63 l:n kalasto

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
emmiriikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 19:18, 09.07.2007
Paikkakunta: Turku

63 l:n kalasto

Viesti Kirjoittaja emmiriikka »

63 litran akvaario on kaloja vailla. Yritin selailla haun avulla entisiä keskusteluja, mutten millään löytänyt tietoa, montako kalaa voi tuollaiseen 63 litran akvaarioon laittaa. Muistelin myös, että on joku sääntö kalan koko suhteutettuna litramäärään.
Tahtoisin akvaan vähän kookkaampia (näyttäviä) kaloja. Minkä kokoinen on maksimi. En myöskään halua mitään sekametelikalasoppaa, vaan mielellään vaikka kahta eri kalalajia.
Akvaario on vielä ihan ilman kypsyttämisen aloittelua, joten mikään kiire tässä ei ole kalojen kanssa vielä pitkään aikaan. :D
Joten siis ideoita ja ehdotuksia otetaan vastaan.
Kisu74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 695
Liittynyt: 18:25, 01.10.2006
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Niska-Pietilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kisu74 »

Hei! ja tervetuloa mukavan harrastuksen pariin! Varo, tämä vie sitten mennessään!

Miulla on tuon kokoisessa 1+2 taistelukalaa ja 6 korumonnista sekä sukarapuja jokunen. Kuvia on allekirjoituksen linkin takana..

Toinen vaihtoehto mitä its mietin ko. altaaseen olis ollu perhoskirjoahvenpariskunta. Muita kaloja ei silloin olisi tullut. Myös kääpiö- tai hunajarihmakalat on kivoja sekä sopivan kokoisia kaloja tuohon.

Kalastohan riippuu vesiarvoista myös, ei ainoastaan akvaarion koosta. Kalan koon ja noiden vesivaatimusten lisäksi kannattaa miettiä pohditun kalan tilan tarve. Esim. suht pienikokoinen tiikeribarbi tarvitsee paljon uintitilaa ja kunnon parven etteiu ala rettelöimään. :D
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Kääpiörihmakaloilla on niin suuri ego, että niitä ei kannata noin pieneen altaaseen asuttaa. Varsinkin kutuaikana naaras/naaraat saavat herralta kyytiä.
Mitään tarkkaa sentti/per litra sääntö ei ole olemassa, tilantarve riippuu niin paljon kalan käytöksestä, vilkkaudesta ym. seikoista.
Katsoppa vaikka tuolta Akvaariokeskuksen sivuilta mielestäsi sopivan tuntuisia kaloja, niin sitten kertoa onko ne sopivia altaaseesi [;)] .
http://www.akvaariokeskus.com/ab2005/kalat/kalat.htm
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: 63 l:n kalasto

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Tuo sääntö kalasenttimetreistä per litra on haudattu jo kauan sitten, mutta yhä se kummittelee :) Itsekin muistan laskeskelleeni kalojen pituuksia ja mahdollisia parvikokoja 20 v sitten, kun harrastusta aloittelin. Nykyään myös eläinsuojelulaki ja -asetukset asettavat omat vaatimuksensa. Myös harrastajien tiedot ja tietoisuus kalojen vaatimuksista ovat kasvaneet. Hyvä, että selvität asioita ennen kalojen hankkimista! :)

Aika maksimina yhä pidetään, että täysikasvuisen kalan pituus saa olla korkeintaan kymmenesosan akvaarion pituudesta. Siis 60-senttiseen altaaseen enintään 6-senttiseksi kasvava kala.

Kuten sanottu, kalan pituuden ja akvaarion litramäärän lisäksi kuitenkin vaikuttavat myös kalan elintavat ja luonne (vilkkaus/rauhallisuus, missä vesikerroksessa viihtyy, sotkeeko paljon syödessään..), akvaarion muoto (pitkän mallinen sopii pitkille kaloille tai nopeille uimareille, korkea korkeille ja suurieväisille kaloille, pohjakalat ja reviirikalat vaativat paljon pohjapinta-alaa..)

Oli altaan muoto mikä hyvänsä, 63 l on sen verran pieni, että todella kookkaat kalat saat valitettavasti unohtaa saman tien :( Kauniita ja näyttäviä kaloja löytyy kyllä pienistäkin lajeista. Pari-kolme lajia on juuri sopiva määrä akvaarioosi.

Vesiarvot olisi hyvä tietää ainakin suunnilleen, ennen kuin kalastoa alkaa suunnitella. Säästyt siten hankaluuksilta ja pettymyksiltä kalojen joko voidessa huonosti ja kuollessa väärissä vesissä, tai joutuessasi jatkuvasti säätämään arvoja suuritöisten tai kalliiden litkujen avulla. Ainakin hanaveden koostumuksen saat oman paikkakuntasi vesilaitokselta. Monet akvaarioliikkeet testaavat asiakkaiden vesinäytteet, tai myyvät tastipaketteja.

