Sera Co2 levitin

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
fazerina82
Member
Member
Viestit: 369
Liittynyt: 12:35, 24.05.2005
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Perniö

Sera Co2 levitin

Viesti Kirjoittaja fazerina82 »

Nyt menee hermot ja akvaario innostus lopahtaa jälleen.
Sain mieheni puhuttua laittamaan akvaariokeskukselta v. 2005 ostamani laitteet (argh, eikö ollakin aika nopea liikkeisiä!?!? [;)] ) ja ongelmana on ettei mukana olleet suomenkielisiä ohjeita (katso kuva) http://irc-galleria.net/view.php?nick=f ... d=65736796 ja nyt sitten sitä on letkuja sojottamassa joka suuntaan (meikäläinen oikeen super akvaarioharrastaja joka pistää miehensä usein kiperiin tilanteisiin).
Nyt se tilanne siis että mistä suomenkieliset ohjeet tai miten helkkarissa noi prkuleen laitteet kytketään ja liitetään toisiinsa? 8O

Jos jollakulla olis jotain kehittävää ajatusta... Ei viittis pistää nyt heti myyntiin suutuspäissään :mrgreen: (hakkaa päätä seinään)

-----------------------

Kiitos Piukulle. Ohjeet löytyivät suomeksi. :mrgreen: *syvä huokaus*
eukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 22:01, 16.02.2007
Paikkakunta: pk-seutu

Viesti Kirjoittaja eukko »

Täällä on myös pystytetty Seran hiilarisysteemi. Meillä on sekä aktiivilevitin että pH-mittauskeskus.

Käyttökokemuksista kysyisin viisaammilta - meillä on systeemit asennettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja kalibroitu pH-sensori ja säädetty kuplaa tulemaan 126-litraiseen kolmen sekunnin välein jne. Ongelmana on kuitenkin tuo Seran pH-mittari - sensori on asennettu "hiljaisimpaan" nurkkaan ohjeen mukaisesti, mutta ainakaan tähän asti en ole ollut vakuuttunut mittarin näyttämästä oikeasta pH-arvosta, sen verran se heilahtelee, kun sensoria vähänkin liikuttelee.

Levitin aiheuttaa myös päänvaivaa. Meillä se on kytketty suodattimen ulostuloputkeen, eli liruttaa vettä reaktoriin säädettävän määrän. Ymmärsin, että tuo määrä on oikea, kun vesi ei pulputtele liikaa reaktorissa, jolloin taas reaktoriin tuleva hiilidioksidi karkaisi kuplinnan yhteydessä pintaan. Veden pintakin pitäisi olla reaktorissa melko ylhäällä (vai?). En vain ole onnistunut saamaan veden pintaa pysymään reaktorissa tasaisena - näyttää, että ilmaa / hiilaria (?) kertyy aina vain enemmän reaktorin yläosaan. Olenkin aina välillä kallistellut reaktorista "löysät pois", kun veden pinta reaktorissa laskee kovin alas. Tosin epäilen tässä yhteydessä päästäväni hiilarit karkuun.

Uteliaisuudesta olen mitannut pH-arvon myös Tetran tippatestillä, enkä ole saanut alle 7 tulosta, vaikka Seran mittari näyttäisi 6,5. Tämä 6,5 muuttuu taas 7 hujakoille, kun sensoritikkua huljuttelee vähän. Tippatesti on uusi, ja uskon sen kyllä toimivan. Keväällä kypsytyksen aikana pH oli tämän Tetran testin mukaan 7,5.

Kalojen käytöksessä ei ole ollut muutoksia. Altaassa on perhoskirjoahvenpariskunta, piikkisilmiä, täplämonnisia, kulmatetroja sekä kaksi siniharjarapua.

Olenkohan jäänyt jotain oleellista tietoa paitsi, tai tehnyt jotain väärin? pH-arvo pysyttelee jatkuvasta hiilarilisäyksestä huolimatta 7 nurkilla, vaikka tämä systeemi on ollut käytössä jo useita viikkoja. Kasvien kasvussakaan en ole huomannut muutosta - ennenkin on intianvesitähdikki ja vesisaniainen menestyneet hyvin, muut sitten vaihtelevasti. Ja nimenomaan haluaisin muidenkin kasvien menestyvän. Viuhkalehti harveni ja vallisneria muuttui läpikuultavaksi, ne heitimmekin jo pois. Nyt on muutama muu kokeilu, tuntuu, että kasvit pysyvät hengissä, mutta paremminkin voisivat kasvaa. Viimeksi kasviostoksilla hoksasimme jopa kysyä lämpötilasuosituksia.

Pohjana on Biltsikan karkeampi puhallushiekka, jossa möyrimässä kierteisarmeija.

GH on n. 3 nurkilla ja KH on n. 2,5. Sitä pyritään harkinnan mukaan nostamaan rapuja varten ruokasoodalla, tosin nyt olen ollut varovainen, pH kun nousee samalla enkä sitä halua tähän sotkemaan. Lämpötila 26-27 ja pH siis 7 korvilla.

Vettä vaihdetaan viikoittain 30 - 50 % (rapujen takia ollaan toistaiseksi varovaisempia, ennen meni 50 %).

