Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

pikkuakvaariosta
Member
Member
Viestit: 264
Liittynyt: 22:58, 26.01.2007
Paikkakunta: Hyvinkää

Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja pikkuakvaariosta »

Luin Faunattaren sivustolta että timanttitetra Moenkhausia pittieri olisi arka kala, Helsingin Akvaariokeskus taas sanoo että puolensapitävä, huntueväisten seurassa jopa ärhäkkä. Millaisia kokemuksia näitä kaloja omistavilla on, olisin kiinnostunut hankkimaan timanttitetroja.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Oman kokemukseni mukaan rohkea kala, vaikkakaan ei ylivilkas. Näkösällä ovat koko ajan, ja pitävät varmasti puolensa isompienkin kalojen seurassa. Ruoka-aikana ovat kunnon pikkupiraijoita. Näykkivien barbien kanssa yhdistäminen tosin varauksella, aikuisilla timanttitetrakoirailla kun kuitenkin on vähän huntumaiset evät.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
waterwoman
Senior Member
Senior Member
Viestit: 580
Liittynyt: 10:28, 25.09.2006
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, Heinolan akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Heinola

Viesti Kirjoittaja waterwoman »

Meillä timantit on koko ajan menossa ja vauhdissa.Allas on 150 cm pitkä ja kyllä se on koko ajan tehokkaassa käytössä kun koiraat kisaavat keskenään ja vahtivat omia pusikoitaan. Ei ne kiinni käy vaan uhittelee vähän toisilleen.
Parhaiten näitten seuraksi sopii muut vilkkaat kalat.Rauhalliset jää "jalkoihin"

Minä ainakin suosittelen näitä kauniita ja eläväisiä kaloja.
180 l Neonsateenkaarikaloja, tunnnistamaton pienehkö pleko. KALAT SAANEET KODIN
Omatekemiä Tittakoruja facebookissa...kantsii käydä kurkkaamassa ja tykkäämässä ;)
maximoves
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 07:52, 20.01.2004
Paikkakunta: Pukkila
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maximoves »

Minulla on parvi näitä ja ovat upeita, eivät kovin arkoja, liikkuvat paljon ja koko akvaariossa. Muita keskiveden kaloja mulla on nuo kolmitäpläseisojat, ne ovat arkoja. Timantit pyörivät koko ajan esillä ja ovat erittäin kauniita, kuhina alkaa kun ruokaa tulee. Itse tykkään niistä kyllä ja ovat näyttäviä parvikaloja. Melkein loput mun kalat pyörivät pohjassa tai pohjan tuntumassa.
Ratsastan auringonlaskuun....

http://community.webshots.com/user/maximove
Maria M
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 11:40, 28.03.2007
Paikkakunta: pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Maria M »

Meidän nuoret timantit eivät todellakaan ole arkoja. Koko altaan mitta on aktiivisessa käytössä. Entisessä kodissaan intiaaninsulkien kanssa elänyt keltarihmauros ei aluksi päästänyt timantteja tiheikköönsä, mutta nyt väistää suosiolla kun joukko suunnistaa sinne. Ruoka-aikana kuvaus 'pikkupiraija' on erittäin sopiva.

Upeita tetroja, minäkin suosittelen riittävään kokoiseen altaaseen ja rohkeaan seuraan.
Mimosa X
Senior Member
Senior Member
Viestit: 663
Liittynyt: 09:44, 20.09.2006
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mimosa X »

Meillä 6 timanttia. Metrin pitkä (200 l) allas. Olen aatellut noita seuratessani, että koska ovat nopeita liikkeissään, soisin niille mielelläni enemmän uintitilaa pituussuuntaisesti, jotta saisivat kunnolla mennä. Nyt ikäänkuin joutuvat jarruttamaan niin kovin äkkiä.