Jos vesi on pehmeää ja hapanta/neutraalia, taistelukala on yksi sopiva laji. Värejä ja evämuotoja löytyy joka makuun. Pienistä rihmakaloista hunajarihma tai korurihma kävisivät. Yksinäinen kääpiörihma saattaisi juuri mennä, useampaa en laittaisi noin pieneen. Perhoskirjoahven on kaunis, mutta toistaiseksi jättäisin sen ostamatta. On aika herkkä laji, eikä viihdy uudessa akvaariossa. Pienet rasborat tai tetrat 10-20 kpl parvena sopisivat labyrinttikalojen kaveriksi.

Jos taas vesi on kovempaa ja emäksisempää, miljoonakalat tai platyt kävisivät. Niissäkin värivalikoimaa riittää :)

Kääpiö-, marmori-, pikku- ja nuolimonninen ovat pieneksi jääviä pohjakaloja. Ne viihtyvät parvessa ja vähän eri lämpötiloissa, eli tarkista taas sopivat vesiarvot ennen kalojen ostoa ja hanki vähintään 6-8 kpl kerralla.

Kalojen lisäksi ravut ja kotilot ovat mielenkiintoisia asukkeja pieneen akvaarioon.

Tervetuloa mukaan! Kypsyttele suunnitelmia samalla, kun akvaariota. Uusien kalastojen suunnittelu on yksi tämän harrastuksen hauskoista puolista. Ennen kuin huomaatkaan, sinulla kalastosuunnitelmat niin moneen altaaseen, että uuden akvaarion (tai useamman) osto on edessä :mrgreen:
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
emmiriikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 19:18, 09.07.2007
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja emmiriikka »

Oi voi.. ihan menee ihmiseltä pää sekaisin. Katselin noita Helsingin akvaariokeskuksen sivun kaloja ja ei sieltä osaa päättää mikä olis mieleinen. Isomman kalan tarve tuli itseasiassa avomieheltä. Meillä on ennestään akva jossa asustaa kaksi kääpiökynsisammakkoa. Välillä niitä saa etsiä oikein ajan kanssa, ku tuntuu olevan noita piilopaikkoja pikkuisille niin runsaasti :D
Toisaaltaan parvesta tetrojakin saa näyttävän. Ehkä pitää mennä paikallisiin akvaarioliikkeisiin katsomaan tarjontaa. Kaloja kun on niin monenlaisia.
ParratonMonni
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:56, 03.04.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja ParratonMonni »

Parvi värikkäitä teroja on varmasti näyttävä. Kalan koolla ei välttämättä (lainkaan) ole tekemistä sen näyttävyyden ja näkyvyyden kanssa. Pienet tetrat ovat vilkkaita ja jatkuvasti esillä sekä touhuamassa, joku isompi kala saattaa vain "möllöttää" ja aktivoitua vain ruoka-aikaan.

Pienestä akvaariosta saa tosi näyttävän vähemmällä työllä kuin suuresta. Kasvivalinnat kohdilleen ja sitten joku oikein välkähtelevä parvi, ja toimiva, helppo ja kaunis kokonaisuus on siinä.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Samaa mieltä, ei kalan tarvitse olla iso ollakseen upea. :)

Omassa 40-litraisessa altaassani on 12 alle 2-senttistä hehkurasboraa, upean tulipunaisia pikkukaloja. Ne tekevät jo altaasta todella näyttävän, ja vielä upeampi allas olisi, jos niitä olisi vaikka 20. Tuohon 63-litraiseen ei kannata kovin isoja kaloja tunkea, ettei tule sellaista sillipurkki-vaikutelmaa. Itse pitäisin 5-senttistäkin parvikalaa vähän siinä ja siinä-valintana. Rauhallisemmista erakko- ja parikaloista voisi mennä isompikin, vaikka se taistelukala.

Tässä pari mahdollista lajiyhdistelmää, joista itse pitäisin kovasti. Voit sitten katsella kuvista, miellyttävätkö silmää. :)
- taistelukalakoiras + rusokiilakylkiparvi + leväsukarapuja
- sinineontetra + hehkurasboraparvet + tulisukarapuja
- helmirasbora + neontetraparvet + kääpiömonnisia
- korurihmakalahaaremi + hehkutetraparvi + nuolimonnisia
- hohtomiljoonakaloja, koirasparvi tai haaremi + kääpiö- tai pikkumonnisia

Niin, ja vielä vinkkinä se, että melkein lajista kuin lajista löytyy paljon hyviä valokuvia, kun haet Googlen kuvahausta tieteellisellä nimellä. :)
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
emmiriikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 19:18, 09.07.2007
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja emmiriikka »

