Koti seepraplekolle?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

KKivi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 16:13, 09.02.2006
Paikkakunta: Vantaa

Koti seepraplekolle?

Viesti Kirjoittaja KKivi »

Olen kertakaikkiaan myyty [:I]

Vaikka aloittelija olenkin niin seepraplekoja olisi saatava ja olen valmis järjestämään niiille hyvät oltavat. Tulossa akvaario 530L, mitat 160*55*60. Suodattimina jo eheimin 2048 ja 2028. Lämppärinä Jägerin 300W. Valaituksena loisteputket 2*58 heijastimilla. Lisää virtausta ja suodatusta ainakin tarvitaan. Mitä suosittelette? Entä muu tarvittava tekniikka?

Entä muu kalasto? Mikä viihtyy tuollaisessa virtauksessa? Ihan pelkkiä plekoja en halua, käykö esim. tetrat? Mitä muuta pitää otta huomioon? Vedenvaihdot, kuinka usein ja paljon?
Mika
Monnimies
Monnimies
Viestit: 1730
Liittynyt: 20:40, 22.12.2001
Paikkakunta: Hellsinki rock city

Viesti Kirjoittaja Mika »

Tulossa akvaario 530L, mitat 160*55*60. Suodattimina jo eheimin 2048 ja 2028. Lämppärinä Jägerin 300W. Valaituksena loisteputket 2*58 heijastimilla. Lisää virtausta ja suodatusta ainakin tarvitaan. Mitä suosittelette? Entä muu tarvittava tekniikka?
Kuinka monta niitä olet ostamassa? Tuon kokoiseen altaaseen menee 20-30 yksilöä. Veden lämpötilan pitää olla 28-32 joten varaudu isoon sähkölaskuun.Tunzen stream pumput ovat hyviä veden kierrätykseen ja vähän kuluttavia.Yhdistät siihen diffuusorin niin happeakin puskee veteen sopivasti.Suodatusteho riittää.
Entä muu kalasto? Mikä viihtyy tuollaisessa virtauksessa? Ihan pelkkiä plekoja en halua, käykö esim. tetrat? Mitä muuta pitää otta huomioon? Vedenvaihdot, kuinka usein ja paljon?
Seisojakalat esimerkiksi. Vaihda vettä 25% 2x vko.Kaikkihan riippuu kalastosta ja suodatuksen tehokkuudesta.
Lay down your soul to the gods rock `n' roll
kanto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 118
Liittynyt: 10:14, 01.10.2005

Viesti Kirjoittaja kanto »

Tuonne kyllä menee hyvinkin 20-30 seepraplekoa mutta onko sinulla varaa niin moneen?

Sähkölaskua saat pienennettyä kun laitat kansilasit ja auttaisiko ohut styroksi akvaarion takana ja ehkä sivuillakin :D
Inia
Akvaariosisustaja 2005
Akvaariosisustaja 2005
Viestit: 1133
Liittynyt: 11:54, 07.02.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Inia »

Lämpötilaksi riittää 27-28C. Mielestäni allas on jo melkoisen suuri seeproille, mutta eiväthän ne varmaan pahakseen pistä. Saattavat vain kadota noin suureen aika tehokkaasti. Seeprat viihtyvät parvena, eli about 8 yksilön porukka oleilee pääasiassa 30 x 30cm alueella samassa kiviröykkiössä. Mikäli seeprojen touhuja haluaa seurata, kannattaa kivirykelmä sijoittaa lähelle akvaarion etulasia. Mikäli kudetusta ajattelit, niin kalaseuralaisiksi sen kokoisia kaloja jotka eivät popsi seepranpoikasia suuhunsa. Useimmat pohjakalatkaan eivät sovellu seeprojen kanssa samaan, koska ovat liian nopeita ja ahneita tai suurikokoisia ja ujot seeprat jäävät kakkosiksi ruuan haussa. Itselläni on seeprojen kanssa muutamia katinkultamonneja ja niiden kanssa menee hyvin.
Kristian
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 18:57, 08.01.2005
Paikkakunta: Nummela

