Punakirjoahvenet

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Joggu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 02:11, 22.01.2006

Punakirjoahvenet

Viesti Kirjoittaja Joggu »

Heips.

Nyt kaipaisin tietoa punakirjoahvenista kun niistä oleva tieto näyttäis olevan kiven alla kun en ole löytänyt ees kunnon kuvia kaloista.

Eniten kaipaisin tietoa punakirjoahventen kutemisesta.Koska itselläni on tällä hetkellä luultavasti kaksi urosta ja yksi naaras. Tämä ei ole varmaa tietoa koska en tiedä miten ne erottaa toisistaan."urokset" ovat huomattavasti isompi kokoisia ja pulleampia kun "naaras" mutta kertokaa tietonne kiitos :D

Myös msn messengerin kautta voi ottaa yhteyttä.
(tuftuf@luukku.com)
Ahvenainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
Paikkakunta: Vuorentausta/TAS

Viesti Kirjoittaja Ahvenainen »

Meillä on kaksi punakirjoahventa ja kutemiselle sääntönä on: Vaihda vain vesi! :P Eli säännöllisesti kutevat kerran viikossa lauantaina, vedenvaihdon jälkeen. Miksi? Sitä en tiedä, mutta näin tapahtuu.
Kutu ei tosin ole kertaakaan vielä onnistunut, täältä A-w:stäkin saamieni hyvien neuvojen noudattamisesta huolimatta. Punakirjoahvenet itse ovat aina syöneet kutunsa. (Toisaalta, hyvä niin, sillä tällä vauhdilla meillä olisi punakirjoahvenia ja lisää punakirjoahvenia... :P ).
Mikä ei tapa se vahvistaa.
Joggu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 02:11, 22.01.2006

Viesti Kirjoittaja Joggu »

Miten sinulla sitten tuo punakirjoahventen kuteminen käytännössä tapahtuu..?mihin ne kutee?mitä kalat tekevät kudulle jne...?olisi kiva tietää niin voisi seurata kalojen käytöstä...
jupeko
Member
Member
Viestit: 272
Liittynyt: 21:11, 25.07.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kangasala

Viesti Kirjoittaja jupeko »

Joggu kirjoitti:Miten sinulla sitten tuo punakirjoahventen kuteminen käytännössä tapahtuu..?mihin ne kutee?mitä kalat tekevät kudulle jne...?olisi kiva tietää niin voisi seurata kalojen käytöstä...
Punakirjoahventen väri muuttuu kutuaikana oranssinpunaiseksi, toiset taas pysyy jatkuvasti punertavina, eikä vaihda väriä. Toiset tulee kellertäviksi ja niiden keljessä on lopun vuotta sinertäviä täpliä.
Voi joskus olla agressiivinen kala, saattaa hyökätä naaraan kimppuun.

Taistelunhalu on tarpeen kudun onnistumiseksi. Kutuparille on laitettava kiviä ja kukkaruukku, josta ne voi valita kutupaikan. Naaras laskee n. 500 mätimunaa ja vanhemmat siirtää poikaset ensin kutukuoppiin. Poikasia ruokitaan likoeläimillä tai poikasruoalla.

Poikaset on sukukypsiä 7,5 cm mittasina.

Kutulämpötilasta en sen enempää tiedä, eikä kirjassakaan kerrottu. Mutta eikös sitä kuulu pikkasen nostaa.

Katsoppas lisää nettisivulta: http://ftp.aquanet.de/zierfischlexikon/ ... 701832.asp

- Juha
Joggu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 02:11, 22.01.2006

joo...

Viesti Kirjoittaja Joggu »

Tota ihan kiva linkki mutta en kylläkään ymmärää saksaa tippaakaan.ja kalat ovat nyt koko ajan tummanpunaisia ja siniset läikätkin näkyvissä...
Tallulah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 637
Liittynyt: 14:59, 01.07.2005
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Tallulah »

Hyviä vinkkejä oletkin jo saanut, mutta kertaus on opintojen äiti. [;)]

Meillä punakirjoahvenet ovat kuteneet kukkaruukun kylkeen, kantoon ja pienen pienelle kivelle. :mrgreen: Käytännössä tämä kivi oli täysin munien peitossa.

Kummoisia emme tehneet ennen kutua emmekä kyllä kudun jälkeenkään. Vettä vaihdetaan luonnollisesti säännöllisesti kerran viikossa, mutta erityisesti emme pyri kudettamaan tätä kalaa (no, se kutee ilman kudettamistakin [;)]). Emme siis säädä lämpötilaa tms.

Kudun olemme antaneet olla niillä sijoillaan, johon naaras on munat laskenut. Vanhemmat pitävät kyllä huolen, ettei kukaan muu altaan asukki pääse kutuun käsiksi. Emme ole myöskään "harrasteneet" öiseen aikaan kuuvaloja.

Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän päästä kutemisesta, jolloin vanhemmat siirtävät ne kutukuoppaan. (Tämän vuoksi altaassa olisi hyvä olla hiekkapohja, nämä kalat siis kaivavat kuoppia.) Näitä kuoppia on pari-kolme, joiden välillä vanhemmat siirtelevät lapsiaan. Ovat tähän aikaan kovinkin kärttyisiä ja käyvät käden ja jopa lapon kimppuun.

Meillä viimeisin poikue kuoruitui muistaakseni 6. päivä kuluvaa kuuta ja nyt viime päivinä olen huomannut, etteivät vanhemmat enää niin hyysää poikasiaan. Eli punakirjot hoitavat poikasiaan, pitävät parven kasassa ja puolustavat niitä vaaroilta. Mikäli joku poikasista harhautuu omille teilleen, nappaa toinen vanhemmista sen suuhunsa ja sylkäisee takaisin parveen. Siitäkin huolimatta, että meillä ei pesuetta enää niin kovasti paimenneta, kävi isäntä silti äsken lapon kimppuun, kun vaihdoimme vettä.

Olen huomannut, että kun kutuaika lähestyy molempien sukupuolten värit voimistuvat. Mutta etenkin koiras loistaa, kuin majakka. Silloin myös siniset pisteet ovat kauneimmillaan.

Meillä ei siis ole käytetty mitään vippaskonsteja tämän kalan kudettamiseen. Syötämme kaloille katkarapua, räkmixiä sekä teollisia ruokia. Poikaset saivat (poikashäkissä) ollessaan ihan pölyksi hienonnettua hiutaletta. Vieläkin syövät kyllä samaa ruokaa, mutta myös esim. rapu on alkanut maistua. Pituutta niillä on ehkä n. ½ senttiä - korkeintaan. Olen kuullut, ja varmasti pitää paikkansakin, että poikasille kannattaa antaa mahdollisimman monipuolista laadukasta ruokaa, jotta kasvavat hyvin. Tämä tietysti pätee varmasti kaikkiin kaloihin.

Eipä siinä sen kummempia. Varoitan kyllä, että nämä lisääntyvät kuin kanit ja poikasia on aika hankala saada myydyksi (ainakin täällä Jyväskylässä). Kauniita kaloja ovat kyllä.
400 litraa vettä, 2x saksanpaimennin, 2x jättiläistuhatjalkainen, 1x viljakäärme, mies ja poika
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”