Tonin altaan suunnittelu (kuvia)

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

ToniP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 13:58, 09.08.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Tonin altaan suunnittelu (kuvia)

Viesti Kirjoittaja ToniP »

Terve kaikki. Nyt sen sitten on tarkoitus alkaa. Eli olen aloittamassa riutta altaan pystyttämistä ja pyytäisin kaikilta apua ja vinkkejä. Täysin alkutekijöissä ollaan ja suunnitelmia tehdään, mutta vankka tarkoitus olisi, että kesään mennessä allas pyörisi jo hyvää vauhtia. Olen jo useamman vuoden ajan suunnitellut pystytystä mutta aina on muut projektit menneet edelle. Tässä sivussa kuitenkin olen yrittänyt pysyä mukana kehityksessä ja seuraillut netin keskusteluja mielenkiinnolla. Eikun asiaan:

Allas on tulossa asuntomme alakertaan takkahuoneeseen seinää vasten siten, että päädyt ja yksi pitkä sivu jäisi näkyviin. Altaan koko tulee olemaan 200x60x60 (lähtee tilaukseen lähi viikkoina) ja se tullaan kaapittamaan lattiasta kattoon. Toinen pääty altaasta rajoittuu kylpyhuoneen seinään, jossa on ikkuna akvaariota ajatellen. Eli tarkoitus olisi suihkussa ollessa olla mahdollista seurata riutan elämää (oheinen kuva selittää lisää).
Kuva

Sijoittelussa on huomioitu myös altaan alakertaan jäävä vesipistoke ja lattiaviemäri. Näiden avulla tehdään altaan huollosta ja jatkuvasta hoidosta mahdollisimman helppoa(taas kuva kertoo lisää). Yläpuolella on ilmastoinnin poisto imemässä kuumaa ilmaa pois kaapistosta. Mikäli näistä tulee jotain mieleen niin laita ihmeessä kommenttia.
Kuva

Itse asia, jonka kanssa tällä hetkellä pähkäilen eniten on altaan alakerta ja sen tekniikat. Eli miten järjestää ala-altaat alla olevaan tilaan, jotta vedenvaihdot tms olisi mahdollisimman helppoa ja automatisoitua? Missä järjestyksessä alaosan vedenkierron kuuluisi kulkea? Miten vetää putket? Miten sijoittaa ylivuodon altaaseen ja monta reikää? Missä pitää olla pinnantasauksen laitteet?... Sitten tietenkin isoin kiistan aihe, mitä tekniikkaa käyttää tämän kokoisen altaan pyörittämiseksi(pumput, vaahdotin, jne)? Ohessa vielä yksi kuva, mitä itse olen tähän mennessä pähkäillyt Kaikki vinkit ja neuvot otetaan nöyrästi vastaan. Esimerkki kuvat olisi hienoja.
Kuva

Kuten sanoin, alussa ollaan mutta tästä se lähtee...toivottavasti. Toivottavasti jaksatte olla McGyvereitä ja keksiä minulle kaikkea kivaa. Mikäli olen ihan hakoteillä niin kertokaa heti niin säästyy aikaa ja rahaa :)

-Toni
kysymyksiä...kysymyksiä....ja vielä vähän lisää kysymyksiä
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Kuva

Tuossa kuva minun käynnissä olevasta rakennusprojektista. Tuon pohjalta uskallan sanoa, että jalustasi säiliöiden tsuunnittelu on erittäin epärealistinen. (Tarkoitan siis sitä, että jalusta näyttää kuvassa aivan liian tilavalta) Sieltä puuttuu sähkölaitteidenkin sijoittelu. Minun allas on kooltaan 180x80x70. Jalusta on muistaakseni 90cm korkea. Itselleni tulee kaapin vasempaan laitaan 80 litran vedenvaihtoallas ja oikeaan reunaan 250 litran tekniikka / refuallas. Korvausvesisäiliön joudun työntämään kaapin alle. Ballingkanisterit mahtuvat juuri ja juuri refun eteen :)
Itsekin suunnittelin alunperin saman kaltaista järjestelyä kuin sinulla, mutta vasta nyt loppu metreillä ymmärsin kuinka tiukkaa kaapissa tulee olemaan.

Jos vain mahdollista, suosittelisin altaan hoitohuonetta tai isoa kaappia. Akvaarion alle tavaroiden mahduttaminen on hankalaa. Sinulla on kyllä se etu, että voisit käyttää RO-laitetta suoraan korveusveden täyttöön, joten säästät korvausvesiastian...

