Mysteerikuolemat

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Jessu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 15:39, 08.08.2006

Mysteerikuolemat

Viesti Kirjoittaja Jessu »

Kirjoittelen tänne taas, vaikka vähän toivottomalta tuntuu. Eli ongelma on tiivistetysti seuraava: akvaario on ollut minulla vuoden, ja kaloja on kuollut yksittäin aika reippaasti viimeisen vuoden aikana. Oireena on yksinkertaisesti ollut turvonnut (kerännyt nesteitä), nopeasti hengittävä kala, joka sitten on muutamassa tunnissa kuollut. Osa kaloista on ollut enemmän tai vähemmän turvonneita jopa viikkoja.
Kaikki kalat ovat olleet nuoria ja tetrat ovat kuteneet säännöllisesti, poikasetkin kasvavat nopeasti komeiksi aikuisiksi. Ulkoisesti kalat näyttävät hyviltä ja akvaario tuntuu voivan hyvin, mutta sitten taas joku kuolee. Mitään äkillisiä muutoksia en ole tehnyt, eivätkä kuolemat liity vedenvaihtoihin.
Täällä veikattiin syyksi Ph:n heittelyä, mutta eivätkö kalat olisi silloin kuolleet nopeammin, useampi kerrallaan?
Tuntuu jotenkin turhalta pitää akvaariota, kun tiedän etteivät kalakuolemat lopu. Kaikista surkeinta on odottaa rakkaiden pallojen kuolemaa.
Olen yrittänyt miettiä kaiken maailman myrkkyjä, jotka voisivat olla syynä. Vedessä voisi olla kuparia, mutta luulisi että pallot voisivat silloin huonosti. Pohja voisi olla tukossa, mutta toisaalta en ole huomannut sen kuplimista.
Olisin kiitollinen, jos heittäisitte edes jotain villejäkin veikkauksia. Itse olen tässä vaiheessa neuvoton, ja aika kyllästynyt koko tilanteeseen. Juuri tällä hetkellä rakkain pleko tekee kuolemaa.

Tässä edellinen keskustelu, jossa on tietoja altaasta: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... highlight=

Huomenna mittailen uudestaan arvoja, mutta samoina ne ovat pysyneet koko ajan.

----------------------

Lisään vielä, että nykyään teen vedenvaihtoja kaksi kertaa viikossa, kerrallaan n. 30 %, jottei Ph heilahtelisi niin paljon. Ja kysymys on Kotkan vedestä, vedenparannusaineena on ollut Junglen Start Right tai Easy Life. Mitäs vielä... No kannoista kaksi on kaupasta, yksi pihalta. Kivet luonnosta, hiekka Biltemaa. Kantoja on vähän paha poistaa, mutta taidan onkia kaikki kivet pois, vaikka nekin näyttävät vaarattomilta.
En ole hankkinut kierteisiä, koska en todellakaan haluaisi niitä tuonne. Pelkkä ajatus puistattaa. Mutta kohta on varmaan pakko hankkia niitäkin, jotta pohjan tukkeutumisen voisi sulkea pois. Ai niin, muut kotilot viihtyvät akvaariossa hyvin, joten mikään ei ainakaan tapa niitä (paitsi pallokalat).
Kasvit kasvavat hyvin, joten siinä ei ongelmaa...
Eh...kookos ei varmaan ole syyllinen? Kookos ostettiin kaupan hedelmäosastolta ja putsattiin karvattomaksi asti.
Kohta alan epäilemään, että pallokalat erittävät jotain mystistä myrkkyä ihan huvikseen, koska ne ovat säästyneet oireilta :roll: (tai voihan olla että kohta joku niistäkin kuolee, kun niiden ruumiinmuoto on jo valmiiksi niin pallo, etten osaisi epäillä turpoamista).
Eipä tule muuta mieleen... Toivottavasti en ole onnistunut saamaan altaaseeni tubia, tosin mieluummin valitsisin tubin kuin epätietoisuuden :cry:
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Jaa-a... Kaloilla voisi siis olla vesipöhö? Turvotusta ja suomut töröllään?

Vesipöhö voi laueta huonoissa vesioloissa, stressistä yms.

Oletko kokeillut bakteerilääkitystä? Ehkä kaloillasi on paljon bakteereja tai niitä on altaassa paljon ja pieninkin häiriö laukaisee vesipöhön. :roll:

Miten käsittelit kookoksen ja luonnosta otetun kannon. Ja mitä puuta kanto on? Tulee mieleen ilmansaasteet, pihka ja torjunta-aineet. Ne voisivat olla myös syyllisiä.

Sitten se perinteinen: eihän altaaseen pääse hiuslakkaa, hajuvettä, tuholaismyrkkyä tms. ilmaansuihkutettavaa ainetta? Et liota pesemättömiä käsiä altaassa jatkuvasti? Nuokin voi olla syyllisiä.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Se tubiasia selviää lähettämällä sieltä altaasta pari kalasta EVIRA: an tutkittavaksi. Jos kaloja tipahtelee säännöllisen epäsäännöllisesti tuon tyyppisiin oireisiin, lähettäisin kaloja avattavaksi jo ihan varmuuden vuoksikin, tubi tai ei. Joskus syyksi voi paljastua joku ihan hoidettavissa oleva sairaus, joka vain oireilee epätyypillisesti. Ja jos siellä se tubi nyt sitten on, olisihan se mukava tietää.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Jessu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 15:39, 08.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jessu »

