Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Niin, kiinnostaisi tietää kuinka monta käymismenetelmällä tehtyä hiilidioksidipulloa teillä on minkäkin kokoisissa pikku-altaissa ja miksei isommissakin jos niitä sellaisissa on. Ja mihin tahtiin kuplaa tulee?

Itselläni on ollut yksi pullo 128l:ssa ja pH on parhaimmillaan laskenut (n. 7,5-7,6:n vesijohtovedestä) jonnekin lähelle seiskaa, ehkä noin 7,1:n. Kuplaa tulee 1 kupla/n. 4 sekuntia. Olen tässä miettinyt laittaako toinen hieman hitaammin käyvä pullo tuonne lisäksi...Ensimmäisen olen tehnyt ohjeella 1l vettä + 3,75 dl sokeria + 2 rkl liivatetta ja hiiva ja se käy noin hieman nopeammin (eli tuohon 1 kupla/4 sekuntia tahtiin) kun taas sen toisen ajattelin tehdä reilulla 3:lla liivateruokalusikallisella, jotta kävisi hieman hitaammin, ettei pH liikaa laskisi. Alussa suljin hiilidioksidin syötön yöksi mutta nyt olen antanut sen toimia öisinkin ja mittaillut pH:ta aamuyöllä töihin lähtiessä monta tuntia ennen valojen syttymistä, eikä pH ole muuttunut. :)
malawi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:59, 22.09.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja malawi »

Mä oisin luullut että toi nykyinen määrä on ihan ok ton kokoiseen altaaseen. Se on kai sellainen 1l pullo 100litralle.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Niin, voi ollakin riittävä, en minä tiedä mutta jos toivoo pH:n laskua alle seiskan niin ei tuo yksi pullo sitä ainakaan ole sinne laskenut....voisiko siitä päätellä, ettei tuo riitä vai? 8O En minä sitä toista ole vielä laittanut.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

pH:n /KH:n voi säätää alemmas muutenkin, esimerkiksi rikkihapolla, kuin lisäämällä edelleen hiilidioksidin syöttöä. Näppituntumalla näkyvä pH:n lasku kertoo jo siitä, että kasvit saavat kaipaamaansa hiilidioksidia auttavasti paremmin kuin ilman kiljua - ja samalla säästyy huolelta ja päänvaivalta mahdollisen liiallisen syötön seurauksilta. KH/pH/CO2 taulukosta voi tietysti tarkistaa mikä on CO2 tilanne.

Itse perustin juuri 120 litran altaan ja laitoin isoon kokispulloon kiljun käymään. Hanaveden KH noin 0 ja pH 6,5. Akvaarioon olen lisännyt ruokasoodaa niin, että pH nousi neutraaliksi. Hiilarin syöttö laskee pH:n 6,5:n. Levityssysteemi on pohjalla hohkakivi ja sen yläpuolella puolessa välissä Eheim Compact 300l/h, joka on ympäröity hienolla matolla. Matto toimii kuin kaasukello, mutta ylimäärän pumppu imaisee aina ajoittain läpi. Levittäjä on siis osin aktiivinen.

En laittanut pulloon kuin 1dl sokeria, ripauksen käymisravinnetta, 1/2 tl jauhoja, ripaus ruokasoodaa sekä hiivaa. Pari päivää käyminen oli aika reipasta, mutta nyt kun kolme vuorokautta alkaa olla kulunut, se rauhoittuu. Saa nähdä kauanko riittää ja mikä on vaikutus jatkossa.

Olen pitänyt yöllä ilmastinta päällä, mutta se nostaa pH:n seiskaan. Nyt kokeilen ilman sitä.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Mistä hitosta te saatte tuollaista vettä valmiiksi, että pH on alle neutraalin!?! 8O Itse en saa sitä edes laskemaan...tai saan toki laskemaan mutta en pysymään vakaasti siinä lasketussa arvossa, siksi olen luopunut pH:n laskemisesta "väkisin" (rikkihappo, turveuute, tammenkuoriuute jne.). Vesijohtovesi on meillä 7,5-7,6 ja se laskee kyllä muttei pysy vaan pikkuhiljaa kohoaa ylöspäin ja tästähän kalat kärsivät. Tammenkuoriuute on ollut kaikista paras ja tehokkain keino mutta sekään ei pidä pH:ta toivotuissa lukemissa vaan pH kohoaa 0,1-0,2 yksikköä vuorokaudessa...Kh on sellaiset 1-2, ehkä 1,5. Ehkä pitäisi lykätä ruokasoodaa KH:n nostamiseksi ja sitten laskea pH, jos se sitten pysyisi vakaana siinä mihin se on säädetty. Laitatte ilmeisesti ensin ruokasoodan ja koska perään pH:n laskuun tarkoitetun litkun? Jotenkin tuntuu hirvittävältä tehdä näitä kokeita kun altaassa on kaloja... :?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kuva
Kuva
Kuva

