Lisää kysymyksiä.. :)

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

heikki
Member
Member
Viestit: 270
Liittynyt: 19:06, 07.01.2006
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja heikki »

tuossa saattaa olla pointtia, meillä jos allas on vaimon hoidossa vaahtoa ei tule yhtäpaljon kuin mun hoidossa...
K.S
Kim Söderberg
Kim Söderberg
Viestit: 1128
Liittynyt: 14:40, 07.03.2002
Akvaarioseurat: HAS SMAS FOMA #2
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Viesti Kirjoittaja K.S »

:D jokaisella toimii oksennus refleksi erilailla joten sitä ei voi pitää minkäänlaisena mittana, ainakaan vaahdottimen tehossa :D

Mutta kyllä samassa systeemissä olevia vaahdottajia testanneena voin vaan todeta että jotkut muodostavat erilaista ja erihajuista vaahtoa kuin toiset.

Ei johdusuoranaisesti liikaruokinnasta vaan jostain muusta....(rivien välistä.."tehosta".

Mutta pääpointti on kumminkin se että jokainen allas on erilainen ja toimii erilailla.
Jos esimerkiksi on sellainen vaahdotin joka ei tee niin paljon vaahtoa (lietettä) niin siinä altaassa hajoittajabakteeristo on runsaampaa ja päinvastoin ja molemmat altaat toimii yhtä hyvin.

Kunhan kaikki hoitorutiinit ja ruokinta ovat OK [;)]
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Mulla on joskus toiminut viikonloppuaamuisin oksennusrefleksi erinomaisesti, vaikken ollu vaahdottajan kanssa edes samassa huoneessa, eli meikäläisen vaahdottaja on kyllä selvästi mielettömän hyvä!

Kimin kommentti, että vaahdottaja on tärkeä alussa on hyvä. Siitä onko mistään vaahdottajasta ravinteiden poistossa enemmän haittaa vai hyötyä kypsymisvaiheen jälkeen voidaan olla montaa mieltä.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

John D kirjoitti:Hmm, täytyneepä kokeilla vaihtaa Deltec MC 500 takaisin, kun Tunze 3130/2:sen liemi ei tosiaan haisekkaan niin pahalle kuin deltecin...

Olin ajatellut, että se ei haise, koska aloituksen pahimmat mörjöt on jo vispattu poijes, mutta voihan se johtua vaahdottimestakin.
Poikkitieteellisiä, harrastajan hajuaistiin perustuvia testituloksia:

Sama allas, samanlaiset hoitorutiinit, vaahdotin vain vaihdettiin tunzesta deltecciin.

Deltec oli ollut etikkapestynä varaston hyllyllä joitain kuukausia, joten otti muutaman päivän, että sai oikeanlaista vaahtoa tulemaan ja säädöt kohdilleen.

Aamurutiineihin kuuluu kupin tarkistus ja tarvittaessa puhdistus, nyt siellä oli jo kunnon kultamokkaa: eikun vessaan ja kunnon nuuhkais.. *bryök* :x anteeksi..

"Tuoksu" oli sanoinkuvaamaton, luokkaa kissanraato kolmeviikkoa kannonkolossa heinäkuun helteillä... Tunzen liemi vastaavasti haisi miedosti levälle, kun sen otin altaasta pois.

Kuinka paljon tuon raatoliemen matkassa sitten poistuu altaasta mahdollisesti hyödyllistä, jää muiden kerrottavaksi, mutta seuraavalla pesukerralla en takuulla nuuhkase noin läheltä :mrgreen:
Käyttömukavuudeltaan tuo tunze on kyllä parempi, tuon deltecin mallin kuppi on v:mäinen putsattava verrattuna tunzen kuppiin.


Ja tämän allekirjoitan edelleen, tuossa deltecin mallissa pitää olla aika spesiaali pikkuharja, että ylettyy siihen ahtaimpaan koloon, josta vaahto tulee reunan yli keräilykuppiin. Tunzen kupin pesu on ihan kuin pesisi kahvikupin, suitsait tiskiharjalla läpi ja valmista tuli :)
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Nyt olisi mielenkiintoista tietää John D:ltä, että millaiset kuonamääräerot ovat näiden kahden eri vaahdottimen välillä - tietysti samalla puhdistusvälillä?

Itse olen omassa altaassani tutkinut Tunze 3140/2 vaahdotuskykyä kun ala-altaassa on ensin yksi vaahdotin ja sitten kaksi samanlaista vaahdotinta. Lopputulos oli, että kahden tuottama yhteinen kuonamäärä oli sama kuin yksin toimivan vaahdottimen.
Vaahdottimien tuottoero (kun olivat yhtä aikaa käytössä) oli pieni - toinen vaahdotti 45% ja toinen 55% kuonasta.

