Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Mulla on 650L altaassa 65mm putki pohjasta läpi ja siellä 80L pönttö alla. Siinä oli aluksi tuo 1260 eheim (2400L/hr), mutta mulla meni aika nopeasti hermot sen kanssa ja vaihdoin sen johonkin eheimin compactiin (olikohan 800L/hr) ja sitäkin pystyi hieman kuristamaan vaikka nostokorkeus on 1.4 metriä. Vaikka tuo compact on lelun oloinen, on se toiminut ilman huoltoja varmaan jo 8 vuotta ja käynyt välillä päiväkausia kuivillakin.

Tuo putkihässäkkää kannattaa tosissaan miettiä siltä pohjalta että mitä jos se tukkeutuu. Se kannattaa suunnitella siten, että vaikka kaikki suodatinmateriaalit olisivat tukossa niin vesi pääsee silti ala-altaaseen. Esimerkiksi nuo hienot suodatinmatot muuttuvat aikaa myöden sellaiseksi, että ne tukkeutuvat herkästi eikä niitä tahdo saada edes pesämällä puhtaiksi.Tämä siis altaassa, jossa punasilmäpleko jauhaa puuta.

Nuo biopallot toimivat silloin, kun pitää saada isoja määriä suodatinmateriaalia halvalla. Tuossa tuo määrä on niin pieni, että kannattaa harkita jotain muuta. Jotain substraattia ehkä. Yksi vanha keino hajottaa vettä on käyttää muovista kynnysmattoa. Jos tuonne putkeen tekisi siitä kiekkoja joiden läpi vesi virtaisi. Niihin saisi helposti keskelle reiän, joka toimisi varoreikänä silloin kun suodatin tukkeutuu.

Minulla vesi siis virtaa putkea pitkin hienon suodatinmaton päälle ja sen alla on allassubstraattia. Aluksi käytin vielä suodatinmaton päällä vanuakin, mutta kyllästyin sen vaihtamiseen. Nyt riittää kun siivoaa tuon maton ehkä kerran kuukaudessa. Allassubstraatin joutuu siivoamaan kerran viidessä vuodessa.
/jari
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Kiitsa Jari.
Taidankin sitten tulla sun juttusille, kun tuota Ouluun alan rakentamaan. :)

Kyllä tää alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan. Sain Porista kanssa vähän vastauksia, joten sain nyt noi tankin mitat selvitettyä. Kalatankkeja tulee siis 3 kappaletta
160cm leveitä
41cm syviä
25cm korkeita

Lisäksi pohjalle sumppu, joka tulee sitten sitä ympäröivään "varoaltaaseen"

- Valaistus tulee suuriteho ledinauhoilla.
- Jokainen tankki saa oman pumppunsa, ehkä tuo Eheim compact 1000
- Kierto altaan sisällä tehdään steameilla
- Jaan nuo altaat osiin tällä verkolla:

Kuva

- Sumppuun laitan kasvamaan sellaista matalaa tomaattia ja sitten nopeita akvaariokasveja. Esim. karvalehtiä.
- Sitten joku UPS, jos tulee sähkökatkoja
- Joku todella kovatehoinen ilmastin, että saan kuplia pulputtamaan joka välistä. Eli joku tällänen:

http://www.aquariumguys.com/sulupu39psi6.html

Muutamia kysymyksiä tossa on vielä ratkaisematta:

- Kuinka isoja noiden "lokeroiden" pitäisi olla, 50cm, 40cm, 30cm? Tällä hetkellä kutuporukat löytyy L46,L66,L134,L174,L201. Myöhemmin ehkä L200 ja L128. Kutuporukka on tässä tapauksessa joko 1u/1n tai 1u/2n
- Onko 2 Tunze Turbelle nanostream 6015 tarpeeksi tehokas, jos niitä on 1 altaan molemmissa päissä?
- Pitäskö tohon sumpusta tulevaan putkeen virittää joku hieno sydeemi, niinku tässä mainoksessa? Onko siitä enää lisäapua?
http://www.youtube.com/watch?v=iSvXdN8P3MU

