Seura-akvaarion kalastosta jälleen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Olmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:57, 09.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Seura-akvaarion kalastosta jälleen

Viesti Kirjoittaja Olmi »

Huh, pitkään itsekseni kalastoa pähkäiltyäni päätin kääntyä tänne viisaampien puoleen. 115-litrainen allas on kypsymässä ja suunnittelen sen asujaimistoa. Aikaisemmassa pikkupurkissa on tapahtunut väestöräjähdys sukarapujen toimesta, joten niitä pikku veijareita tulee tuohon isompaankin. Uuteen akvaarioon tulee hiekkapohja ja toiminnassa olevan akvaarion perusteella melkoisen runsas kasvillisuus - vesihyasinttien juuristoissa ja jaavansammalissa kun on sukarapusten poikasilla kelpo oltavat :) Lisäksi ainakin konnanputki, argentiinanvesirutto ja ruosteärviä pääsevät levittäytymään uusiin vesiin pikapuoliin.

Ongelmana onkin, että mitäs sinne sukarapujen seuraksi. Olen aina pitänyt kirjoahvenista ja vuosia sitten joitakin lajeja ollutkin. Taitavat vain, mokomat, pistää vihersukaset suihinsa? Lienisikö vaikkapa keltakääpiöahven riittävän kiltti ja rauhallinen pikku viiksiniekkojen kaveriksi? Pariskuntana vaiko 1 + 2? Perhoskirjoahven ja rusokirjoahven miellyttäisivät myös, mutta ensimmäisen herkkyys mietityttää, ja jälkimmäiselle taitaa tulla ahdasta tuossa altaassa? Miten kääpiöakara tai sitten vanha tuttuni lippukirjoahven? Tai olisiko muita ideoita? Vain yksi kirjoahvenlaji siis tarkoituksena ottaa tuonne.

Puhtaanapidosta ja säpinästä huolehtimaan haluaisin vinkeitä katinkultamonneja - lieneekö 3 kappaletta sopiva määrä tuohon? Vaikka maanosasta toiseen hypätäänkin, haluaisin hiekkapohjaa kierteissarvisten kanssa möyrimään piikkisilmiä. Vai olisiko esim. ruskohara sopiva korvikkeeksi? Banjomonnejakin voisi vaihtoehtona harkita, ennestään tuttuja otuksia nekin, mutta pistelevätköhän sukarapuset poskeensa?

Pohjalla kun on reippaasti vilinää noissakin, niin haluaisin pinnassa tai yläosissa liikkuvia parvikaloja. Punasuppusuut vaikuttavat varsin viehkoilta, mutta kuinka pinnassa loppujen lopuksi uivatkaan? Lienisikö 10 kappaletta sopiva määrä? Vaihtoehtoisesti mietin kääpiö- tai marmoritapparakaloja tai kynäkaloja, mutta lienevätkö turhan herkkiä?

Jonkinlaisena suunnitelmana tällä hetkellä siis:

2-3 pientä kirjoahventa
3 katinkultamonnia
4 piikkisilmää tai ruskoharaa
10 punasuppusuuta
n kpl vihersukarapuja

Miltäs tuommoinen sekametelisoppa - tai kalakeitto paremminkin - kuulostaisi? Ottaisin enemmän kuin mielelläni ideoita ja ajatuksia vastaan!
lasagne
Member
Member
Viestit: 447
Liittynyt: 09:24, 23.04.2005
Paikkakunta: Hemiboreaalinen vyöhyke, Vantaa

Viesti Kirjoittaja lasagne »

Kirjoahvenet takuuvarmasti vetelevät sukaravut poskeensa, siltä et voi välttyä. sen sijaan jotkin pienet rihmakalat voisivat olla parempaa seuraa. Esimerkiksi haaremilliinen hunajarihmakaloja. Rihmakalat ovat sukua ahvenille, eli ovat yhtä mielenkiintoista seurattavaa. Punasuppsuita voisi olla enemmänkin vaikka 15, tai sitten vaikkapa 40 sinineontetraa Iso lauma sinineontetroja voisi olla aikamoinen helmi tuohon altaaseen. ruskohara ei ole hyvä vaihtoehto, sillä pitävät viileästä virtaavasta vedestä, ja tarvitsevat hieman erikoisemmat olot. 4 piikkisilmää on aika surkea määrä, tuskin edes näet niitä, kun niitä on noin vähän. Katinkultamonnien tehtävän, eli levänsyönnin hoitaa ihan peruspartamonnikin, tosin aika laiskasti.
Team fortress 2!!!!!!!!
ellaf
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 13:12, 10.01.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja ellaf »

Minusta suunnitelma vaikuttaa ihan hyvältä. Piikkisilmiä, jos niihin päädyt, menisi varmaan useampikin. Harasta en osaa sanoa mitään. Punasuppusuu olisi varmasti viehättävä valinta parvikalaksi.

