Tonkijoista

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Minttulikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 19:31, 09.03.2006
Paikkakunta: Helsinki

Tonkijoista

Viesti Kirjoittaja Minttulikka »

Noniin, kertokaahan, millaisia kaloja ova tonkijat? Näin Tapajos Red Head-tonkijoita ja vähän ihastuin niihin..mietin tässä nyt vain, sopivatko ne altaaseeni, jossa on nyt noin 30 kardinaalitetraa (mahtavatko syödä tetrat?), perhoskirjoahvenpariskunta, leväbarbeja, piikkisilmiä sekä pari partista. Tilaa olisi ottaa vielä kaloja vaikka kuinka, allas on reilu 500 litrainen. Mietin vain noiden yhteensopivuutta. Kardinaalitetroista voisin luopuakin, haluisin hmm...mielenkiintoisempia kaloja ;) sitäpaitsi tuo 30 kardinaalia ei näytä miltään noin isossa altaassa vielä.

Eli, kertokaahan mielipiteitänne tonkijoista :)

Kiitän!
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Vesiarvot olisi toki hyvä myös tietää...

Mutta noin periaatteessa, kyllä altaaseesi tonkijat sopivat. Kardinaalit voivat päätyä tonkijoiden ruokalistalle, joten ne kannattaisi myydä/lahjoittaa toisaalle. Piikkisilmistä en mene sanomaan juuta enkä jaata... Perhosten, levisten ja partisten ei pitäisi olla ongelma.

Tonkijat nimensä mukaan tonkivat pohjaa jatkuvasti. Ne etsivät pohjahiekasta ruokaa haukkaamalla suun täyteen hiekkaa, mussuttamalla sitä suussaan ja pöllyttämällä hiekan sitten kiduksistaan (ja suunkin kautta) ulos. Jotta tonkijat eivät vahingoita itseään tässä puuhassa, täytyy niiden akvaariossa olla hieno hiekkapohja. Hyväksi havaittua on esim. Bilteman hiekkapuhallushiekka, joka ei ole kamalan kallistakaan.

Meillä on 5 kpl Tapajos Orange Head -tonkijoita, joista 1 koiras ja loput mitä ilmeisimmin naaraita. Koiras ainakin on nyt kutenut kahden naaraan kanssa ja kosiskelee kolmatta. Samassa altaassa pari seeprakirjoahventa (myynnissä), lehtikala (lähdössä myös uuteen kotiin) ja kaksi leväbarbia, jotka puolestaan odottavat lisää lajitovereita.

Tonkijat viihtyvät yleensä parhaiten joko pareittain tai porukassa. Varminta on ottaa haaremi, jossa siis yksi koiras ja useampi naaras. Säästyy pahimmilta reviirikiistoilta. Tonkijat eivät kuitenkaan ole ahvenista niitä aggressiivisimpia, joten sekaparvikin saattaa toimia. Tästä kertokoon muut, joilla kokemusta on. On se parvi sitten sukupuolijakaumaltaan minkälainen tahansa, niin melko varmaa on, että jonkinlaista kisailua tapahtuu. Kyllä meilläkin naikkoset uhoilevat toinen toisilleen kilpaillessaan koiraasta, ja koiras sitten toimii sovittelijana välissä... "Rauhoittukaa tytöt rauhoittukaa, kyllä minusta riittää kaikille!" :mrgreen: Akkojen riidat on enimmäkseen (ainakin meillä) samankaltaisia kuin ihmisilläkin: säksätystä ja sättimistä, vähän ehkä raavitaan ja tönitään, mutta sen isompaa harmia ei synny.

Touhukkaita ja kauniita kaloja, joiden kanssa ei voi olla neuroottinen altaan sisutuksesta. Harvat kasvit pysyvät pohjassa. Vain ison juurakon kasvattavia kasveja voi harkita (jättiläisvallisneria, miekkakasvit jne), ja nekin melkeinpä kannattaa teljetä kivillä paikoilleen. Tonkijat hoitavat altaan sisustuksen ja muokkaavat pohjaan uusia ja uusia dyynejä päivittäin.
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
oppo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 696
Liittynyt: 12:45, 17.12.2001
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja oppo »

Meillä yhteiselo on toiminut timantti-/pronssitonkijoiden sekä kardinaali-/rubiinitetrojen kanssa vallan mainiosti, yksikään ei ole päätynyt suuhun.
Ei pidä uskoa kaikkea mitä kuulee, mutta sen voi aina kertoa eteenpäin.
Jeba8
Junior Member
Junior Member
Viestit: 140
Liittynyt: 10:20, 12.03.2007
Akvaarioseurat: TAS

Viesti Kirjoittaja Jeba8 »

Meillä 720l on lähes täysin omistettu tonkijoille, ihania otuksia ovat=) Meillä on pariskunta helmiäistonkijoita, 4 Red Headeja joiden sukupuolista ei tietoa sekä 4 rihmatonkijan nimellä ostettua kalaa jotka kuvan mukaan ovat todella lähellä rihmakirjoahventa eli ovat luultavasti niitä, sekaan sopii vielä sateenkaarikirjoahvenpari oikeen mainiosti.

Meillä ei parvikalaa altaasta löydy (vielä ainakaan) joten en osaa sanoa miten kelpaisivat tonkijalle evääksi. Pohjaelävää on jos jonkinlaista, helmiäsitonkijaukko välillä heittelee hitaammat edestään pois ruoka-aikana, sillä on pohjaton ruokahalu. Se on iso kingi altaassa mutta ei kuitenkaan vahingoita kanssaeläjiään, ajaa toki välillä takaa. Kutuajasta en osaa sanoa mitään, meillä kalat ei lisäänny luultavasti korkean pH:n takia.

Meillä sisustus ja kasvit pysyvät suhteellisen hyvin paikoillaan, olen jättänyt etualalle lääniä tonkia. Suosittelen lämpimästi=)
900l+720l+160l
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Meillä tetrat ovat saaneet olla rauhassa, koska ovat isompia kuin tonkijat, tällähetkellä. :mrgreen:
Pipsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 22:49, 08.02.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Pipsa »

Mulla on Red Hedejä 7kpl 570l altaassa, parvessa on molempia sukupuolia (tietoa siitä kuka kukin on ei ole) sillä pari viikkoa sitten yksi vartioi kutua (joka syötiin suihin kolmantena yönä) hatomaan ei kukaan ryhtynyt. Seurana näillä on parikymmentä sitruunatetraa ja 15 roiskuttajatetraa, kaikki tetrat ovat saaneet olla rauhassa vaikka osa roiskuttajista on tosi pieniä. Eivät siis jahtaa/ole kiinnostunut pienemmistä, vaikkakin ahneina kaloina ruoka-aikaan pelottaa roiskuttajien puolesta. Sitruunat ja isot roiskuttajat ovat jo sen verran "kookkaita" etteivät varmaankaan joudu syötäväksi.
Kasvit saavat olla rauhassa niissä kohdissa jotka käyvät tonkijoiden mielestä, eli alkuun myllertävät altaassa ja kun sopiva sisustus on niiden mielestä löytynyt niin paikoilleen jääneet kasvit saavat olla rauhassa.
Hienoja ja mielenkiintoisia kaloja joita on kyllä hieno seurata, suosittelen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”