovat enimmäkseen (hyvistä aikomuksista huolimatta) muuttuneet sekalaisiksi seura-akvaarioiksi,
Voitko laittaa kahden seuraa-altaiden kalaston. Ihan mielenkiinnosta kyselen :mrgreen:
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Täällä 127 l "lajiallas" on rakennettiin platyjen tarpeisiin ja on nykyään Synnytysosasto, tuttavallisemmin synnäri. Synnäriä asuttaa lauma pilkullisia platyja, poikue mustamolleja, muutama otto sekä jossakin vaiheessa sinirapu, kun sellaisen löydän. Karanteenissa pääsyään synnärille odottaa haaremi koukkunokkia, viimeisin heräteostos...
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Joulutonttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1337
Liittynyt: 16:39, 07.12.2003
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Joulutonttu »

Täällä myös lajiallas keltakääpiöahvenille.
Eli 65-litrainen akvaario, joka on perustettu varsinaisesti keltakääpiöiden kudettamistarkoitukseen. Siinä ollaan jo onnistutukin, poikasia pitäisi alkaa siirtää jo omaan altaaseensa.

Keltakääpiöahventen lisäksi altaan pitävät puhtaana muutama leväsukarapu.
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Punapyrstötokani ovat omassaan ja se lajialtaana on yksi tärkeimmistäni. Toinen lajiperustainen altaani on kääpiöhammaskarppialtaani, mutta monnisilla on sinne asiaa.
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Nyt on meillä vihdoinkin seepraottojen lajiallas! Oi tätä onnea. :mrgreen:

128L

Tekniikka: 1x18W kasviloisteputki sekä 2x40W tavalliset hehkulamput. Mattosuodatin, jonka sisällä Fluval 4+ sisäsuodatin ja lämppäri (ei muista merkkiä eikä jaksa tarkistaa). Eheimin ilmastin ja Tetran hiilaritsydeemi.

Sisustus: Pohjalla n.3-10mm jokisora, 1 iso mangrove, kiviä ja keraaminen salaojaputki. Kasveina mm. 4 erilaista anubiasta, jättiläismiekan taimia, konnanputkea, vedensuosikkia ja paria sortimenttia, joiden nimiä en tiedä. Mattosuodatin pitää vielä vuorata jaavansammaleella.


Näyttää raitapaidat tykkäävän uudesta kodistaan. 5 seepraottoa altaassa asustaa tällä hetkellä, ja lisää toivottavasti tulee. Nyt kun ovat lajialtaassa, on epeleissä vauhtia aika lailla. Nyt saa tuo allas kelvata, kun kerran juuri olen mattosuodattimenkin kovalla vaivalla rakentanut, mutta tulevaisuudessa vaihdan kyllä isompaan. Sen verran vilkkaita ovat. :D

Nyt sitten vain odottamaan raidallista perheenlisäystä... 8-)
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
Liinanen
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1273
Liittynyt: 18:18, 26.08.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liinanen »

720 l kiekkoallas, ei muita lajeja
200 l lehtikalaparin oma allas, pohjalla yksi pieni partis
140 l 14 pandamonnista, ei muuta
60 l poikasallas lehtikalojen ja pandamonnisten poikasille, tyhjänä
54 l miljoonakala-allas, altaassa pari omppukotiloa lisänä

lajialtaita siis kaikki näköjään :D
Marjis
Member
Member
Viestit: 290
Liittynyt: 10:54, 11.03.2006
Akvaarioseurat: LAS
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Marjis »

Yksi ainoa lajiallas, tulisukaravuille. Tai no, on toisessa altaassa pelkästään yhtä kalalajia, mutta rapuja lisäksi... Ei siis minun määritelmissä oikein lajiallas se.
88-litraa Aasia
247-litraa seura-allas
41-litraa taiston yksiö
tirppis_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 10:25, 11.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja tirppis_ »

Täällä kultakala allas.. Litroja tällä hetkellä 450. 3 kipaletta on kaloja nyt, lisää tulee ajan kanssa. Sekä litroja ja kaloja :) Partamonni pohjalla.

Ja suunnitelmissa perustaa platyallas lähiaikoina.
Toisinaan sitä on tuulilasi. Toisinaan hyönteinen.
Butterflies
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1116
Liittynyt: 21:40, 28.04.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re:

Viesti Kirjoittaja Butterflies »

janma kirjoitti:Itse pidän tuota lajialtaana kun yli 95% kalastosta on imunuoliaisia mutta ok, mode saa poistaa yllä olevan koska nyt ollaan pirun tarkkoja. :roll:
Matemaattisesti laskettuna toi on kyllä väärin.
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aquaweppiläisten lajialtaat

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Meillä oli lajiallas, 54-litrainen kääpiöpalloallas. Allas tosin pistetty telakalle ja kalat myyty.

Voikohan tuon meidän 63-litraisen laskea lajialtaaksi...? Ko. altaassa asuu keltakääpiöahvenpariskunta + 3 katinkultamonnia. Valaisimina 2 x 15 W, suodatin Eheim Biopower 200, Hagen Nutrafin -hiilarisetti + Mouse-ilmastin.
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”