Viesti Kirjoittaja Kristian »

Alkoi oikein kiinnostamaan. Mistä olet hankkimassa seepraplekoja? Ovat kuulemma tällä hetkellä kalastuskiellossa siellä Brasiliassa ja moniin liikkeisiin ei ole tukusta tullut enää vuosiin näitä veijareita ja jos niitä onkin tullut niin on varattu tunnissa parissa.
KKivi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 16:13, 09.02.2006
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja KKivi »

Kristian kirjoitti:Alkoi oikein kiinnostamaan. Mistä olet hankkimassa seepraplekoja? Ovat kuulemma tällä hetkellä kalastuskiellossa siellä Brasiliassa ja moniin liikkeisiin ei ole tukusta tullut enää vuosiin näitä veijareita ja jos niitä onkin tullut niin on varattu tunnissa parissa.
Rio Xingun kalakantoja en edes suunnitele vähentäväni. Uskoisin kuitenkin ettei kalojen saatavuus sinänsä ole ongelma, mies joutuu paljon reissaamaan keskieuroopassa ja on tottunut kuriiri. Eiköhän myös kotimaislta kasvattajilta ajoittain voi ostaa poikasia. Kyseessä on siis pitkän tähtäimen suunnitelma.

Lämmityskustannuksetkaaan eivät hirvitä. Enemmänkin hirvittää se, miten saan sisutettua akvaarion näyttävästi ja seepraplekoystävällisesti. Viimeiset viikot olen etsinyt netistä tietoa ja näköjään seeproja pidetään pääasiassa lajiakvaarioissa. Itse taas haluaisin akvaarioon myös muita kaloja sekä rehevää kasvillisuutta. Onko tämä mahdotonta? Alustavasti ideana olisi akvaarion toiseen päähän luolastoa ja toiseen runsasta kasvillisuutta. Edelleen ehdutuksia muuksi kalastoksi otetaan vastaan, jos sopivia muita kaloja ei löydy, hautaan koko hankkeen.

Tuosta virtauksesta vielä. Olen tutustunut kiertovesipumppuihin, mutta kuitenkin toisen ulkosuodattimen hankkiminen tuntuisi järkevämmältä vaihtoehdolta. Olen ajatellut toista Eheimin 2028, ajaa sitten sekä virtauksen että puhdistuksen samalla vaivalla. Onko järkevää? 2080 olisi varmasti parempi, mutta ei mahdu akvaarion kaappiin.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Onko muuten totta että seeprojen kotijokea ollaan suunniteltu padottavaksi? Jostain muistelen lukeneeni sellaista. Olisi sääli koska silloin se pienikin luonnonkanta luultavasti tyrehtyisi...
Itsekkin olen haaveillut seeproista omaan laji akvaan, mutta myös täälläpäin maltti on valttia varsinkin kun ei ole kokemusta akvaarion hoidosta kotona.
Muuten olen kyllä akvaarion hoitoon perehtinyt ja kaloja hoitanut aikasta paljon, mutta ei ole ollut vielä kotona yhtään allasta. [:I]
Mitäs pleko ihmiset on mieltä siitä että pitäisikö ensin hankkia jotain "helpompaa" pientä plekolajia ennen kun menee seeproja ostamaan, ovat käsitääkseni aika herkkiä kaloja (veden puhtaus, yms..)? Olettaen nyt alkuun että niitä jostain saisi joskus hankittua...
Toisaalta voisi kuvitella että kannataa hankkia pääosin sellaisia kaloja joista on tosiaan kiinnostunut, jotta motivaatio kalasten hyvinvoinnin ylläpitoon pysyy mahdollisimman korkealla. Eli mahd. sieviä pitäisi näidenkin plekosten olla (meissä jokaisessa asuu pieni materialisti..). :D
hypancistrus 77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 19:54, 05.08.2005
Paikkakunta: Tammisaari

Viesti Kirjoittaja hypancistrus 77 »