Ikkuna pesuhuoneen puolelle on kyllä hauska idea. Minullakin oli hieman vastaavia suunnitelmia, mutta suunniteltu paikka altaalle ei toiminut ja jouduin tekemään vapaana seinän vieressä seisovan mallin.
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tonin altaan suunnittelu (kuvia)

Viesti Kirjoittaja jumase »

Missä järjestyksessä alaosan vedenkierron kuuluisi kulkea? Miten vetää putket? Miten sijoittaa ylivuodon altaaseen ja monta reikää? Missä pitää olla pinnantasauksen laitteet?...
Itse laittaisin kulkemaan järjestyksessä ylivuodosta vedenvaihtoallas -> ala-allas -> refu ja takaisin pääaltaaseen. Sitten laittaisin kolmitie-palloventtiilin ylivuodosta tulevaan putkeen, jolla olisi mahdollista ohittaa tuo vedenvaihtoallas ja ohjata vesi suoraan ala-altaaseen.

Kun on vedenvaihdon aika, niin kääntää palloventtiiliin siihen asentoon, että vesi kulkee suoraan ala-altaaseen, joten voi rauhassa ensin tyhjentää korvausvesialtaan ja sen jälkeen täyttää käänteisosmoosivedellä ja sekoitella suolat. Sen jälkeen vain palloventtiili takaisin normaaliin asentoon ja kappas vedet on vaihdettu.

Pinnantasausanturi sijoitetaan aina viimeiseen altaaseen, joten tuossa mainitsemassani järjestyksessä se tuli refuun. Korvausveden voi ohjata periaatteessa minne tahansa, mutta ehkä tuo vedenvaihtoallas ei ole paras vaihtoehto, koska se ei ole kierrossa vedenvaihtojen aikana.

Ylivuodon sijoitukselle ei periaatteessa ole rajoituksia. Reikiä kannattaa teettää kolme. Yksi altaasta poistuvalle vedelle ja toinen varmuuden varalle. Kolmas on sitten paluuvettä varten.
kekkuli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 21:46, 17.10.2004
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja kekkuli »

Tässä yksi tapa kierrättää suolavettä:

Omassa rakenteilla olevassa järjestelmässä kierto tulee olemaan seuraava: Pääallas 700L, Refu 150L, Sumppu 150L joka on jaettu 50L tekniikka/paluuvesiosioon ja 100L korvausvesi/vedenvaihto-osioon.

Ylivuodosta on ensimmäisenä haaroitus refuun ja vaahdottimeen joiden välistä virtausta voi säädellä palloventiilillä. Refusta vesi valuu ylivuodon kautta sumpun paluuvesiosioon. Vaahdottimen jälkeen on kolmitiepalloventtiili jolla voidaan valita virtaus sumpun paluuvesiosioon tai vedenvaihtoosioon.

Vedenvaihto tapahtuu siten että kun korvausvesi 100L osiossa loppuu täytetään se RO/DI suolavedellä. Vaihdetaan vaahdottajalta virtaus tähän 100L osioon ja vesi valuu väliseinämän yli 50L paluuvesiosioon. Noin 1-2h kuluttua vaihdetaan vaahdottajalta virtaus jälleen paluuvesiosioon ja tyhjennetään 100L osio suolavedestä ja täytetään se uudella RO/DI korvausvedellä. Systeemin korvausvesikulutuksen olen arvioinnut olevan noin 10-15L päivässä joten vedenvaihtoväliksi muodostuu noin viikko.
Inia
Akvaariosisustaja 2005
Akvaariosisustaja 2005
Viestit: 1133
Liittynyt: 11:54, 07.02.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Inia »