On vasta kovin vähän kasvistoa, ja asukkaina ainoastaan sukarapuja, kotiloita ja nuori palettikalapariskunta. Pumppu tuprauttelee ylimääräisen hiilarin (sen mikä ei ehdi liueta kellosta veteen) tällä hetkellä noin kahden minuutin välein ulos. Pienimmät ulos tulevat kuplat ehtivät liueta kokonaan ennnen pintaan ehtimistään.

---------------------------------
Paavo2006 kirjoitti:Mistä hitosta te saatte tuollaista vettä valmiiksi, että pH on alle neutraalin!?! 8O Itse en saa sitä edes laskemaan...tai saan toki laskemaan mutta en pysymään vakaasti siinä lasketussa arvossa, siksi olen luopunut pH:n laskemisesta "väkisin" (rikkihappo, turveuute, tammenkuoriuute jne.). Vesijohtovesi on meillä 7,5-7,6 ja se laskee kyllä muttei pysy vaan pikkuhiljaa kohoaa ylöspäin ja tästähän kalat kärsivät. Tammenkuoriuute on ollut kaikista paras ja tehokkain keino mutta sekään ei pidä pH:ta toivotuissa lukemissa vaan pH kohoaa 0,1-0,2 yksikköä vuorokaudessa...Kh on sellaiset 1-2, ehkä 1,5. Ehkä pitäisi lykätä ruokasoodaa KH:n nostamiseksi ja sitten laskea pH, jos se sitten pysyisi vakaana siinä mihin se on säädetty. Laitatte ilmeisesti ensin ruokasoodan ja koska perään pH:n laskuun tarkoitetun litkun? Jotenkin tuntuu hirvittävältä tehdä näitä kokeita kun altaassa on kaloja... :?
Lähteestä valuu putkea pitkin vesi taloon täällä.

pH on epävakaa vesiarvo, jota ei voikaan pitää hyvin tasaisena. Mutta jos se pyrkii nousemaan tuolla lailla, epäilen vahvasti että altaassasi on kalkkipitoista ainesta. Silloin KH nousee samalla kuin pH. Muuten sitten tunnetaan ilmiö, jossa vesi pyrkii neutraloitumaan kun KH samalla lähenee nollaa, mutta se liittyy tilanteeseen jossa on hyvin paljon hyvinvoipia kasveja ja hyvin vähän kuormitusta.

Jos altaassa ei ole kalkkipitoista hiekkaa tai muuta, ja on kuormitusta (kaloja eli ruokintaa), on järjenvastaista ettei laskettu KH myös pysyisi alhaisena. Toisaalta suuri hiilidioksin syöttö voi myös tietyissä tilanteissa jopa nostaa KH:ta, mutta ennemmin ainakin estää sen kulumista. (sillä kasvit käyttävät luullakseni mieluummin hiilidioksidia hiilenlähteenään kuin karbonaatteja).

Täysin älytöntä olisi ensin nostaa KH:ta (ruokasoodalla) ja sitten kuluttaa se pois hapolla.
Viimeksi muokannut 111na, 14:36, 05.04.2010. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

No sano sitten, mikä ei olisi älytöntä ja mikä toimii?! 8O

Äsken mitattuna pH 7,5 (sekä digitaalisesti että tipoilla) ja KH 1,5-2. Mikähän tekijä se KH:ta nostava voisi olla, jos altaassa on kaksi pienehköä kantoa, kiuaskivistä tehty luola (silikoonattu akvaarioon sopivalla silikonilla), kookoksen kuori, keskimääräisesti melko hyvin kasvamassa olevia kasveja, Maxitin 0,5-1,2mm hiekkaa, 21 hohtokiilakylkeä, 5 perhoskirjoa, rapuja ja omenakotilo, kohta monnisia 8 kpl. PH/KH-taulukon mukaan Co2 ei lainkaan riitä. Hiilidioksidin syöttö on tuon yhden kiljupullon varassa, toiminnassa myös öisin mutta pH ei ole yölläkään juuri tuon kummempi, mitattu on joka päivä, aamuyöllä.