Todella hyviä ehdotuksia tuli. Kiitoksia. Mietin tota taistoa, että viihtyykö se tosiaan ilman lajikumppania? Mulla on jotenki huonot fiilikset koko kalasta, ku usein niitä näkee pienissä kipoissa erillään eläinkaupoissa ja jotenkaan ei voi katsoa edes päin, kun ne näyttää niin surkeilta. Toisaaltaan yhden pelastaminen vois muuttaa asennetta :D
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Kyllä viihtyy, samoin kuin moni muukin kalalaji ilman lajikumppania altaassa tulee toimeen aivan mainiosti.
Eläinkaupan pienet erilliset kipot eivät ole niille taistoille kuin tilapäiskodit, ja usein muiden kalojen kannalta (vesiarvot, luonteet yms.), sekä taiston evien kannalta on helpompi majoittaa ne pieneen yksiöön kuin muiden kalojen joukkoon.
Jääpala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 18:10, 24.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Mänttä

Viesti Kirjoittaja Jääpala »

Minullakin on 63l akvaario vailla kalastoa. Seuraavat yhdistelmät tuntuvat kiinnostavilta, tosin vaihtaisin helmirasboran tilalle kääpiörasboran (niitä löytyy lähimmästä eläinkaupasta):
7330 kirjoitti:- helmirasbora + neontetraparvet + kääpiömonnisia
- korurihmakalahaaremi + hehkutetraparvi + nuolimonnisia
Minkä verran kaloja voisi ottaa akvaariooni? Ovatko ko. lajit muuten kovin herkkiä hyppimään, sillä akvaariossa ei ole kansilaseja?
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Jääpala kirjoitti:Minullakin on 63l akvaario vailla kalastoa. Seuraavat yhdistelmät tuntuvat kiinnostavilta, tosin vaihtaisin helmirasboran tilalle kääpiörasboran (niitä löytyy lähimmästä eläinkaupasta):
7330 kirjoitti:- helmirasbora + neontetraparvet + kääpiömonnisia
- korurihmakalahaaremi + hehkutetraparvi + nuolimonnisia
Minkä verran kaloja voisi ottaa akvaariooni? Ovatko ko. lajit muuten kovin herkkiä hyppimään, sillä akvaariossa ei ole kansilaseja?
Kalojahan voisi olla vaikka
10 neontetraa
20 kääpiörasboraa
15-20 kääpiömonnista
Noita pieniä kaloja tosiaan mahtuu pienempäänkin altaaseen. :D
Oman kokemukseni mukaan ainakaan rasborat ja neontetrat eivät ole mitään hyppijöitä, ja ensin mainitut ovat kansilasittomassa altaassa nytkin.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Buble-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 20:44, 10.07.2007

Viesti Kirjoittaja Buble- »

Tungen tänne koska, en viitsisi tehdä uutta aihetta, kun näitä tälläisiä on jo monta.


Eli 180 litran akvaarioon täydennystä, tämän hetkiset kalat;

2xHunajarihmakalaa
Partisukkeli
2xJuovaperhosimunuoliainen (Saivat poikasia, joita on tällä hetkellä noin 5-10)
8xBlack Venezuela-monnisia (ujoja, joten lisää tulossa... 10kpl???)


Olen miettinyt sinineoneita (montako? onko 30 liikaa?) ja kerritetroja (montako?). Ja ehdotuksi otetaan vastaan.


Edit: Ainiin:
Vesiarvot:

NO3: 0-10
NO2: 0-1

GH: 7-7.5

KH: 0-3
pH: 6.5-7
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

30 sinineontetraa ei ole ollenkaan liikaa. Voit ottaa niitä vaikka 40-50 ja vieläkin jää tilaa toiselle parvelle. [;)]
Kerritetroihin suhtaudun kyllä vähän varauksella, koska omani, 10 kpl samankokoisessa, olivat aivan ylivilkkaita ja aggressiivisiakin. Mielestäni ne eivät olleet sopivaa seuraa pienille rihmakaloille ja aroille parvikaloille (lasimonnien viikset näykittiin, samoin kerritetrakoiraiden evät), joten myin ne pois. Mutta jos haluat niitä kokeilla, sanoisin että 10-12 voisi olla sopiva parvi. Vilkkaina kaloina ne täyttävät nopeasti altaan jo pienellä porukalla - ja kutevat ihan koko ajan.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Jääpala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 18:10, 24.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Mänttä

Viesti Kirjoittaja Jääpala »

7330 kirjoitti:Kalojahan voisi olla vaikka
10 neontetraa
20 kääpiörasboraa
15-20 kääpiömonnista
Jos vaihtaisin neontetrojen tilalle sinineoneita. Sopisiko niitä 15kpl?
pikku-barbi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 521
Liittynyt: 18:33, 28.12.2005
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pikku-barbi »

Jääpala kirjoitti:
7330 kirjoitti:Kalojahan voisi olla vaikka
10 neontetraa
20 kääpiörasboraa
15-20 kääpiömonnista
Jos vaihtaisin neontetrojen tilalle sinineoneita. Sopisiko niitä 15kpl?
Kyllä 10 neontetran tilalle varmaankin 15 sinineontetraa pitäisi mahtua, jääväthän ne käsittääkeni hieman pienemmiksi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”