KH-arvo

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Elena Turusta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 15:52, 25.03.2009
Sukupuoli: Nainen

KH-arvo

Viesti Kirjoittaja Elena Turusta »

:D voin kuvitella "gurujen" ilmeet ("Ei kai taas....") kun he lukevat tämä :D
no, ei voi mitään. Uusi harrastaija tulevat koko ajan ja sehan on vain hyvä asia
Ja keneltä sitt kysyä jos ei teillä, kokemuksen omavilta.
Joten odotan kärsivällisyyttä ja halua auttaa :D

So, akvassa on ruvennut olemaan jo sen verran elämää että Kh-testi ilmoittii 6
Manualista luin kalkkivedesta ja alkalinitetista, ph:sta ja puskurointikyvystä, jne. Ja periaate on suht.selvä
Kaipan kuitenkin käytännön selostusta. Eli miten se Kh käytännössä hallitaan? Onko kysymyksessä juuri tämä baling-juttu??
Kaipaan loogista ohjausta ja neuvoja

Onko joukossamme :D halukaita selostamaan tämä juttu TAAS ?
Lugonn[71]
Junior Member
Junior Member
Viestit: 152
Liittynyt: 10:29, 24.02.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Luumäki

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Lugonn[71] »

Itse käytän ballingia jota täydennän kalkkiveden annostuksella korvausveden muodossa, lähinnä pH:n takia. Aluksi saattaa pärjätä ihan hyvin pelkällä kalkkivedellä, mutta se taitaa nopeasti jäädä jalkoihin KH "kulutukselle" kun sitä käyttävää elävää alkaa olemaan enemmän. Aluksi annostelin käsin balling aineita, mutta pidemmän päälle annostuspumppu on kyllä kätevä. Sen lisäksi korjailen tarvittaessa KH arvoa ylöspäin roukasoodalla.
Martin's Mini Reef Merivesiakvaario-portaalissa:
http://kimmo.aqua-web.org/harrastajia.html#lindstrom
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Täältä löytyy Tatun aikoinaan kirjoittama artikkeli asiasta: http://merivesi.aqua-web.fi/tietoa.html#lehtia_fi / Aponogeton 3/06 : Jättiläissimpukat, Makkaraneula, Kalsium ja alkaliniteetti merialtaassa
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Sori OT, mutta kauhian kivaa kun Kimmo olet listannut tuohon nuo Aponogetonin merivesijutut. Aina välillä haluaa lukea jonkun niistä, mutta ei vaan millään jaksa selata kaikkia lehtiä läpi.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Elena Turusta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 15:52, 25.03.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Elena Turusta »

Kimmo S kirjoitti:Täältä löytyy Tatun aikoinaan kirjoittama artikkeli asiasta: http://merivesi.aqua-web.fi/tietoa.html#lehtia_fi / Aponogeton 3/06 : Jättiläissimpukat, Makkaraneula, Kalsium ja alkaliniteetti merialtaassa
tämä oli hyvä artikkeli
kiitos !!
käytäntö vaan puuttuu

----------------------------

No niin :D
jos ymmärrän oikein tällä Kh-testillä ei saa mitään tarkkaa tietoa vai ?? jos kerran minun täytyy tietää kalsiumin ja alkaliniteetin arvot, täytyy ne testata/mitata erikseen?? Tämähan Kh-testi näyttää dKh josta voi jotain selvitä puskurointikyvystä, mutta tämä testi ei kerro siitä missä on tarkalleen vika : kalsiumissa vai alkaliniteetissa ?

vai ymmärränkö väärin??

ja sitten: onko tänä kaksikomponenttinen jauhe on valmis sekoitus kalsiumista vai alkaliniteetista oikeassa suhteessa? ja sen saa lisätä jos dKh on alhaainen?
se olisi helppo ainakin näin alussa, jotta ei tarvitse sählätä noiden kalsiumin vai alkaliniteetin kanssa erikseen.

vai onko tässäkin ajatuksenkulku on väärä?

mun akvassa dKh on nyt 4 ja Ph 8
joten täytyy pikku hiljaa tehdää jotain sen kalsiumin kanssa, ja sen takia yritän ottaa selvä siasta (vaikka olenkin melko blondi)
cmmd
Senior Member
Senior Member
Viestit: 672
Liittynyt: 17:54, 23.11.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja cmmd »