Isossa altaassa on isoja kantoja ja yksi pienempi, Maxitin hiekkaa sama raekoko, 10 kpl pikku-lehtikaloja, reilu 40 kpl ruusutetroja, 6 plekoa ja omppu. Kasveja runsaasti mutta melko nihkeästi kasvavia. Tämän altaan pH:lla en päätäni vaivaa kun sen saan laskemaan hiilidioksidilla kun täytän pullon ensi viikolla ja saan systeemin vihdoin toimintaan mutta sekin on tuota samaa lukemaa (KH mukaanlukien) kun tuossa pienessä. Mikä siis? 8O
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hiekkaa epäilen. Siis että hiekka olisi runsaasti kalkkipitoista? (Laita siihen tippa vahvaa happoa. Kuohuuko?)

Se ei olisi älytöntä, että mittaa karbonaattikovuuden, tiputtaa varovasti happoa, kunnes KH on havaittavasti tai sopivasti alentunut. (tiedäthän hapon äkillisen vaikutuksen ja siitä johtuvan vaaran kaloille?). Tähän pitää käyttää aikaa, eli seurata altaan sisällön stabiloitumista riittävästi. Eli vaikka vielä tulevina päivinä voi joutua lisäämään happoa. Jos KH jatkaa nousuaan edelleen, en ymmärrä mistä on kyse (ellei ole kalkkia akvaariossa).

Paavo2006 kirjoitti: PH/KH-taulukon mukaan Co2 ei lainkaan riitä.
Mihin se ei riitä? Mikä on riittävä määrä? En ole taulukoita juuri tutkinut - katselen vain kuinka akvaario voi. 8O
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Tiedän happojen vaarat kaloille ja siksi en sitä halua käyttääkään vaikka sitä kaapista löytyy. Enkö voisi samaa asiaa tehdä tammenkuoriuutteella pikkuhiljaa?

Ajatus oli, että antaisin altaan veden ajan kanssa happamoitua, tai katson happamoituuko se itsekseen koska allas on vasta 1,5 kk ollut toiminnassa...mutta en tiedä, toisaalta ajatus pH:n alentamisesta käy koko ajan mielessä varsinkin kun siellä on noita perhoskirjoja, jotka tosin vaikuttavat varsin hyvävointoisilta ja virkeiltä kasvavilta kaloilta, joilla alkaa pikkuhiljaa upeat värit kehittyä...

PH/KH taulukon mukaa olen olettanut, että Co2 ei riitä siihen, että sitä olisi riittävä määrä vedessä, kasveille, näin olen antanut itseni ymmärtää. Mutta toisaalta, kyllä nuo kasvit hyvin voivat ja kasvavat, joten eipä sitä niiden vuoksi kai tarvi lisätä.

En tiedä mitä happoa tarkoitit mutta rikkihapolla ei ainakaan kuohahda hiekka (otin sitä kippoon ja kaadoin happoa päälle)...Mutta tuota hiekkaahan käyttää yksi jos toinen, miten pirussa juuri minulle olisi tullut kalkkipitoinen erä... 8O Muuten en luonnollisestikaan ainakaan tietoisesti lisää mitään kalkkipitoista. Taidan laittaa kahteen ämpäriin vettä ja tehdä tieteellistä tutkimusta rikkihapolla ja tammenkuoriuutteella, ettei kalat kärsi. Katsoa pysyykö pH ja KH paremmin niissä. Hanaveden KH:kaan ei meillä muuten ole kun 3.

Ajattelitko 111na, että alentaisin kH:n ihan nollaan tai lähes? Kun se tuossa altaassa on sen 1,5-2.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

Sopiva KH riippuu tavoiteltavasta pH:sta, joten pH:n mittausta voi käyttää apuna hapolla säätämiseen. Hapon käytön vaara on tietääkseni ainoastaan siinä, että sen lisääminen vapauttaa hiilihappoa (CO2) välittömästi ja äkillisesti, sillä se reagoi niin voimakkaasti karbonaattien (KH) kanssa. Tästä seuraa se että happoa on laitettava sopivin annoksin tietyin väliajoin, jotta reaktio ei olisi kerralla liiallinen (CO2 on myrkkyä) ja että ylimäärä ehtii haihtua pois vedestä ennen seuraavaa lisäystä ja ennen pH:n mittausta. Suuri veden liike ja varsinkin ilmastus nopeuttaa.