Laita vaan kiertovesi pumppu, veden virtauksen suuntaat luoliin päin.
Tuolta voit hankki kaloja www.bergenakvarieutleie.no
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Tuli jotenkin lohdullisempi olo tosta linkistä... niitä on vielä jossain saatavilla... :)
Sellaista tuli mieleen vielä kysyä että tietääkö kukaan onko seeproja saksan markkinoilla? Jos vaikka sinneppäin kesällä matkustelisi... Sieltä olisi tavallaan vaan helpompi tuoda kun on suora laivayhteys.
Ja toinen kysymys perään onkohan kaloilla jotain tuonti rajoituksia/tulli maksuja/veroja/karanteeneja EU:n sisältä tai sen ulkopuolelta tuotaessa?
Olisin tod. iloinen jos joku tietäisi. Loppu viimein pitää kai jälkimmäinen tarkastaa tullivirastolta jos tai kun asia tulee ajankohtaiseksi.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Eu:n sisältä tuodessa ei ole tulleja, ulkopuolelta sitten kylläkin. Jos tuot kaloja EU:n ulkopuolelta, pitää hinnassa huomioida verot + rajalääkärin tarkastukset. Tuolla jotain aiheesta.
minsku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 09:14, 15.01.2006
Paikkakunta: turku

Viesti Kirjoittaja minsku »

Olisihan se hienoa tuoda itselleen kokonainen parvi seepraplekosia, mutta kuuluuko Norja Eu:hun? Hiukan ulkona näistä jutuista...Ju kyllähän niillekkin hintaa tulisi, tosin huomattavasti vähemmin kuin tuossa bongauksia-palstalla spekuloitiin. Pitää vissiin oikeasti miettiä josko suuntaisi kesälomalla Norjaan!
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

minsku kirjoitti:Olisihan se hienoa tuoda itselleen kokonainen parvi seepraplekosia, mutta kuuluuko Norja Eu:hun? Hiukan ulkona näistä jutuista...Ju kyllähän niillekkin hintaa tulisi, tosin huomattavasti vähemmin kuin tuossa bongauksia-palstalla spekuloitiin. Pitää vissiin oikeasti miettiä josko suuntaisi kesälomalla Norjaan!
Ei kuulu, mutta veikkaisin, että jonkinlaisia 1-1 tuontisopimuksia Suomen ja Norjan välillä vallitsee ja täten Norja on EU-maahan verrattavassa asemassa tuonnin suhteen.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

aquasol kirjoitti:Eu:n sisältä tuodessa ei ole tulleja, ulkopuolelta sitten kylläkin.
Kiitoksia, näin oletinkin... :mrgreen:
Tosiaan tuntuisi minusta helpommalta laivassa tuoda, matka kestäisi tosin vähän pitempään. Mutta laivassa saisi kuitenkin "matka-altaan" lämmittimen ja suodattimen virtoihin ja myös helposti mittailla vesiarvoja, ettei nitriitit pääsisi pompsahtamaan...
Sihvustan
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 12:36, 25.03.2006

Viesti Kirjoittaja Sihvustan »

Mitä plekoja suosittelette 200-300 l akvaarioon?
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Sihvustan kirjoitti:Mitä plekoja suosittelette 200-300 l akvaarioon?
N. 200-300-litraa on melkoinen harppaus, mikä on pohjan koko?
Millaiset ovat vesiarvot, lämpötila ja kalasto?
Entä suodatus?
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Nuista seeproista vielä.. jos nyt ihan vakavasti aikoisi lähteä niitä jostainpäin muailmaa hakemaan, niin mitkä on suomen päässä mahdollisuudet tehdä "vaihtoja" muiden seeprojen omistajien kanssa? Jos esim. seeproja löytyisi, mutta olisivat kaikki samasta poikueesta... Näin siis kun kasvatus mielessä olisi aikeena hankkia niin en tahtoisi heikentää suku linjaa... :? Vai onkohan niin että noihin vesseleihin kiintyy niin kovin ettei niistä enää tahdo luopua millään ilveellä...?:)
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Nuista seeproista vielä.. jos nyt ihan vakavasti aikoisi lähteä niitä jostainpäin muailmaa hakemaan, niin mitkä on suomen päässä mahdollisuudet tehdä "vaihtoja" muiden seeprojen omistajien kanssa? Jos esim. seeproja löytyisi, mutta olisivat kaikki samasta poikueesta... Näin siis kun kasvatus mielessä olisi aikeena hankkia niin en tahtoisi heikentää suku linjaa... Vai onkohan niin että noihin vesseleihin kiintyy niin kovin ettei niistä enää tahdo luopua millään ilveellä...?
Itselläni ei seeproja koskaan ole ollut ja tuskin tulee myöskään olemaan, mutta esim. omiin L-134:iin (kuten myös muihin monneihini) olen kyllä kovin kiintynyt ja vaikka nyt on alkanut kovasti näyttämään että kaikki 4 kappaletta ovat naaraita (yhden kohdalla vielä toivoa että olisi koiras) tuntuisi esim. yhden noista vaihto varmaan koiraaseen aivan ylitsepääsemättömältä. Mieluummin sitten ostan noita lisää ja hankin kaikille riittävästi tilaa niin kauan että koiraan saan parven jatkoksi.

