Kalatuberkuloosi

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Kalatuberkuloosi

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Nyt alkaa pahasti epäilyttää että juuri tuo myllää akvassa. :cry:

Ensin tämä, sitten hiljakseen kuolevia miljoonakaloja, laihtumista, vääntyneitä selkärankoja(milliksillä) ja nyt toinen samanlainen lehtikala, jonka vatsassa näyttää olevan epämääräisiä möykkyjä, samanlaisia, jollainen tuolla lopetetulla lehtikalalla oli ennen sen puhkeamista reijäksi.
Mikä muu tauti voisi aiheuttaa näin kirjavia oireita?
Vesiarvot kuitenkin ovat olleet kunnossa.
Pitäisikö tuo lehtiskä lopettaa ja lähettää varmuuden vuoksi Eelaan tutkittavaksi? Toisekseen, jos kyseessä olisi tubi, uskaltaako tuota tankkia enää paljain käsin räpeltää? [:I]
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: Kalatuberkuloosi..?!

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Viivi811 kirjoitti: Pitäisikö tuo lehtiskä lopettaa ja lähettää varmuuden vuoksi Eelaan tutkittavaksi? Toisekseen, jos kyseessä olisi tubi, uskaltaako tuota tankkia enää paljain käsin räpeltää? [:I]
Älä lopeta, Evira vastaanottaa tutkittavat kalat elävinä. Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta löytyy lähetysohjeet ja hinnastokin [;)] . Vältä nyt ainakin toistaiseksi paljain käsin räpeltämistä, etenkin jos käsissä on mitään ihorikkoa (tulehtunut kynsinauha tms).

Suosittelen tuota Eviran palvelun hyödyntämistä, ratkaisee monta pulmaa eikä tarvitse pelätä mikä mörköpöpö siellä altaassa jyllää.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Noniin.. soitinpa siteen Eviraan, ja kaloja tutkiva eläinlääkäri oli sitä mieltä että turhaa noita on alkaa edes tutkimaan, oireiden perusteella piti tuberkuloosia hyvin, hyvin todennäköisenä.
Oireilevat kalat vain kehotti lopettamaan samantien, ja pitämään siivoushanskoja kädessä, -mikäli käsissä on haavoja, tankkia putsatessa. 8O

Ja tässä sitä nyt sitten eletään tod.näk. tubi-altaan kanssa, eikä tuon ell:n kuulemma ole mitn syytä huoleen, tauti on kuulemma akvaarioissa niiiin tavallinen.*Huoh* mitä tässä vieä joutuu näkemään.
:roll:
juhani
Member
Member
Viestit: 330
Liittynyt: 16:11, 08.01.2002
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja juhani »

Jos vähääkään epäilyttää, että altaassasi on kalatuberkuloosi, niin kannattaa tosissaan käyttää kunnon pitkävartisia hanskoja. Niitä saa ainakin akvaariotekniikan nittikaupasta mutta myös Etolassa oli niitä myytävänä. Hanskat ovat halpa menoerä kun vertaa siihen, mihin rumbaan joutuu, jos tauti tarttuu ihmiseen. Silloin kulut nousevat n. 500 euroon, jotta taudista pääsee eroon. Paitsi kallis tauti parantaa niin myös erittäin epämiellyttävä.

nimim. kokemusta on
Juhani
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Koska jo pari vuotta sitten eviran (silloisen eela:n) arvio oli, että noin 80% akvaarioista ovat tubialtaita pidän todennäköisenä että lähes joka altaassa on tänä päivänä tubia. Allasta kannattaa pitää hyvässä kunnossa (reilut viikottaiset vedenvaihdot, lietteen määrän pitämistä vähäisenä ja oireilevien kalojen nopea poistaminen) sekä jos tauti pelottaa kannattaa käyttää suojakäsineitä. Tubi tarttuu heikosti mutta tarttuu toki jos on epäonnea matkassa (aponogetonissa oli taannoin kattava artikkeli tubista, lukekaa se!).
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5538
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tota... En nyt jaksais kitistä, mutta:
Onko ne millikset ja se lehtari samassa altaassa? Mitkä on ne hyvät vesiarvot? Ne mitkä on hyvät milliksille ei oo hyviä lehtikselle, mut sen varmaan jo tiesit?
Mikäli vesi on lehtikselle sopivaa johtuu millisten selkärangan vääntyminen yksinkertaisesti liian happamasta vedestä. Minkä kokoinen akvaario on? Mitä muotoa lehtikala on? Monella huntueväisellä kalalla selkä alkaa ajanmyötä taittumaan evien painosta.
Pidän mahdollista että altaassa silti olisi tubi, tai siis en edes mahdollisena vaan varmana. Kysymys kuuluukin siis, johtuuko akvaariossasi kaloilla olevat oireet tubista, olosuhteista vai molemmista.
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Noista vesiarvoista, pH 7, dH 10, nitraattia ja nitriittiä ei ole mainittavasti, lämpötila siinä 25. Akva on 160-litrainen juwel.