Aktiivilietteen tiedetään vakauttavan altaan vesiarvoja, mm. happamuutta. Siten vanha allas, varsinkin jos sinne pääsee kerääntymään vanhaa lietettä, on joskus aika 'itsepäinen' veden kemiaa muuttavaa akvaristia kohtaan.

Sinuna käyttäisin sopivasti happoa. Oikeastaan vaikka vain siksi, että sen käyttö ja käyttäytyminen tulisi tutummaksi. Lisänä voisi olla turvetta tai muuta senkaltaista. Tuli hieman sellainen tunne, ettet onnistu pH:n säätämisessä hapon avulla, koska et koske siihen. :)

Ilmastus poistaa tehokkaasti vedestä ylimäärän hiilihappoa. Minulla on aika tehokas ilmapumppu, mutta se taisi puhaltaa hohkakiveen vasta puoli tuntia, kun jo pH:n mittasin nousseen saman verran kuin kiljun lisäys sitä laski. Samoin veden virtaus suodattimien ja pumppujen avulla on omiaan haihduttamaan hiilaria ilmaan. Siksi kasvien kannalta on hyvä olla vain hyvin kevyt virtaus, niin CO2 lisäys on vaikuttavampaa. Itselläni on vain tuo yksi kuvissa näkyvä pumppu.

Hankin laimentamatonta rikkihappoa, jonka laimensin 50%. Sitä voin käyttää tarvittaessa pipetillä tipoittain. Näissä puuhasteluissa on sitten aivan omat vaaransa käyttäjälleen. Yleisemmin myydään tässä suhteessa turvallisen laimeita happoliuoksia.

------------------------------
Paavo2006 kirjoitti:En tiedä mitä happoa tarkoitit mutta rikkihapolla ei ainakaan kuohahda hiekka (otin sitä kippoon ja kaadoin happoa päälle)...
Vahvat hapot ovat aineryhmä, johon rikkihappo kuuluu. Toinen seikka on hapon laimennos: en muista kuinka asia oli, että minkälainen laimennos riittää tähän kuohahdustestaukseen, mutta tästäkin olen täällä saanut joskus lukea. Mikä on rikkihappoliuoksesi vahvuus?

Voi olla että monella on enemmän tai vähemmän kalkkipitoista hiekkaa tai soraa altaissaan. Minulla on akvaariossa jonkin verran hyvin vaaleaa englanninjokisoraa, jossa on varmasti kalkkia. Jos löydän rikkihappopulloni, pitää testailla.

Mutta luullakseni kalkkipitoinen aines ei juuri pH:ta pysty nostamaan yli neutraalin, sillä se liukenee happojen vaikutuksesta. Näin se mieluumminkin puskuroi pH:n alentumista kovin happamaksi. Siksi epäilen aiemman haponkäyttökokemuksesi syyksi sitä, että olet mitannut pH:ta kun vedessä on ollut vielä juuri hapon karbonaateista vapauttamaa hiilihappoa.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Hmmm...kiitos hyvästä ohjeistuksesta, asia vaikuttaa teoriassa melko selvältä ja ymmärrettävältä. Olet oikeassa siinä, että rikkihappo ei ole tällä erää auttanut tässä tilanteessa koska en ole sitä käyttänyt lainkaan, ainoastaan tuota tammenkuoriuutetta. Muutama vuosi sitten Misuna rikkihapolla kiekkoaltaan pH:ta säätelin ja sain pH:n sahaamaan edestakaisin niin, että päätin lopettaa ennen kun kiekot siihen tuskastuvat, sitten taisin hankkia automaattisen hiilidioksidisysteemin. Automaattinen sellainen nytkin on tuossa isossa (tosin ei toiminnassa ennen huomista pullon täyttöä) mutta tuo pikku-allas on tosiaan nyt säädön kohde. Muistaakseni silloin aikanaan mittailin pH:ta niinkin, että seuraavana päivänä tarkistin rikkihapon lisäämisestä...voi olla, että muistan väärin.

Rikkihappo on 1,5%:sta. Minkälainen pH:n laskusysteemi sinulla on tuossa kalkkipitoista englannin jokisoraa sisältävässä altaassasi?

