Pallokalojen lomahoito?

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Anii
Member
Member
Viestit: 338
Liittynyt: 20:33, 21.09.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Pallokalojen lomahoito?

Viesti Kirjoittaja Anii »

Nyt tuli iso ongelma, joudun nimittäin kesällä lähtemään työmatkalle, eikä normaali akvahoitaja ole saatavilla. Normaali hoitaja siis olisi vain ruokkinut kalasia ohjeen mukaan, vedenvaihtoa ei ole tähän mennessäkään ole tarvinut ohjeistaa. Normaali hoitaja on kumminkin itsekin lomilla tuolloin, eli ei ole käytettävissä.

Nyt tulee kahden viikon työmatka keskelle kesää, ja akvaariot joutuvat tulemaan toimeen omillaan. Muissa (isommissa) altaissa tämä ei ole ongelma, palloaltaassa pakasteruuan tarjoaminen ei onnistu. Miten pallojen kahden viikon hoidon onnistuisi järjestämään, vai olisiko parasta luopua palloista sitä ennen? :|

Kyseessä siis kääpiöpallot (5 kpl) ja akvaarion koko 63 litraa.
Todellisuus on niitä ihmisiä varten, jotka eivät pysty kohtaamaan science fictionia.
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Kasvata kunnon kotiloarmeija, jonka sitten kippaat palleroisten altaaseen ennen reissuun lähtemistä.
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Moin,

en usko että tuosta tulisi ongelmaa, ainakaan sen suurempaa - siis parin viikon paastosta. Veden laatu voisi olla ennemminkin se ongelma, jos kaloja ruokkisi kunnolla tuona aikana ilman veden vaihtoja.

Olen kaupassa nähnyt kuivattuja pieniä matoja (ilmeisesti ovat surviaisen toukkia tai jotakin muuta), kysäise löytyisikö jotakin saman tyyppistä ruokaa lähistön kaupoista. Tätä jos hiukan laittaisi ruokinta-automaattiin ja antaisi vaikka kerran tai kahdesti kaloille koko aikana, ei tuo veden laatukaan siitä toivottavasti kummemin heikkenisi?

Voisit myös kysyä saisitko kalat jollekin kaverille hoitoon, vaikka eristettyyn pieneen "osaseen" suuremmasta akvaariosta. Järjestäisi tuon eristetyn alueen hapetuksen ja vedenkierron kuntoon jollakin letkusuodatinilmastinhärpäke-systeemillä? Eristyksen itsessään voi hyvin hoitaa esim. reitetyllä pleksillä tai tiheällä verkolla josta kalat eivät karkaa.

Tuo ruokkiminen tai ruuan jättäminen altaasen voi olla ongelmallista sen veden laadun rajun heikentymisen takia. Syömisen yhteydessä syntyvä jäte pilaa helposti veden. Ehkä kokonaan ilman ruokaa voisi olla kohtuullinen vaihtoehto? En osaa tosin sanoa olisiko 14pv liian pitkä aika noin pienille kalasille olla ilman sapuskaa.

Itselläni kääpiöpallot pärjäsivät loman ajan aivan hyvin reilun viikon ilman ruokintaa. Tuolloin kaloja oli 8 katraan parvi.

Olisiko muilla ideaa asian suhteen?

Roope
" Ich habe mich an mich gewöhnt ", Karl Lagerfeld
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Olen ainakin nähnyt kääpiöpallojen syövän kuivattua surviaista ja kuivattua krilliä. Hirveän nirsoja ne ovat ja kannattaa totuttaa hyvän aikaa ennen kuivaruuan varaan jättämistä.

Mika
NannaKoo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 188
Liittynyt: 18:47, 27.10.2003
Paikkakunta: Helsinki, Käpylä

Viesti Kirjoittaja NannaKoo »

Mulla on kääpiöpallot pärjänneet 8 vuorokautta ilman pakasteita ja vain pienin laihtui silmin nähden. Muut samassa tankissa olevat kalat (kirjomonniset, partis ja punapäätetrat) saivat sinä aikana automaatista pellettejä ja rakeita, mutta vain yksi kääpiöpallo syö niitä minun nähteni ;-) muut pallot syönevät sitten pakon edessä.
Ehdotan myös kotiloita, varsinkin jos sulla on hiekkaa pohjalla. Siellä ne onnistuvat jemmaamaan sen verran, etteivät tule kaikki syödyksi eka päivänä. Tai voi niitä kotiloita yrittää tarjoilla vesikasveilla täytetyssä sopivasti raollaan olevassa astiassakin, johon pallot eivät pääse sisään, mutta kotilot pääsevät ulos. Tämä menee tietysti säätämiseksi :mrgreen:
-Nanna
Assi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 21:59, 27.07.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Assi »