Pisti jotenkin silmään altaasi sijoitus, eli takkahuoneesta katsoen se jää osittain kulman taakse käytävälle, ymmärsinkö oikein? Jos olisin sinä, laittaisin altaan ehdottomasti keskelle seinää, kohtaan josta sitä on helppo katsella ja sijoittaisin pienen yläaltaan (siis refun) suihkuhuoneen ikkunan kohdalle. Yläallas toimii samassa kierrossa pääaltaan kanssa, jolloin pumppu pumppaa pääaltaasta vettä yläaltaaseen ja vesi valuu lappoefektillä omia aikojaan takaisin pääaltaaseen. Yläaltaan yläreunan ei tarvitse olla kuin kymmenisen senttiä pääaltaan reunaa ylempänä. Paneloisin altaiden välisen tekniikan (putkiston) piiloon.
Ja varoitus, kamaa kertyy nurkkiin, eli niille on hyvä olla tilaa altaan lähistöllä.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Kimmo S kirjoitti: Sinulla on kyllä se etu, että voisit käyttää RO-laitetta suoraan korveusveden täyttöön, joten säästät korvausvesiastian...
Kyseisestä asiasta juttua - saattaapi olla selvä riski jos tiputtaa RO:sta korvausveden suoraan ala-altaaseen.
http://reefkeeping.com/issues/2007-05/ml/index.php
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Mikael kirjoitti:Kyseisestä asiasta juttua - saattaapi olla selvä riski jos tiputtaa RO:sta korvausveden suoraan ala-altaaseen.
http://reefkeeping.com/issues/2007-05/ml/index.php
Artikkelissa on kyllä monta hyvää pointtia. Itse en tullut ajatelleeksi sitä, että tuolla menetelmällä jää helposti huomaamatta, jos vesijohtovesi on huonolaatuista. - Vaikka en tiedä huomaako sitä kovin helposti muutenkaan.

Huomioon pitää myös ottaa, että RO ei tuota puhdasta vettä välittömästi käynnistämisen jälkeen, joten jonkinlainen tasausastia tulisi olla välissä. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla päivän annoksen sisällään pitävä astia, jota täyttäisi RO:sta päivittäin ajastimen ja magneettiventtiilin avulla. (Astia vuotaisi sitten yli esim. letkun kautta viemäriin. RO vettä esim. vedenvaihtoon tarvittaessa voisi ROn kytkeä jatkuvasti päälle ja ohjata letku menemään toiseen astiaan, jolloin täyttöastia pysyy täynnä ja toinen astia täyttyy myös.)
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Itselläni tulee suoraan RO-laitteen kautta korvausvesi enkä kyllä oikein jaksa pelätä sen laadun puolesta. Eikös meillä täällä pohjoisen jänkhillä monet jo käytä pelkkää kraanavettä korvausvetenä, kun epäpuhtaudet ovat joka tapauksessa hyvin vähäisiä.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

On paikkakuntia esim. Kuopio jossa vesijohtoveden laadussa on ollut ongelmia ja siitä varoiteltu tuolla makean veden puolella olevia harrastajia. Sama voi käydä missä tahansa ja veden mukana voi tulla huomaamatta aikamoinen 'likapommi'. Siksi RO on halpa suoja.

Sitten se josko on viisasta automatisoida korvausveden syöttö suoraan ala-altaaseen. Automatiikka voi pettää ja se pettää tietysti kun ei ole kotona.
akvaarioprojekti
Member
Member
Viestit: 425
Liittynyt: 11:25, 07.03.2007
Akvaarioseurat: SMAS, TAS
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja akvaarioprojekti »

Mikael kirjoitti: Kyseisestä asiasta juttua - saattaapi olla selvä riski jos tiputtaa RO:sta korvausveden suoraan ala-altaaseen.
http://reefkeeping.com/issues/2007-05/ml/index.php
Kiitos Mikaelille linkistä, erittäin hyvä artikkeli.
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

jumase kirjoitti:Itselläni tulee suoraan RO-laitteen kautta korvausvesi enkä kyllä oikein jaksa pelätä sen laadun puolesta. Eikös meillä täällä pohjoisen jänkhillä monet jo käytä pelkkää kraanavettä korvausvetenä, kun epäpuhtaudet ovat joka tapauksessa hyvin vähäisiä.
Kannattaa tutkia - ellet jo ole tutkinut -, että pitääkö paikkansa se, että ROsta tulee käynnistämisen jälkeen aina muutama minuutti likaista vettä ennen kuin se alkaa toimimaan. Tälläisen urbaanin legendan olen kuullut ja en tiedä miten hyvin se pitää paikkansa, mutta jos se pitää, ROsta ei ole tässä tapauksessa hyötyä...
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Kimmo S kirjoitti: Kannattaa tutkia - ellet jo ole tutkinut -, että pitääkö paikkansa se, että ROsta tulee käynnistämisen jälkeen aina muutama minuutti likaista vettä ennen kuin se alkaa toimimaan. Tälläisen urbaanin legendan olen kuullut ja en tiedä miten hyvin se pitää paikkansa, mutta jos se pitää, ROsta ei ole tässä tapauksessa hyötyä...
En ole koskaan kuullut tällaisesta, joten ei ole tullut tutkittua. Pitää ottaa työn alle. Kaipa se likainen vesi tulee sieltä siinä tapauksessa oli automaatti tai ei. Eli valutatteko te sitten aina vettä viemäriin ennen korvausveden/vaihtoveden/ballinglitkujen täyttöä. Ei minulle ainakaan kukaan ole maininnut koskaan valuttelevansa RO-vettä viemäriin.

