Tasapainoton ja likainen akvaario, auttakaa

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Tasapainoton ja likainen akvaario, auttakaa

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

Tarvitsisin nyt oikeasti apua että saisin akvaarioni toiminnan tasapainoon muuten loppuu mielenkiinto koko harrastukseen. :(

Akvani on ollu toiminnassa nyt noin puolisen vuotta ja kypsyttely tapahtui kaiken taiteen sääntöjen mukaan eli ammoniakilla ja vesiarvoja seuraamalla noin kolmessa viikossa.

Tällähetkellä akvaa vaivaa levä, liian korkea pH, miljoonapäinen kehäkotiloiden valtaus ja lisäksi akvaarion yleisilme on jokseenkin likainen. Kateellisena katselin juuri millian ja liinasen akvaarioita kuukauden allas kilpailussa, tuollainen olisi tavoitteena muttakun..

Akvaario on 128litranen (80x40x40cm)
-Valoina 2x30w (arcadia freshwater ja original tropical) + 1x15 (arcadian freshwater)
-Hiilidioksidia menee kahdesta kiljupullosta tunzen aktiivilevittimellä 24/7
-Suodattimena matto + kiertovesipumppu (eheim compact 1000)
-Hiekkana bilteman karkeampaa puhallushiekkaa ja kierteisiä.
-Kaksi kantoa on altaassa + kohtalaisesti kasveja (aponogeton longiplumulosus, hemianthus micranthemoides, jokin tuntematon, cryptocoryne affinis ja jokin toinen tuntematon)
-Lisäksi altaaseen menee vedenvaihdossa itse keitettyä turveuutetta ämpärillinen (turvetta tuossa on 1½ litraa), joka päivä joko pmdd:tä tai jbl ferrofol kasviravinnetta sen verran että rauta pitoisuus nousee 0,5mg/l (illaksi kasvit on käyttänyt tuon rauta määrän), silloin tällöin lisään pohjalle myös saviturvepalluroita tai jbl seiskakuulia pilkottuna pienempiin osiin.
-Kaloina on 5 piikkisilmää, 25 sinineontetraa ja 6 rubiinitetraa.
-Vesiarvot on seuraavat;
-pH 6,8
-Gh 5 dH
-Kh 7 dH
-No2 0mg/l
-No3 12,5mg/l
-Co2 16mg/l
-fosfaatti (po4?) 0,25mg/l
Nuo arvot on samat myös hanavedestä mitattaessa paitsi hiilidioksidi ja Gh.
Vettä vaihdan kerran viikossa vähän alle puolet.

Tuntuu että puhdasta ja tasapainosta akvaariota ei ole edes mahdollista saada. :cry:

Kaloja ruokin kerran päivässä ja kerran viikossa on paastopäivä. Ruoka on jokapäivä erilaista.
Niin ja levisstä vaivaa sinilevä ja maton yläreunassa oleva rihmalevä.

Miten oikeesti pitäis toimia ton akvaarion kanssa että se vielä joskus olisi olohuone kelpoinen?
Tänään tai huomenna aion tyhjentää tuon altaan ja putsata kevyesti mattoa, hiekkaa, kasveja ja kantoja ja toivoa että bakteerit säilyisi. Tämä lähinnä sinilevän ja erityisesti kotiloiden takia joita en nyppimällä ole saanut vähenemään. Olisiko ideoita miten tuota pitäisi jatkossa huoltaa että se pysyisi siistinä?

Kiitos jos jaksoitte lukea ja vielä vastatakin. :roll:
ninniw81
Senior Member
Senior Member
Viestit: 700
Liittynyt: 09:11, 18.09.2003
Paikkakunta: Kaustinen

Viesti Kirjoittaja ninniw81 »

Onkohan altaassasi liikaa valoa ja ravinteita, kun levät juhlivat? Koitahan hellittää hetkeksi, sammuta ainakin yksi putki ja "unohda" allas muutamaksi viikoksi. Ei lannoitteita ja kaloillekin ruokaa niin vähän, että itselle nälkä tulee. Myös viikon täydellinen pimennys voi tepsiä riemastuneisiin leviin.