- Kuinka toi sumppu nyt oikeen pitäs tehdä? Mihin kohtaan mitä ja mihin sitä suodatinkangasta ja paljonko noiden eri osioiden välillä pitäs olla eroa pinnassa yms yms. Aikasemmin en oo sumppua tehny, joten se mietityttää eniten. Ja meinasin sen tilaa samalla valmiina, kun koko muunkin hässäkän.
- Mikäs ois hyvä tollainen tehokas ilmastin? Eli kyllä sieltä se n. 10 piuhaa pitäis pihalle saada.
- Miten toi tankin puoli, josta vesi tulee sumppuun? Vaikka alussa toi 12 senttinen pvc putki näytti pirun hienolta, en tiedä tarviiko sitä oikeesti. Ja hintaakin sille tulee minimissään se 200e. Pitäskö tehdä joka altaasta vaan oma putkensa ja laittaa sinne putkeen sitten kynnysmattoa tms.

Kaikki ajatukset ja ehdotukset otetaan mielellään vastaan. :)
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Jaz kirjoitti: 1. Kuinka isoja noiden "lokeroiden" pitäisi olla, 50cm, 40cm, 30cm? Tällä hetkellä kutuporukat löytyy L46,L66,L134,L174,L201. Myöhemmin ehkä L200 ja L128. Kutuporukka on tässä tapauksessa joko 1u/1n tai 1u/2n
2. Onko 2 Tunze Turbelle nanostream 6015 tarpeeksi tehokas, jos niitä on 1 altaan molemmissa päissä?
3. Pitäskö tohon sumpusta tulevaan putkeen virittää joku hieno sydeemi, niinku tässä mainoksessa? Onko siitä enää lisäapua?
1. EOS
2. Steameissa virtaus jakautuu ja hajoaa kohtuu nopeasti. Nuo 6015 ovat ehkä turhankin pieniä tuonne. Kenties 6025 voisi jo olla passeli. Tosin kannattaa ehkä hommata alkuun 1 kumpaakin ja sen perusteella tehdä omat päätelmät. Sulla kun on nyt ilmeisesti eri päissä allasta tulo- ja paluulinjat niin laittaisin ehkä streamit takaseinälle jonne ne on helpompi maisemoida. Funktionalismikin voi olla ihan esteettisesti mietittyä.
3.Halutessaan voi laittaa joo, mutta kauanko tuollaista lotinaa jaksaa/pystyy kuuntelemaan. Putken päähän (oletuksena että tulee vaakasuoraan) 45 asteen kulma jossa pätkä putkea vielä kiinni (näitä ei tarvitse liimata aloilleen) ja tämän avulla on helppo säätää virtaus pinnalle siten ettäsuurin osa putkesta on pinnan yläpuolella (ei lappoa) ja kuplien modostuminen on minimoitu (äänetön).

Ja myös itseltäni meni hiukan ohi miksi 120mm putkella meinasit toteuttaa paluun? Hiukan riippuu nostopumpusta (tuon eheimin compacti 1000:n kanssa testaa tosiaan ensin nostokykyä ennen kuin teet päätöksiä), mutta todennäköisesti 32mm putki per allastaso riittää mainiosti. Tuon kompktin kanssa 25mm pitäisi myös riittää hyvin.