Mielenkiintoisempi huomio oli, että kun otin refugion irti pääaltaan kierrosta ja laitoin sinne toisen vaahdottimista - sen vaahdon muodostamiskyky 'romahti'. Ilmaruuvi oli otettava kokonaan pois jotta sain sen vaahdottamaan. Refugiossa elää kolme kalaa joita ruokin joka toinen päivä.

Kolmantena testinä tein sitten sen, että kun refugiossa olevasta vaahdottimesta hajosi roottori niin jätin refugion ilman vaahdotinta kolmeksi neljäksi viikoksi. Refugio ei ole ollut parhaassa 'kunnossa' koska se toimi pitkään pääaltaana eliöstölle allasrikon aikana ja se siis pääsi hiukan huonoon kuntoon koska oli välillä kovasti kansoitettu ja siellä oli vähän elävää kiveä eli se rehevöityi.
Uuden pääaltaan otettuani käyttöön refugio on edelleen ollut erillään ja sen kuntoa olen yrittänyt parantaa vaihtamalla sinne pääaltaasta viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä saatua vettä 25-30%.
Lopputulos oli, että kuitumainen levä (ei makrolevä) alkoi kasvaa refugiossa aivan selvästi. Kun laitoin sinne jälleen vaahdottimen niin se poisti viikossa lähes kymmenkertaisen määrän mömmöä kuin mitä normaalisti aikaisemmin samassa ajassa.
Tästä päättelisin, että ilman vaahdotinta toimiva järjestelmä on oltava ensin hyvin tasapainossa ja vasta sitten voidaan vaahdotin poistaa käytöstä. Minulla edes suuret viikottaiset vedenvaihdot eivät auttaneet pitämään allasta samassa kunnossa kuin mitä se oli vaahdottimen kanssa (tietysti herää kysymys oliko vedenvaihdot 'vanhalla' vedellä liian suuria?).

Tulen uusimaan refugion lähiaikoina kokonaan (uusi allas ja uusi sisältö) ja siksi en ole kytkenyt sitä takaisin pääkiertoon. Aiptasia on siellä viihtynyt oikein hyvin. [;)]
Jay82
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 14:45, 30.01.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jay82 »

Lopputulos oli, että kahden tuottama yhteinen kuonamäärä oli sama kuin yksin toimivan vaahdottimen.
Vaahdottimien tuottoero (kun olivat yhtä aikaa käytössä) oli pieni - toinen vaahdotti 45% ja toinen 55% kuonasta.
Mitenköhän jos laittaa altaan kiertoon 2 eri merkkistä vaahdotinta. Luo molemmille samanlaiset olosuhteet.. esim. pääaltaasta tuleva vesi puoliksi molempiin. Jos jollain on vehkeet ja intoa niin voisi kokeilla ja kertoa tuloksia. Minä testaisin mutta kun ei ole vielä edes vettä altaassa.

Onkohan kukaan sattunut törmäämään tutkimukseen missä olisi selvitetty miten paljon hyödyllistä ainesosaa poistuu vaahdottimen takia?
"When you do things right,
people won't be sure you've done anything at all."
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Meillä ollaan kamppailtu vaahdottajan kanssa niin kauan kun allas on ollut (tulee vuosi nyt) ja vasta herra Sauraman viimeisin ostosviritys tuotti tulosta. On niissä eroja, edellisellä vaahdottajalla puski laimeaa vihreää teetä parhaimmillaan, nyt tulee melkein maitokahvia. Edellinen vaahdottaja oli hankala saada pysymään optimivaahdotustilassa eli nesteen määrä minkä se puski oli vaihteleva. Nyt tulee suurinpiirtein samoja määriä, mutta neste on aivan eri luokkaa. Määrän muuttumista on hankala arvioida sillä edellinen kuppi oli paljon suurempi kuin nykyinen.