Lähdetäänpäs siitä, että mitä on KH = dKH = Alkaliniteetti = veden karbonaattikovuus. Karbonaattikovuus tarkoittaa veteen liuenneiden karbonaatti-(CO32-) ja bikarbonaatti- (HCO3-) ionien määrää. Täsmällisesti sitä kuuluisi ilmoittaa mmol/l. mutta akvaariopiireissä käytetään saksalaista kovuusasteikkoa eli d°KH.

Pohjustetaan tätä vielä, että mitä on pH... Veden happamuus tarkoittaa siihen liuenneiden vetyionien (H+) määrää. Sitä kuvataan pH (logaritmisella) asteikolla.

Karbonaatti-ionit taas pystyvät sitomaan itseensä näitä vetyioneja, jolloin vedessä muuten lähes "vapaasti" kulkevat vetyionit aiheuttaisivat veden happamuutta. Tätä kutsutaan puskurointikyvyksi.

Esim. jos liuoksessa olisi bikarbonaatti-ioneja vaikkapa 100kpl, niin sinne saa lisätä sen 100kpl vetyioneja ilman, että pH heilahtele mihinkään. Vasta sen jälkeen se alkaa heilahdella. Tämä nyt yksinkertaistetusti.

Itse asiaan:
Sekoitat selvästi alkaliniteetin ja KH:n kahdeksi eri asiaksi. Pelkkää KH-arvoa voi pitää hyvänä ohjearvona silloin kuin tietää lisänneensä mineraaleja oikeassa suhteessa.

Kaksikomponenttijauhe (toivottavasti puhutaan balling-aineista?)
CaCl2 ja NaHCO3, Ne reagoivat keskenään, jolloin muodostuu:
CaCl2 + NaHCO3 -> CaHCO3 + NaCl2
Ei kuitenkaan haluta, että veteen jää reagoimattomia yhdisteitä niiden mahdollisten haittojen takia. Siksi niitä on tärkeää lisätä oikeassa suhteessa.

Sulla on varmaankin alhainen KH sekä Ca-taso. Vaihtoehdot ovat:
1. Kalsiumhydroksidi
Halpa ja ihan ok, muttei hyvä pidemmän päälle. Joudut lisäämään myös ruokasoodaa tasapainottaaksesi vaihteluja.

2. Kalkkireaktori
Ex-suosikki. Epävarmojen ja kalliiden laitteiden takia jää pikkuhiljaa pois käytöstä. Perusperiaate on se, että sekoitetaan korallimurskaa ja lisätään veteen hiilidioksidia -> pH laskee ja korallimurska liukenee veteen. Plussana on tasapainoinen ja monipuolinen mineraalilisäys, mutta lähes kaikki ovat kokeneet suuret tappiot, kun laitteet ovat sanoneet kaputt!

3. Balling
Euroopassa suosionsa saannut. Lisätään 2-4 erilaista liuosta, joissa on sopivat määrät erilaisia mineraaleja. Tällä menetelmällä voidaan lisätä mitä vain haluamaasi yhdistettä. Yleisin käyttötapa on dosaatiopumppu (370e) ja kolmea eri nestettä. Kalsiumkloridia, ruokasoodaa, ja mineraalisuolaa (kaikki meriveden suolot paitsi itse suola NaCl). Tällä voidaan lisätä kätevästi myös vaikkapa rautaa, magnesiumia, jodia jne...

Itselläni käytössä viimeinen.

Patut saa korjata sanojani vapaasti.
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

cmmd kirjoitti:Lähdetäänpäs siitä, että mitä on KH = dKH = Alkaliniteetti = veden karbonaattikovuus. Karbonaattikovuus tarkoittaa veteen liuenneiden karbonaatti-(CO32-) ja bikarbonaatti- (HCO3-) ionien määrää. Täsmällisesti sitä kuuluisi ilmoittaa mmol/l. mutta akvaariopiireissä käytetään saksalaista kovuusasteikkoa eli d°KH.
Sen verran tarkennusta että "oikeasti" ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin "karbonaatikovuus" muutoin kuin akvaariopiireissä. Kaikki "karbonaattikovuus" testit ovat todellisuudessa kokonaisalkaliniteettitestejä. Kannattaa huomata että makeaanveteen suunnitellut alkaliniteettitestit voivat antaa hieman liian alhaisen tuloksen merivedessä vaikka tällä tuskin on käytännössä mitään merkitystä.