Sumpussa itse yhä vaan tekisin märkä-kuivatornin tai vastaavan joka hapettaa vettä itsessään jo erittäin tehokkaasti. Eri osastojen välillä voi olla korkeuseroa 1-10cm ilman ongelmia. Kuplimisen (ja ääntelyn) saa eliminoitua kallistamalla väliseiniä aavistuksen siten että vesi "liukuu" lasin pintaa alas eikä roiskumalla vesiputouksena suoraan. Tässä kannattaa myös hioa väliseinän lasin yläosa mahdollisimman pyöristetyksi (helppoa ihan käsipelilläkin).
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Aqualung kirjoitti: 2. Kenties 6025 voisi jo olla passeli.
Tästä oltiin myös muualla samaa mieltä. Vaihdan näihin. Naurattaa vaan kun pelkät stremit maksa 350e. :)
Aqualung kirjoitti: 3.Halutessaan voi laittaa joo, mutta kauanko tuollaista lotinaa jaksaa/pystyy kuuntelemaan. Putken päähän (oletuksena että tulee vaakasuoraan) 45 asteen kulma jossa pätkä putkea vielä kiinni (näitä ei tarvitse liimata aloilleen) ja tämän avulla on helppo säätää virtaus pinnalle siten ettäsuurin osa putkesta on pinnan yläpuolella (ei lappoa) ja kuplien modostuminen on minimoitu (äänetön).
Ei mulla ollut mitään pakottavaa tarvetta tällästä tehdä, tarkoitus olisi vain maksimoida toi hapen määrä vedessä. Eli tähän joku 45 asteen kulma epätasaisella pinnalla varmaan hapettais tehokkaasti ja ois myös hiljanen? Jostain tuolta ulkomailta luin, että vesi hapettuu todella tehokkaasti esim. kiven pinnalta valuessaan kun se tekee sellaista pientä liikettä sinne tänne.
Aqualung kirjoitti: Ja myös itseltäni meni hiukan ohi miksi 120mm putkella meinasit toteuttaa paluun? Hiukan riippuu nostopumpusta (tuon eheimin compacti 1000:n kanssa testaa tosiaan ensin nostokykyä ennen kuin teet päätöksiä), mutta todennäköisesti 32mm putki per allastaso riittää mainiosti. Tuon kompktin kanssa 25mm pitäisi myös riittää hyvin.
Tässä oli se ajatus, kun alunperin tuossa oikealla oli valutussuodatin. Sitten siitä tavallaan karsittiin tavaraa ja jäljelle jäi pelkkä putki. :) Sillä tarkoitus sama, eli kun vesi tippuu sieltä biopalloihin, hyppii niiden pinnalla ja tippuu uudelleen, niin hapettaa todella hyvin. Mutta tämä ei ole missään nimessä pakollinen, jos happi saadaan imeytymään muualla. Tuo eheim 1000 oli ainoa joka jaksaa nostaa tuonne ylimpään altaaseen, ehkä alempiin altaisiin pitäisi hommata hieman pienemmät.
Aqualung kirjoitti: Sumpussa itse yhä vaan tekisin märkä-kuivatornin tai vastaavan joka hapettaa vettä itsessään jo erittäin tehokkaasti.
Tää ei nyt jotenkin vaan avaudu mulle. Miten sen saa siihen tehtyä?
JJVi kirjoitti: Minulla vesi siis virtaa putkea pitkin hienon suodatinmaton päälle ja sen alla on allassubstraattia.
Tää kuulostas kans erittäin fiksulta. Siinä maton päällähän voisi olla sellainen pieni lokero, jossa vaikka jotain biopallon kaltaisia veden rikkojia?


Altaan lokeroihin sain vastauksen ulkomaan eläviltä. Kokeilen alkuun 40cm lokeroilla, ne pitäisi riittää noille nykyisille lajeille. Topaasit ja safiirit saavat mennä isoksi kasvettuaan toiseen altaaseen.
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Jaz kirjoitti:
Aqualung kirjoitti: Sumpussa itse yhä vaan tekisin märkä-kuivatornin tai vastaavan joka hapettaa vettä itsessään jo erittäin tehokkaasti.
Tää ei nyt jotenkin vaan avaudu mulle. Miten sen saa siihen tehtyä?
Tässä nyt hyvin helppo DIY linkki cochlid-forumin puolelta. Eli Altaan sisälle vaikka piinoaa noita SmartStore tms vastaavi muovilaatikoita. Ovat pinottavia ja löytyy useita eri kokoja joten varmasti löytyy se sopiva koko itselle. Kairaa vaan pohjat vaika tiuhaan 3mm reikään tai mikä ettei isompaankin siippuen ihan käytettävästä suodatinmateriaalista. Päälimmäiseen se hienosuodatusvanulevy päälle josta se on helppo viikottain vaikka heittää roskikseen ja uusi tilalle (tai tarpeen mukaan, kilon säkki maksaa joku 10€ ja riittää vähintään vuoden). Sinne sitten vaan niitä massoja mielen mukaan Mutta käytännössä siis vesi hapettuu hyvin tuossa koska rakennelma on ilmassa eikä upotettuna (no alaosa on, mutta kuitenkin) ja bakteeristolla on aika optimi olosuhteet.
Jaz kirjoitti:
JJVi kirjoitti: Minulla vesi siis virtaa putkea pitkin hienon suodatinmaton päälle ja sen alla on allassubstraattia.
Tää kuulostas kans erittäin fiksulta. Siinä maton päällähän voisi olla sellainen pieni lokero, jossa vaikka jotain biopallon kaltaisia veden rikkojia?
Itse en maton päälle kovin paljoa mitään laittaisi, sillä se päälimmäinen matto kuitenkin aina ensimmäisenä ja useimmin sitä putsausta vaatii. Kenties rauhallisesti veden juoksuttaminen siihen maton päälle (itse laittaisin vielä vanulevyn siihen päälle) riittäisi ja vesi kyllä siitä ihan itsekin levittyisi laajemmalle. Toinen vaihtoehto takuuhajontaan on kyhätä PVC "suihkuputki" vaikka S-mallisena siihen päälle josta vesi sataa päälimmäiselle kerrokselle.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Kiitti Aqualung.