Meillä timpsut uivat enimmäkseen etulasin vieressä, reagoivat herkästi ihmisen liikkeisiin. Varautuneita hiukan. Ruoka-aikoina meillä myös ovat "pikkupirajoita". Eivät kiusaa muita kaloja, joita meillä: taistopari, piikkisilmät, punanoitamonnit, partis, kardinaalitetrat. Joskus ovat näyttäneet huvittelevan semmoisella, että uivat päin virtausta ja lentävät sen mukana. :mrgreen:
Meidän timpsut on reilun vuoden ikäisiä ja kutukäyttäytymisestä ei vielä ole ollut selvää havaintoa. Parvissa kuitenkin kaksi muita pienempi kokoisempaa, jotka luulen naaraiksi. Muut kookkaampia ja pitkäeväisempiä. Tosin vesi on vähän emäksisen puolella, jos se vaikuttaa asiaan. Usein liitelevät kauniisti aaltomaisessa kuviossa ja lopuksi hienot pyöreät käännökset.
Todella kauniita kaloja ja valon osuessa sopivasti kylkiin kimmeltävät ihastuttavasti !

Varjon mukaan minimiallaskoko parvelle 100 l, joka mun mielestäni kyllä aika pieni. Kyllähän nuo näyttävät sopeutuvilta, mutta jos haluaa antaa niille niiden luonteenomaiset olot, niin kyllä tuo altaan pituus metrin saisi vähintään mielestäni olla. Jos joskus hommaan isomman altaan niin timpsut saa muuttaa sinne ja lisää kavereita parviin.

Lisään vielä: Kotilot maistuvat timpsuille: murskaan lasia vasten ja syövät ahnaasti !
527 l, 180 l, 107 l + 54 l sukarapulat, 2 kissaa ja tarantula.
rangatanga
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 16:02, 08.06.2006
Paikkakunta: Etelä-Savon alue

Viesti Kirjoittaja rangatanga »

Timanttitetrat ovat hurmaavia... Kauniita, eivätkä arkoja, varsinkaan ruoka-aikaan [;)]
Mulla timantit 317-litraisessa altaassa, enkä tosiaan minäkään niitä ihan pieneen purkkiin laittaisi, kun aktiivisia ovat.
Emmää mittää tiiä.
mizzim
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 23:51, 23.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämijärvi

Viesti Kirjoittaja mizzim »

140l allas [:I] ja 10 timanttitetraa 8 neontetraa ja partis. Ovat viihtyneet kun saan ihastella poikasia. Kolmessa kokoluokassa. Laskettua en ole pikkuisia saanut kun sukeltelevat kasvitiheikköihin avovedestä. aikuisista uroksia on kolme, loput naaraita. Aivan ihania kaloja, kauniita, tällä yhdistelmällä suht sävyisiä, sähäkät liikkeet ruoka-aikaan.
Jessu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 15:39, 08.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jessu »

Meillä kutevat nuo timantit liiankin tiuhaan :frown: Vuoden ovat olleet, ja poikasia on tullut reilut parikymmentä, näistä kymmenkunta on kiikutettu kauppaan. Voi sitä pyydystämistä, en enää haluaisi alkaa siihen...Mutta taas tulee poikasia, ainakin 6. Ja pahinta on, että kaikki meille jääneet ovat koiraita! Nyt kun ovat aikuisia, niin kyllä pusikot saavat kyytiä kutupuuhissa. Koiraat myös tappelevat ja vahingoittavat toisiaan, koska naaraita on tällä hetkellä liian vähän. Huoh... Että ihan kivoja, mutta saisivat lopettaa lisääntymisen.

Ehkä tyhmä kysymys, mutta tietääkö kukaan voisiko jokin tekijä vaikuttaa sukupuolen määräytymiseen? Turhan huonoa tuuria, että kaikki poikaset, jotka olen pitänyt (n. 10) ovat olleet koiraita.
RioGrande
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 10:52, 24.10.2007
Paikkakunta: Pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja RioGrande »

Meilläkin on timanttitetroja uudessa akvaariossa.. 18 kpl. Ostimme kaikki mitä kaupassa oli ja kotona totesimme heti, että 12 poikaa ja 6 tyttöä 8O

Olisi saanut suhde olla toisinpäin, koiraat jahtaavat kokoajan toisiaan ja ovat vilkkaita muutenkin. Naaraat uiskentelevat pohjan tuntumassa omissa puuhissaan.. Mutta kauniita ja vilkkaita ovat! Suosittelen!