Tiedän toki ettei lehtikala millisten kanssa samaan kuulu, miljoonakalat jäivät tähän akvaan 100-litraisen tankin siivouksen tieltä, ja on muuten ensimmäinen akva jossa ne ovat minulla edes lisääntyneet. :roll: Molemmat ovat tosin tässä tankissa viihtyneet ja millikset saaneet olla rauhassa lehtikalojen ollessa pieniä vielä.

Lehtikalat, tai siis tämä viimeinen joka jäljelle jäi, oli koi-muunnosta.

Noista miljoonakaloista, epäilin itsekin tuota evien painoa selkärangan vääntäjänä, mutta evät olivat myös nyt päivän, parin aikana menneet nimenomaan uroksilla nöyhtäisiksi ja kalat näyttivät "samettitautisilta". Kaikki pojat on nyt päästetty päiviltään, jäljellä muutama naaras ja pari poikasta.

Seuraillaan nyt, vieläkö tulee ahteriin tämän taudin kanssa vai lentääkö kohta lepikkoon. :(
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Niin, avasin tuon lehtikalan lopettamisen jälkeen, ja "möykyt" jotka näkyivät kalassa ulospäinkin, olivat kaksi n. 60mm halkaisijaltaan olevaa,
pyöreää, vaaleaa möykkyä, jonkinlaisia kavsvaimia tai juuri noita tubrkuloosipesäkkeitä?
No mutta hengiltä ovat jokatapauksessa.
Epäilisin kyllä että tuo tauti tuli juuri noiden koi-lehtikalojen mukana akvaan, ennen niitä kun ei ongelmia juuri ollut, ja lehtikalahan se ensimmäisenä oireili. :|
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Puhelen nyt sitten ksikseen täällä.. :roll:

Katohan tuolla akvassa käy ja aika kovalla kädellä. Jäljellä (vielä oireettomina) asukeista on enää kaksi miekkapyrstöä, 5 kardinaalitetraa, 2 leopardimonnista, 2 partamonnia ja pari miljoonakalaa sekä kymmenittäin poikasia.

Ihmetystä herättää lähinnä nuo miekkapyrstön ja miljoonakalojen poikaset. Osa on useamman kuukauden vanhoja, kaikki oireettomia ja teveen näköisiä, osa
millis-vauvoista syntyi viime viikolla, ja niiden emo sairastui ja oli lopetettava samantien, mutta nämä poikaset vaan ui ja porskutaa, vailla tietoakaan taudista. Näyttää vähän siltä, että ainoat, jotka eloon jää, ovat juuri nuo poikaset. 8O
Voisiko niillä olla jokin synnynnäinen vastustuskyky taudeille, vai mistä johtuu, ettei tauti ainakaan yhtä herkästi ja nopeasti noita poikasia vie..?
Sarianna69
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 20:44, 09.05.2007
Paikkakunta: Etelä-Lappi

Viesti Kirjoittaja Sarianna69 »

En minä tietystikään osaa sinulle tyhjentäviä vastauksia antaa mihinkään, mutta aattelin nyt kirjottaa, ettet ihan yksin täällä murehdi 8O

Jos kerran osa kaloista on säästynyt, huolimatta melko varmasta tuberkuloosi-villityksestä, voisiko olla hyvä laittaa kaikki loput elossa olevat johonkin pieneen altaaseen viikoksi tai pariksi?! TUohon kai luulisi kelpaavan mikä tahansa suuri muovilaatikko tms. kunhan suodatin tai muu pulputin sinne laittaa lisäksi. (tämä siis siinä tapauksessa, että sinulla EI ole karanteeniakvaa..)