Poikasiin suhtautuminen olisi kyllä todennäköisesti erilaista ja niitä varmaan lähtisi myyntiin helpommin. Esim. helmimonnisten poikasiini en kyllä kauhean kiintynyt ole ja toivon vain että poikaset saisi aina mahdollisimman nopeasti myyntimittoihin, jotta eroon niistä pääsisi ja uudelle polvelle saisi tilaa kasvaa. Poikasia kun tuntuu aina jonkunverran tippuvankin matkan varrella niin niihin suhtautuu jotenkin erilailla kuin aikuisiin kaloihin, joita itse tahtoisin ainakin lajista riippumatta katsella sen 10 vuotta vähintään jokaikistä yksilöä.

Jos seeproja jostain saat ja samaa poikuetta ovat niin voisin kuvitella, että joudut ne kasvattamaan ainakin niin isoiksi, että sukupuolet ovat varmasti selvillä ennenkuin kukaan vaihtokauppoihin suostuu. Kun sukupuolet ovat selvillä voisi vaihtojen olevan mahdollisia noiden muutaman hassun kanssa, jotka seepran poikasia ovat kasvamaan saaneet.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Lähinnä olinkin kiinnostunut ostoist/vaihdoista nimen omaan kasvattajien kanssa... :D
Jos seeproja jostain saat ja samaa poikuetta ovat niin voisin kuvitella, että joudut ne kasvattamaan ainakin niin isoiksi, että sukupuolet ovat varmasti selvillä ennenkuin kukaan vaihtokauppoihin suostuu. Kun sukupuolet ovat selvillä voisi vaihtojen olevan mahdollisia noiden muutaman hassun kanssa, jotka seepran poikasia ovat kasvamaan saaneet.
Tottakai sehän on selvä asia ja täytyyhän niitä mielellään yseampikuukausi karanteenatakkin ennenkuin muiden altaisiin alkaa tyrkyttämään... Ehkäpä kannattaa sitten jos/kun hetki on käsillä yritää valita pikku-parvi "naaraita" ja sitten kotona sormet ristissä jännitää seuraavat vuodet että pysyvät naaraina... :mrgreen: Onhan noita satunnaisesti suomessakin myynnissä, niin voisi sitten sen uroon tai uroot hankkia myöhemmin jos kaikki "naaraat" pysyvät naaraina.... Ei tässä nyt kannata alkaa turhia hötkyilemään.... 8-)
brië
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 21:16, 16.01.2006

Viesti Kirjoittaja brië »

Seeproja ei enään tuppaa mistään saamaan.. Tukkureilla ei ole ollut vuosiin ja hiton hyvä mäihä tarttee olla, jos jossain liikkeessä vielä niitä on 8O

Itse puhuin erään tukkurin kanssa, joka ilmoitti niitä ehkä jostain saatavan, mutta hinta pompsahtaa tavallisen pulliaisen ostamana yli 1000euroon, joten siinä taitaa olla piste jo monille..