Tunnustan kuitenkin, että YRITIN pyydystää vedenvaihdon yhteydessä niitä koiraita (olisin vienyt osan kauppaan ja vaihtanut naaraisiin), mutta ei onnistu jos ei tyhjennä koko akvaariota ensin :roll: Pojat olivat kannon alla piilossa, ja tunnin onkimisen jälkeen olisin saanut kaikki muut kalat ja yhden timanttinaaraan haaviin, mutta niitä timanttikoiraita EI SAA KIINNI :mrgreen:
mizzim
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 23:51, 23.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämijärvi

Viesti Kirjoittaja mizzim »

Taitaa mizzimillä olla timattitetra ongelma edessä. :mrgreen: Poikasia sen kuin tulee vain. Onnneksi on jo kaksi tuttua jotka ovat kyseiseen kalalajiin hullaantuneita. Samassa liemessä on nyt viikon ajan ollut "greenejä", ihan junnuja vielä, sentin molemmin puolin. Näyttävät saavan olla rauhassa, piilottelevat tosin melko paljon, mitä en pidä luonnottomana. Muuta sinne en ite lisää. Tämä on yksi esimerkki erään altaan timpsujen käytöksestä.
Maria M
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 11:40, 28.03.2007
Paikkakunta: pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Maria M »

Nyt ovat meidan timanttimme kayneet aroiksi. Muuttivat syyskuun lopulla 350-litraiseen "kasvialtaaseen", jossa seurana monnisia (5 vihermonnista, 8 black venezuelaa + 4 poikasta, 2 helmimonnisen poikasta), 8 ottoa, 2 nuorta purjesampimonnia ja korupleko L006. Itse asiassa koko porukka on sampimonneja lukuunottamatta muuttunut araksi (no, pleko nyt muutenkin paivisin olelee luolassaan ja otot omissa piiloissaan). Timanttitetroihin liitan taman erityisesti siksi, etta ne tosiaan olivat kyseisessakin altaassa aiemmin (ensimmaiset 3-4 viikkoa) todella rohkeita.

Mietin liittyisiko kaytoksen muutos kirkkaaseen valaistukseen, altaassa on 150W monimetalli (korkeus 60cm). Kasveja on paljon ja ne kasvavat erinomaisesti, mutta kalat myos pysyttelevat pitkalti niiden suojissa. Tosin tama valaistus altaassa on ollut alusta lahtien. Tama muutos kayttaytymisessa on tapahtunut viimeisen noin kahden kuukauden aikana, jolloin itse olen ollut ulkomaankomennuksella, ja miehen kertoman perusteella vain asiasta kerron. Hoito on kuitenkin ollut samanlaista ja vesiarvot samanlaiset kuin aiemmin. Uusia kaloja ei tullut taman muutoksen aikoihin, sampimonnien ja poikasten muuttaessa altaaseen arkailu oli jo alkanut.

Mita tassa nyt kannattaisi tehda? Olen miettinyt pintakasvillisuuden lisaamista (en kuitenkaan haluaisi paljon valoa vaativia kasveja varjoon, enka erityisemmin pida pintakasveista), turvakalojen hankkimista (ehdotuksia?) tai timanttien siirtamista entiseen, hamarampaan altaaseen (mielellaan ei tatakaan, silla aiemmin arka keltarihmauros rohkaistui kun ylivilkkaat timantit muuttivat pois. Vai kannattaisiko naiden keskenaan vaihtaa paikkaa?).
illusia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 21:18, 18.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re:

Viesti Kirjoittaja illusia »

Varjon mukaan minimiallaskoko parvelle 100 l
Etsin haulla tietoa timanttitetran allaskoosta ja törmäsin tähän keskusteluun. Onko tuo suositus vuoden 2007 Akvaariokalat-kirjasta?
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja bj »