Minulla muuten tuo automaatti pukkaan vettä noin 8 minuutin välein ja on päällä varmaan 10-15 sekuntia kerrallaan, joten jos sieltä tosiaan paskaista vettä tulee aluksi, niin sittenhän olisi sama jos laskisin sen suoraan vesijohdosta.

Sitä hieman kyllä ihmettelen, että RO-laitteethan on kuitenkin suunniteltu juomaveden puhdistamiseen ja niissä aparaateissa ei ainakaan lasketa vettä viemäriin. Vaan kyllä sieltä lasiin lorotetaan heti ensimmäinen tippa, kun hana avataan. Silloinhan koko laitteella ei olisi mitään virkaa. Voisin kyllä epäillä, että kyseessä on tosiaan urbaani legenda, mutta pitääpä hankkia mittalaitteet ihan varmuuden vuoksi.

Muuten tuo automatisoinnin kritisointi perustui aika pitkälti mahdollisiin ongelmiin tulvimisen kanssa. Itsellä on ala-altaaseen järjestetty ylivuoto, joka johtaa suoraan viemäriin, joten tulvimisen riskiä ei ole. Lisäksi automatiikka on tietokoneella ohjattu niin, että jos korvausvettä tulee kauemmin kuin 10 minuuttia kerrallaan, niin tietokone sammuttaa sen. Eli tulviminen on kyllä täysin mahdotonta.

Systeemi on kyllä täysin pomminvarma, mutta jos kerran RO-laite ei puhdista vettä alusta alkaen, niin silloin tuolla ei kyllä ole mitään virkaa. Korvausvesi tulee nätisti, mutta turha siinä on RO-laitetta pitää ketjussa mukana, jos kerran vesi on paskaista.
Apagador
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 22:15, 14.11.2005
Akvaarioseurat: SMAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Apagador »

Minä ainakin lasken aina hetken vettä viemäriin ennen korvausvesikipon täyttämistä. Tiedä sitten onko siitä mitään hyötyä..
akvaarioprojekti
Member
Member
Viestit: 425
Liittynyt: 11:25, 07.03.2007
Akvaarioseurat: SMAS, TAS
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja akvaarioprojekti »

Mutua: voisi kuvitella, että tuo "alkuveden" likaisuus johtuu siitä, että laitteen sisälle jää vettä, joka tulee sitten siinä ensimmäisten tippojen mukana ulos. Jos taas RO:seen työnnetään lähes jatkuvasti uutta vettä, ilmiötä ei ehkä pääsisi syntymään?
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Yritin hieman selailla netistä RO:n liittämistä suoraan kohoon ja en muuta löytänyt kuin, että jatkuvat paineenvaihtelut mahdollisesti heikentäisivät kalvon kestävyyttä.
Voisiko kalvo myös toimia huonosti alhaisella paineella? Luulisi ainakin laitteen hyötytehon heikkenevän --> esisuodattimet kuluvat korostetusti.
ToniP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 13:58, 09.08.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ToniP »

Kiitos hyvästä palautteesta ja ideoista. Monta hyvää pointtia tuli esiin ja täytyy pohtia automaatiota tarkemmin.

Jumase: ideasi kolmitiestä oli mainio ja helpottaisi elämää paljon. Muutenkin kuullostaa siltä, että olet saanut järjestelmän aika hyvän oloiseksi. Löytyykö kuvia tai suunnitelmia ratkaisuista.

Miten luotettavia nuo magneetti ventiilit ovat? Voisihan asian aina hoitaa myös niin, että täyttäisi korvausvesiastian täyteen tietyin aikavälein eikä ottaisi vettä jatkuvalla syötöllä hanasta. Näin se varmaan aluksi täytyy tehdä. Mutta kun se automaatio....

Palaan asiaan myöhemmin nyt painaa kiire.....:)

-Toni
kysymyksiä...kysymyksiä....ja vielä vähän lisää kysymyksiä
ToniP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 13:58, 09.08.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ToniP »

Itse laittaisin kulkemaan järjestyksessä ylivuodosta vedenvaihtoallas -> ala-allas -> refu ja takaisin pääaltaaseen. Sitten laittaisin kolmitie-palloventtiilin ylivuodosta tulevaan putkeen, jolla olisi mahdollista ohittaa tuo vedenvaihtoallas ja ohjata vesi suoraan ala-altaaseen.

