Kalojen lähetys matkatoimiston kautta?!

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Haisu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 16:15, 16.03.2004
Paikkakunta: Mikkeli

Kalojen lähetys matkatoimiston kautta?!

Viesti Kirjoittaja Haisu »

Eli nyt olisi lähdössä viimeiset fisut altaasta mutta matka on aika pitkä..toinen lähtee haapajärvelle ja toinen ouluun. Ja minä siis mikkelissä.

Kävin hakemassa paikallisesta eläinliikkeestä isoja kalojen kuljetuspusseja ja pari styroxlaatikkoa. Mutta..taasen huomaa miten luottaa liikkeen ohjeisiin :roll: eli sieltä sanottiin että pussiin ei pidä puhaltaa ilmaa vaan vain sipaista pussin suu kiinni. Pitääkö tämä tieto paikkansa?! Itse olen aina puhaltanut, vaikka tiedän kyllä että se ulostuloilma ei ole mitään happea varsinaisesti..
Mutta joka tapauksessa..puhallanko pussiin ilmaa vai laitan vain kiinni? Koska pussi jää puhaltamatta lötröksi, pitääkö pussi pakata pystyasentoon tuettuna jotta kalan uintitila ei jää pari senttiä korkeaksi..?

Ja sitten KAIKKI vinkit miten pakata ym. jotta fisut selviäisivät tuon matkan hengissä..harmi kun nyt on pakkaskelit alkaneet, miten tätä voisi ehkäistä?!

Vastauksia pian, sillä pyrin jos huomenna saisin kalat lähetettyä...
*mine mittään tiedä...*
laksotin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 18:13, 01.09.2005
Paikkakunta: uki

Viesti Kirjoittaja laksotin »

Kyllä minä olen aina puhaltanut pussin pulleaksi/kiinteäksi. Ja niin ne eläinkaupassa tekivät. Kerran näin kun styroksilaatikossa oli kaloja tulossa liikeeseen niin ne pitkät pussit oli puhallettu pulleiksi ja maksasivat kyljeltään.
Mutta en kyllä tiedä onko puhaltamisesta kaloille muuta iloa kuin et pussi pysyy kasassa.
With money you can buy a position, but no respect. J.A.B
Haisu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 16:15, 16.03.2004
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Haisu »

Sanoivat liikkeessä, että heille tukkurilta tulevat kalat on pakattu happeen, eli pusseja ei puhalleta suulla täysiksi vaan laitetaan happea pusseihin. Muita mielipiteitä?!
Katsoin matkahuollon sivulta ja (otsikossa laitoin vahingossa matkatoimisto.. :roll: ) ja molemmilla kaloilla matka kestää n.reilu 6h.

Laittakaa piakkoin mielipiteitä, yritän järkätä lähetyksiä parhaillaan..
*mine mittään tiedä...*
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

Parempi silti täyteenpuhallettuna kuin puhaltamattomana. Uloshengityksessä on happea ja täynnä oleva pussi säilyttää muotonsa. Sen voi siis pakata helpommin ja turvallisemmin.

Mutta miten matkatoimistot liittyvät kalojen lähettämiseen?
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
ritalli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 106
Liittynyt: 13:12, 24.08.2005
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ritalli »

Haisu kirjoitti: molemmilla kaloilla matka kestää n.reilu 6h.
Kerran mulla kesti kalojen kanssa kotimatka 3h ja liikkeessä laittoivat happea pullosta pussiin, normaalisti noin puolen tunnin kotimatkalle ovat aina puhaltaneet pussin täyteen, tiedä sitten olisiko kalat matkalla kuolleet jos pussin olisi vaan puhaltanut?
www.nyx.fi
Ulkoallas ja akvaarioharrastajille->
allaskumit sekä muovit, suihkulähde- ja puropumput, suihkulähdekivet, liuskekivet, koristekivet ja -rouheet
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Happea pussiin, jos matka on pitkä. Pussiin riittävän suuri ilmatila! Eli ei niin päin, että pussi täyteen vettä vaan juuri päin vastoin. 1/3 vettä ja vähintään 2/3 ilmaa. Mieluusti mahdollisimman moni kala yksin, jotta vesi ei huonone eikä happivajetta pääse syntymään.