Pesisit ja desinfioisit altaan ja laitteet, ja alkaisit sinne hankkia uutta kalastoa kypsyttelyn jälkeen.. Sitten, viikkojen päästä, jos aiemmat kalasi ovat terveitä voisit niitä siirrellä sitten suureen akvaan takasin.. No, tää nyt vaan oli tämmönen.. Ajatus :roll:

Noita muovisia 40-50 litraisia muoviboxeja saa ihan edullisesti, enkä usko että mikään kala stressaa itseänsä hengiltä parissa, muutamassa viikossa vaikka hieman karuissa oloissa joutuisikin elämään.. Kunhan kasveja ja piiloja on sekä vähän jotain pohjalla mitä kuopsuttaa..
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Kalojen siirto ja siitä aiheutuva stressi voi juuri laukaista tuon tubin, joten ei mielestäni kannattaisi alkaa niitä mihinkään siirtelemään. Kalojen vastustuskyky tulisi saada oikealla ruokinnalla ja huolellisella vesihygienialla kuntoon, niin sairastumisen riski pienenee. Vaikka desinfiosisit kaikki tarvikkeet ja koko altaan, niin kalat voi kantaa tautia oireettomanakin, joten siitä ei ole paljoa hyötyä ja tauti tulee taas takaisin altaaseen. Kaikki vähänkin oireilevat kannattaa heti lopettaa, ettei muut kalat pääse syömään raatoja ja näin varmimmin itsekin sairastumaan.
http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/kalatubi.htm
Tsemppiä viiville, itse tiedän harmituksen määrän, kokemusta tuosta taudoísta valitettavasti on :cry: .
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Sarianna69
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 20:44, 09.05.2007
Paikkakunta: Etelä-Lappi

Viesti Kirjoittaja Sarianna69 »

Joo, totta turiset Marinum.. Onhan se noinkin; luulin vaan ajatelleeni "perusteellisesti" kun ehdotin tuota altaan desinfiointia; sitä kautta olisi varminta ehkäistä uudet tubi-tapaukset ja hävittää koko bakteeri.. Kauankohan tubitautinen kala voi olla täysin oireeton, terve?! Tuotakin siis kerkesin pohtimaan että josko ne olisivatkin terveitä; mikäli olisivat parin kolmen viikon jälkeen edelleen oireettomia :D

Minä ainakaan en uskaltaisi ottaa altaaseen yhtään uutta kalaa, mikäli siellä olisi käynyt tubi, tai mikä muu tahansa vakava bakteeri, eikä sitä olisi hävitetty sieltä asianmukaisesti.. 8O Elikä, taitaa kumminkin olla edessä tuo homma ennemmin tai myöhemmin.. Mikä se sitten olisikaan; altaan desinfiointi tai muu bakteereja tappava hoito.. Kalojen kera tai ilman.
aquamarina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1451
Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
Paikkakunta: oulu/Kempele

Viesti Kirjoittaja aquamarina »

Meille on otettu lisää kaloja tubiepidemian jälkeen, pari kuukautta tippui kaloja. Voihan se tubi oleilla siellä kaupan altaassakin ja aika yleinen taitaa nykyään olla. Jos säästyneet pysyvät oireettomina, niin en kyllä näe syytä miksei voisi ottaa uusia. Meillä tuo sairastuminen alkoi ilmeisesti isoista muutoksista, peräkkäin altaiden vaihtoa jne.
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Kiitokset myötätunnosta ja neuvoista. :|
Näyttää että kaikki sieltä tippuu, hitaasti mutta varmasti. Asiaa ja taudin pysäyttämistä ei auta se, että illalla kaikki näyttää olevan ok, aamulla sieltä puuttuu taas kala tai pari, eikä edes raatoja löydy mistään.
Epäilen että nuo partikset vetelee noita raatoja hyvällä ruokahalulla naamaansa.