Kun on vedenvaihdon aika, niin kääntää palloventtiiliin siihen asentoon, että vesi kulkee suoraan ala-altaaseen, joten voi rauhassa ensin tyhjentää korvausvesialtaan ja sen jälkeen täyttää käänteisosmoosivedellä ja sekoitella suolat. Sen jälkeen vain palloventtiili takaisin normaaliin asentoon ja kappas vedet on vaihdettu.
Kuten aiemmin mainitsin niin tässä oli omaa mieltä lämmittävää ideaa. Tämän perusteella raapustelin taas kuvia:
Kuva

Kuva

Kuten näistä huomaa niin idea voisi toimia ja tilaakin jäisi. Altaat alla oikealta vasemmalle: vaihtovesi, vaahdotin, refu ja paluuvesi. Mutta kun selailin läpi tuon Mikaelin laittaman linkin niin tuli vaan mieleen, että olisi ehkä hyvä olla korvausvettä varten oma pönttö. Tällä tavalla tilakin loppuu :( vähän niin kuin Kimmo S uumoilikin. Täytyy hieroa vielä. Tosiaan täytyyhän ne sähkövempeleetkin saada jonnekin.
Jos vain mahdollista, suosittelisin altaan hoitohuonetta tai isoa kaappia. Akvaarion alle tavaroiden mahduttaminen on hankalaa.
Pisti jotenkin silmään altaasi sijoitus, eli takkahuoneesta katsoen se jää osittain kulman taakse käytävälle, ymmärsinkö oikein?
Kuten kuvista pystyi päättelemään niin erilliselle hoitohuoneelle ei ikävä kyllä ole tilaa ja lisäkaappien tekeminen ei sisustuksellisesti nyt tällä hetkellä ole vaihtoehto, mutta jos muu ei auta...Altaan asemointi on suunniteltu juuri tuon pesuhuoneen ikkunan kanssa kohdilleen ja tuo kulma ei näkyvyyttä haittaa. Parempi olisi ollut kun olisi saanut pitkä sivun näkyviin molempiin suuntiin. Mutta kaikkea ei voi saada.

Mutta nyt pitäisi saada allas äkkiä tilattua ja jalusta teetettyä jotta pääsisi fyysisesti suunnittelemaan oikeaa toteutusta. Koneella kuvien pyörittely tuntuu niin abstraktilta. Toisaalta hyvin suunniteltu on, hmm niin jotain. Yritystä on. Pitäisikö altaan muuten olla takaseinässä kiinni vai voiko väliä olla, jotta esim paluu putken voisi tuoda altaan takana eikä reikiä tarvitsisi kuin 2?

-Toni
kysymyksiä...kysymyksiä....ja vielä vähän lisää kysymyksiä
Jorg
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1417
Liittynyt: 21:36, 21.02.2006
Akvaarioseurat: SMAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Jorg »

Jos huoneessa tila antaa myöten niin jalusta voi olla esim. 80cm syvä ja allas 20cm seinästä irti. En tiedä onko tuo pesuhuoneen ikkuna ihan huoneen nurkassa ja minkä kokoinen se on ja minne tuo ovi(?) johtaa ? Takkahuoneeseen vai? Jos näin ja kuva on mittakaavassa niin tämä tietysti hidastaa hommia. Sivuille voi laittaa levystä seinät että altaan taakse ei näe. Näin saa lisää tilaa jalustaan. 80 senttiin saa tarvikkeita jo paljon enempi kuin 60 senttiseen.
Sähkösysteemit on kätevä laittaa altaan pohjaan.

Tarvitsetko noita jalkoja noin paljon ? Hankaloittaa säätämistä. Mulla 2 metrinen allas ja 6 jalkaa. Tietysti jos ovet tulevat saranoilla niin saat 3 ovea. Kuudella jalalla tulee 2 isoa tai 4 pienempää. Itse laitoin 2kpl liukuovia jotka on kätevä nostaa kokonaan pois kun pitää säätää jotain suurempaa.
ToniP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 13:58, 09.08.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ToniP »

Tässä muutama kuva miltä sijoituspaikka nyt näyttää ja miltä se ehkä voisi näyttää, jotta saatte lisää ymmärrystä ajatuksistani:
Kuva
Kuva
Kuva

Sori kuvien laatu mutta on jo myöhä 8O Työt jatkuu.