Jatkoin taas piirrustelua ja palasin hieman tänne alkuperäiseen ideaan. Mitäs mieltä olisit tälläisestä?

Kuva

Olin joka tapauksessa tekemässä sivuille jotkin kaapistot, että saan tekniikat piiloon. Sinnehän uppoisi tämäkin ja tuossa varmaan se ilmastus aika todella tehokasta. Reunoihin sitten jotkut 60 milliset putket varmistamaan ylivuodon tms.

Tuo alin laatikko mietityttää, että pitäisikö se vesi saada tulemaan kuitenkin pohjasta eikä sivulta... Jos pitäisi niin sitten toinen vaihtoehto olisi tehdä 2x2 tollainen. Eli ylimmällä altaalla 2 laatikkoa, sitten joku reilun kokoinen yhdysputki ja sitten keskimmäisellä altaalla taas 2 laatikon kokoinen suodatin ja sen pohjasta sitten lähtisi putket ala-altaaseen. Alimmalle altaalle ei näitä saa rakennettua, mutta onko tuolla väliä koska koko hökötys on joka tapauksessa yhteisessä kierrossa? Ylimmäiseen laatikkoon pinnalle vanu ja laatikot täyteen biopalloja?
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Noitten halpojen muovilaatikoiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ne eivät pidemmällä juoksulla kestä olla täynnä vettä. Laadukkaatkin muuttolaatikot pullistuvat helposti 10mm vedenpaineen ja allassubstaatin vaikutuksesta.
Oletko tätä katsonut http://www.oulunakvaarioseura.net/index ... &Itemid=57
/jari
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Noiden muovilaatikkojen siis ei missään nimessä kuulukaan olla täynnä vettä, vaan vesi ainoastaan kulkee niiden sisältämän suodatinmateriaalin läpi ja tämäkin siis siten että vesi on jakautunut koko laatikon alalle ja näin laatikon tilavuudesta pääosa on ilmaa ja suodatinmateriaalia ja vettä vain pieni osa (massat jatkuvassa ilmakosketuksessa + vesi jakautuu suurelle pinta-alalle = erinomainen aerobinen bakteeristo).
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Niinpä, mutta kannattaa silti laittaa pöntöt jotka kestävät myös täyden vesikuorman. Vetelien pönttöjen kanssa ei mene kuin hermot,
/jari
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

No ehkä en tämä projekti ei kaadu siihen, ettei ole varaa kunnollisiin laatikoihin. :) Kuhan kerrotte mistä niitä saa. :)

Enemmän tässä kiinnosti, että oliko edellämainitut hyviä suunnitelmia / ja onko jompi kumpi parempi?
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Jos oulusta ostat, pohjolan kumi myi ainakin muinoin Etran laatikoita...aika kalliita olivat. Yksi vaihtoehto voisi olla http://www.zymotec.fi/
. Myös käytettynä noita voi löytää edullisesti, mutta katso etteivät ole ESD.
Joku OAS:sista teki joskus valutustornin isoista kukkapurkeista, oli ihan pätevän näköinen.
/jari
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Kävin Etolassa, eikä siellä ollu mitään hyviä vaihtoehtoja. Mutta sitten tuli yllättäjä.

Nämä sopivat kuin nenä päähän ja näyttivät tukevilta päällekkäin. Näitä tosin ei saa tiiviisti ladottua päällekkäin, mutta onko siitä haittaa?
Liitteet
2012-12-19-660.jpg
2012-12-19-660.jpg (203.29 KiB) Katsottu 5237 kertaa
2012-12-19-661.jpg
2012-12-19-661.jpg (187.84 KiB) Katsottu 5237 kertaa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Ensi viikolla tämä lähtee sitten tilaukseen, mutta sillä erolla, että en tee tuota valutusputkea vielä. Se ei tähän kohtaan vielä mahdu, joten taidan tehdä suorat putket vaan ylemmästä alempaan altaaseen samalla menetelmällä. Eli tällä menetelmällä vain yksi nostopumppu ylimpään altaaseen ja sieltä sitten valuu kaikkien altaiden läpi alas.