Kotiloarmeija on vallannut altaasi, koska sieltä löytyy ruokaa ja levää koko poppoolle.
En ole laiska, pelkästään mukavuudenhaluinen.
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Moikka, miulta meni vähän ohi että mitä tarkalleen ottaen tarkoitat sillä että akva on likainen? Liiteleekö vedessä pientä höttöä joka ei mene suodattimeen? Onko pohjalla kalankakkaa? Vesi muuten sameaa?
ninniw81
Senior Member
Senior Member
Viestit: 700
Liittynyt: 09:11, 18.09.2003
Paikkakunta: Kaustinen

Viesti Kirjoittaja ninniw81 »

Minä ainakin käsitin tuon "likaisuuden" jonkin asteisena vihersamennuksena.
En ole laiska, pelkästään mukavuudenhaluinen.
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

Vihersamennusta ei ole, mutta likaisella tarkoitan sitä kun laseissa, hiekalla, kasveissa ja vähän joka paikassa on sinilevää vaikka joka päivä sitä poistan sieltä niin paljon kun pystyn. Ja ne pienen pienet kehäkotilot pilkuttavat joka paikan niin näyttää likaiselta. Toivotonta. Jos annan akvaarion vaan olla niin levä valtaa altaan kokonaan (mökillä olessani allas oli noin viikon vaan itsekseen). Valoakaan en uskalla vähentää/pimentää tiettyjen kasvien takia, ne alkoi nikotella jo reilummasta turve lisäyksestä kun valoa ei päässyt kunnolla altaaseen. :?
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Onko altaassa mikään oikein hurjaa vauhtia kasvavaa kasvia? Voisi kokeilla jos semmoinen kilpailisi levien kanssa paremmin.
pikku-barbi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 521
Liittynyt: 18:33, 28.12.2005
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pikku-barbi »

Jos se ph kovasti on nousussa niin sun pitäisi saada sitä Kh:ta laskettua. Mulla ei kylläkään ole hajuakaan, että miten. Ehkä joku muu kertoo. Ei tuo 6,8 kyllä mikään kovin korkea ph ole. Tai ainakaan liian korkea.
tappajatäti
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 17:37, 26.02.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja tappajatäti »

Mulle sanoi yksi kauppias, että oikeasti aurinko paistaa veteen riittävän suoraan vain muutaman tunnin päivässä ja kasvitkin siksi ovat kehittyneet yhteyttämään vain muutaman tunnin päivässä, loppu valoenergia menee harakoille eli leville. Jos haluaa maksimoida yhteyttämisprosessin ja minimoida levien saaman valon, voi valaistusta tiputtaa jopa viiteen tuntiin/päivä. Eli voisiko tuon yhdistää siihen, että kunnolla peittää akvan pariksi päiväksi ja sen jälkeen antaa valoa vain välttämättömän? Olethan varmistanut, että akvaan ei paista päivänvalo?

Yksi keino saada ravinteita tasapainoon voisi olla nuo nopeasti kasvavat kasvit, rutto, vedensuosikki jne.

Meillä oli ihan tavallista leväongelmaa, ja tungin akvat jokseenkin täyteen kasveja plus vähensin valaistusaikaa. Levät lähti, tosin sinilevästä ei ole kokemusta, mutta sehän onkin vissiin bakteeri tms?
112L
piriki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 19:29, 09.11.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja piriki »

Mä pimensin oman sinileväisen akvan kuudeksi päiväksi ja pimennyksen jälkeen seurasi runsas vedenvaihto kahtena peräkkäisenä päivänä ynnä mahdollisimman tarkka jätteiden poisimurointi. Sen jälkeen lisäsin juuri noita nopeakasvuisia kasveja eli intianvesitähdikkiä, jonka jälkeen ongelma poistui.
remy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 133
Liittynyt: 15:13, 11.02.2006
Paikkakunta: Ylivieska

Viesti Kirjoittaja remy »

Sinilevä häviää helposti JBL:n Algol-nimisellä valmisteella. Sinilevä on kahdesti hyökänny altaaseeni, eka kerralla se lähti Alguminilla (Seran tuote?) ja nyt tällä Algolilla.
Tietenki ruokintarutiinit on myös saatava kuntoon.
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

Siellä on iso puska (peittää toisen päädyn kokonaan) nopeasti kasvavaa kasvia jota ei kukaan ole vielä onnistunut tunnistamaan. Pimentämistä en kyllä ihan heti ole valmis kokeilemaan noiden kasvien takia.