Jorg: mikäli 6 jalkaa riittää jalustassa niin mielellään niin, saa lisää tilaa säätää.

-Toni
kysymyksiä...kysymyksiä....ja vielä vähän lisää kysymyksiä
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Sinänsähän tuohon oikealle puolelle voisi laittaa jonkin siistin arkkutyyppisen lisätilaratkaisun...
Sadar
Member
Member
Viestit: 480
Liittynyt: 15:32, 06.04.2005
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Sadar »

Makeavesiumpelon tyhmä kysymys:

Kun kerran suunnitelmassasi on tuo yläkaappi, niin pystyisikö sitä hyödyntämään jotenkin, esim: korvausvesisäiliön sijoittamiseen, vai aiheuttavatko monimetallien lämmöt ongelmia sen suhteen? :?

Itse näen siinä liki n. 1m3 käyttämättämän tilan, joka näillä asuntojen hinnoilla on kallista hukkatilaa... :twisted:


-- "Kauppias, tämä vesihän on viallista", sanoi makeavesiharrastaja kun suolavettä maistoi... :mrgreen: --
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Isaac Asimov
Atheris
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 19:48, 25.11.2007
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja Atheris »

Itse sijoittaisin refun kyllä tuohon yläkaappiin jos se suinkin mahdollista, mutta miksi ei olisi ?
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Minä ainakin olen pitänyt ohjenuorana sitä, että ei sijoita vettä sähköjen yläpuolelle :) (jalustan pistorasiat oma lukunsa, mutta niissäkin veden valuminen tulee ottaa huomioon - etenkin suolaveden kanssa)
Atheris
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 19:48, 25.11.2007
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja Atheris »

Kimmo S kirjoitti:Minä ainakin olen pitänyt ohjenuorana sitä, että ei sijoita vettä sähköjen yläpuolelle :) (jalustan pistorasiat oma lukunsa, mutta niissäkin veden valuminen tulee ottaa huomioon - etenkin suolaveden kanssa)
Näinhän se menee, mutta tuota suunitelmaa katsoessa tulee mieleen että väkisinkin joutuu osan tekniikasta sijoitamaan ylös, ellei rakenna jatkoa aluskaapille . Uskoisin kyllä että refun saisi ihan näppärästi yläkaappiin ?!vaikkakin se nyrkkisääntö mitä mainitsit menee silloin kuralle. !
ToniP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 13:58, 09.08.2004
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ToniP »

Sadar kirjoitti:Makeavesiumpelon tyhmä kysymys:

Kun kerran suunnitelmassasi on tuo yläkaappi, niin pystyisikö sitä hyödyntämään jotenkin, esim: korvausvesisäiliön sijoittamiseen, vai aiheuttavatko monimetallien lämmöt ongelmia sen suhteen? :?

Itse näen siinä liki n. 1m3 käyttämättämän tilan, joka näillä asuntojen hinnoilla on kallista hukkatilaa... :twisted:


-- "Kauppias, tämä vesihän on viallista", sanoi makeavesiharrastaja kun suolavettä maistoi... :mrgreen: --
Kuten Kimmo S sanoi, ei viitsisi laittaa vettä valaisimien ja muiden sähköjen kanssa samaan tilaan. Lisäksi refu/korvausvesiastia ylhäällä vie taas tilaa sieltä, mistä allasta täytyisi huoltaa. Ei ole mielestäni hyvä ratkaisu siirrellä hoidon ajaksi astiota pois. Valaisimen olen ajatellut nostaa ylöspäin hoitotoimien ajaksi. Täytyy katsoa miten todellisuudessa saan astiat alas mahtumaan. Taitaa olla alakaapin jatko sitten lisätilan ainut mahdollisuus, mikäli tila ei riitä.

Ala-altaita/ Sumppuja olen selaillut jenkki palstoilta ja sivustoilta, siellä näyttää olevan valtavirran ratkaisuna käyttää akryylistä teetettyjä ratkaisuja. Oletteko tehneet itse/ teettänyt ala-allas kokonaisuuksia akryylistä ja jos olette missä on hyvä palvelu? Itse kokisin hyväksi ratkaisuksi sellaisen mihin saisi samaan purkkiin refun, vaahdottimen ja paaluuosion. Voihan tämmöisen tehdä vanhasta lasisesta akvaariostakin. Heittäkkääpä mielipiteitä tästäkin.

Vaikka http://www.melevsreef.com/acrylics/sumps/f/sump_f.html
-Toni
kysymyksiä...kysymyksiä....ja vielä vähän lisää kysymyksiä
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”