En keksi muuta kuin hiilarin karkaamisen, vaikutuksia kun ei oikein ole näkyvillä. Kyllähän se tähän mennessä olisi jo pitänyt tuloksia antaa, vai?
Skroik
Senior Member
Senior Member
Viestit: 678
Liittynyt: 02:37, 26.09.2001
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Skroik »

eukko kirjoitti:Ongelmana on kuitenkin tuo Seran pH-mittari - sensori on asennettu "hiljaisimpaan" nurkkaan ohjeen mukaisesti, mutta ainakaan tähän asti en ole ollut vakuuttunut mittarin näyttämästä oikeasta pH-arvosta, sen verran se heilahtelee, kun sensoria vähänkin liikuttelee.
Syytä tähän en tiedä, mutta olen itse todennut saman ongelman. Seisovassa vedessä lukemat ovat mitä sattuu. Jos laittaa anturin esim. akvaariovedellä täytettyyn lasiin, niin pH alkaa nousta saman tien (hiilidioksidi tuskin häviää vedestä niin nopeaan tahtiin, että se vaikuttaisi). Olen päätynyt asentamaan anturin virtaukseen, jolloin mittarin lukemat ovat tasaisemmat ja tippatestein todettuna lähimpänä oikeaa arvoa.
eukko kirjoitti:En vain ole onnistunut saamaan veden pintaa pysymään reaktorissa tasaisena - näyttää, että ilmaa / hiilaria (?) kertyy aina vain enemmän reaktorin yläosaan.
Virtauksen ja kuplien säätäminen sopivaan suhteeseen voi ottaa aikansa. Omassa systeemissä oli virtausta sen verran, että pieniä hiilarikuplia lähti silloin tällöin liikenteeseen levittimen alaosasta. Nykyisin käytössä Tunzen levitin, joka toimii mielestäni paremmin. Kuplien liukenemista voi auttaa esimerkiksi laittamalla jotain karkeaa suodatinmateriaalia (esim. Eheim ehfisubstratia) levittimeen.
eukko kirjoitti:Olenkohan jäänyt jotain oleellista tietoa paitsi, tai tehnyt jotain väärin? pH-arvo pysyttelee jatkuvasta hiilarilisäyksestä huolimatta 7 nurkilla, vaikka tämä systeemi on ollut käytössä jo useita viikkoja. Kasvien kasvussakaan en ole huomannut muutosta - ennenkin on intianvesitähdikki ja vesisaniainen menestyneet hyvin, muut sitten vaihtelevasti. Ja nimenomaan haluaisin muidenkin kasvien menestyvän.
Taisi mennä nelisen viikkoa, ennen kuin pH-arvo tasaantui haluttuun lukemaan. Alkuun kasvit ilmeisesti käyttävät enemmän hiilidioksidia, jos siitä on aiemmin ollut vajetta (tämän tiedon kuulin laitteiston myyjältä, enkä ole tarkistanut onko se fakta). Ovatko lannoistus ja valaistus kunnossa?
eukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 22:01, 16.02.2007
Paikkakunta: pk-seutu

Viesti Kirjoittaja eukko »

Skroik kirjoitti:Jos laittaa anturin esim. akvaariovedellä täytettyyn lasiin, niin pH alkaa nousta saman tien (hiilidioksidi tuskin häviää vedestä niin nopeaan tahtiin, että se vaikuttaisi). Olen päätynyt asentamaan anturin virtaukseen, jolloin mittarin lukemat ovat tasaisemmat ja tippatestein todettuna lähimpänä oikeaa arvoa.
Tämän huomasin itsekin, kun vedenvaihdon yhteydessä siirsin anturin akvaariovesituoppiin. Täytyy kokeilla virtaavaa vettä, tai sijoittaa ehkä ilmastin anturin alle. Huono idea?
Skroik kirjoitti:Nykyisin käytössä Tunzen levitin, joka toimii mielestäni paremmin.
Tunzen levitintä ovat muutkin kehuneet. Saa ilmeisesti Suomestakin, ainakin akvaarioon.fi -nettikaupasta. Mahtaako olla muualla myynnissä (pk-seudulla)?
Skroik kirjoitti:Ovatko lannoistus ja valaistus kunnossa?
Kerran viikossa lisätään EasyLifen ProFitoa (vedenvaihdon jälkeen) ja viimeksi muutama viikko takaperin Tetran tabletteja kasvien juurille. Tehotonta?
Skroik
Senior Member
Senior Member
Viestit: 678
Liittynyt: 02:37, 26.09.2001
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Skroik »

eukko kirjoitti:Täytyy kokeilla virtaavaa vettä, tai sijoittaa ehkä ilmastin anturin alle. Huono idea?
Sikäli huono idea, että ilmastimen käyttö saattaa tehostaa myös hiilidioksidin häviämistä taivaan tuuliin. Suodattimen virtaan sijoittaminen parempi.

Tunzen saatavuudesta en osaa sanoa, omani tilasin Saksasta. EasyLifen lannoite pitäisi olla ihan kelvollista. Kasveilla voi tietysti olla puutetta vaikka nitraatista, raudasta tai jostain ihan muusta. Arvailuksi menee.
plenty
Senior Member
Senior Member
Viestit: 712
Liittynyt: 23:27, 13.08.2004
Paikkakunta: Vantaa, HAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja plenty »

Tuosta Tunzen levittimestä. Ei paljon kannata sen perässä juosta, kun panet tilauksen akvaarioon.fi, niin seuraavana päivänä on levitin hyppysissä. Tilaus ja maksu tänään, niin postittivat mulle ainakin samana päivänä ja sai kännykkäkoodia vastaan postista seuraavana! Loistavaa palvelua :P .
* Huvinsa kullakin! *
eukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 22:01, 16.02.2007
Paikkakunta: pk-seutu

Viesti Kirjoittaja eukko »

Siniriutta myy näitä Tunzen levittimiä, löytyipä suoraan hyllystä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”