-Antti- kirjoitti:Tässä rakentavaa palautetta:
Mitään tietoa lisättyjen kypsytysainemäärän luvatusta potentiaalista ei selvinnyt, ei mitään mahdollisuutta arvioida lupausten toteutumisesta.
Kyseessä oli kvalitatiivinen vertailu, jossa haluttiin tutkia, tapahtuuko typpiyhdisteiden hapettumista. Ajankäytöllisistä syistä ei ollut mahdollisuutta tutkia typpiyhdisteiden hapettumista ajan funktiona.
Vaikka aikaa olisikin ollut, aikatekijää tuskin olisi otettu vertailuun mukaan, sillä mikrobit toimivat eri tavalla erilaisissa akvaarioissa. Tästä syystä siis kannattaa jättää omaan arvoonsa esimerkiksi valmistajien lupaukset bakteerivalmisteista, jotka on laadittu "N. tunnin päästä voit lisätä kalat" -hengessä. Kaikki akvaariot ovat yksilöllisiä ja kypsyminen riippuu monesta tekijästä. Mikrobikannat käyttäytyvät usein eri tavalla "luonnossa" kuin laboratorio-olosuhteissa sillä luonnossa on enemmän erilaisia kasvuun liittyviä suoria ja epäsuoria muuttujia.
-Antti- kirjoitti:Myöskin pakkaus- ja parasta ennen päivät jätettiin mainitsematta. Oleellinen asia testin tasavertaisuuden suhteen.
Tekstissä viitataan (heti ensimmäisellä rivillä) vuonna 2005 ilmestyneisiin Aponogetonin numeroihin. Nyt julkaistu bakteerivalmistevertailu oli "Bakteerivalmisteet vertailussa - osa 2", mikä viittaa tavallaan siihen, että ensimmäinen osa on jo julkaistu aikaisemmin.
Aponogetonin numerossa 5/2005 kerrotaan tämä parasta ennen-tietoihin liittyvä oleellinen asia.
-Antti- kirjoitti:Joka tapauksessa mitään tietoa tuotteiden sisältämästä alkuperäisestä bakteerimäärästä ei saatu. Se olisi itse asiassa se olennaisin asia.
Bakteeritiheyttä ei mitattu, koska se ei ole tässä yhteydessä kovin olennainen asia. Olennainen asia on, tapahtuuko kasvatusliuoksessa typpiyhdisteiden hapettumista, mikä on bakteerivalmisteiden idea.
Mikrobitiheys olisi voitu määrittää
MPN-menetelmällä (most probable number), jossa positiivisten kasvatusputkien lukumäärä jaetaan kaikkiin kasvatusputkiin pipetoitujen siirrosten yhteenlasketun kokonaistilavuuden ja negatiivisiin putkiin pipetoitujen siirrosten yhteenlasketun kokonaistilavuuden tulon neliöjuurella.
MPN-menetelmä soveltuu bakteeritiheyslaskennassa käytettäväksi menetelmäksi silloin, kun tarkempaa menetelmää ei voida käyttää. Näytteiden siirrostaminen kiinteille agarmaljoille olisi ollut mahdollista ja bakteeritiheys olisi voitu määrittää pesäkelaskumenetelmällä painotetun keskiarvolausekkeen avulla, mutta koska nitrifioivat bakteerit kasvavat hitaasti, olisi vaarana ollut agarmaljojen kuivuminen. MPN-menetelmä soveltuu siis nesteviljelmille, joita tässäkin testissä käytettiin, mutta koska oletetin valtaosaa harrastajista kiinnnostavan enemmän valmisteiden typpiyhdisteiden hapetuspotentiaali, kuin pesäkkeitä muodostavien yksiköiden lukumäärä, päädyin tähän ratkaisuun.
Lisäksi bakteeritiheyttä ei määritetty sen vuoksi, että mikäli bakteerivalmisteissa on muita, kuin nirtifioivia bakteereja, niiden kasvaminen olisi vääristänyt tulosta osoittaen suurta mikrobitiheyttä vaikka nitrifikaatiota ei olisi tapahtunutkaan.
-Antti- kirjoitti:Testissä saatiin jotain tuloksia ammoniakin hapetuksen suhteen. Ne eivät kuitenkaan kerro mitään tuotteiden hyödyllisyydestä kypsyttäjälle.
Olet väärässä. Ammoniakin hapettuminen on tärkeä osa nitrifikaatioprosessia. Olen kirjoittanut nitrifikaatiotapahtumasta tarkemmin
Aponogetonissa 2/2005. Ennen varsinaista nitrifikaatiota heterotrofiset mikrobit ovat hajottaneet typpiyhdisteitä ammoniakiksi, joka toimii ammoniummono-oksygenaasin substraattina katalysoidessaan ammoniakista hydroksyyliamiinia, joka toimii edelleen hydroksyyliamiinioksidoreduktaasientsyymin substaattina. Ilman ammoniakin hapettumista nitraattia ei koskaan syntyisi.