Näkyy olevan, aika pieneltähän se tuntuu kun timantit kasvaa kuitenkin 6 - 7 sentin mittaisiksi. Mullakaan ei timantit ole mitenkään arkoja, oleilevat koko ajan vapaassa vedessä, usein lähellä pintaa ja paljon ihan etualalla. Oleskelevat kuitenkin pienellä alueella ja usein pienryhmissä, kuten puna-aavetetratkin ovat palljon paikoillaan, ehkä siihen perustuu se, että sopivat satalitraiseenkin. Mulla kotiutumisen jälkeen ne ei siis uiskentele siten, mitä ylempänä toiset kertoi. Kotiutumisvaiheessa ne saattaakin olla vähän niin kuin levottomia.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
stiu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 19:38, 06.08.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja stiu »

Omat timanttitetrani eivät ainakaan ole yhtään arkoja. Samassa altaassa on myös safiiritetroja ja kaikki uivat samassa "parvessa". Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Eivät ole ainakaan tietääkseni kiusanneet muita kaloja. Mitä nyt poijjaat jahtaavat toisiaan vikitellessään tyttöjä (:
piraja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 248
Liittynyt: 13:58, 05.02.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja piraja »

mutta eivät varmaan mee lehtikalojen kanssa samaan purkkiin?
hesalist
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 02:15, 18.04.2008
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja hesalist »

Itse kuvailisin timanttitetroja vähän sellaisiksi herkkäsieluisiksi. Yleisesti ottaen ovat rohkeita, mutta reagoivat kyllä herkästi muutoksiin. Esim. minulla tottuivat aika hitaasti monimetalleihin, mikä ilmeni mm. niille epätyypillisenä pohjan läheisyydessä oleskeluna. Saattavat muuttaa myös pohjan läheisyyteen, jos karsin rankemmin kasveja. Myös vedenvaihdoissa pakkaavat tiiviissä parvessa pohjalle johonkin suojaisaan paikkaan. Kotiuttaessa stressasivat myös karanteenialtaassa niin, että päädyin keskeyttämään karanteenauksen. Karanteeniallas oli jatkuvatoiminen runsaskasvinen 60 l allas, mutta eivät jostain syystä viihtyneet siellä lainkaan. Isompaan 480 l altaaseen kotiutuivat kyllä heti ja ottivat kyllä koko käytettävissä olevan tilan omakseen. Kovin pieneen altaaseen en minäkään näitä suosittelisi.

Omat timanttini ovat kilttejä altaan muita asukkaita kohtaan, mutta kuturytinöissä saattavat evät rispaantua sekä naarailla, että koirailla. Sen verran kovilla näyttävät naaraat olevan, että minun varmaan täytyy lisätä naaraiden määrää. Ensin sain melkein pelkkiä koiraita, sitten kävin hakemassa naaraita lisää, niin että niitä oli 50%/50%. Kaksi naarasta on kuollut todennäköisesti kuturytinöiden seurauksena. Toinen oli ahtautunut suodattimen taakse ja toinen näytti muuten vaan selkäänsä saaneelta, eikä siitä toipunut vaan jouduin lopettamaan kalan. Jospa se naaraiden elämä siitä vähän helpottaisi niiden määrää vielä lisäämällä.
Isäni ilmaisi käydessään hyväksyntänsä akvaarioharrastukselleni: "No eihän tämä nyt ihan yhtä hullua touhua ole; telkkarista näin, ku jollain naisella oli 200 orankia".
Amos
Senior Member
Senior Member
Viestit: 710
Liittynyt: 01:35, 01.05.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja Amos »

piraja kirjoitti:mutta eivät varmaan mee lehtikalojen kanssa samaan purkkiin?
Meillä on ollut 15 timantin parvi nykyisin perun lippulehtikalapariskunnan kanssa 450 -litraisessa. Ei ole mitään vaikeuksia. Tetrat jopa käyvät napsimassa ruokaa lehtikalojen nenän edestä.