Harrastajalle kokonaisalkaliniteetin ja karbonaattialkaliniteetin ero ei yleensä ole merkittävä mutta joissakin suolaseoksissa on merkittävästi enemmän booria kuin merivedessä ja tämä vaikuttaa mitattuun kokonaisalkaliniteettiin mutta ei (luonnollisesti) karbonaattialkaliniteettiin.

Alkaliniteetin yksikkö on meq/l ja 1 meq/l = 2.8 dKH
Janne J
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 09:40, 31.10.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Janne J »

Elena Turusta kirjoitti:ja sitten: onko tänä kaksikomponenttinen jauhe on valmis sekoitus kalsiumista vai alkaliniteetista oikeassa suhteessa? ja sen saa lisätä jos dKh on alhaainen?
se olisi helppo ainakin näin alussa, jotta ei tarvitse sählätä noiden kalsiumin vai alkaliniteetin kanssa erikseen.

vai onko tässäkin ajatuksenkulku on väärä?
Minä olen vasta aloittelija enkä uskalla väittää mitään varmaa, mutta jonkin verran tuota kemiaa olen mietiskellyt, ja tässä on teoriani:

Kaksikomponenttijauheen idea on nimenomaan lisätä kalsiumia ja alkaliniteettia oikeassa suhteessa. (Itselläni Ca-testi näyttää selvästi pieleen, ja kunnes saan hankittua luotettavamman testin, en jaksa murehtia kalsiumin arvosta, vaan mittaan vain kH:n ja lisään jauhetta sen verran päivittäin, että kH pysyy ohjearvoissa. Voihan toki olla, että altaani Ca/alkaliniteetti-tasapaino on pielessä, mutta ainakin eliöt viihtyvät hyvin ja korallitkin kasvavat. pH ei myöskään tunnu vaihtelevan hirveästi.)

Tuo kaksikomponenttijauhe saattaa olla vähän harhaanjohtava termi. Toisin kuin balling-nesteissä, samat aineet ovat jauheessa kiinteässä muodossa. Ainakin Tropic Marin Bio-Calsiumissa kaikki ainekset ovat samassa purkissa yhtenä jauheena, ja siis oikeassa suhteessa. Jauhe ei kuitenkaan saa kostua purkissa ja se pitää ripotella altaaseen hitaasti, koska jos komponentit reagoivat liian pienessä vesitilavuudessa, hyödylliset aineet voivat liian väkevinä saostua liukenemattomaan muotoon. Tästä syystä neste-ballingissa aineita annostellaan altaaseen eri aikoina, mutta "yhdestä jauheesta koostuvalla kaksikomponttijauheella" tämä saostumisen välttäminen pitää tehdä ripottelemalla hitaasti ja mielellään virtauspumpun päävirtaukseen.

Ja mielestäni tuon TM Bio-Calsiumin ohje on erityisen hämärä, koska ei kunnolla selitä aineeseen liittyvää kemiaa. Ja entäs tämä: "Tropic Marin Bio-Calcium is the ideal source of both calcium carbonate for the corals and carbon dioxide for the zooxanthellae."... meneeköhän tämä ihan näin?