Meillä on vielä tuo terve akva, 100-litrainen, jonne siirtelin kasveja tuosta sairaasta tankista ennen kuin tauti selvisi, mutta oireili jo kuitenkin, pelottaa nyt niidenkin puolesta. :(

Jos tuolta nyt kaikki kuolee, kieltämättä tekisi mieli aloittaa alusta, jos se nyt mitään hyödyttää. Onko noita kasveja (niitä on paljon) enää turvallista käyttää? Jos jotain kaloja henkiin jää, minkä aikaa kalojen pitäisi olla oireettomia että voisi huokaista helpotuksesta?
lasagne
Member
Member
Viestit: 447
Liittynyt: 09:24, 23.04.2005
Paikkakunta: Hemiboreaalinen vyöhyke, Vantaa

Viesti Kirjoittaja lasagne »

Jos aloitat alusta, ota sitten heti alkuun karanteeniallas käyttöön, vaikka kalat olisikin karanteenattu jo kaupassa. Jos aloitat alusta, kannattaa desinfioida tuo allas hyvin joka paikasta, samoin suodattimet jne. Mitään kasveja, hiekkaa, kantoja, kiviä ym: mikä on ollut tubialtaassa ei saa laittaa uuteen altaaseen, koska siinä on aina tautiriski mukana.
Team fortress 2!!!!!!!!
Salama-Santeri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 76
Liittynyt: 21:56, 29.07.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Salama-Santeri »

Alusta aloittaminen ei ikävä kyllä taida ratkaista tubiongelmaa, sillä mistä saisit tilalle varmasti tubittomat kalat. Et mistään. Ne kalat, jotka nyt ovat altaassa, on laskettava tubin kantajiksi. Kala voi olla oireeton vuosia ja sitten jokin esim. muutto tai uudet kalat laukaisee sairauden, siksi tubin kannalta karanteenauskaan ei aina auta. Akuutissa sairausvaiheessa ei uusia kaloja kannata hankkia, vaan akvaarion tilanne kannattaa ensin rauhoittaa siten, ettei tee suuria muutoksia, vaan huolehtii normaaleista hoitorutiineista.

Tärkeintä on pitää olosuhteet mahdollisimman hyvinä ja huolehtia vedenvaihdoista ja lopettaa sairaat kalat sekä kerätä kuolleet mahdollisimman nopeasti pois. Lisäksi kannattaa oman tartunnan saamisen estämiseksi käyttää hanskoja, kun huollat allasta.

Tubin kanssa kannattaa vain opetella elämään, sillä ei se elämä siihen lopu, ei edes akvaariosta.
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Näyttäisi siltä, että pahin olisi nyt takanapäin. Kaloja ei ole kuollut enää n. pariin viikkoon, jäljelle jäi 2 miekkaa, 5 kardinaalitetraa, 1 millis + poikaset, monniset ja partamonnit. Katsellaan nyt vielä. Uusia kaloja en ainakaan enää tämän vuoden puolella mene ottamaan.

Olisiko julmaa kokeilla siirtää toisesta, terveestä akvastamme kala tai pari "koe-kaloiksi" tähän tubi-altaaseen? :roll:
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Eipä siitä vielä pääästykään.. :(

Miekkapariskunta sairastui myös, uros oli yksi aamu kuolleena ja naaras alkoi "vääntymään" ja peittymään "samettiin", joten lopeti sen. Samoin milliksen sitkeät poikaset ovat kadonneet. Jäljellä siis enää kardinaalitetrat, ja 2 partista ja ja 2 leopardimonnista.

Motivaatio ihan nollissa tuon altaan kanssa. Vettä olen varovasti vaihdellut, muuten ei huvita mennä edes tonkimaan kun hirvittää nyt että tauti tulisi käsiin vedestä. Hanskat on hommattu, mutta varret sitä perusmallia ja helposti hörppää vettä sisään, ja kädet on pakkasten seurauksena kuivat ja haavoja tulee helposti.. Kasvit meinaa jo vallata altaan, mutta mites noita karsit kun ei pääse pohjaan käsiksi. :roll:

Tsemppaus olisi tervetullutta, tekisi mieli nakata koko pönttö pellolle streessaamasta. [}:)]

Alusta aloittaminen antaisi ehkä mielenrauhan, vaikka sille hintaa tulisikin, tuollaisena en mahda uskaltaa allasta enää koskaan paljan käsin puhdistaa.

Häviääkö tubi muuten edes silloin, jos allas olisi kalattomana viikkoja tai kuukausia (ilman isäntäeläimiä)? [;)]

*epätoivoinen*
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Ei häviä. Kalatuberkuloosibakteerit pystyvät elämään ja lisääntymään akvaarion lietteessäkin.