Lähinnä hain neuvoja miten hoidan tuota vastaisuudessa kunhan olen ensin räjäyttänyt sen ja perustanut uudelleen. 8-)
Tuo valo vinkki oli hyvä, sitä voisi alkuun kokeilla. Muutamaksi tunniksi vaan valot ja kasvattaa sitä valo määrää pikkuhiljaa kunnes löytyy oikea määrä.

Ei se pH nyt niin järkyttävän korkea ole mutta sinineontetrat arvostaisi kyllä alempaa. Kh:ta pitäisi laskea juu, mutta miten? :?

Mites tuo ruokinta sitten kun täällä paljon ollut puhetta että liikaa ei saa antaa mutta osaako kukaan sitten sanoa käytännön esimerkkiä siitä kuinka paljon on sopivasti noille tetroille. Ruoan murskaan hienoksi, mutta kuinka paljon sitä hippua sitten annetaan? Puolikas maustemitallinen vai miten?
Barone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 12:42, 08.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Barone »

Sinilevä ei lähde akvaariosta kokonaan pois leväainella. Kerran kun iskee niin aina riesana. Hyvat hoitorutiinit pitää sen kurissa, mutta kokonaan eroon päästäkseen allas pitää putsata kokonaan. Eli pitää aloittaa homma alusta.
Kotona 468 l keskeneräinen selkäuimarimonni-allas ja 200 l "ei tietoa"-allas.
Lisäksi löytyy kani ja 2 marsua.
remy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 133
Liittynyt: 15:13, 11.02.2006
Paikkakunta: Ylivieska

Viesti Kirjoittaja remy »

Barone kirjoitti:Sinilevä ei lähde akvaariosta kokonaan pois leväainella. Kerran kun iskee niin aina riesana. Hyvat hoitorutiinit pitää sen kurissa, mutta kokonaan eroon päästäkseen allas pitää putsata kokonaan. Eli pitää aloittaa homma alusta.
Jos hoitorutiinit on kunnossa ja kukinnan saa häviämään niin mitäs siitä vaikka ei kokonaan saisi pois. Aineilla saa bakteerikannan kuitenkin romahtamaan niin täysin että kasvustoa ei näy missään ja se kai riittää kelle tahansa :P
Aika perusteellinen "kokonaan putsaus" täytyy olla että kaikki syanobakteerit kuolee. Ainakin menee muutkin bakteerit. [:I]
piriki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 19:29, 09.11.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja piriki »

Psykedelia kirjoitti: Mites tuo ruokinta sitten kun täällä paljon ollut puhetta että liikaa ei saa antaa mutta osaako kukaan sitten sanoa käytännön esimerkkiä siitä kuinka paljon on sopivasti noille tetroille. Ruoan murskaan hienoksi, mutta kuinka paljon sitä hippua sitten annetaan? Puolikas maustemitallinen vai miten?
Kalathan pärjää vaikka viikon ilman mitään ruokaa, joten itse aloittaisin ihan minimaalisista määristä, ja jakaisin vielä ruokinnan kahteen kertaan päivässä. Seuraisin sitten muutaman päivän, että kaikki tulee syötyä parissa minuutissa. 25+6 tetraa on sen verran paljon, että ehkä tuo puolikas saattaisi olla hyvä alkuun, mutta sen jälkeen määrää voisi hitaasti lisätä. Mulla on kardinaalitetroja ja ne ainakin pystyvät syömään sellaista 'mururuokaa', johon saa kätevän annostelijan päälle. Ehkä tuo maustemitallinen menisi sitten myöhemmin, kun parvi on noin iso.
Barone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 12:42, 08.02.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Barone »