Jos vihersukaravuista on jo menossa väestöräjähdys, niin eikö silloin ole vain hyvä, jos osa niistä päätyy ahventen kitaan? Vihersukillahan on sitä paitsi jonkinlainen suojaväritys, että runsaan kasvillisuuden joukossa osa kuitenkin selviää, uskoisin. Ja jos haluat sukarapuja, mutta et syöttää noita pikkuisia vihersukia kellekään, suosittelen isompia leväsukarapuja. Minulla ainakin pitivät ansiokkaasti puolensa kääpiöakaroita vastaan, joten menevät varmasti muidenkin pienten ahventen kanssa. :)

---------------------
lasagne kirjoitti:Katinkultamonnien tehtävän, eli levänsyönnin hoitaa ihan peruspartamonnikin, tosin aika laiskasti.
Miksi joka ainoaan altaaseen pitää tunkea väen väkisin partamonni? Kun aloittaja itse ei kerrankaan ollut sellaista ottamassa... :twisted: Katinkultamonnit ovat loistavia levänsyöjiä, tosin saattavat käydä kasvejakin maistelemaan, mutta niinhän se partiksenrumiluskin saattaa tehdä.

Sinineontetroja en suosittele, jos parvikalaa haetaan sillä ajatuksella, että sen tulisi uida selvästi ylempänä kuin muiden kalojen. Suppusuut sopivat varmasti silloin paremmin.
Kolme pientä kalallista kasviallasta
Olmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:57, 09.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Olmi »

Kiitos vastauksista! Ok, harat saavat siis jäädä hamaan tulevaisuuteen ja viileämpään akvaarioon. Pitääpä miettiä niitä kääpiöahvenia vielä sitten - vaikka niin minä vähän ajattelinkin, että ruoaksi rapuset joutuvat. Toisaalta taas ei se haittaa, vaikka poikastulvaa vähän rajoittaisivatkin, kunhan vain aikuiset yksilöt jättäisivät rauhaan. Ja tosiaan nuo vesihyasintit näyttävät toimivan varsin suojaisina lastenkamareina nykyisessä pytyssänikin :D

Partamonneista olen saanut tarpeekseni harrastuksen alkuaikoina - ei niissäkään viiksivalluissa mitään vikaa ole, mutta jotakin uutta ja jännää mieluummin kokeilisin. Ja nuo katinkultamonnit vaikuttavat sangen hauskoilta veijareilta!

Parvikalojen suhteen pitäydyn tiukasti vaatimuksessani pintakerrosten asukeista. Katinkullat ja mahdolliset kääpiöahvenet kun saisivat sitten pitää pohjakerroksen rauhassa itsellään. Jotenkin ehdin ihastua tuohon punasuppusuuhun, eikä kala tunnu ollenkaan hullummalta sen perusteella, mitä vanhemmista keskusteluista sain selville. Olisikohan se 15 kappaletta tosiaan sitten sopivampi määrä?

Kiitos vielä, kun olette jaksaneet kommentoida pohdiskeluitani! Paljon helpompaa tällä tavalla, kun saa kokeneilta harrastajilta painavia mielipiteitä :)
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Suosittelen kauniita ja hyvätapaisia punakääpiöahvenia :P :
http://www.aquaristik-live.de/bilder/vz-maennchen.JPG
Menevät ainakin leväsukarapujen kanssa.
Myös tulikääpiöahven on hieno:
http://www.malawicichlidhomepage.com/ot ... gsloi.html
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Olmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:57, 09.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Olmi »

Oi - tuo punakääpiöpäs näyttää söpöltä otukselta :) Kuinkahan herkkä asukki tuo mahtaa olla? Miten muuten se perinteinen perhoskirjoahven - onko vielä vaativampi hoidokki?

