Kalojen kuljetus junassa?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mimmmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 16:40, 10.10.2007

Kalojen kuljetus junassa?

Viesti Kirjoittaja mimmmi »

Ajattelin että kuljettanut kaloja Helsingistä junassa.

Onnistuuko se kun matkaa on noin. 5 tuntia?

Miten kalat "pakataan"?
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Hei.

Taidat olla uusi käyttäjä aw:ssä? Tervetuloa! Koska ilmat alkavat kylmetä ja ei ole mitenkään erilaista kuljettaa junassa kuin autossakaan kaloja tällä ilmalla, niin seuraava topic voisi olla sinun hyvä lukaista:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... highlight=

Kalat siis pakataan mahdollisesti muovipussiin (riippuen kaloista) tai ämpäriin, mutta se olisi hyvä laittaa vielä paperiin ja kylmälaukkuun tai sitten ämpäri styrokslaatikkoon. Näin niinkuin esimerkkeinä. Mutta vilkaiseppa vielä tuota Haku-toimintoa, jonka löydät tuosta oikeasta yläreunasta. Laita sinne hauksi vaikka "kalojen kulj*" kuten minäkin tein, niin saat monta erilaista vaihtoehtoa, joista voit lukasta ohjeita mitkä sinulle sopii.

Niin ja ilmatilaa pitää jättää reilusti, niin kalat kyllä pärjäävät sen 5 tuntia. On tietenkin olemassa myös happitabletteja, mutta niiden käyttö kannattaa selvittää aina tiettyjen kalojen kanssa erikseen (esim. ei monnisille) ja matkan pituuskin vaikuttaa asiaan. Ja sitten taas se pointti, että esim. plekoilla on teräviä poskipiikkejä, jotka saattavat rikkoa muovipussin. Eli paljon on mietittävää ja riippuu paljon kaloista mitä kuljetat.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
Juhis90
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1294
Liittynyt: 18:47, 15.04.2004
Paikkakunta: Joensuu, LAS

Viesti Kirjoittaja Juhis90 »

Itse olen kuljettanut kaloja Helsingistä ne ovat saattaneet olla pussissa jopa kuusi tuntia ja kaikki ovat hyvin matkasta selvinneet :)
en
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 13:55, 20.05.2007

Viesti Kirjoittaja en »

Ota mukaan vettä pulloon ja vara pusseja. Ostin kesällä Hesasta mm nokkamonneja joiden pussi vuoti sanomalehtivuorattuun "kauppakassiin". Puhdasta vettä ei ollut, kun junan hanastakaan ei uomakelpoista tule. Onneksi kalapussiin oli jäänyt pohjalle sentti puhdasta vettä ja kalat (6kpl noin 12cm nokkiksia) olikin loppumatkan enemmän tai vähemmän "kuivilla kosteassa pussissa". Kaikki onneksi selvisivät hyvin.
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Kaloja ostaessa on hyvä mainita kalakauppiaalle, että kaloilla tulee olemaan reissu edessä. Hän ottaa tämän mahdollisuuksien mukaan huomioon pakkaessaan kaloja (happi, hesari ja mahd.tuplapussi).
en
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 13:55, 20.05.2007

Viesti Kirjoittaja en »

Ninpä.. Minäkin kysyin että kai nuo selviävät noin 4h Helsingissä ja sitten reilu pari tuntia reissua lopuksi, mutta... pussi oli ehjä vielä metrossa ennen asemaa, mutta :(... Mutta jos sanomalehteä ei olisi ollut, veden olisi voinut kipata takaisin pussiin (mulla oli varapusseja onneksi mukana) mutta kun vesi oli painomusteessa ys ei sitä tietenkään enää voinut käyttää. Kaikista vesipulloista oli lapset juoneet = vedessä oli kaikenlaista lillumassa... että...
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Suosittelen kalaostoksille mukaan styrokslaatikkoa. Styrokslaatikkoon joku lämpölähde(läminvesipullo tai apteekista saatava "lämmitin"). Siellä kalat pysyvät lämpimänä ja pimeässä, eikä pussi puhkea, ellei kala itse sitä puhkaise. Piikkisille fisuille tuplapussi ja varapussi mukaan. :)
mimmmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 16:40, 10.10.2007

Viesti Kirjoittaja mimmmi »

Kiitos kaikille vastauksista :)

Siitä vesipullosta. Otanko ihan kirkasta vettä vai pyydänkö sitä kaupasta sitä akvaariosta josta kalat tulevat?