-Antti- kirjoitti:Periaatteessa ne olisivat voineet tulla kontaminaatioon verrattavissa olevasta määrästä bakteereja.
Tämä on täysin mahdollista. Sama ongelma on yksi tärkeimmistä virhelähteistä kun mikrobeja yleensäkin kasvatetaan. Kasvatisliuosten steriiliys varmistettiin kuitenkin negatiivisilla kontrolleilla, joissa ei havaittu typpiyhdisteiden hapettumista. Kasvatusliemiputket oli myös steriloitu höyryautoklaavissa, samoin annostelupumput, kasvatusliuospullot sekä pipetinkärjet ja kaikki muut työvälineet, jotka vaativat steriloinnin aseptisen työskentelyn varmistamiseksi.
Tämä ei poissulje kuitenkaan testiliuosten kontaminaatiota saati sitten pipetointivirheitä. Kuten totesin tekstissäni, vertailusta ei voida vetää tilastollisesti päteviä päätelmiä, koska rinnakkaisten viljelmien määrä oli liian vähäinen.
-Antti- kirjoitti:Tähän viittaa heikot tuloksetkin noin pitkän kypsytyksen jälkeen. Miten tuloksia voi pitää vertailukelpoisina?
Kypsytysaika oli kovin lyhyt. Yllätyin hyvistä kasvatustuloksista, sillä esimerkiksi maanäytteistä eristetyt nitrifikaatiobakteerit saattavat vaatia useiden viikkojen kasvatusaikoja jotta viljelmän bakteeritiheys saavuttaisi pisteen, jossa bakteerikasvu on silminnähtävää (1*10^7 - 1*10^9 pmy/ml l. pesäkettä muodostavaa yksikköä per millilitra). Sama pätee myös esimerkiksi kansainvälisistä kantakokoelmista tilattujen mikrobikantojen elvytyksessä nitrifikaatiobakteerion osalta, joita on ilmeisesti hankala saada kasvamaan.
Tuloksia voi pitää vertailukelpoisina siksi, että kaikissa rinnakkaisissa viljelmissä käytettiin samoja tilavuuksia ja samoja kasvatusalustoja sekä samoja kasvatusolosuhteita. Tilastollinen pätevyys on kuitenkin heikko, minkä jo totesinkin.
-Antti- kirjoitti:Nitriitin hapetustestin nollatulos ei kovasti mairittele tuotteita.
Yksi testin heikkouksista oli se, että tuloksia kyettiin tulkitsemaan vain nitriitin läsnäolon suhteen. Se, että kaikissa nitriitinhapetusalustoissa oli läsnä nitriittiä, ei tarkoita, että yhtään nitriittiä ei olisi hapettunut nitraatiksi. Tästä taisinkin tekstissäni mainita. Jos olisin ehtinyt selvittää sopivia nitraattiin reagoivia reagensseja, olisin niitä käyttänyt. Näin ei valitettavasti ollut.
Toisaalta testissä havaittu nitriitin läsnäolo ammoniakinhapetusliemessä ei indikoi sitä, että kaikki ammoniakki olisi hapettunut nitriitiksi.
-Antti- kirjoitti:Kuitenkin "yhdeksän eri bakteerilajikkeen" Jungle saatiin voittajaksi "yllättävän positiivisella tuloksella". Siis tuote joka ei hajota nitriittiä lainkaan.
Jos lukaiset tekstin vielä lävitse, havaitset Junglen tuotteen kohdalla: "
Kaivojen B1, B2 sekä E1 ja E2 perusteella nitriitin hapetusliemissä on edelleen nitriittiä läsnä. Osa nitriitistä on saattanut hapettua nitraatiksi, mutta sitä ei voida käytettävissä olleilla reagensseilla todeta. "
Jokainen tulkitkoon itse tekstistä, saatiinko testin perustella "julistettua voittaja":
Tehtyjen kasvatustulosten perusteella tuotteita on hankala asettaa paremmuusjärjestykseen pienestä otannasta johtuen. Joka tapauksessa Jungle Start Zyme pärjäsi testissä suhteellisen hyvin tuottaen runsaasti nitriittiä ammoniakista. Myös nurkassa seissyt Kekkilän kukkamulta toimi yllättävän ilahduttavalla tavalla. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että testistä olisi saatu mielenkiintoisempi, jos testissä olisi mitattu myös nitraatin läsnäolo – kuitenkaan yksikään valmiste eikä kukkamulta kyennyt hapettamaan kasvatusalustansa nitriittiä kokonaan nitraatiksi.
-Antti- kirjoitti:Kaikkien tuotteiden mahdolliset muut edut kypsytyksessä jäivät arvioimatta.
Hmm. Nyt en saanut ajatuksestasi kiinni. Millaisia ominaisuuksia tarkoitat esimerkiksi?