Ihan kertoman mukaan yhtä vilkkaita eivät ole olleet, ehkä koska sain parven aikuisia kaloja.
Minustakin ne on hienoja, jotenkin sopivat parhaiten yhteen samoilta seuduilta olevien kalojen kanssa. Kutua en ole ainakaan huomannut. Se oliisi kyllä mukavaa.

Välillä muuton yhteydessä olivat pienessä varsin vähäkasvisessa altaassa ja silloin olivat kyllä tosi arkoja.
1000, 100 ja 10 litraa
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja bj »

Juu, muutoksiin tuntuvat herkkiä olevan. Hankin parven (12kpl) aikoinaan parimetriseen altaaseen, johon kotiutuivat hyvin. Uiskentelivat vallan vapaassa ja enempi pintavedessä. Sitten vaihdoin altaan puolta pienempään ja timantit suoraan sanoen hyppi seinille. Panikoivat päin laseja ja piileskelivät jossain kasvipuskissa, eivät oikein tulleet syömäänkään aluksi. Altaan vaihdosta jo liki puoli vuotta, muuttokin välissä vielä häiriköimässä, mutta ei ne vieläkään uiskentele juurikaan pintaosissa, vaan enempi ovat kasvien suojissa. Niistä tippuikin puolet noissa jupakoissa.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
piraja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 248
Liittynyt: 13:58, 05.02.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja piraja »

Amos kirjoitti:
piraja kirjoitti:mutta eivät varmaan mee lehtikalojen kanssa samaan purkkiin?
Meillä on ollut 15 timantin parvi nykyisin perun lippulehtikalapariskunnan kanssa 450 -litraisessa. Ei ole mitään vaikeuksia. Tetrat jopa käyvät napsimassa ruokaa lehtikalojen nenän edestä.

Ihan kertoman mukaan yhtä vilkkaita eivät ole olleet, ehkä koska sain parven aikuisia kaloja.
Minustakin ne on hienoja, jotenkin sopivat parhaiten yhteen samoilta seuduilta olevien kalojen kanssa. Kutua en ole ainakaan huomannut. Se oliisi kyllä mukavaa.

Välillä muuton yhteydessä olivat pienessä varsin vähäkasvisessa altaassa ja silloin olivat kyllä tosi arkoja.
Mukava kuulla, sillä haluaisin akvaariooni hieman isompaa parvikalaa nykyisen rusokiilakyljen tilalle. Timanttitetra näyttää aika hyvältä ehdokkaalta. Ja hyvä, jos sopivat lehtikalojen kanssa samaan altaaseen, sillä niistä en halua luopua.
Semiramis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 18:42, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja Semiramis »

Näin tänää akvaarioliikkeessä kauniita timattitetroja! Altaani on Giantin 317litranen, eli pituutta 130cm, minkä kokosen parven näitä vois tähän ottaa?
Altaassa tällä hetkellä panda-ja korumonnisia noin 27kpl sekä kolme partista. Joten uintitilaa ei ole muut kalat viemässä.
Britchen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 102
Liittynyt: 08:14, 01.11.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja Britchen »

Onko timanttitetra muuten kovan veden kala? Hesan akvaariokeskuksessa sanoivat niin.
208l myydään + 40l rapula♥
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja mc82 »

^Pehmeän veden kala, ehdottomasti. Varjon kirjan mukaan kokonaiskovuus saa olla timanteille max. 8 dH, sekä veteen voi lisätä hiukan turveuutetta.
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Britchen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 102
Liittynyt: 08:14, 01.11.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja Britchen »

Aahaa. Kiitos.
208l myydään + 40l rapula♥
Semiramis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 18:42, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)

Re: Timanttitetra - arka, ärhäkkä vai sopiva?

Viesti Kirjoittaja Semiramis »

No mutta! Auttakaahan vähän, montako timanttitetraa 317 litraseen, jotta näyttävät hyvältä ja voivat hyvin? :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”