Jos herra S. tupsahtaa pikalle niin hän voinee täyttää minun jättämäni tekniset kolot tarinassa (miehet ovat niin paljon parempia muistamaan kirjain-numerokoodeja :mrgreen: ). Ja verifioida nesteen määrän muuttumisen/ennallaan pysymisen, hän on menestyksekkäästi pessyt kuppia jo pidemmän ajan 8-)

Kaiken liirumlaarumin päälle voisin kuitenkin todeta, että ensimmäistä kertaa näyttäisi siltä, että meidänkin leväsopasta tulisi ihan oikea meriallas. Ja tämä muutos alkoi kuukauden sisään vaahdottajan vaihdosta. Vettä ei ole vaihdettu ollenkaan (sekä rahan- että suolansaatavuusongelmien takia), eli siitäkään ei ole kyse.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Nyt olisi mielenkiintoista tietää John D:ltä, että millaiset kuonamääräerot ovat näiden kahden eri vaahdottimen välillä - tietysti samalla puhdistusvälillä?
Puhdistusväli samaa luokkaa, vajava viikko (n. 5 päivää), lientä tunzessa tulee tuossa ajassa noin 300ml, deltecissä ei ole mitta-asteikkoa mutta ei se tilavuus kovin kaukana tuosta ollut. Kuonan ero hajun perusteella kuin yöllä ja päivällä...

Testini ei todellakaan ole niin tarkka, että sen perusteella voisi sanoa vielä, että Deltec on 78,65% tehokkaampi vaahdotin kuin Tunze, älkää siis vielä tällä perusteella heittäkö toimivia tunzen vaahdottimia roskiin ja sännätkö deltec-kauppaan :) Tällä lyhyellä aikajaksolla vain sain todeta, että tuossa minun systeemissä deltec työnsi samassa ajassa tilavuudeltaan suurinpiirtein saman verran jätettä, kuin Tunze, mutta jäte oli "laadukkaampaa" [;)]

Harmi, kun nuo eivät mahdu yhtäaikaa ala-altaan laitelokeroon, silloin voisi jo saada todellista vertailufaktaa :|
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Liitän tähän nelisen vuotta sitten käydyn keskustelun Tunzen tiimoilta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 99#3306099
Sitä en tiedä onko Alex vielä asiasta samaa mieltä mutta jutun idea on, että Tunze olisi eliöstö ystävällisempi vaahdotin kuin joku muu.

Sitä en tiedä onko parempi omistaa todella tehokas vaahdotin joka vaahdottaa kaikki sisäänsä imevän vai ei vaahdotinta lainkaan niin kuin Haaga toimii.
Olen aika ymmällä mutta jos Haaga hoitaa homman biologisella suodatuksella ja vedenvaihdolla ja tietysti asiallisella ruokinnallla niin kaiketi keskitienä voisi olla edelleen tuo asiallinen ruokinta, vedenvaihdot ja 'hellävarainen' vaahdotus.

Nämä vaahdottimet ovat vastaavia kuin autot - mieltä niistä yhtä monta kuin miestä. Olisipa käytössä hyvä tutkimus asian tiimoilta.
Siitä olen ollut tyytyväinen, että on ollut 2 vaahdotinta käytössä - monelta harmilta säästynyt kun voinut ottaa vara sellaisen käyttöön.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Mikael kirjoitti:Liitän tähän nelisen vuotta sitten käydyn keskustelun Tunzen tiimoilta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 99#3306099
Sitä en tiedä onko Alex vielä asiasta samaa mieltä mutta jutun idea on, että Tunze olisi eliöstö ystävällisempi vaahdotin kuin joku muu.

Sitä en tiedä onko parempi omistaa todella tehokas vaahdotin joka vaahdottaa kaikki sisäänsä imevän vai ei vaahdotinta lainkaan niin kuin Haaga toimii.
Olen aika ymmällä mutta jos Haaga hoitaa homman biologisella suodatuksella ja vedenvaihdolla ja tietysti asiallisella ruokinnallla niin kaiketi keskitienä voisi olla edelleen tuo asiallinen ruokinta, vedenvaihdot ja 'hellävarainen' vaahdotus.
Tätähän tuolla aiemmin jo "ääneen" pähkäilin [;)]
Kuinka paljon tuon raatoliemen matkassa sitten poistuu altaasta mahdollisesti hyödyllistä, jää muiden kerrottavaksi
Eli vaikka toinen vaahdotin on aggressiivisempi kuin toinen, onko se siltikään välttämättä ollenkaan hyvä juttu...