Vastaan otetaan vielä viime hetken kommentteja ja parannusehtotuksia. :) Etenkin noiden putkien koot mietityttää vielä, eli riittääkö 60 mm putki altaasta toiseen? Muutenhan toiminta ei ole kovin ihmeellinen.
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Siinä se nyt on. Viikonloppuna rakennellaan sitten vähän putkia ja katotaan miltä alkaa näyttämään.
Liitteet
rakki.jpg
rakki.jpg (188.49 KiB) Katsottu 4529 kertaa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Vettä kahdessa altaassa ja apuri näyttämässä kuinka iso se allas onkaan. :)
Liitteet
2013-06-18-968_600.jpg
2013-06-18-968_600.jpg (273 KiB) Katsottu 4464 kertaa
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Putkituksista kuvaa?
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Ylempi kuva sumpusta. Sinne laskee kaksi putkea sivusta, jotka on ylin ja toiseksylin allas. Vasemmalle tulee alimman altaan vesi. Keskelle sumppua tulee sitten varoputkien vesi, jos sitä joskus sinne päätyy. Tarkoitus olisi, että se vähän lotiseekin, jotta sen huomaa.

Alempi kuva toiseksi ylimmästä altaasta. Vasen putki ylhäältä on ylemmän varaputki. Oikea ylhäältä ritilän takana oleva putki. Vastaavat lähtee tästä sitten alempaan altaaseen.
Liitteet
2013-06-19-971.jpg
2013-06-19-971.jpg (197.99 KiB) Katsottu 4418 kertaa
2013-06-19-970.jpg
2013-06-19-970.jpg (221.48 KiB) Katsottu 4418 kertaa
Leba
Junior Member
Junior Member
Viestit: 187
Liittynyt: 10:27, 22.10.2003
Paikkakunta: Turku/TAY

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Leba »

Terve Jaz,

olen vuosia tehnyt hommia työkseeni akvaarioräkkien kanssa ja ajattelin kertoa sinulle pari ajatusta. Suositteleen kokeillemaan erilaisia nostopumppuja ennen kun teet ostopäätöksen, mielestäni eheimin compact 1000 voit unohtaa heti, näillä pikkupumpuilla ei riittää nostokorkeus sinun aaltaisin. Kannattaa kokeilla tuoton maximikorkeudella(sinun tarvitsemasi korkeudella). Suositteleen ostamaan vähintään sen eheimin isoimman pumppuun Eheim universal 3400. Ilmoitetut tuottoluvut kuulostavat isoilta mutta todellisuudessa sinunkin räkin nostokorkeudella putoa todennäköisesti noin kolmanneksen. Ehdottaisin mielelläni Grundfosin pikkupumppuja joita käytetään pientaloissa, niissä on monesti tuotto on porrastettu, se voisi auttaa kutujen, sadekauden stimulointiin. Esim. äkkiseltään uusimmat mallit http://fi.grundfos.com/tuotteet/etsi-tu ... l#esitteet

Nostoputkisto 32 mm on varmaan riittävää, ja ylivuodot 60mm mainiot. Jos päädyt tehokkaimpiin pumppuratkaisuihin ehkä olisi viisainta saada myös isoimmat palloventiilit 20mm , jottaa virtamaa altaiden läpi on suurempaa. Ei muuta, tsemppiä...
L. B
__________
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Kiitti Leba, mutta nyt kun altaissa on jo vedet, taitaa olla myöhäistä vaihtaa noita putkistoja enää. :D
Paluuputki on 32 mm ja varalla toinen 32mm.

Compactilla menee varmaan tuon alin allas, koska siinä on nostoa alle metri.
Ylempiin altaisiin mulla on pari vanhaa isoa eheimiä. Niillä nostot pitäs onnistua sinne kolmeen metriin. Nostot teen ihan letkulla. Katon minkälaisen tuoton ne saa sinne ylimpään altaaseen ja niitä laitan sitten joko molemmille altaille omansa tai molemmat samalla.