Janne
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

Janne J kirjoitti:Ja mielestäni tuon TM Bio-Calsiumin ohje on erityisen hämärä, koska ei kunnolla selitä aineeseen liittyvää kemiaa. Ja entäs tämä: "Tropic Marin Bio-Calcium is the ideal source of both calcium carbonate for the corals and carbon dioxide for the zooxanthellae."... meneeköhän tämä ihan näin?
On se hämärä ja asiasta on purnattu jo vuosia ;) Teknisesti siinä ei ole mitään pielessä (vaikkakin viittaus zooksantelleihin on kummallinen) sillä karbonaatti- ja vetykarbonaatti-ionit ovat hiilidioksidin veteen liuenneita muotoja mutta eihän sitä kukaan niin ajattele ja lisäksi asiaa vielä sotkee se että hiilidioksidin lisääminen veteen ei nosta alkaliniteettia :roll:

Helpointa olisi minusta sanoa vaan reilusti että BC lisää sekä kalsiumia että karbonaatti-ioneja oikeassa suhteessa ja ylläpitää ionitasapainon :)
Elena Turusta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 15:52, 25.03.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Elena Turusta »

No niin
ccmmdd (tai mitkä ne kirjaimet sitt siellä olikaan??):lta on tullut taas kerran hyvä teksti. Voin tässä julkisesti sanoa että rakastan tätä kaveria juuri siitä että hänen ajatuskulku on erittäin looginen. Ja minä taas olen juuri semmoinen. Siksi "ärsyttäkin" välillä tilanne kun en ymmärrä jotain loogisesti, enkä pääse heti selvittämään asia, syystä tai toisesta. Sääli vaan että "rakkaani" on niin kiireinen että häntä ei saa millä kylään juttelemaan ja selvittämään asiat.

Tämä balling-systemmi on kiinnostava, mutta vaati perehdystä juuri sen takia että aineet täytyy lisätä oikeassa suhteessa ja oikeaan aikaan. Uskon että palaan siihen vielä ajan myöteen

Tällä hetkellä, monien neuvojen ja tutkimuksen jälkeen, päädyin siihen että käytän "TM" Bio-Ca (jauh) jotta nostan Ca:n taso oikealle. Ja sen jälkeen alan käyttää kalkkivettä ylläpitoon. Miltä tämä kuulostaa?
(tällä hetkellä Kh-testi näyttää 4, ja ph 8 )
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

Elena Turusta kirjoitti:Tällä hetkellä, monien neuvojen ja tutkimuksen jälkeen, päädyin siihen että käytän "TM" Bio-Ca (jauh) jotta nostan Ca:n taso oikealle. Ja sen jälkeen alan käyttää kalkkivettä ylläpitoon. Miltä tämä kuulostaa?
(tällä hetkellä Kh-testi näyttää 4, ja ph 8 )
Ei kuulosta hyvältä lainkaan :) Bio-Calcium, nimestään huolimatta, nostaa myös alkaliniteettia ja ei näin ollen sovellu kalsiumpitoisuuden säätelyyn kovinkaan hyvin. Kalsium kannattaa nostaa sopivalle tasolle käyttäen CaCl2 jauhetta (Ballingin osa) ja sen jälkeen aloittaa kalkkiveden annostelu, joka ylläpitää sekä kalsiumia että alkaliniteettia oikeassa suhteessa.

Jos myöhemmin ilmenee, että kalkkivesi ei riitä kompensoimaan kalsifikaatiota, voit käyttää joko Ballingia tai Bio-Calciumia lisänä.
cmmd
Senior Member
Senior Member
Viestit: 672
Liittynyt: 17:54, 23.11.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja cmmd »

jeps. Ja tätä CaCl2 et saa tällä hetkellä melkein mistään. Seuraavaks ku sitä jostain saa niin taidan ostaa ainakin 10kg varastoon. Näyttää olevan aika ajoin kortilla tuo kama.
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

Itse käytän Balling suolojen ostopaikkana http://www.aquafair.de/

Laadukasta tavaraa, edullista ja nopea toimitus kotiovelle – ei jää paljoa valittamisen varaa :D
Elena Turusta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 15:52, 25.03.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Elena Turusta »

Tänään kävin kaupassa ja ostin vaalentava hiusväri....... :D

niin, se mitä ostin ovat: GroTech Calciumhydroxid ja Calcium Marin Plus (ionitasapainotettu kalsiumlisä)
ja noilla aineilla ajattelen tehdä aikaisemminmainittuja juttuja (ensin nostan Ca ja sitt ylläpidän)
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

Laitanpa vähän kattavamman selvityksen :D Tässä on tämän hetken ykköstapa hoitaa riutta-akvaarion kalsium- ja alkaliniteettitasapaino. Kutsutaan myös Ballingiksi.