Jos pussi sipaistaan vain kiinni, niin pussissa ei ole juuri lainkaan ilmatilaa ja pussi painuu kasaan. Takuulla on kuolleita kaloja sen jälkeen.

Lisähappea ei saa laittaa joillekin kaloille kuten monniset, labyrintit... Tai suhteen saa olla todella varovainen.

Lyhyesti:
1. kalat mahdollsimman moneen pussiin riippuen kalan koosta ja lajista
2. happea vain, jos on tarpeen ja silloinkin huomioidaan laji
3. pussit on puhallettava "ilmapalloiksi", muuten menevät lyttyyn
4. kalapaketit pakataan styroksiboksiin
5. kuljetaan lämpimässä
6. kuljetusliikkeelle maininta, että pidettävä lämpimässä koko matkan ajan (pakettiin lisäksi kissan kokoisilla kirjaimilla "Eläviä kaloja, pidettävä lämpimässä!)
7. vastapuoli on paketin saapuessa jo hyvissä ajoin perillä, jotta paketti matkaa edelleen lämpimästi kohteeseen
8. vastapuoli totuttaa kalat normaaliin lämpötilaan hitaasti

Jos kaloja pakataan useampi samaan pussiin, niin huomiodaan lajit ja käyttäytyminen. Monniset on syytä pakata aina yksin eli ei edes kahta eri monnislajia samaan pussiin.
Haisu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 16:15, 16.03.2004
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Haisu »

Juu tuo matkatoimisto oli lipsahdus..tarkoitus oli matkahuolto [;)]

Jaiks..juuri tuo matkan pituus pelottaa, jotta ei ole kiva lähettää kalaa kun vastaanottaja maksaa jos vielä sattuu että kala kupsahtaa matkalla.. :(
Äkkiä kokemuksia tällaisista pitkistä matkoista jos kellään on..miten olette saaneet kalat elävänä perille?!
Soitan kohta matkahuoltoon ja kysyn matkan hintaa..riippuu vähän lähetys siitäkin mutta joka tapauksessa...saako jostain ostettua jotain pieniä happipulloja (eläimille soveliaita käyttää jottei tule mitään ylimääräisiä kaasuja ym) joilla voisi pusseja täytellä..senkin voisin tehdä ellei pullot maksa maltaita. Mites sitten vielä sen lämmityksen laita?! Jos pakkaan kalat styroksiin ja paperiin ja laitan vaikka yhden kaksi limppapulloa lämpimällä vedellä täytettynä, mitä luulette kestääkö kala?! Jos on elävä eläin kuljetus lähetys, ottavatko niitä lämpimään vai matkustavatko ehdottomasti ruumassa?

Hop hop.. :|

-------------------

Kiitos ville!

Lähetettävät kalat ovat molemmat yksin..malawiahven matkaa(mahdollisesti) ouluun ja juovaokamonni haapajärvelle.
Mitenkä on noiden laita?
Molemmat ovat n.10cm kokoisia ja pussit ovat isompaa kaliiperiä kuin tavan pienet sinttipussit. Ja siis liikkeestä ostettuja kalojen kuljetukseen tarkoitettuja. Mitä luulet, tarvitsevatko happea? Mistä sellaisen happipullon voi ostaa ja jos vielä hintaa osaat sanoa noin, niin kiitos suuri!

Sitä minäkin, että aika kehnosti käy pussille jos yhtään ei "täytettä" sinne puhalla..eihän sinne ilmaa mene eikä jää jos vain kiinni laittaa...onneksi en usko liikkeitä enää missään :roll:
*mine mittään tiedä...*
Satuli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 14:50, 20.03.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raahe

Viesti Kirjoittaja Satuli »

Jos tähän väliin kysäisen että mitä tuollaiset kalojen kuljetukseen tarkoitetut pussit maksaa?
Haisu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 16:15, 16.03.2004
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Haisu »

Mulla taisi maksaa 25cnt.
ÄkkiÄ!

Tarvitsenko happea vai riittääkö puhallusilma?!
Mistä happea saa ja onko suotavaa laittaa joku "lämpöpullo" pakettiin mukaan vai riittääkö styrox/paperi eristämään tarpeeksi? Jos lämpöpullo, nostaako liikaa lämpötilaa?
*mine mittään tiedä...*
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

No, happipulloa et kyllä helpolla löydä. Tietysti, jos akvaliikkeeseen ei ole pitkä matka, voisit kysyä, onko mahdollista suhauttaa heidän happipullostaan kuljetuspusseihin happea.