Akvaarion pesu Virkon S aineella. Uusi hiekka ja somisteet sekä kasvit ja kalat.

Kyllä kalatuberkelittoman altaan hankkiminenkin on mahdollista, joskin hyvin työlästä. Olen kirjoittanut aiheesta saksalaiseen DATZ-lehteenkin.

Kaikki kalat siihen on itse viljeltävä ja kasvit kasvatettava.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Chisantha
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:55, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Chisantha »

Viivi811 kirjoitti: Motivaatio ihan nollissa tuon altaan kanssa. Vettä olen varovasti vaihdellut, muuten ei huvita mennä edes tonkimaan kun hirvittää nyt että tauti tulisi käsiin vedestä. Hanskat on hommattu, mutta varret sitä perusmallia ja helposti hörppää vettä sisään, ja kädet on pakkasten seurauksena kuivat ja haavoja tulee helposti.. Kasvit meinaa jo vallata altaan, mutta mites noita karsit kun ei pääse pohjaan käsiksi. :roll:
Olen lueskellut tätä ketjua, ja kuulostaa kyllä todella kurjalle tilanne. Uskon että tuntuu tosi inhottavalta käsiä altaassa liottaa, siis minkälaiset ne hanskat sinulla on? Kun kuulin että ainakin satekin nettikaupasta saisi ihan sellaisia kunnon pituisia (lähes kainaloon asti), joilla hoitoimet käy tosi hienosti eikä tarvii pelätä että hanskan sisään joutuu vettä.

Olen muutenkin lueskellut nyt tubista erinäisiä keskusteluita ja tosiaan taitaa nykyään suurimmassa osassa altaissa sellaisia kaloja olla, jotka tubia kantavat. Altaiden omistajat eivät sitä vain tiedä, koska kalat eivät oireile. Ja hoitavat altaitaan kuten ennenkin onnellisen tietämättöminä. Ja sitten vasta kun kalat alkavat oireilla esim. jonkin muutoksen tai jonkin muun taudin heikentäminä ilmenee koko kalatubi. Ja kun ajattelee kuinka harvaan ihmiseen on kalatubi kuitenkaan tarttunut, uskoisin että vaaditaan siis huomattavasti myös huonoa tuuria, että sairastuu itse. Olen itse sitä mieltä että nyt akuutissa vaiheessa on varsin viisasta käyttää noita hanskoja ja muutenkin huolehtia hyvästä perushygieniasta, mutta myöhemmin kun taudinaiheuttajabakteerien määrä on vähentynyt "normaalille tasolle", voi allasta taas hoitaa kuten ennenkin, eli kun se vielä oli vain "tubia kantava allas"... :roll:

Ääh... Onpa kyllä hankala asia pohdittavaksi, varmaan jokaisen akvaristin on itse se itselleen selvitettävä miten ko. tautiin suhtautuu, eli onko se sitten enää varovaisesti vain hanskat kädessä, vai edelleen onnellisen tietämättöämän välinpitämättömänä taudin mahdollisesta olemassaolosta omassa altaassa.

Meni kyllä ihan tilityksen puolelle koko viesti...
"Any colour you like as long as it's black." -Tiamat
Hermis
Member
Member
Viestit: 384
Liittynyt: 09:56, 21.07.2006
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hermis »

En tiedä, osaanko tsempata, mutta kerronpa omasta tubialtaastani.

Eli viime loka-marraskuussa huomasin sairaita kuparitetroja 200-litraisessa. Oireet oli moninaiset, joten lähetin kaloja suosiolla Eviraan ja tubidiagnoosihan sieltä tuli. Kuparitetrat (myös terveen näköiset) ja yksi sairaan oloinen rusokirjoahven lopetettiin. Jouduin sitten itsekin miettimään, mitä tuon altaan kanssa tekisin. Mulla on kolme muutakin allasta, joista yksi oli ihan vasta perustettu, ja tietty piti miettiä myös niitä, koska olen samoja välineitä käyttänyt kaikkiin altaisiin. Päätin kuitenkin olla lopettamatta tuota allasta, koska olen hirveällä työllä tuota viimekin vuoden aikana laittanut kuntoon, kasvit kasvaa hyvin jne.