Tieteellisessä tutkimuksessa laitoin kahteen ämpäriin vesijohtovettä 5l molempiin. Molempien pH tippatestillä mitattuna oli alkuhetkellä n. 7,5 ja kh 3.

Ämpäriin yksi lisäsin 1/2 ml rikkihappoa (ohje 1 ml/10l) ja n. 50 minuutin kuluttua pH oli edelleen n. 7,5 ja kh 3. Lisäsin tupla-annoksen rikkihappoa eli 1 ml. Tulosta en vielä tiedä.

Ämpäriin kaksi lisäsin tammenkuoriuutetta 1,25 ml (ohje maksimissaan 10 ml/40l) ja n. 50 minuutin kuluttua pH oli n. 6 ja kh 1. En lisännyt enää tammenkuoriuutetta vaan ajattelin, että seuraan pH:n ja kh:n tilannetta.

Tammenkuoriuute toimii tässä tapauksessa paremmin ja myyjän mukaan sen pitäisi pitää kutinsa vedenvaihtojen välillä ja aluksi pH pysyikin 5 tai 6 vuorokautta samoissa lukemissa mutta sitten vedenvaihdon jälkeen se alkoikin kohota 0,2 yksikköä suunnilleen vuorokaudessa (kyllä, pidän kirjaa kunnes arvot vakautuvat) vaikka laitoin sitä vaihdetun veden mukaisesti. Se on hyvin herkästi pH:ta ja kh:ta laskevaa, joten senkin kanssa saa olla tarkka jos ei halua kaloja turhaan stressata.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

Paavo2006 kirjoitti: Minkälainen pH:n laskusysteemi sinulla on tuossa kalkkipitoista englannin jokisoraa sisältävässä altaassasi?

Tuo on nyt ainoa akvaarioni. Kuvassa näkyy soramäärä, joka on hiekan pinnalla. Sitä on alle neljäsosalla pohja-alasta.

Oli ainoastaan tarvetta nostaa KH, minkä teinkin ruokasoodalla. Siis jottei vesi olisi mennyt kovin happamaksi kiljun seurauksena. Halusin lähellä neutraalia olevan pH:n jotta kotilon kuoret tulisivat vahvemmiksi. Ja eipä kai sukaravutkaan kovin happamassa viihdy. Palettikaloille olisi melko hapankin kai käynyt.

Nostin myös kovuutta lisäämällä kipsiä kolme teelusikallista. GH on nimittäin myös hyvin alhainen täällä.
Paavo2006 kirjoitti: Tieteellisessä tutkimuksessa laitoin kahteen ämpäriin vesijohtovettä 5l molempiin. Molempien pH tippatestillä mitattuna oli alkuhetkellä n. 7,5 ja kh 3.

Ämpäriin yksi lisäsin 1/2 ml rikkihappoa (ohje 1 ml/10l) ja n. 50 minuutin kuluttua pH oli edelleen n. 7,5 ja kh 3. Lisäsin tupla-annoksen rikkihappoa eli 1 ml. Tulosta en vielä tiedä.
Ihmeellinen ohje - varmaan siksi ettei asiasta täysin tietämätönkään tapa kalojaan. On se laimeaa ainetta. Mikseivät myy edes 10 prosenttista.. johan noin suuren vesimäärän myyminen pitäisi kieltää ekologisista syistä! :)
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Niin, kai se tosiaan on se varovaisin mahdollinen aloitusohje rikkihapon käytölle...mutta lisättyäni rikkihappoa ämpäriin 1 tuplamäärän edelliseen nähden eli 1 ml, ei pH eikä kh ollut muuttunut edelleenkään miksikään tänään, lopetin tieteellisen tutkimuksen siihen kyllästyttyäni. Ämpärissä 2, johon tammenkuoriuutetta lisäsin, pH oli n. 6,5 ja kh edelleen n. 1 (huom. tippatestit). Jonkin verran siis tuo pH oli jo kohonnut eilispäiväisestä mutta ihan tarkkaa arvoahan en eilenkään saanut kun mittasin tippatestillä. Jos altaaseen tuota lisäilisin, tavoite olisi joku 6,8-7. Tällöin ilmeisesti tulisi pH/kh arvoja laskevaa ainetta (oli se mitä tahansa) lisätä aina kun se alkaa kohota tavoitteesta eli ilmeisesti joka päivä? 8O Vai voisiko olettaa muutosten tasaantuvan altaan "ikääntymisen" myötä?