Mutta apteekista sen sijaan löytyy vetyperoksidia (3%), jota voi laittaa muutaman tipan "litraa" kohden (noin 1/5 ml per 1 litra vettä). Vetyperoksidi (H2O2) hajoaa nopeasti vedeksi ja hapeksi, jolloin happipitoisuus nousee. Liikaa sitä ei saa laittaa, koska kalat kuolevat kyllä silläkin tehokkaasti.

Uskoisin, että näin pakattuna kalat kestävät sen max 6h matkan.

J.Järven sivuilta löytyy lisätietoja: http://aquahoito.info/suomi/ohjeita/huutokau.php
napne
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 11:42, 09.01.2003

Viesti Kirjoittaja napne »

Kyllä kalat ovat todistettavasti ihan hengissä selvinneet ilman pullohappea pitempiäkin aikoja pakattuna pusseihin - eli en kauhean huolissani olisi vielä tuosta 6 tunnin matkasta.
Esimerkiksi itselläni kävi aikoinaan muuton yhteydessä erinäisten sattumusten takia niin, että reilun 10 cm kokoiset leväbarbit joutuivat olemaan reilusti yli puolivuorokautta pusseihin pakattuna. Olin pakannut kalat yksittäin suuriin kalankuljetuspusseihin, joissa oli vettä alle 1/5 pussin tilavuudesta ja pussit oli hengitysilmalla puhallettu täyteen. Onneksi en tosiaan ollut kitsastellut pusseja ostaessa, joten kalat oli pakattu väljästi ja selvisivät kaikki hengissä.

En tiedä kuinka suuri käytännön merkitys seuraavalla asialla on, mutta kaloja pakatessa olen yleensä hengitellyt muutaman kerran syvään sisään ja ulos ennen pusseihin puhaltamista, jotta puhallettava ilma ei olisi sitä kauan keuhkoissa seissyttä runsas hiilidioksisista ilmaa.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Muistat vain sulkea pussin suut tiiviisti ja tukea pussin siten, ettei pääse kaatumaan ja mahdollisesti vesi vuotamaan pussista pois. Sen lisäksi sopia matkahuollon kanssa kuljetuksesta niin, että kulkevat lämpimässä koko ajan.
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

Ei kannata puhkua hiilidioksidia pussiin keuhkoistaan, jokaisessa hyvätasoisessa liikkeessä, jonka tiedän, osataan se oikea tekniikka jolla pussin saa pulleaksi ilmasta ilman pullohappeakin. Ei se ole vaikeaa, vaatii vain hieman harjoittelua ja tietysti myös tarpeeksi ison pussin, jossa ei ole liikaa vettä! Pussin suu avataan ihan auki ja pussia pidetään suorassa, kädet laitetaan siihen ympärille ja pussin suu laitetaan suppuun nopealla liikkeellä, jonka jälkeen pyöritetään vielä sitä supussa olevaa kohtaa niin että pussista tulee jämäkkä.
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
Muffe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 20:12, 12.06.2005
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Muffe »

Itselläni kalat selvisivät 5 h kuljetuspusseissa pelkällä puhallusilmalla. Näin siis, kun olimme hakemassa Tammisaaresta 200l akvaariotamme.
Haisu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 16:15, 16.03.2004
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Haisu »

Kiitos vastanneille...malawi lähtee huomenna, okasta ei vielä 100% varmuutta. Taidan ihan puhaltaa tuon pussin täyteen ja toivoa parasta..ainut että mitä mieltä olette tuosta "lämpöpullosta" sillä rahdista sanoivat, että kalat ovat muuten lämpimissä tiloissa, mutta matkan ajan linja-auton tavaratilassa->kylmä. Styroksi tietysti eristää hyvin mutta silti..tuo lämpö taitaa oikeastaan olla se suurin huoli...
*mine mittään tiedä...*
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Jaa... Luulenpa, että paleltuvat kalat, jos ne lykätään matkalaukkujen sekaan tällaisella kelillä.