Kalsiumia ei kannata säätää millään muulla kuin kalsiumkloridilla: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/104

Alkaliniteettia ei kannata säätää millään muulla kuin natriumvetykarbonaatilla: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/304

Kalkkivettä kannattaa käyttää korvausvetenä: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/221

Kun on arvot saatu kohdilleen, sekoitetaan em. aineita erillisiksi liuoksiksi seuraavasti:
Liuos 1: kalsiumkloridia 72 grammaa per litra
Liuos 2: natriumvetykarbonaattia 82 grammaa per litra

Näitä liuoksia lisätään aina yhtä paljon, määrä riippuu korallien lukumäärästä ja kasvunopeudesta. Helpoiten sujuu kun mittailee alkaliniteettia (=KH) ja lisää päivittäin sen verran kumpaakin että alkaliniteetti pysyy tasaisena.

Hommassa ei ole kuin yksi huono puoli: kun aikaa kuluu akvaarion vesi muuttuu pikkuhiljaa vähemmän meriveden kaltaiseksi. Tämä on helppo hoitaa tekemällä ns. tasapainoitusliuos NaCl-vapaalla suolaseoksella: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/365

Liuos 3: NaCl-vapaata suolaseosta 25 grammaa per litra

Jälleen, tätä liuosta lisätään saman verran kuin edellisiä. Tätä kolmatta ei kuitenkaan tarvitse lisätä kovin usein, esimerkiksi kerran viikossa riittää.

Tuolleen kun tekee ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista :D
Elena Turusta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 64
Liittynyt: 15:52, 25.03.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Elena Turusta »

K I I T O S !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tätä parempi ohjetta ei voi olla enää
sen voin tehdä ja sinä aikana rauhassa perehtyä kemiaan ja fyysikkaan :D

kiitos vielä kerran !!
Quaddo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 16:32, 23.09.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Saunalahti
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Quaddo »

Suuret kiitokset Tatulle myös täältä!

Mömmöt on juurikin tuosta linkin takaisesta paikasta tulossa, nyt kun ymmärtää miten niitä käytetäänkin. :)
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

. Kalkkireaktori
Ex-suosikki. Epävarmojen ja kalliiden laitteiden takia jää pikkuhiljaa pois käytöstä. Perusperiaate on se, että sekoitetaan korallimurskaa ja lisätään veteen hiilidioksidia -> pH laskee ja korallimurska liukenee veteen. Plussana on tasapainoinen ja monipuolinen mineraalilisäys, mutta lähes kaikki ovat kokeneet suuret tappiot, kun laitteet ovat sanoneet kaputt!
Sen verran tähän kommentoisin, että kyseinen laite on edelleen maailmalla paljon suuremmassa suosiossa kuin vaikkapa balling. En myöskään usko että lähes kaikki ovat kokeneet suuria tappiota, kun laitteet ovat sanoneet kaput. Sen sijaan kalkkivesireaktorin kanssa näin on käynyt monella mutta kyllä kalsiumreaktorit ovat toiminnaltaan melko varmoja kapistuksia.
Vexi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 18:30, 09.12.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Vexi »

Tatu Vaajalahti kirjoitti:
Helpointa olisi minusta sanoa vaan reilusti että BC lisää sekä kalsiumia että karbonaatti-ioneja oikeassa suhteessa ja ylläpitää ionitasapainon :)
Olenko ymmärtänyt oikeen?
Kun kalsium- ja alkaliteettipitoisuudet saa säädettyä keskenään oikeeseen suhteeseen ja tasoon kalsiumkloridilla ja natriumvetykarbonaatilla niin voin ylläpitää tätä tilaa lisäämällä pelkästään esim. jauhemaista TM Bio-Calciumia.
Tatu Vaajalahti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 568
Liittynyt: 23:26, 13.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Tatu Vaajalahti »

Vexi kirjoitti:Olenko ymmärtänyt oikeen?
Kun kalsium- ja alkaliteettipitoisuudet saa säädettyä keskenään oikeeseen suhteeseen ja tasoon kalsiumkloridilla ja natriumvetykarbonaatilla niin voin ylläpitää tätä tilaa lisäämällä pelkästään esim. jauhemaista TM Bio-Calciumia.
Jep :D

