Kaasukellosta

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Matias
Junior Member
Junior Member
Viestit: 79
Liittynyt: 13:17, 06.11.2004

Kaasukellosta

Viesti Kirjoittaja Matias »

Olen tehnyt melkein valmiiksi sen käymisellä toimivan hiilidioksidilevittimen ja hakuaisin tietoa kaasukellosta, johon hiilidioksidi menee.

Miten se kaasukello tekee sen, että CO2:ta liukenee vain sen verran kuin tarvitaan. Voiko joku selittää miksi se kaasukelloon jäänyt CO2 ei liukene veteen enempää kuin kasvit kerkeävät käyttää sitä.

Kun asennan kaasukellon veden alle, niin pitääkö sinne jäädä ilmaa vai pitääkö se täyttää vedellä, eli laittaa se sivuttain akvaarioon ja kääntää sitten niin, että pohja on ylöspäin.

Voiko se kaasukello ponnahtaa pinnalle, jos sinne muodostuu liikaa CO2:ta.

Mihin kohtaan se takaiskuventtiili pitää "kiljupullon" letkussa asentaa?

Akvaarioliikkeistä ostetuissa kaasukelloissa on teflon pohja, miksi. Onko se pakollinen?
250l ja 125l
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Kaasukellosta

Viesti Kirjoittaja Jani »

Matias: Kun asennan kaasukellon veden alle, niin pitääkö sinne jäädä ilmaa vai pitääkö se täyttää vedellä, eli laittaa se sivuttain akvaarioon ja kääntää sitten niin, että pohja on ylöspäin.

--kellossa ei saa olla ilmaa. Ilma ei tahdo passiivisessa kellossa liueta ollenkaan veteen. Täytä kello vedellä ja sitten hana auki ja letkusta virtaava CO2 syrjäyttää kellossa olevan veden. Kello on myös syytä aika ajoin tyhjentää ilmasta. CO2 pullosta tulevan kaasun mukana tulee myös ilmaa ja se kertyy hiljalleen kelloon.

Matias: Voiko se kaasukello ponnahtaa pinnalle, jos sinne muodostuu liikaa CO2:ta.

--kyllä voi ja helposti kello sen tekeekin, ellei ole kunnolla lasissa kiinni. Eli isot ja hyvät imukupit ja ei mitään 1L kokoista kelloa. Kellossa olisi hyvä olla myös ritilä joka estää kalojen pääsyn kelloon.

Matias: Mihin kohtaan se takaiskuventtiili pitää "kiljupullon" letkussa asentaa?

--itse asentaisin venttiilin seuraavalla tavalla: letku joka tulee pullosta menee akvaarion reunan yli vähän matkaa. Siihen se venttiili ja venttiilistä taas letku jatkuu kaasukellon alalaitaan porattuun reikään kiinnitettyyn kulmaliittimeen. Mikäli joku letkun liitos pettää, ei synny lappo-ilmiötä, sillä CO2 pullosta tuleva letku ei yletä akvaarion pintaan ja takaiskuventtiilin kiinnityskohta ei yllä akvaarion reunan yli. Tästä olikin ennen jo paljon keskustelua ja haulla voisi tämä takaiskuventtiilikeskustelu löytyä.

Matias: Akvaarioliikkeistä ostetuissa kaasukelloissa on teflon pohja, miksi. Onko se pakollinen?

--Sillä ei tee mitään. Passiivisessa kellossa kaasu liukenee kellon alapinnasta tosi hyvin. Etenkin jos kello on laitettu suht virtaavaan paikkaan ja siinä on sopiva pohjan pinta-ala. Kellon yläosa voi ihan hyvin olla täysin suljettu. Teflonkalvo kuitenki tukkeutuu ajan myötä levän ja muun sonnan takia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”