Paitsi punasuppusuita, myös niitä piikkisilmiä on varmaan hankittava tosiaan sitten enempi. Olisikohan kahdeksan matomaista möyrijää sopivampi määrä? Olisi niitä tosiaan kiva nähdäkin. Tosin joskus aikanaan kun niitä oli, niin tulivat varsinkin ruoka-aikaan innolla saaliinjaolle vilkkaistakin seuralaisista huolimatta :D
deMastro
Member
Member
Viestit: 272
Liittynyt: 16:41, 09.11.2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja deMastro »

Mulla on 50 sinineontetraa mun 128 litrasessa ja se on kyl aika helmi!
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Kyllä perhoskirjoahvenen sanotaan olevan herkempi, lisäksi perhoset elävät vain pari vuotta:
http://millia.aqua-web.org/tekstit/kala ... iejita.htm
http://millia.aqua-web.org/tekstit/kala ... oahven.htm
8 piikkisilmää kuulostaa hyvältä.
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Ruostekirjoahven saa taas ääneni.
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
Olmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:57, 09.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Olmi »

Jep, sitten saavat perhoset jäädä suosiolla. Upean näköinen kala ja vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta valitsen mieluummin vähän rennommat asukit. Eikös ruostekirjoahven kasva jonkin verran isommaksi kuin nuo em. ahvenet? Edelleen sukarapusteni henkikullat mielessä.

Onko kenelläkään kokemuksia noista akaroista? Kääpiöakaraa (Nannacara anomala) näyttäisi olevan suhtelellisen helposti saatavilla, samoin Akvaariokeskuksessa näytti olevan juova-akaroita (N. taenia) tarjolla. Onko jollakulla ollut moisia akvaariossaan?

Tällä hetkellä siis punakääpiöahven tai tulikääpiöahven on vahvin ehdokas. Niin joo, ja Apistogrammoissa pysyäkseni Akvaariokeskuksen sivuilta bongasin myös mielestäni tutustumisen arvoisen juovakääpiöahvenen (A. trifasciata). Jäisi hivenen pienemmäksikin, kuin nuo toiset apistot. Hittolainen, kun on hankala valita monesta mukavasta lajista se juuri sopiva. Onneksi ei ole mitään kiirettä sentään :o
Fakkenoo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1555
Liittynyt: 18:30, 05.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Fakkenoo »

Kääpiöakara pariskunta on uiskennellut altaassani muutaman kuukauden. Olivat tosi mieluisa yllätys, kun olin lukenut niiden olevan vaatimattoman näköisiä. Koiras on upea turkoosina hohtavine kylkineen. Naaras ei toki niin näyttävä. Pidän koiraan hillityn näyttävästä ulkomuodosta. Eivät ole ujoja, vaan uivat tosi paljon pohja- ja keskikerroksessa, nenä kiinni lasissa. Koon perusteella on vaikea kuvitella niiden popsivan sukarapuja. Tiedä sitten. Suosittelen lämpimästi! Paljon kauniimpi mielestäni, kuin punakääpiöahven, joka on joskus myös ollut. Ja rohkeampi.
"Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten"
Olmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:57, 09.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Olmi »

Jep, kuvien perusteella minäkin tykästyin tuohon. Ja tuo rohkeus ja uteliaisuus kuulostavat kyllä aika lupaavalta. Lienevätkö Apistogrammat puolestaan sitten kaikki lymyilevämpää sorttia? Onko sinulla Fakkenoo muuten tietoa tuosta toisesta mainitsemastani Nannacara-suvun lajista? Se kun jäisi vielä kääpiöakaraakin pienemmäksi, eikä näin ollen varmasti ainakaan aikuisia sukarapusiani hätyyttelisi.
Fakkenoo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1555
Liittynyt: 18:30, 05.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Fakkenoo »

Ei noista juova-akaroista ole kokemusta. Olen jostain syystä nyt vain tykästynyt noihin "vanhoihin lajeihin", niin kuin kääpiöakara, kardinaalikala ym. Toistaiseksi ei tila anna periksi vähään aikaan hankkia lajeja lisää. Muutto on kahden viikon päästä, niin mitä sen jälkeen altaista löytyy, niin ei tiedä. 8-)
"Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten"
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”