Kasveja 28litraiseen.

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kalaexpert
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 22:33, 03.06.2012
Sukupuoli: Mies

Kasveja 28litraiseen.

Viesti Kirjoittaja kalaexpert »

Moroi, Elikkäs etsiskelen sopivaa akvaario kasvia28litraiseen parin omenakotilon asumukseen. Pitäisi olla helppo hoitoista ja kestävää kasvia. Kiitos jo etukäteen.
3x koiraa, 2x akvaariota, 3x marsua ja kani. Lauma kasvaa toukokuussa yhdellä koiralla vielä :D
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Kasveja 28litraiseen.

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Mites olis erillaiset sammaleet ja vaikka kääpiökeihäslehti?
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasveja 28litraiseen.

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jos tahdot helpolla päästä, laitat melalehtiä (cryptoja), keihäslehtiä (anubiaita), jaavanasaniaisia (pieniä lajeja/lajikeita) ja erilaisia sammalia, joista ainkin jaavan kasvaa hyvin vaatimattomillakin eväillä. Afrikansaniainenkin on OK, se kyllä kasvaa isoksi, mutta hitaasti ja sitä voi trimmata helposti. Kun/jos kasvit kasvaa kannoissa, ei pohjaan tarvitse juuri koskea, jolloin kierteiset hoitaa sen puolen ja pohjan bakut saa olla rauhassa. Pikkuakavasta voi tehdä ihan hyvin high-tec-tankin jolloin kasveja joutuu trimmaamaan usein, mutta etenkin aloittelijan käsissä pieni akva on herkkä menemään balanssista liiallisen ropaamisen seurauksena ja siksipä suosittelen pitäytymään kasveissa joita ei tarvitse karsia usein ja joiden kasvu on malttillista eikä ravinteitakaan tarvitse lisätä juuri lainkaan jotain mikroravinnetta lukuuottamatta. Eli lopputuleman akva on hyvin vehreä (jos niin tahtoo), vesi vaihtuu säännöllisesti mutta juuri muuta vaivaa ei akvasta ole (karsintaa ehkä kerran kuussa-parissa, lannoitteet kerran viikossa) ja se pysyy niin vesiarvoiltaan kun bakutasapainoltaan aina vakaana. Sulla ei ole kaloja, mutta ihan yhtä hyvin tätä voi soveltaa niihin vähän isompiin pikkuakvoihin, joissa on kaloja: kädet pois pytystä. Monissä köynnöstävissä kasveissa on se vika (?), että ne kasvavat nopeasti ja ne pitäisi istuttaa säännöllisesti uudestaan koska etenkin vähässä valossa niiden alaosat menee nopeasti huonoiksi. Kannattaa myös välttää nopeasti rönsyillä leviäviä kasveja, esim vallua, koska ne valtaavat akvan nopeasti.

Pikkuakvoista varoitellaan, että niiden hoito on haastavaa ja ne menevät herkästi pois tasapainosta. Höpsistä. Kun akva rakennetaan oikein niin helppohoitoiseksi ettei muuta tarvitse tehdä kuin ruokkia kaloja/muita ja vettä vaihtaa, niin mikään ei voi mennä vikaan! Ongelmat alkaa kun akvaa aletaan "hoitamaan" ja rakennetaan systeemejä (tekniikka, kasvit jne) joihin koskeminen heiluttelee akvan bakutasapainoa jatkuvasti jolloin akvassa pyörähtää ammoniumia säännöllisesti, tämä on omiaan saamaan akvan sekaisin. Pikkupytyissä riittävän kokonaisvedenkierron turvaaminen voi olla haastavaa. Suodattimet on pieniä jolloin ne eivät useinkaan jaksa liikuttaa vettä kunnolla koko akvassa. Levät tykkää tyvenistä kohdista joten hyvä kokonaiskierto on syytä varmistaa jotenkin, vaikka sitten pikkuisella kiertovesipumpulla jotta vesi liikkuisi riittävästi pohjaa myöten jollojn myös juurikasvien juurten ravinteiden ja hapensaanti on turvattu. Myös hiekan bakut tarvitsevat happea. Tämä meni nyt vähän ohi aloittajan kysymyksen, mutta onnistumiseen (=terve ja kukoistava akva) tarvitaan monta kohdilleen osunutta osaa, ei vain oikein valitut kasvit.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
tervaatio
Junior Member
Junior Member
Viestit: 122
Liittynyt: 22:16, 26.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kivijärvi

Re: Kasveja 28litraiseen.

Viesti Kirjoittaja tervaatio »

Moikka! Minun 30 litrasessa on tällähetkellä varmaankin 15 eri kasvi lajia/lajiketta. Mulla on kylläkin pehmonen vesi ja ravuille suunnattu substraatti pohja, en siis tiiä että mitkä lajit sulla kestää. Onko kuinka kova vesi? Onkos sun akvan pohja hiekkaa vai supstraattia? Vettä vaihdan kerran parissa viikossa, enkä karsikkaa kun paria lajia kerran viikossa, muut lajit saa kasvaa ainakin pariviikkoa ennen karsimista. Lannotan ainoastaan akvan veden vaihdon yhteydessä seran florenalla, joten sekään ei hirveän ongelmallista /hankalaa ole.

Mun pikku akvassa on siis ainakin näitä:
intianvesitähdikki (nopea kasvu)
intianvesitähdikki "rosanervig" (nopea kasvu)
rusolehti (suht. nopea kasvu)
jättivesitähdikki (nopea)
salavavesitähdikki (nopea)
jaavansammal (suht. hidas)
anubias nana var. petite (aika hidas)
pikkuluikka (suht. nopea)
sitte vielä aika hittaita pohjamatto lajia ja joku keihäslehti... Juu, no eihän noi kaikki sovellu matalaan akvaan hirveän hyvin, mtta kumminkin. Ei kumminkaan oo hirveän haastavaa hoitaa nuinkaa pientä purkkia. Sitä substraattia suosittelen vahvasti varsinki pikkupurkkii!!! :mrgreen:
200 litraa pehmeää vettä ja 30 litranen rapu-/poikasallas.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”