Monissa planktonvalmisteissahan neuvotaan kytkemään skimmeri pois seinästä tunniksi, kun valmistetta on kaadettu altaaseen. Mitäpä järkeä on panna planktonia altaaseen, jos se vaahdotetaan pois, ennekuin kukaan on ehtinyt sitä syödä. Silloinhan se on selvintä kaataa suoraan pullosta viemäriin :D
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Jay82
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 14:45, 30.01.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jay82 »

No en muuta tiiä mut on näillä Delteceillä aika suolaset hinnat... (600-2000 euroo)

http://www.deltecusa.us/proteinskimmers/aph525.php

Ehkä se Tunzen nanoskimmeri (128egee) vois olla aika osuva tohon mun 200 litraseen systeemiin ja jos näyttää siltä et levät levii käsiin ni ostaa vaikka sitten tehokkaamman.
"When you do things right,
people won't be sure you've done anything at all."
heikki
Member
Member
Viestit: 270
Liittynyt: 19:06, 07.01.2006
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja heikki »

Mun red sea berliner työntää kuivaa vaahtoa kupillisen parissa päiväässä ja pohjalla on mustaa tervaa muutama desi. Se taitaa oikeasti toimia?

[}:)]
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

Jay82 kirjoitti:Niin onko sulla toi nano vai joku isompi?

Siinä vissiin tulee kaikki mukana.. ei tartte muuta ku laittaa pistoke seinään?
Skimmeri on se 9010 malli ja pyörittää n. 600 litraista, asennus on nimenomaan mallia pistoke seinään ...

Aiemmin on ollut aqua-medicin, sanderin ja tunzen (vanhempaa tuotantoa) olevia skimmereitä, tämä 9010 hakkaa oikeasti 5-0 nuo aiemmat. Ekat viikot asennuksen jälkeen laite puski kupin täyteen kuonaa alle kahdessa vuorokaudessa ...
Beati pauperes spiritu
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

[tupsahtaa paikalle]

Tunzen kanssa oli joo alussa aika paljon riesaa. Kun oli ihan alussa koko suolavesihomman kanssa niin oli vaikea hahmottaa, mikä kaikki vaikuttaa mihinkin. Vaahtoa ei oikein tahtonut tulla tasaisesti, mutta oikeastaan vasta nyt juuri vaahdottajan siirryttyä uuteen kotiin tiedän about, mistä mätti (jakerroin uudelle omistajalle konene heikot paikat). Nuo ovat ronkeleita suolaroiskeille. Meillä ei ollut mitään kuplanpoistajaa tms. yläaltaasta tulevalle vedelle ja koko kaappi oli oli siksi täynnä suolaa. Kun Tunzen "kahvipaketti" imee ilmaa pienestä reijästä ihan vedenpinnan yläpuolelta, se tietysti imee sen kaiken suolasumunkin, jota syntyy kun kuplat nousevat pintaan ja puhkeavat. Vehje oli siis tukossa suolasta. Kunnon tiskauksen jälkeen se toimi hetken, muttei kauaa. Sitten alkoi pinna loppua ja koitettiin keksiä muita ratkaisuja. Toinen pikkuhankaluus on se pohjalevy. Se tuntuu menevän paikalleen kummin päin vain. Veikkaan sen olleen väärinpuolin ainakin noin puolet ajasta...

Edellisellä omistajalla Suomijäbällä vaahdottaja pelasi ihan hyvin ja hän ihmettelikin, miksei se nyt sitten suostu pelaamaan meillä. Siinä järjestelmässä ei ollut ala-allasta eli tuota ylivuotoputken mukaansa keräämää kuplamassaa ei ollut poksumassa suolaroiskeita vaahdottajan sisään. Ja ehkä SJ myös oli jaksanut vilaista sitä manuaalia sen verran tarkemmin, että osasi pitää pohjalevyn oikein päin :mrgreen:

Kyllähän tuo loppujen lopuksi meilläkin pelasi kun koitin nykyisessä altaassa. Oli vain tullut hankittua paljon teknisemmän (lue: uskottavamman) näköinen TF1000 niin se sai jäädä. Minulla on ollut jo aika pitkään pientä fetissiä mutkitteleviin putkiin (suosittelen lämpimästi elokuvaa Brazil kaikille samanhenkisille)...
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

saurama kirjoitti:Oli vain tullut hankittua paljon teknisemmän (lue: uskottavamman) näköinen TF1000 niin se sai jäädä. Minulla on ollut jo aika pitkään pientä fetissiä mutkitteleviin putkiin (suosittelen lämpimästi elokuvaa Brazil kaikille samanhenkisille)...
...ja minulla jostain syystä fetissi kaapinoviin :twisted:
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
-livingrock-
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 18:15, 10.08.2006
Paikkakunta: Seinäjoki

Viesti Kirjoittaja -livingrock- »

suosittelen lämpimästi elokuvaa Brazil kaikille samanhenkisille
Thanks. Tämä on varmaankin jotain mielenkiintoista. *Lähtee piratebayhin shoppailemaan*.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”