Vedellä lämmittäminen on siitä huono, että vesi pysyy lämpimänä vain hetken.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Matkahuollon mukaan lähetyksen voi saada ohjaamoon mukaan, riippuen kyllä kuskista.

Ja painotan vielä, että Pallokalan vinkki on kyllä parempi kuin puhallus. Itsekin olen nähnyt näin tehtävän, eikä pussi täyty piukaksi hiilidioksidista vaan ilmasta.

Tekniikkaan vielä tarkennus että pussi siis kiristetään piukaksi. Eli pussiin kolmannes vettä, pidetään kiinni mahdollisimman ylhäältä jotta ennen kiristämisen aloittamista olisi mahdollisimman paljon ilmaa pussissa. Aloitetaan kiristäminen kunnes pussi on tiukka paketti. Sitten paperia ympärille ja styroksilaatikkoon. Viimeiseksi silaukseksi mennään matkahuoltoon pyytämään että kuljetus hoidettaisiin ohjaamossa.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Aika monella on myös ilmapumppuja, letku pussiin, pumpusta ilmaa ja pussi kiinni. Ja se pussi on hyvä sitten pakata tosiaan pitkittäin ja niin, että se ei hölsky laatikossa, pussin voisi kääriä sanomalehteen ja käyttää sitä sanomalehteä oikein reilusti.
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

Satuli kirjoitti:Jos tähän väliin kysäisen että mitä tuollaiset kalojen kuljetukseen tarkoitetut pussit maksaa?
Ilmaisia tai muutamilla senteillä akvaariokaupasta. Hintansa väärtejä.
VilleJ kirjoitti:No, happipulloa et kyllä helpolla löydä. Tietysti, jos akvaliikkeeseen ei ole pitkä matka, voisit kysyä, onko mahdollista suhauttaa heidän happipullostaan kuljetuspusseihin happea.
Harvemmilla itseasiassa taitaa olla. Ja taitaapa happi olla tuossa 6 h matkassa vielä turha. Tai ei ehkä turha, mutta tarpeeton.
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Siksipä ehkä kätevämpää onkin laittaa muutama tippa sitä 3% vetyperoksidia veteen mukaan kuin juosta akvaliikkeistä kysymässä mahdollista happea.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Lämpimänä pysymisen varmistamiseksi kannattaa käyttää heatpackeja, esim. tuommosia:

http://www.northcoastmarines.com/heat_packs.htm

Kuumavesipulloista ei ole paljoa iloa.

Niin ja voihan se ensimmäinen kuski sen sisälle ottaakkin, mutta jos vaihtaa autoa välillä, niin ruumaan lentää laatikko että kun evät heilu vaikka laatikkoon kirjoittais mitä.

Niin ja pitemmissä matkoissa happitabut ovat osoittautuneet oivallisiksi [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
JaBlo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 175
Liittynyt: 20:46, 02.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nilsiä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JaBlo »

Clas Ohlsonilla on myynnissä aika edullisia heat packeja.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Miten tuo heatpack toimii?

Joskus pilkillä ollessa on käytetty sellaista sytettävää puikkoa, jota pidetty sitä varten suunnitellussa rasiassa.. Mutta tuo ei taida toimia niin :D
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Sen sisus reagoi hapen kanssa ja lämpiää. Sen takia paketissa kannattaa olla a, paljon ilmaa ja b, tilaa niin, ettei lämpöpakkaus ole ihan kalapussissa kiinni. Tässä on myös yhden valmistajan sivut.

Harmi kun AquaBidin Shipping Supplies -osiossa suurin osa myyjistä on jenkkejä, myynnissä kun olisi sekä hengittäviä kalapusseja joihin ei tarvitse laittaa ilmaa mukaan, että noita lämpöpakkauksia ja kaikkea muuta.
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Pakkasin kerran platyja, joiden matka kesti 12 tuntia. Olivat pirteitä ja elossa saavuttuaan matkan määränpäähän. Pakkasin kalat isoihin pusseihin ja harvaan. Sanomalehteä ympärille sekä kuplamuovi ja sitten styroxlaatikkoon. Laitoin pusseihin ilmapumpulla ilmaa. Näinkin pitkällä matkalla sitä ilmaa enemmän kuin vettä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”