--------------------------

Ai niin ja vielä, että millaisia pusseja käytätte?:)

Pakestepussit taitavat olle liian hepposia..?
en
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 13:55, 20.05.2007

Viesti Kirjoittaja en »

No, ota vaikka edes omaa hanavettä... voi käyttää moneen eri trkoitukseen ja siihen ne kalat kuitenkin joutuu tottuun... Mulla kalat tosiaan kulki loppumatkan Hongkongin pakastepussissa, mutta ne ei ole niitä rapisevia ohuenohuita vaan kirkkaita vähän paksumpia... Olisi meillä ollut kalapussejakin... mutta ei tullut mukaan...

Ja vielä... luulen että meillä pussi tihutti alusta lähtien, mutta lopullinen hajoaminen hapahtu vasta junaan mennessä...
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Kannattaa säästää noita kalapusseja, joita tulee kasvien tai kalojen mukana kaupasta. Itse pesen ja kuivatan ne myöhempää käyttöä varten. Satekillla on myös saatavana sellasta läpinäkyvää, hiukan paksumpaa "pussikalvoa". Itte oon tykänny, koska siitä saa eri mittasta tavaraa kalan/kasvin koon mukaan.
http://www.akvaariotekniikka.fi/products.php?p=8b1552
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Pirkka-pakastepussit ja muut vastaavat tsi-viritykset kannattaa unohtaa. Kalapusseja liikkeestä, pussikalvoa tai sitten Etolasta 10 kg kantavia muovipusseja matkaan. Noin 1/4 vettä ja loput ilmaa, pussi visusti kiinni ja paperiin. Jos piikkisiä kaloja niin kaksi pussia, jos kalaman piikkisiä tai raatelevia otuksia niin pussi-sanomalehteä-pussi on melko kestävä ratkaisu. Styrokslaukku on ihan ehdoton autoilijan varuste, julkisilla liikkuvien kannataa panostaa kankaiseen thermolaukkuun. Kovasti paljon kivempi kantaa, vaikkakin kerää aika vähän outoja katseita vrt. styrokslootaan ;).

Pakkaaminen kannattaa jättää liikkeen huoleksi, muistaa vaan sanoa että kalat joutuvat olemaan pussissa esim. sen puoli vrk. Pakataan väljästi ja periaatteella yksi kala per pussi (turha kai mainita että 80 sinineontetraa ei sitten tarvii kuitenkaan pakata 80 eri pussiin).Kylmällä kelillä voi olla hyvä jemmata laukkuun pari tyhjää 0,5 l limupulloa, täyttää ne kuumalla vedellä liikkeessä ja laittaa laukkuun pussin kanssa. Lämmittää laukkua pitkään ja tehokkaasti. Pahin moka on kurkkia laukkuun ja päästää kulmää ilmaa sisään, tai availla kuljetuspussia ja/tai sen kääreitä. Pimeässä kalat matkustavat melko rauhassa.

Kylmälaukkumetodilla pitäisi tuoda keskiviikkona naapurikaupungista kaloja, arviolta 16 h niillä olisi matkustusaika pussissa.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Chyental
Senior Member
Senior Member
Viestit: 738
Liittynyt: 13:06, 21.01.2002
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Chyental »

Mä oon kans toimittanu Junalla pari kultakalaa Porista Kuopioon.
-Chyental-
Thomas29Hki
Member
Member
Viestit: 409
Liittynyt: 15:23, 06.03.2003

Viesti Kirjoittaja Thomas29Hki »

Useampi sata fisua kuljettanut junalla asian mukaisesti kalapusseihin ja styrokslaatikkoon pakattuna. Isot kalat pakataan jokainen tarpeeksi isoon kalapussiin ja mahdollisimman paljon ilmaa. Pieniä parvikaloja voi laittaa muutaman samaan pussiin. Järkeä kannattaa pakkaamisessa käyttää. Hyvin ovat pidemmänkin matkaa hengissä selvinneet. Myös autolla samoja matkoja samalla tekniikalla kuljettanut eikä ongelmia ole ollut.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”