Pieniä heittoja voi aikaa myöten tulla koska pieni osa alkaliniteetista ja kalsiumista poistuu muussa kuin CaCO3 muodossa.
Vexi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 18:30, 09.12.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Vexi »

Hyvä homma,kun nuo dosaatiopumput on niin julmetun kalliita. Tuon oikean tasapainon säädön teen ihan käsipelillä lotraamalla. Mut mitenkäshitaasti noita nesteitä tulee lisäillä altaaseen?
WaterBoy78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 214
Liittynyt: 13:47, 02.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ekenäs

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja WaterBoy78 »

Olen siirtymässä Tropic Marin:in ballingsuolista yllä mainituihin. Tällä hetkellä lisään 80ml ballinglitkuja vuorokaudessa. Onko annostelu sama nyt kun vaihdan seosta?
patu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1065
Liittynyt: 21:18, 18.01.2003
Akvaarioseurat: FOMA #6
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kemi
Viesti:

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja patu »

Tässä yksi hyödyllinen linkki, http://www.ultimatereef.net/calculators/ ,voit laskea KH:n ja Ca:n balanssin, KH:n nostoon tarvittavan ruokasoodan määrän ym...
WaterBoy78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 214
Liittynyt: 13:47, 02.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ekenäs

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja WaterBoy78 »

Tatu Vaajalahti kirjoitti:Laitanpa vähän kattavamman selvityksen :D Tässä on tämän hetken ykköstapa hoitaa riutta-akvaarion kalsium- ja alkaliniteettitasapaino. Kutsutaan myös Ballingiksi.

Kalsiumia ei kannata säätää millään muulla kuin kalsiumkloridilla: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/104

Alkaliniteettia ei kannata säätää millään muulla kuin natriumvetykarbonaatilla: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/304

Kalkkivettä kannattaa käyttää korvausvetenä: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/221

Kun on arvot saatu kohdilleen, sekoitetaan em. aineita erillisiksi liuoksiksi seuraavasti:
Liuos 1: kalsiumkloridia 72 grammaa per litra
Liuos 2: natriumvetykarbonaattia 82 grammaa per litra

Näitä liuoksia lisätään aina yhtä paljon, määrä riippuu korallien lukumäärästä ja kasvunopeudesta. Helpoiten sujuu kun mittailee alkaliniteettia (=KH) ja lisää päivittäin sen verran kumpaakin että alkaliniteetti pysyy tasaisena.

Hommassa ei ole kuin yksi huono puoli: kun aikaa kuluu akvaarion vesi muuttuu pikkuhiljaa vähemmän meriveden kaltaiseksi. Tämä on helppo hoitaa tekemällä ns. tasapainoitusliuos NaCl-vapaalla suolaseoksella: http://www.aquafair.de/product_info.php ... cts_id/365

Liuos 3: NaCl-vapaata suolaseosta 25 grammaa per litra

Jälleen, tätä liuosta lisätään saman verran kuin edellisiä. Tätä kolmatta ei kuitenkaan tarvitse lisätä kovin usein, esimerkiksi kerran viikossa riittää.

Tuolleen kun tekee ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista :D

Jos kolmanteen purkkiin lisätään magnesiumia, niin missä muodossa ja kuinka paljon siihen laitetaan? Minulla on levämontiporat ruvennut kasvamaan pystysuoraan ja osittain ovat myös valkaistuneet sen jälkeen kuin siiryin TM:n suolaseoksista tähän yllä mainittuun. Veikkaan että johtuu magesiumin puutteesta.
Jorg
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1417
Liittynyt: 21:36, 21.02.2006
Akvaarioseurat: SMAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kh arvo

Viesti Kirjoittaja Jorg »

Onko KH kunnossa? Kokemus osoittanut että levymontiporat reagoi ensimmäisinä KH muutokseen. Acrot ei vielä huomaa mitään kun monti on jo vaalean jos KH tipahtaa.
Kasvusuuntaan tuskin vaikuttaa KH sen enempää kuin Mg:ään. Valo/virtaus?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”