-Antti- kirjoitti:Tetran tuote jäi pois, koska "tarkemman tutkimuksen mukaan se ei luvannutkaan sisältää bakteereja". Tämän asia luettiin ilmeisesti paketin kyljestä, tavallinen ihminen lukee, kun joku toinen tekee samaa, hän tekee "tarkempaa tutkimusta".
Lukeudun mielestäni itse tavallisten ihmisten joukkoon ja lukutaito on suotu monelle muulle itseni lisäksi. Nyt tehdyssä vertailussa oli tarkoitus tutustua eri bakteerivalmisteiden ominaisuuksiin. Tetra ei kuitenkaan mainitse, että Bactozym sisältäisi bakteereja.
Jos Bactozym sisältää nitrifikaatiobakteereja, minusta Tetran kannattaisi mainita asiasta pakkausselosteessa. Joten sikäli jos tulkitsin oikein sinun olevan Tetra Bactozym:n maahantuojan edustaja, asiasta kannattaisi antaa Tetralle vinkki.
-Antti- kirjoitti:Siis tuote ei lupaa sisältää näitä bakteereja, mutta saattaa sisältää. Hieman päinvastaista tuppasi käymään vertailuun otetuille tuotteille. Uskomattomattoman harhaanjohtava ja yliolkainen saa olla aina välillä, mutta liuosten sekoittelussa on velvollisuus kertoa kaikki työvaiheet yksityiskohtaisesti?
Jos tuote ei lupaa jotakin asiaa, mutta tuotteen ominaisuuksissa saattaa olla jotakin, jota ei voi pakkausselosteesta pääteillä, asiasta on hyvä informoida kuluttajaa eikä pimittää tietoa.
Toivon sinun ymmärtävän, että tuotevertailussa oli mukana valmisteita, joiden valmistajat kertovat tuotteissa olevan nitrifikaatiobakteereja. Bactozym:in mukaan tuote "edistää hyödyllisten mikro-organismien kehittymistä", joten tulkitsin tuosta tuoteselosteesta sen kokonaan luettuani, että tuotteen on tarkoitus edistää nitrifikaatiobakteerien kasvua, eikä toimia bakteeriymppinä. Jos on toisin, asia korjattaneen tuoteselosteeseen.
Jos tuotevertailussa vertaillaan valmistajan A, B ja C tuotteistamaa piimää, vertailuun ei silloin oteta mukaan valmistajan D valmistamaa mansikkajogurttia.
-Antti- kirjoitti:Sivuhuomiona: itse olen huomannut että Bactozymillä kiertää muutama mg/l ammoniakkia nitriitiksi viikossa uudessa täysin akvaariossa, uudella suodattimella, uudella hiekalla, ilman mitään muuta ymppiä kuin hanavesi (ja Bactozym).
Siinä tapauksessa Bactozym vaikuttaa hyvältä tuotteelta. Vetoan edelleen pakkausmerkintöjen tarkentamiseen.
-Antti- kirjoitti:Ammoniakin hapetus ei ole kovinkaan olennainen ominaisuus kypsytysaineessa, se kun hajoaa ensin, nopeammin ja on lähes vaaratonta ammoniumina.
Ammoniakin ja ammoniumin keskinäinen suhde riippuu veden pH-arvosta. Tuolla teoriallasi saa komeasti tapettua lisäämällä malawiahvenia kypsymättömään akvaarioon, jonka vesi on emäksistä.
Millä perusteella ammonium/ammoniakki hajoaa nopeammin
verrattuna mihin?
-Antti- kirjoitti:Testin tavoitteena oli löytää tai jättää löytämättä ammoniakkia ja nitriittiä hajottavia bakteereja näistä tuotteista, tulokset eivät antaneet mahdollisuutta vertailla tuotteiden paremmuutta tai selvittää niiden hyödyllisyyttä kypsytyksessä.
Se olisi varsin helppoa (mutta ei yhtä fiiniä) tehdä akvaariossa. Antti
Kyse ei ole fiiniydestä vaan siitä, että tulokset olisivat keskenään vertailukelpoisia. Lisäksi on taloudellista tehdä vertailu pienillä tilavuuksilla.
Jos testissä olisi käytetty akvaarioita, ne olisi täytynyt steriloida autoklaavissa ja sulkea aseptisesti, jotta jokaisessa altaassa olisi ollut samanlaiset olosuhteet. Myös rinnakkaisten viljelyjen tekeminen olisi ollut ongelmallista, sillä laitoksella, jossa testin tein, ei olisi ollut tilaa kymmenille akvaarioille. Samalla sinunkin mainitsemasi kontaminaatioriski olisi kasvanut hurjasti.
Ifigeneia kirjoitti:Tuli vielä tuosta testistä mieleen että mittasitko nitriitin muodostumista/häviämistä ollenkaan tuossa välillä, vai ainoastaan vasta kolmen viikon inkuboinnin päätyttyä?
Vasta kolmen viikon jälkeen.