Mikä akvaario?

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jokirapu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 13:49, 06.06.2005
Paikkakunta: Hämeenlinna

Mikä akvaario?

Viesti Kirjoittaja jokirapu »

Hei!

Uusi akvaario on ollut suunnitteilla jo kohta vuoden. Sille on uudessa kodissa rakennettu paikkakin valmiiksi. Lattiakaivo ja vesipiste + 16 pistorasiaa. Akvaariolle varattu paikka on n. 170x60x60cm.
Aluksi tarkoitus oli perustaa Amazon-akvaario. Rupesimme kuitenkin haaveilemaan merivesiakvaariosta, joka olisi unelmien täyttymys. Kuitenkin sen vaativuus pelottaa. Olisiko meistä kuitenkaan siihen?

Perheessä on kaksi aikuista ja pian 2v täyttävä tyttö. Teemme ihan liikaa töitä, joten ajankäyttökin mietityttää.

Nyt pohdimme myös Malawi tai Tanganjika-akvaariota. Kysymys ei niinkään ole rahasta, vaan ehkä eniten tekniikasta. Merivesiallas vaikuttaa niin kamalan tekniseltä, miten sitä oppii niiden kaikkien laitteiden kanssa touhuamaan. Ja se tuntuu niin herkältä. Ei ole kiva fiilis, jos sähkökatkon tms. jälkeen akvaariossa ja kilokaupalla kuolleita koralleja ja kaloja. Ja mistä saisi jonkun katsomaan akvaariota, jos haluaisi olla kaksi viikkoa pois kotoa.

Siis kertokaa etenkin te, joilla on ollut joku muukin akvaario, kuinka paljon se eroaa merivedestä. Etenkin verrattuna Malawiin/Tanganjikaan. Ajankäytöllisesti? helppoudessa? teknisyydessä? herkkyydessä?
tmpitkan
Member
Member
Viestit: 363
Liittynyt: 15:12, 27.09.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tmpitkan »

Voin vain kertoa oman kantani ja kokemukseni merivesipuolelta vasta vajaalta puolelta vuodelta, sitä ennen makeavesi pyttyjä olen harrastanut 20 vuotta.

Alun jälkeen (ensimmäiset pari kuukautta) hoitotoimenpiteisiin menee huomattavasti vähemmän aikaa kuin lähes saman kokoiseen makeavesi altaaseen, jossa riittää viikoittain kasvien karsimista, sisäsuodattimien pesuja ym. Vettä ei tarvitse vaihtaa viikoittain sitä "perinteistä" 50 %:a, vaihdan kerran kuussa n. 10-15%.

Tällä hetkellä on jo alkanut miettimään, että miksiköhän sitä ei ole tullut aikaisemmin hommattua merivesi allasta..? Oikean tiedon hankinta on alussa kaiken A ja O, mutta eikös se ole kaikissa harrastuksissa?

Tervetuloa mielenkiintoisen harrastuksen pariin!
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Merivesiharrastus on minusta jokseenkin makeanveden tai tanganyika/malawivedestä täysin poikkeava ja osin täysin sama.

Makeassa vedessä suunnitellaan kalastoa ja kasveja ja niille hankitaan tekniikkaa ja ravinteita jotka ne tarvitsevat. Merivesialtaassa hankitaan kaloja ja koralleja ja niille tarvitsemansa tekniikat ja ravinteet.

Ne tekniikat ja ravinteet kuitenkin poikkeavat tyystin makeanveden vastaavista. Merivesipuolelle kun sukeltaa niin saapi ajatella tulevansa aivan uuteen maailmaan. Oppimista on paljon, mutta ei se ole sen vaikeampaa kuin makeanveden opitkaan. Ehkä ne voivat tuntua hankalalta jos luulee "heittävänsä merialtaan pystyyn" makeanveden opeilla. Silloin tulee varmasti tuho. Merivesialtaan kanssa saa myös mielestäni olla näpertämässä vähän väliä. Milloin pitää täyttää korvausvesiastia, sekoittaakalkkivettä, raaputtaa kalkkilevää, milloin karsia leviä (minulla niitä on... no... jonkun verran :roll: ) tai tehdä lisää vettä. Makeanveden allas puolestaan hoituu vartin puuhalla viikossa. Mutta merialtaan kanssa puuhaaminen on kuitenkin todella antoisaa kun näkee korallien kasvavan, löytää uuden mönkijän pohjasta jne.

Merivesipuuha on minusta "miehisempää", on paljon enemmän tekniikkaa jota voi ostaa. Tosin pitkälle pärjää jo ihan vaatimattomillakin laitteilla, ei vedenpinnantasaaja yms ole pakollisi, ne vain helpottavat harrastusta huomattavasti.

Itse 20 vuotta makeanvedenpytyn kera eläneenä löysin merivesiharrastuksesta kauan kaivattua haastetta ja uutta oppimista. Suosittelen, merimaailma vie kyllä mennessään.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Lentsu
Member
Member
Viestit: 263
Liittynyt: 16:54, 06.06.2002
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lentsu »

Kunhan hankkii tietoa ensin ja ostaa kerralla kunnon tekniikan ja jaksaa antaa altaan kypsyä rauhassa niin tämä harrastus on todella helppoa.

Nimimerkillä : allasta en hoida, kalat kutevat ja voivat hyvin ... [;)]
Beati pauperes spiritu
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”