Iloinen perhetapahtuma

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Ahvenainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
Paikkakunta: Vuorentausta/TAS

Iloinen perhetapahtuma

Viesti Kirjoittaja Ahvenainen »

5-vuotiaamme, ihmetteli ja ihasteli akvaariomme hienointa kalaa, helmivampyyripelkoa ja tuli kysymään: "Äiti, mitä ne valkoiset on?" ja äiti vastaa: "Pilkkuja, kulta." "Eikun ne valkoiset", sanoo poika. "Ne on sen kalan pilkkuja" vastaa äiti jo hiukan kyllästyneenä. "Eikun mitä ne valkoiset on tossa noin, kivellä". Silloin sai äitikin itseensä liikettä ja mitäs huomasimmekaan, punakirjoahvenemme olivat kuteneet! :P

Toinen vartioi kutua ja "leyhyttelee" eviään kudun päällä ja toinen uiskentelee ympäriinsä, maha edelleen pulleana. Etsisikö vielä toista paikkaa minne kutea?

Mitäs me nyt tehdään? Ollaan ensikertaa seuraamassa kalojen kutemista. Istutaan nenät kiinni akvaariossa ja ihmetellään niiden puuhia.

Jo pari päivää ollaan ounasteltu, että jotain varmaan tapahtuu, kun kuoppia on siellä täällä ja kaikki kasvit kaivetaan kohti pintaa.

Tämä punakirjoahven, joka kutua vartioi, on muuttunut väriltäänkin aivan oranssiksi. Mies sai digikameralla kuvia punakirjoahvenista ja niiden kudusta. Upeita! Saisinpa ne vielä teidän iloksi tännekin.

Jouluisin ja iloisin terveisin, Ahvenainen
Mikä ei tapa se vahvistaa.
amanda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 964
Liittynyt: 11:04, 27.08.2004
Akvaarioseurat: LAS
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja amanda »

Onnittelut iloisesta perhetapahtumasta! :)

Jos kutu on kalojen ensimmäinen, on mahdollista, että se päätyy vanhempien omaan suuhun. Mutta ei välttämättä. Nyt vain jatkatte nenä lasissa tarkkailua, ja otatte lisää erinomaisia kuvia, joita me sitten voimme täällä ihastella. [;)]

Jos ja kun poikaset kuoriutuvat, kannattaa laittaa heti artemiat pörisemäään.

Onnea kasvattelulle!
Ken kuuseen kurkottaa, se käpyjä poimii
Ahvenainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
Paikkakunta: Vuorentausta/TAS

Viesti Kirjoittaja Ahvenainen »

Uusi aamu ja kivi jolle kutu oli laskettu on tyhjä :( Emme siis päässeet seuraamaan kutupuuhia tämän pidemmälle, mutta saimmepa onnistuneita kuvia ja mukavaa iltapuuhaa Idolsin seuraamisen tilalle.

Kuinka usein punakirjoahvenet kutevat? Koska mahdollisesti olisi odotettavissa uusi iloinen perhetapahtuma?

Luin joskus täältä AW:stä, että joillekin kirjoahvenille sääntönä on: "Vaihda vain vesi!". Pitääkö paikkansa?
Mikä ei tapa se vahvistaa.
toivo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 16:16, 20.10.2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja toivo »

Tämä ei nyt tuohon juttuun liity , mutta sammutitko yöksi valot? Meidän lehtikalat söivät aina kutunsa öisin , mutta kerran unohin sammuttaa valot ja kutu oli säilynyt. Kokeile ensi kerralla jättää joku pieni tai vaikka koko valaistus päälle. Eikä kasvit ja kalatkaan siitä varmaan pattiinnu jos valot on pari yötäkin päällä.
Ahvenainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:03, 08.10.2005
Paikkakunta: Vuorentausta/TAS

Viesti Kirjoittaja Ahvenainen »

Kyllä vaan, sammuivat kuin saunatontun lyhty :D Meillä on nämä valot ajastimella ja ollaan yöllä pidetty altaat kokonaan pimeänä. Enpä tosissaan ajatellut yhtään tuota valoasiaa. :roll:
Täytyy ensikerralla koittaa.
Tosin oma epäilykseni on, että kutu on mennyt Herra Helmisen (helmivampyyripleko) hienoon imusuuhun, kun punakirjoahvenet kutivat juuri Herra Helmisen "tontin" päätyyn.

Parempaa onnea kudun kanssa ensikerralla toivottavasti ja kiitos Toivolle vinkistä!
Mikä ei tapa se vahvistaa.
jaba
Member
Member
Viestit: 302
Liittynyt: 20:23, 12.01.2005
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja jaba »

Ahvenainen kirjoitti:...Tosin oma epäilykseni on, että kutu on mennyt Herra Helmisen (helmivampyyripleko) hienoon imusuuhun, kun punakirjoahvenet kutivat juuri Herra Helmisen "tontin" päätyyn....
No mutta itseasiassa, eikös sitä jotain esim. pöytälamppua pidetä kutupaikkaa valaisemassa, jotta vanhemmat huomaisivat sitä kutuaan vartioida [;)]
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

jaba kirjoitti:No mutta itseasiassa, eikös sitä jotain esim. pöytälamppua pidetä kutupaikkaa valaisemassa, jotta vanhemmat huomaisivat sitä kutuaan vartioida
Juuh, juuri näin voi tehdä tai spotti tms. Valitettavasti se ei ainakaan meidän kiekkojen ja kääpiöahvenien kutua auta mitenkään suojelemaan tuolta altaassa olevalta isopurjeplekolta jonka masu on pohjaton kaivo... :roll:
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”