Hankin Satekista sellaiset pitkävartiset hanskat, joita käytän allasta siivotessani. Yksikään kala ei ole sairastunut tubiin (ainakaan minun nähdäkseni) sen jälkeen kun nuo sairaat kalat lopetettiin. Hanskoja käytän nytkin lähinnä siksi, että olen raskaana enkä halua nyt just mitään ihmetauteja ja lääkekuureja. Haavit ostin omat kaikkiin altaisiin ja tuohon tubialtaaseen on oma ämpäri ja vedenvaihtoletku. Eviralla kyllä sanottiin, ettei ole mitenkään sanottu, että tubi olisi kaikissa mun altaisissa, mutta kai se hyvä olla varuillaan. pH-mittarinkin hankin, koska epäilimme täällä, että pH:n äkillinen romahtaminen olisi saattanut tuon tubin puhkeamaan, ja sellaista tilannetta tässä nyt sitten pyrittäisiin välttämään.

Se minua lähinnä harmittaa, että kasveja laittelen aika paljon roskiin. En tiedä miten kauppa kävisi "tubikasveilla". Olen hankkinut altaaseen diagnoosin jälkeen lisää kaloja, olen kasvattanut puna-aavetetraparvea ja hankkinut rusokirjoahvenelle tyttöystävän. Tubialtaiden hoidossa on tärkeää pitää allas mahdollisimman hyvällä hoidolla, joten luulen sen tarkoittavan myös sitä, että esim. parvikoot yms. ovat kohdallaan.

Luin jostain, että jotkut lajit ovat herkempiä tubille kuin toiset. Täällähän voisi alkaa kerätä ihmisten kokemuksia siitä, mitkä kalalajit ovat selvinneet tubista ja mitkä menehtyneet. Tämä auttaisi ehkä sitten tubialtaiden omistajia hankkimaan altaisiinsa kaloja, jotka ei siihen tubiin niin helposti sairastu.

No tsemppiä kuitenkin sinulle Viivi81! Helpommalla sitä kuitenkin pääsee pitämällä sen altaan kuin aloittamalla ihan alusta. Ehkä vaan kalaston vaihto olisi paikallaan, toisaalta olisi kyllä varmaan kivempi hankkia uusia kaloja vasta sitten, kun kalakuolemat ovat takanapäin.
Viivi811
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:49, 14.09.2007
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viivi811 »

Mikäli tuohon teoriaan on uskominen, että toiset kalalajit kestää tubia toisia paremmin, tässä tapauksessa ne ovat olleet nuo kardinaalitetrat, ainoat keskiveden kalat jotka ovat selvinneet.

Tuosta tarttumisestakin, tämä tautihan aloitti jo muistaakseni syyskuussa, vaikken silloin sitä vielä tiennyt. Kasveja ja muutamia kalojakin tuli siirreltyä altaasta toiseen pitkän aikaa tuon jälkeenkin, eikä tauti onneksi näiden mukana kulkeutunut toiseen, terveeseen tankkiin.

Jotain häikkää tässä sairastuneessa 160-litraisessa (juwel)on ollut jatkuvasti (leväongelmia, parin kuukauden rihmalevä-sota, surkea suodatin, joka ei alkuperäinen, oli kerran viikossa tukossa ja pestävä tämän vuoksi mielestäni liian usein-> vaihdettiin parempaan. Lisäksi myös lämpötila on etenkin kesäisin aivan liian korkea umpinaisen kannen vuoksi, 27-28c. Talvilämpö n.25c,lämppäri ei koskaan käytössä.), joten sikäli ymmärän, että näin epävakaista oloista johtuva taudin puhkeaminen loppupeleissä ei olisi ihmekään.

Terveessä altaassa ei minkäännäköisiä ongelmia ole koskaan ollut tekniikan kanssa, ei myöskään leviä eikä heittoja vesiarvoissa, näin ollen ne tod.näk. ovat pysyneet mokistani huolimatta vastustuskykyisinä.