Nyt menen asentamaan isompaan altaaseen juuri täytetyn hiilidioksidipullon vermeineen.
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

Itsekseni tässä ihmettelen miksi niitä arvoja pitää lähteä säätämään. Eikö olisi eliöillekin parempi elää tasaisissa olosuhteissa. Vedenvaihdon yhteydessä tapahtuu isoja heittoja jos säätää pH:ta. Itse olen aina hankkinut kalat sen perusteella mitkä arvot altaassa on. Välillä tuntuu hifistelyltä kaikki säätäminen ottaen huomioon että kalat ovat kasvatettuja ja kasvatuslaitosten vesiarvot eivät ole tiedossa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja 111na »

Millilitra on noin 20 tippaa. Jos millilitrassa on 1 tippa, on se 5%.
1,5/5=0,3 joten 1ml rikkihappoasi sisältää 0,3 tippaa laimentamatonta rikkihappoa.
1 tippa (noin 3ml) luulisin jo näkyvän testissä ämpärissä, (jos pullossasi todella on rikkihappoa 1,5%). 2 tippaa varmemmin.

Minulla loppui käyminen. Siis sokeri. Laitoin sitä lisää ja taas tulee hyvin.
aborre kirjoitti:Itsekseni tässä ihmettelen miksi niitä arvoja pitää lähteä säätämään. Eikö olisi eliöillekin parempi elää tasaisissa olosuhteissa. Vedenvaihdon yhteydessä tapahtuu isoja heittoja jos säätää pH:ta. Itse olen aina hankkinut kalat sen perusteella mitkä arvot altaassa on. Välillä tuntuu hifistelyltä kaikki säätäminen ottaen huomioon että kalat ovat kasvatettuja ja kasvatuslaitosten vesiarvot eivät ole tiedossa.
Hyviä huomioita, mutta viimeinen ei istu ollenkaan. Evoluutio todella pitkällä aikajänteellä on muovannut lajeista sellaisia kuin ne ovat ja kasvatuslaitoksen osuus siitä on häviävän pieni.

Vedenvaihdossa toisaalta heilahdus voi tapahtua jos ei säädä pH:ta. Riippuu tilanteesta.
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

Tarkoitin vain että jotkut lajit ovat niin jalostettuja ja luonnosta vieroitettuja että niitä ei voi verrata luonnokappaleisiin. Suurin osa arvoista (paitsi myrkyt) vaikuttavat enimmäkseen aineenvaihduntaan (joka sopeutuu) ja pienet heitot eivät ole niin vaarallisia.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Niin, voihan se olla noinkin...Niin minäkin olen pyrkinyt toimimaan, että mieluummin tasainen hiukan liian korkea pH kun jatkuvasti edestakaisin sahaava. Mutta kun tuo pH on 7,5-7,6 ja pääosin kalat on max. seiskan tuntumassa viihtyviä, paitsi monniset, jotka menee kasiin saakka. Olisiko sitten parempi antaa olla ja katsoa happamoituuko vai yrittää säätää edes sinne seiskan tuntumaan? Vai pitäisikö sinne kokeeksi lisätä kuitenkin se toinen hiilaripullo, sellainen jossa olisi enemmän liivatetta ja näinollen kävisi hieman hitaammin...Vai onko tuhoon tuomittu ajatus? 8O

Isommassa alkaa mukavasti pH laskea kun sain tuon automaattisen hiilidioksidin syötön vihdoin toimintaan. PH siellä oli äsken 7,57 ja asetin tavopitellun pH:n nyt ensimmäisen vuorokauden ajalle 7,35:n. Kylläpä tuntuu helpottavalta.
D_A_D
Member
Member
Viestit: 360
Liittynyt: 20:26, 27.11.2009
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja D_A_D »

Hiilidioksidia lisää. Kuten huomasit siinä toisessa altaassa ph lähti laskuun heti.
Jos altaassa on aktiivinen levitin, niin lisää hiilarikuplia. Jos taas on ns. passiivinen malli, niin hanki aktiivinen.
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

Laitan tämän vinkiksi myös tänne:

Muutin Tetran passiivisen levittimen aktiiviseksi.
http://www.aquadiskont.com/shop/crimage ... ptimat.jpg
Vedin suodattimen suihkuputkesta ohuen ilmastinletkunpätkän levitintötterön sisään noin puoleenväliin. Aikaisemmin hiivakepullon kaasu täytti levittimen ja ylimääräinen kaasu (yli puolet) kupli yli. Nyt kaikki kaasu pakottautuu kalvon läpi eikä mitään ylimääräistä kaasua karkaa. Eli kaikki hiivakekaasu liukenee veteen. Tämä systeemi varmaan toimii muillakin levitinmalleilla?
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Minä en nähnyt tuosta aborren linkistä kun tuhatmäärin kirjaimia ja merkkejä... :? Mutta mutta, tuo allas missä pH on korkea, on 128l enkä aio sinne mitään kovin erikoista systeemiä viritellä. Toistaiseksi tyydyin laskemaan sen tammenkuoriuutteella, se vaan vaatii ainakin toistaiseksi sen, että sitä pH:ta seuraa päivittäin ja lisää tarvittaessa tammenkuoriuutetta kun pH ei ainakaan minulla pysy koko vedenvaihtoväliä säädetyssä arvossa. Joku tuolla siis puskuroi mutta arvoitukseksi jäänee, mikä. Ehkäpä lisään tuon toisen hiilidioksidipullon mikä odottelee tuolla...
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

Hassua, itselläni linkki toimii. No se on vain kuva Tetran vihreästä muovisesta n. 3 x 20 cm muoviputkilosta jossa on ylhäällä levitinkalvo. Halpis-peruslevitin.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Jos se on tämä Applen kone, joka ei avaa kaikkia, katson töissä kun ensi viikolla menen...Laitoin toisen pullon rinnalle käymään. Nyt ei varmaan ole vaaraa liiallisesta hiilidioksidista vaikka kaksi pulloa onkin yhtä aikaa ja allas pieni (128l) kun toinen on jo käynyt 2 vkoa ja käy sen verran hitaammin...Tuo onkin hyvä tahti, jos aikoo kahta pulloa pitää, että ne on noin eri aikaan "asennettuja" niin eivät käy molemmat samaan tahtiin. Katsotaan kuinka akan käy, otan pois jos allas sitä vaatii. :)
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

Macin ääressä itsekin kirjoittelen. Se on siis sama levitin kuin tässä:
http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/hiivalla.php
Eli laitoin ohuen letkun suodattimen suihkuputkesta levittimen sisälle altapäin (noin puoleenväliin). Toimii kuin unelma - kaikki kaasu imeytyy kalvon läpi veteen. Mitään kuplia ei karkaa. :D
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Jaaha, eipä toiminut tuo aikaisempi linkki nytkään...Mutta ymmärsinkin jo mitä levitintä tarkoitit, minullakin oli joskus muutama vuosi sitten jonkin aikaa tuollainen ihan passiivisena omana itsenään jonkun käymispullon kanssa. Mutta nyt pH on tuolla pikku-akvassa seiskan pintaan noilla kahdella pullolla, ei sekään nyt niin huono ole, parempi kun seiska ja puoli. Täytyy vielä tarkistaa tarkkaan se digitaalisella joku päivä kun jaksaa (miten laiska sitä voi kissojen omistaja ollakaan kissanpäivillä... :mrgreen: ). Mutta en sitten kuitenkaan ymmärtänyt tuota letkusysteemiäsi... [:I] Ymmärrän sen, että suihkuputkesta letku siihen levittimeen mutta porasitko esim. suihkuputken jonkun niistä pienistä rei'istä letkun mentäväksi tai ehkä sen pään suljinnastaan reiän? Laitatko kuvan, Macilläsi? :) Jos en saa auki niin kokeilen sitten isännän vastaavalla koneella, josko se olisi kehittyneempi.
aborre
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 22:58, 01.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilaripullojen määrät pikku-altaissa

Viesti Kirjoittaja aborre »

No tällä hetkellä minulla on vain suora putki ulostuloputkena. Ohut letku on työnnetty jonkun matkaa sen sisälle niin että siihen virtaa vesi. Tekeillä on suihkuputki jossa on monta reikää. Poraan (kuten ehdotit) yhden reijän isommaksi letkua varten. Tämä systeemi on sen verran tehokas että se levittää mainiosti kahdenkin pullon käymiskaasut. Ainoa huono puoli kyseisessä Tetran levittimessä on että kalvoa joutuu muutaman päivän välein pesemään.
(Ps, huvittaa kun aina luen että sulla on 52 litrainen mies. :D )
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”