Hmmm. Tuo pleko (LDA-01), joka nyt oireilee, on siis turvonnut ja hengittää nopeasti. Se ei ole hetkessä turvonnut, vaan on ollut samanlainen jo ainakin puoli vuotta, kala on vuoden vanha. Pidin sitä vain läskinä, koska syö puuta aika reippaasti. Voisin siirtää sen pienempään akvaarioon (siellä on vain kasveja) ja antaa jotain yleislääkettä (muuta minulta ei löydy). En ole hankkinut varsinaisia bakteerilääkkeitä, koska kalat ovat yleensä kuolleet ennenkuin olen niitä ehtinyt lääkitä...
NesteHukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1892
Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja NesteHukka »

Pahalta kuulostaa, mutta ainakin plekoasi voisit ehkä auttaa lisäämällä hapetusta oikein kunnolla. Jos se sitten kärsii tubista, niin voi olal ettei oikein mitään ole tehtävissä. :|

Itselläni vielä tuoreessa muistissa aamu, jolloin löysin akvaariosta lippulehtikalan, viherimunuoliaisen, partamonnin, helmivampyyriplekon, topaasiplekon ja mangoplekon kuolleena, ja siihenkään ei kyllä mitään syytä löytynyt, mutta lisää ei ole kuollut, kun lisäsin hapetusta.
Tein siitä johtopäätöksen, että mm. plekoille tuo kunnollinen hapetus on paljon isommassa roolissa mitä siitä yleisesti puhutaan.

Minulla muuten on 10 vuotias partis, joka on niin paisunut, että se näyttää lähinnä joltakin puuplekolta. Ei kuitenkaan näytä kärsivän ja on virkeä, niin olen antanut sen siellä vaan porskuttaa.
Sillä voi olla joku sisäelinsairaus, meinasi kuolla joskus vuosia sitten, mutta sain sen hoidettua siihen kuntoon, että on siellä tyytyväisenä ellellyt.
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
kastanja*
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 23:12, 18.01.2007
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja kastanja* »

Laitanpa minäkin tänne "iloisia" joulutunnelmia Turun suunnalta. :( Eli noin viikon sisällä 250l altaastani on kuollut imunuoliainen, 2 siaminpiikkisilmää, timanttitetra, ja nyt näyttää toinen lippukirjoahven siltä, että kohta sekin menehtyy (kalasteltu jo ulos altaasta). Kaikki alkoi selkäuimarin kuolemasta päälle viikko sitten. Lisätietoa seuraavasta linkistä:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?p=6680720
Tuolloin vaihdoin tosiaan päälle 50% vedestä ja tänään tein saman. Vesiarvot ennen vedenvaihtoa seuraavat: kH2, gH 8, NO2 hyvä, pH 6,5-7. Muita testejä ei vielä ole ostettu (nitraatin käyn ostamassa heti huomenna, oisko muita tarpeellisia testejä?) ja nuo on Seran tippatestillä tehty. Mitään erikoisia ulkoisia merkkejä en kaloissa ole huomannut ennen kuin ovat jo siinä kunnossa, että tietää lähdön olevan lähellä ja väistämätön.:( Silloin olen huomannut ainakin piikkisilmien ja nyt tuon lippukirjoahvenen värityksen olevan huomattavasti vaaleampi, ja uinti hallitsemattomampaa ja "laiskempaa". Esim. piikkisilmät sai vaivatta haaviin pyydystettyä, eivät pahemmin enää jaksaneet pakoilla. Välillä kalat myös kääntyvät ihan pieneksi hetkeksi selälleen ja kääntyvät nopeasti taas takaisin. Osaisiko kukaan antaa diagnoosia?? Tai edes neuvoa mitä voisin tehdä. Jotain lääkitystä? Millaista?? Tuolla altaassa on myös jonkinnäköinen leväongelma, voisiko liittyä siihen? Eli kasvien lehdille kertyy sellaista ruskeaa höttöä, vaikka suodattimena on mattosuodatin, jossa pumppuna on Eheim Compact 1000, joka pörrää jo täysillä! Ei kai vielä ole aika pestä mattosuoatintakaan,vai? Allas ollut käynnissä 1-2kk, koitan selvittää tarkemman päivän.
Kyllä epätoivo iskee!! :cry:
Jessu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 15:39, 08.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jessu »

Pleko on ollut aatosta alkaen pienessä altaassa yksinään, vesi on laitettu kunnolla kiertoon kahdella suodattimella, vesiarvot on yritetty saada optimaaleiksi, vitamiinia on lisätty ja laitettu Junglen Binoxia. En oikein usko, että tästä on mitään apua. Tähän mennessä mitään parannusta ei ole tapahtunut, pleko ei ilmeisesti syö ja pysyy lähinnä paikoillaan. Ulkoisesti se näyttää samalta kuin ennen, mutta käyttäytyminen on muuttunut. Mikä lie sillä on :roll:
Meillä ainakin hapetus tuossa isommassa altaassa pitäisi olla kunnossa, koska koko pinta on voimakkaassa liikkeessä kolmen suodattimen voimin...
Jessu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 15:39, 08.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jessu »

Pleko on yhä elossa, lääkitys (Binox) auttoi hieman ja kun vaihdoin eilen Furanoliin niin kala piristyi selvästi. Edellisen lääkityksen (Binox) loppuvaiheessa sen teho heikkeni ja pleko meni huonompaan kuntoon. Toivottavasti tämä lääke tekee nyt lopun oireilusta, mutta täytyy sanoa, että kyllä on sitkeä pleko...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”