Sääli, hemmetin hieno kalahan se on [;)]
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Ihan varmasti saat sen tukkurin tilaamaan sinulle seeproja 1000:lla eurolla kappale. Minulle voi kyllä myös tulla lyömään käteen vaikka 5000 euroa ja lupaan tuolla hinnalla hommata sitten 5 kappaletta noita jollain keinolla jostain, vaikkapa itse hakemalla ulkomailta ja voin hoitaa karanteenauksenkin kotonani mielelläni.

Vakavasti ottaen niin kyllä noita seeproja vielä kuuleman mukaani saisi ihan tilattuakin. Hinta tulisi olemaan jossain ~250 euron paikkeilla ja ainakin osa hinnasta täytyisi todennäköisesti maksaa etukäteen ja ottaa samalla osa riskistä mikäli kalat eivät kuljetuksesta Suomeen esimerkiksi selviäisi.
patu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1065
Liittynyt: 21:18, 18.01.2003
Akvaarioseurat: FOMA #6
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja patu »

Juu tännekkin voi tulla tarjoamaan tuon 1000 euroa kipale niin varmasti kaikki lähtee mukaan :), tosin vähemmälläkin selviää.

Poikasia löytyy vielä jokunen myyntiin, 120 euroa kipale.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

patu kirjoitti: Poikasia löytyy vielä jokunen myyntiin, 120 euroa kipale.
oih... kun olisi jo se iso-allas valmiina ja kypsytettynä niin heti ostaisin... Mutta, mutta malttia pitää olla ettei käy köpelösti... Vesi-arvoissa on vielä oppimisen varaa... :| Itsekkin tässä päivänä eräänä faunassa kuulin että niitä saisi tilattua. Hintaa en kysynyt, mutta vaikea uskoa että yli viiden sadan menisi...8O Varmaan sielläkin on joku esi-maksu tai sopimus systeemi luulisin. Jos nyt jotain yhtä kalaa alkaa tilaamaan niin varmaan rahti hintaa nostattaakn.. :mrgreen: Tosin olen varautunut näihin kalasiin investoimaan kunhan saa tätä rempaa pois alta ja voi alkaa noita altaita enemmänkin olohuoneeseen kasaamaan.... Toiset säästää autoihin tai asuntoihin, minä plekoihin... yksilöllistä on ihmisen onni... 8-)
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Jakulaari kirjoitti:Itsekkin tässä päivänä eräänä faunassa kuulin että niitä saisi tilattua. Hintaa en kysynyt, mutta vaikea uskoa että yli viiden sadan menisi...8O Varmaan sielläkin on joku esi-maksu tai sopimus systeemi luulisin. Jos nyt jotain yhtä kalaa alkaa tilaamaan niin varmaan rahti hintaa nostattaakn.. :mrgreen:
Aika monet liikkeet antavat joidnkin luotettavien ja pelisäännöt ymmärtävien asiakkaiden "syödä kuormasta", eli hakea suoraan kuljetuspusseissa olevat kalat (esim. kiekot) kotiinsa karanteeniin. Hinta voi olla rutkasti alhaisempi muta kauppiaalla ei ole mitään vastuuta, käsittelee kyllä reklamaation jos kala on jo pussiinsa delannut. Tuollastakin voi varmaan tutusta liikkeestään kysyä, se on sitten myyjän oma päätös että haluaako näin tehdä.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
hypancistrus 77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 19:54, 05.08.2005
Paikkakunta: Tammisaari

Viesti Kirjoittaja hypancistrus 77 »

Luonnosta pyydettyjä zebra plecoja ei enään saa edes tukusta ehkä salakuljetettuja? Ainoastaan viljeltyjä on mahdollisuus ostaa tällä hetkellä.
Kotimaisiin kauppoihin niitä ei ihan heti tule myyntiin.
brië
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 21:16, 16.01.2006

Viesti Kirjoittaja brië »

Mistään salakuljetuksesta ei ole kyse :D
Tai sen paremmin muustakaan rikollisesta toiminnasta..
Luonnosta niitä ei saa pyydystää, piste!
[;)]
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”