Paljon täältä apuja kyselin, koska en ole tälläistä koskaan tehnyt. Kohtahan sen tuosta näkee mitä tuli tehtyä.
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Siinä se nyt sitten on. Kierto toimii ja kalat on altaissa. Ilman ongelmia ei kuitenkaan siirto onnistunut. Kuolleena löytyi melkein koko uusi salamanterikudun porukka ja yksi seepraplekonaaras oli ilmeisesti vääntänyt itsensä jotenkin yhden verkon väärälle puolelle ja salamanteriukko oli sitten tainnut vähän turhan rajusti yrittää kutea sen kanssa... Tai jotain...

Kierto onnistuu yhdellä vanhalla 1250 pumpulla, pienellä putkien kiristyksellä sain about tasaisen noston joka altaaseen ja tämä riittää aivan hyvin.

Ongelmia tällä hetkellä vielä riittää. Tässä nyt ainakin jotain niistä.

- putket pitää järkyttävää lotinaa vaikka tuolla on molemmissa kolme 45 asteen mutkaa.
- koska ei ole kansilaseja, tuo haihduttaa päivässä about saman verran kun Itämeri vuodessa ja vettä pitäis lisätä joka toinen päivä.
- nousuputkista puuttuu takaiskuventtiilit, joten jos pumppu menee kiinni, putkista tulee lapolla 3 senttiä vettä pois.
- räkki on ruma. Valot ja johdot pitäisi ainakin jotenkin saada piiloon. Lisäksi 2 vuotias kekara meinaa työntää kaiken maailman tavarat tuonne altaisiin.
- väliseinät on rosteriverkkoa, jotka reunustettu kumilla. Mutta eivät meinaa pysyä pystyssä / taipuvat. Nyt niissä kivet molemmin puolin.

Kaikesta tästä huolimatta. Kalat näyttävät todella virkeiltä ja olen tyytyväinen, kun niiden olot ovat varmasti paremmat tässä kuin aiemmassa tankissa.
Liitteet
rakki_low.jpg
rakki_low.jpg (248.14 KiB) Katsottu 4299 kertaa
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Saatko otettua kuvia putkituksista?
Mitä tarkoittaa 3kpl niitä kulmia käytännössä?
Onko sulla nostopuolella miten ne paluuputket altaisiin? Ihan ilmareijillä vesirajassa saa jo sen 3cm lapon poistettua.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Kuvat putkista on tuossa ylempänä.

Kolme kappaletta kulmia tarkoittaa sitä, että ylhäältä tullessa putki kääntyy 3 kertaa 45 astetta.

Nostopuolella on vaan letkut ja niiden päässä se vakio eheim ylimenoputki. Elikkäs tämä:

http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 1708400623
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Kas joo [:I]

Durso tms olisi auttanut tuossa viemäröinnissä. Nyt tuo ritilä on mallia "tämä on kaupan takahuone jossa on muutenkin melua eikä täällä nuku kukaan joten ihan sama". :D itse veisin paluut ehkä hiukan pidemmälle pinnan alle mallilla "liukumäki" alaosastaan eli yläosa auki pinnan päällä jo.

Nostopuolella takaiskarit menisivät jollain aikavälillä 100% varmuudella jumiin ja vahinko olisi valmis. Ylimenoissa vaan kunnon ilmareijät pinnan tasassa (tai alapinnalla pari mm ylempänäkin) eikä vettä palaudu alas.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Jaz
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:25, 04.08.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja Jaz »

Tästä se alkaa hahmottua. :)
Liitteet
rakki_syyskuu.jpg
rakki_syyskuu.jpg (231.67 KiB) Katsottu 3944 kertaa
VanhaKiiski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 78
Liittynyt: 15:31, 30.12.2012
Akvaarioseurat: Sillit Purkissa
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riksu

Re: Plekoräkki biologisella valutussuodattimella

Viesti Kirjoittaja VanhaKiiski »

Melkonen projekti sulla ollut tossa räkissä.
Offtopikkina, onkos "lätkät" osoittanu kutuhaluja?
Juwel Trigon 190: Sateenkaarikalat, muutama Kiekko ja POHJAlaiset
Juwel Rio 240: Barbit, Rihmakalat, Sateenkaarikalat, Lehtikalat ja POHJAlaiset
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”