Sokeriliivatteen säilyvyys?
Valvoja: Moderaattorit
Sokeriliivatteen säilyvyys?
Minä kun en voi tai ainakaan kehtaa kutsua itseäni kondiittoriksi tai edes gastronomiksi, kyselisin teidän kokemuksianne sokeriliivatemössön säilymisestä.
Eikös kyseessä ole enemmän tai vähemmän sama aine jota levitellään kaiken maailman herkkuleivosten pinnalle? Eikös sekin säily suhteellisen pitkään, jos vaan huolehtii siitä ettei kosteus pääse haihtumaan ja lämpötila on sopivan viileä?
Ajatuksena siis olisi tehdä kerralla reilusti sokeriliivatestuffia jääkaappiin valmiiksi pulloihin pakattuna ja vaihdella sitten pönttöä "lennosta" kun edellisestä hiivatteesta alkaa aika jättämään. Katsos, luonteeltaan laiskan on osattava toimia tehokkaasti...
Onnistuisko ajatus ja kuinka kauan sokeriliivatetta uskaltaa seisottaa kaapin perukoilla?
Kokemuksia?
Eikös kyseessä ole enemmän tai vähemmän sama aine jota levitellään kaiken maailman herkkuleivosten pinnalle? Eikös sekin säily suhteellisen pitkään, jos vaan huolehtii siitä ettei kosteus pääse haihtumaan ja lämpötila on sopivan viileä?
Ajatuksena siis olisi tehdä kerralla reilusti sokeriliivatestuffia jääkaappiin valmiiksi pulloihin pakattuna ja vaihdella sitten pönttöä "lennosta" kun edellisestä hiivatteesta alkaa aika jättämään. Katsos, luonteeltaan laiskan on osattava toimia tehokkaasti...
Onnistuisko ajatus ja kuinka kauan sokeriliivatetta uskaltaa seisottaa kaapin perukoilla?
Kokemuksia?
Eiköhän se säily ihan älyttömän pitkään. Sen sokeripitoisuus on niin suuri ettei siinä kasva edes home. Säilyväthän hillotkin hyvin. Minulla ovat pari-kolme kuukautta kyllä säilyneet päällisin puolin ihan muuttumattomina ja hyvin toimineet. Saattaisivat säilyä jopa ilman jääkaappisäilytystä, taidan kokeilla joskus - eihän tuollainen pullollinen oikeastaan mitään maksa.
Mika
Mika
-
- Senior Member
- Viestit: 731
- Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
- Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Toi säilyminen riippuu hyvin pitkälti siitä, minkä vihulaisten itiöitä sinne liivatepulloon pääsee, kun liivatesatsia ollaan valmistamassa. Liivate on erinomainen kasvualusta erilaisille baktereille ja fungeille (sienet, homeet), jos kasvualustasta löytyy sopivat ravinteet.Kati kirjoitti:Ei pidä paikkaansa. Omani ovat joskus homehtuneet "kevyesti" 4-5 vkon jälkeen. Muutama läikkä ei tosin ole käymistoimintaa haitannut.mjalava kirjoitti:Eiköhän se säily ihan älyttömän pitkään. Sen sokeripitoisuus on niin suuri ettei siinä kasva edes home.
Korkea sopkeripitoisuuskaan ei aina takaa sitä, että homma toimisi ongelmitta. Entisen Suomen Sokerin varastoissakin on joskus havaittu ilmiötä, jossa fariinisokeripussit ovat alkaneet paisua jalkapalloiksi ja poksahdella hajalle omia aikojaan. Syynä jokin pusseihin päässyt home- tai hiiva ja niiden tuottama hiilidioksidi.
-
- Senior Member
- Viestit: 731
- Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
- Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Eri mikrobit sietävät erilaisia olosuhteita. On esimerkiksi tavattu bateereja, jotka voivat elää lämpötilaltaan öpaut 130 asteisessa vedessä.Aves kirjoitti:Miten ihmeessä hiiva sitten voi kasvaa siinä?!mjalava kirjoitti:Eiköhän se säily ihan älyttömän pitkään. Sen sokeripitoisuus on niin suuri ettei siinä kasva edes home.
Ja ihan kuin en tätä tietäisi... hiiva vaan ei mielestäni kuulu noihin kaikkein erikoisimpiin oloihin sopeutuneisiin.Ville K. kirjoitti:Eri mikrobit sietävät erilaisia olosuhteita. On esimerkiksi tavattu bateereja, jotka voivat elää lämpötilaltaan öpaut 130 asteisessa vedessä.
Mitä on bateerit?
Parasta olisi laittaa valmiit sokeriliivatepullot autoklaaviin, niin pysyvät sitten käyttökelpoisina pitkään.
Ööö... Kertokaapas mikä on "autoklaavi"? Onko tää joku slankisana vai ihan oikea termi jollekin, jonka olemassaolosta allekirjoittaneella ei ole hajuakaan?Aves kirjoitti:
Parasta olisi laittaa valmiit sokeriliivatepullot autoklaaviin, niin pysyvät sitten käyttökelpoisina pitkään.