Ajatuksena on nyt, että teen vähän perusteellisemman siivouksen tubitankkiin ja seuraan vesiarvoja, mikäli kaikki sen puolesta ok, laitan terveestä altaasta muutamia mustaneontetroja, joita on paljon, tuonne "koe-kaniineiksi"

Katsellaan, kuunnellaan.. :)
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Koska edelleen kyynisenä ihmisenä olen sitä mieltä, ettei tubittomia altaita ole olemassakaan, niin voipi todeta, että poikkeava hoito yllämainitussa altaassa on aikaansaanut tubin puhkeamisen, ihan niinkuin Viivi811 itse arvelikin. Jos allas on tasapainossa, kalasto pintapuolisesti terve ja terhakka ja sitä hoidetaan hyvin (kunnon vedenvaihdot ja lietteen säännöllinen poistaminen) niin altaaseen ei välttämättä ikinä puhkea tubi. Kalojen stressaantuessa esim. tukkeutuneen suodattimen, levämyrkkyjen (tai muuten vain leväinvaasionkin aiheuttaman epätasapainon) ansiosta tai vaikkapa ylikansoituksen, yhteensopimattomian lajien hankkimisen, kehnon ruokinnan/liikaruokinnan ansiosta.

Aina sitä ei itsekään keksi mikä on omassa altaassa vikana kun esimerkiksi leviä vastaan taistellaan, ja voi olla todella rankkaa akvaarion omistajalle joka oikeasti yrittää kaikkensa ja kalat vain surkastuvat ja kuolevat. Itse yhden altaan desinfioineena ja kolmea allasta erillään pitäneenä (eri välineet, käsien pesu, desinfiointi ja kuivaus välillä jne) tiedän kuinka rankkaa tuo voi olla. En voi sanoa kuin tsemppiä ja jaksamista kaikille, joilla tubiepidemia pääsee puhkeamaan, sillä siitä on vaikea päästä eroon.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
jokelamaniac
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2040
Liittynyt: 11:12, 28.05.2004
Paikkakunta: keuruu

Viesti Kirjoittaja jokelamaniac »

On nähtävästi melko moitteettomasti hoidetuissakin altaissa tubi levinnyt.

Siis kysehän on siitä, että 1) bakteeri on joka altaassa, mutta 2) akuutti kalakuolemaepidemia ei. Ilmeisesti (sieltä täältä kuulemani/lukemani perusteella tilanne 2) eroaa toisest siinä, että bakteereita on huomattavasti enemmän. Kysymys lienee siis altaan "normaalin" asukin epänormaalista massaleviämisestä.

Veden puhtaudesta olen pistänyt merkille seuraavat kaksi asiaa, jotka lienee hyvä pitää erillään:

1) tubipakut pesivät lieteessä mädän syöjinä, joten altaan pohjan kohtuullisen hyvä putsaus lienee suositeltavaa. Hyvä mekaaninen suodatus lienee myös eduksi lietettä & roskia poistamassa.

2) korkeat typpipitoisuudet (tai muut kuona- ym. aineet) saattavat stressata kalaa, heikentää autoimmuniteettijärjestelmän toimintaa ja täten altistaa kaloja tartunnoille.

Jotenka tästä näkökulmasta hoito-ohjeiksi tulisi kohtuullisen matala kuormitus, runsaahkot vedenvaihdot ja kohtuullisen hyvä siivous. Pitäisikö hoito-ohjeissa palata sittenkin taaksepäin ja pestä koko allas kerralla kalojen odotellessa ämpärissä?

Joillain lienee tupiepidemia sattunut asettumaan myös itestäänkin. Mikäli haluaa kokeilla toista konstia kuin itse aikoinani - se veitsi- ja desinfiointikonsti - lienee paikallaan olla ostamatta uusia kaloja piiitkään aikaan ja siivota alla mahdollisimman hyvin. Mahdollisesti myös bakteerilääkkeistä (t. myös antibiooteista) voisi olla apua.

Korjatkaa toki jos olen väärässä.
Minä juon nyt kahvia!
Wellamo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 22:32, 09.03.2007
Paikkakunta: Huvikumpu

Viesti Kirjoittaja Wellamo »

Ikäväkseni joudun tässä ketjussa vierailemaan. Toisessa akvaariossa on kaksi neontetraa, joissa epäile tubin puhjenneen. Toinen ui pystyssä (huomasin äsken) ja toisella on kummallisen kuhmurainen maha. Onko ne nyt sitten tubioireita vai jotain muuta?
** Mikään ei kerro ihmisestä yhtä paljon kuin se, mitä hän pitää naurettavana**
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”