Palasimme eilen 12 vrk:n lomalta, ja sain miltei sydänpysähdyksen oven avattuani. Molemmissa altaissa oli kaikki sähköt pois päältä (n. 400 l. ja 40 l. altaat) ja vesi epämääräisen väristä. Iso allas oli omillaan loman ajan eli ei ruokintaa. Pienemmässä eli pallo altaassa (4 kääpiöpalloa) oli patterilla toimiva ruokinta automaatti. Se tiputti muutaman kuivatun madon päivässä altaaseen. Kotonamme ei käynyt lomahoitajaa, sillä ajattelin altaiden tulevan tuon ajan toimeen normaalin automatiikan turvin.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että tuho on täydellinen. Tekniikka rikki ja kalat kuolleet. Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että kalat ovat hengissä, vaikka vesi seisoi ja oli jäähtynyt 27 -> 23 asteeseen.

Syynä vahinkoon oli palloaltaan särkynyt lämmitin, joka oli polttanut sulakkeen -> kaikki tekniikka pois päältä, mutta onneksi ehjänä. Yllättäen myös myös pallot ovat selvinneet tärskystä hengissä. Syynä lämmittimen hajoamiseen lienee ollut veden haihtuminen ja lämmittimen yläreunan nousu liiaksi vedestä.

Illalla oli suururakka altaiden vedenvaihdosta ja ulko/sisäsuodattimien pesusta. Veden vaihdoin saman lämpöisenä, kuin se oli altaissa eli 23 asteisena ja laitoin lämmittimet lämmittämään niitä nyt vähitellen kohti oikeaa lämpötilaa. Onneksi oli kaapissa varalla ylimääräinen lämmitin.

No, mitä tästä opin. Jaa-a, jos loma hoitajana olisi ollut joku akvaarioita tuntematon ystävä, hän olisi täyttänyt altaisiin lisää vettä ja vahingolta olisi ehkä välttynyt kokonaan. Jos samainen ystävä olisi tullut katsomaan akvaarioita vahingon jälkeen ja ilmoittanut minulle ulkomaille, että täällä on ihan kaikki pimeänä...paniikki!

Jatkossa kuitenkin aion pyytää jonkun katsomaan altaitani pidemmillä lomilla, ja antaa hyvät ennalta ehkäisevät neuvot. Ja toivoa parasta..

Terhi
Anii
Member
Member
Viestit: 338
Liittynyt: 20:33, 21.09.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anii »

Kiitos tuosta ^ vinkistä, kaikkien altaiden lämmittimet ainakin lähtevät pois loman ajaksi, ja heinäkuun helteillä (?) veden lämmön tippuminen ei ole ongelma. Ilman lämmittimiäkin vesi pysyy n. 24 asteisena.

Haihtuminen tosiaan voi olla ongelmallista, täytyykin koittaa saada joku kastelemaan parvekekukkia ja akvaarioita, jos vain mahdollista. Heikolta tosin näyttää.

Kotilokannan kasvatus muissa altaissa on alkanut [;)]
Todellisuus on niitä ihmisiä varten, jotka eivät pysty kohtaamaan science fictionia.
qasimodo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:16, 18.04.2003

Viesti Kirjoittaja qasimodo »

Opeta pallot syömään kuivattuja verimatoja esim. TetraDelica red bloodworms, oppivat siihen varmasti. Meillä sitä ovat oppineet syömään niin pallot kuin myös norsut.

-tarja-
matra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 09:45, 25.08.2005
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja matra »

Miten tuo lomahoito noin yleensä, viikon kalat varmasti pärjäävät ilman ruokaakin (en ala ostamaan kolmea ruokinta-automaattia) mutta jos välissä on vain pari päivää kotona, vaihtaa vedet ja ruokkii ja lähtee taas mökille viikoksi? Onko varauduttava siihen että saa siivota ruumiita jossain vaiheessa?
Heinäkuu on meinaan lomaa, ja luultavasti siinä sitten vaihdetaan mökiltä mökille ja käydään agilitytreeneissä kotona välillä...

Niin, väkenä meillä on tetroja, barbeja, monnisia, partis yms peruskaloja kaikissa purkeissa.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Veikkaanpa että pärjäävät ihan ok. Kyllä parissa päivässä taas ehtii hieman tankata. Älä mitään järjettömiä määriä kuitenkaan syötä vaan sellainen reilu normaaliannos, ei ne kalat pysty kauhean paljon enempää syömään.

Mika
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”