Edit: Lainaus korjattu.
Ahaa... ilmankos en sellaista tuntenut. Meidän kämpästä ei kannata hakea mitään hakusanalla "steriili"mjalava kirjoitti:Uuni jota käytetään sterilointiin.
Mikä mahtaisi olla se kotikonsti näille pullojen puhdistamiselle? Piisaako keittäminen vai tarviiko pullot ostaa ja täyttääkin jossain vakuumityhjiössä? Hiivatteesta en edellisten kirjoitusten jälkeen ole niin huolissani, mutta olis mukava saada turveliemikin säilymään edes hieman pidempään. Ei tarttis joka viikko läträtä sen kanssa. Jollakinhan ne kauppiaiden iloksi kehitetyt litkutkin saadaan säilymään!
Menipä vähän sivuraiteelle mutta ei voi enää mitään.
En minä ole niiden pesuun tarvinnut mitään ihmekonsteja. Joka kerta uusi liemi uuteen pulloon, eipä jää hiivaa hyytelön ja pullon väliin. Siis "uusi" pullo on käytetty limupullo, edellinen menee huuhdeltuna pullopalautukseen. Sen uuden pullon käsittelyksi minulla on riittänyt kuumalla hanavedellä huuhtelu ja kun liivateliemen kaataa pulloon kuumana, se kyllä tarpeellisessa määrin desinfioi loput. Tähän mennessä ei ole yhtään mennyt pilalle ja jos joskus menee, ei tappio ole iso - tehdään sitten vaan uusi. Hyytelön kustannukset per pullo kun ovat luokkaa "ei jaksa edes laskea".
Mika
Mika
-
- Senior Member
- Viestit: 731
- Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
- Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Hedelmät ovat melko sokeripitoisia ja hedelmien pinta on varsin vaativa kasvupaikka. Hedelmien pinnalla saattaa kasvaa myös punkkeja ja bakteereja, mutta nyt taisi olla puhe lähinnä tuosta hiivasta.Aves kirjoitti:Hedelmien pinta ei mielestäni kuulu mitenkään erityisen vaativiin kasvupaikkoihin. Sitä paitsi hedelmien pinnalla kasvaa homeitakin - ainakin meillä
-
- Senior Member
- Viestit: 731
- Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
- Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Tuo ei ollut minun kirjoittamaani - lainaukset kuntoon .Merirapu kirjoitti:Ööö... Kertokaapas mikä on "autoklaavi"? Onko tää joku slankisana vai ihan oikea termi jollekin, jonka olemassaolosta allekirjoittaneella ei ole hajuakaan?Ville K. kirjoitti:
Parasta olisi laittaa valmiit sokeriliivatepullot autoklaaviin, niin pysyvät sitten käyttökelpoisina pitkään.
Joka tapauksessa autoklavoinnin merkitys selvisi, mutta taitaa toimenpiteenä olla hätävarjelun liioittelua. Ovat kalliita vempeleitä.
Ookay. Jatkan pesemistä siis samaan malliin, eli kuumalla vedellä.
Välillä tulee sellainen olo, että kaiken akvaarion hoitoon liittyvien toimenpiteiden tulisi tapahtua kliinisesti valvotuissa, ylipaineistetuissa laboratorio-olosuhteissa. Toki on vallan hyvä asia tietää jos jonkinlaisista sienistä ja bakteereista, mutta alkaa menemään hieman hienotieteellisyyden puolelle nää kaikki bakteerihässäkät. Ainakin allekirjoittaneella.
En silti sano, etteikö jokainen kommentti ollut kullan arvoinen. Tulipahan opittua enemmän kuin alun pitäen lähdin täältä hakemaan, joten kiitos kaikille kommenteista. Tietoiset valistakoon jatkossakin tietämättömiä, tehköön he sitten tiedolla sen mihin kykenevät.
Ugh. Olen puhunut. Minun puolestani keskustelun voi päättää tähän. Ja nyt takaisin studioon. Pasila, olkaa hyvä...
Välillä tulee sellainen olo, että kaiken akvaarion hoitoon liittyvien toimenpiteiden tulisi tapahtua kliinisesti valvotuissa, ylipaineistetuissa laboratorio-olosuhteissa. Toki on vallan hyvä asia tietää jos jonkinlaisista sienistä ja bakteereista, mutta alkaa menemään hieman hienotieteellisyyden puolelle nää kaikki bakteerihässäkät. Ainakin allekirjoittaneella.
En silti sano, etteikö jokainen kommentti ollut kullan arvoinen. Tulipahan opittua enemmän kuin alun pitäen lähdin täältä hakemaan, joten kiitos kaikille kommenteista. Tietoiset valistakoon jatkossakin tietämättömiä, tehköön he sitten tiedolla sen mihin kykenevät.
Ugh. Olen puhunut. Minun puolestani keskustelun voi päättää tähän. Ja nyt takaisin studioon. Pasila, olkaa hyvä...