Remy. Tarkoitin, että kirjoitukseni tiedoitukseksi.
En itsekkään alkaisi koko allasta tyhjäämään ja pesemään. Pitää vain olla tarkka sinilevästä kärsineessä akvaariossa.
Onneksi ei omalle kohdalle ole sinilevää osunut.
Kotona 468 l keskeneräinen selkäuimarimonni-allas ja 200 l "ei tietoa"-allas.
Lisäksi löytyy kani ja 2 marsua.
piriki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 19:29, 09.11.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja piriki »

Sain osuuteni sinileväriesasta, kun idioottina ja ajttelematta nykerönenääni pidemmälle poistin kaikki nopeakasvuiset kasvit altaasta (kun en jaksanut muka niitä karsia jatkuvasti :roll: ). Siitäpä sitten ilo irtosikin moneksi viikoksi. Eli intianvesitähdikistä ja limaskastakin tulee ystäviä silloin kun syanobakteeri villiintyy :? .
Kaiku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 795
Liittynyt: 13:45, 04.10.2004
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Kaiku »

Just viime viikolla oli keskustelu "En pääse sinilevästä eroon" tms., kannattaa lukea. Tilitin siellä mm. omaa n. vuoden kestänyttä sinileväsotaani, joka nyt näyttäisi (kop, kop) olevan ohi... Se täydellinen pimennys saattaisi kylläkin olla ensimmäinen konsti mitä kokeilla. Mulla kasvit (tosin noita jokapaikan rikkaruohoja: jättiläismiekkakasvi, miekkakasvi x barthii, kääpiömiekkakasvi, argentiinanvesirutto, vallisneria, intianvesitähdikki) kesti hyvin 4 vrk pimennyksen jätesäkin alla.
Be merrier with a terrier!
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Mulla oli viime kesänä (ehkä, tai joku muu kesä) paha sinileväongelma 98-litraisessani. Ensin kokeilin hiilidioksidin lisäystä ja turveuutetta, jotta pH laskisi. Ei auttanut. Kalat olivat laikkarilla, paitsi pikkuisen oli survaria annettava ettei kääpiöpallot rupea eväpartureiksi. Ei auttanut. Pimensin akvaarion viikoksi. Punarotala kuoli ja levä vaihtoi väriä. Eli ei auttanut. Vähensin valaistusta 2x18W:sta 1x18W:in. Ei auttanut. Vaihdoin loisteputkeksi Sylvania Daylightstar UV-Stop:in, koska mainostettiin olevan haitallinen leville. Se auttoi heti parin kuukauden kuluttua. Saattaa olla että talven pimeät auttoivat osaltaan, tai sitten ei. Joka kesä tuolla ei ole sinileväongelmaa ollut. Ai niin, sivuhuomautuksena vesiarvoista ei löytynyt syytä levälle. Mitään muutoksia ei ollut kuin vuodenaika. Kasvit kasvoivat hienosti ennen levää.
Enää en viitsisi alkaa kokeilla millä levä lähtee jos vesiarvoista ei syytä löydy, vaan heittäisin suoraan myrkyt kehiin (tarkista onko vaarallista piikkisilmille).
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

piriki kirjoitti:jakaisin vielä ruokinnan kahteen kertaan päivässä.

Seuraisin sitten muutaman päivän, että kaikki tulee syötyä parissa minuutissa. 25+6 tetraa on sen verran paljon, että ehkä tuo puolikas saattaisi olla hyvä alkuun, mutta sen jälkeen määrää voisi hitaasti lisätä. Ehkä tuo maustemitallinen menisi sitten myöhemmin, kun parvi on noin iso.
Tähän asti olen antanut vain noin neljännes maustemitallista (ihme ettei kalat oo kuollu nälkään :roll: ) jos sitäkään kerran päivässä enkä edes joka päivä.

Kaks kertaa päivässä ruokinnan koen liian hankalana koska herään vasta päivällä niin ruokintojen väliin jäisi vaan muutama tunti aikaa. Piikkikset ruokin kyllä vasta yöllä, valojen sammuttua.

Koitan hitaasti nostaa tuota ruoka määrää siihen puolikkaaseen mm. ja siitä kokonaiseen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”