Kuinka yhdistää kahden altaan (iso ja pieni) suodatus?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ässä
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 13:49, 01.09.2004
Viesti:

Kuinka yhdistää kahden altaan (iso ja pieni) suodatus?

Viesti Kirjoittaja ässä »

Yritin etsiskellä vastaavaa aihetta mutta vielä ei ainakaan silmiini osunut (tai sitten olen puolisokea..) Sarjassamme tyhmiä kysymyksiä: Olisiko mitenkään mahdollista yhdistää n 300 l altaan suodatus pieneen muoviseen 20 l -pikkupoikasakvaarioon?

Hypoteettisena ajatuksena siis se, että pääaltaan lämmin vesi ja suodatus toimisivat myös tässä pikkuisessa ilman erillistä lämmitintä tyyliin; isosta altaasta vesi pikkuakvaarioon, josta vesi takaisin suurempaan.

Ongelmana on kuitenkin minun järjenjuoksullani veden virtauksen säätely tasaiseksi niin, ettei kalanpoikaset lähtisi karuselliajelulle (ehkäpä ulostulo ilmapumpulla käyvän patruunasuodattimen lävitse?) mutta myös niin, ettei vedet tulvi yli äyräiden eikä kuitenkaan pikkuinen purkkikaan kuivuisi ja vaatimuksena myös tietenkin se ettei vesi seiso liian kauaa ehtiäkseen liiaksi kylmentyä.. Yksinkertaista, eikös. Onhan olemassa tosin niitä ilmapumpun letkuunkin laitettavia muovisia kiristimiä, olisiko sellainen käyttökelpoista krääsää?

Mihin kohtaan suhteessa isoon altaaseen pitäisi tällaisessa mahdollisessa kokeilussa sijoittaa tämä pikkuinen purkki? Ylemmäs, alemmas vai kaikkein järkevimmältä kuulostava vaihtoehto; mieluummin samaan tasoon?

Onko kukaan koskaan kokeillut? :)

-s-
"Kala on kaveri, ei sapuska!"
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Itse pidin kerran lehtikalan pikkupoikasia ihan pääaltaan sisällä muovilootassa siten, että ulkosuodattimen suihkuputken yhteen reikään oli yhdistetty pätkä ilmapumpun letkua, jolla vesi johdettiin pikkupurkkiin. Laatikon toiseen päätyyn oli sitten porattu reikiä, josta vesi valui takaisin altaaseen. Reiät tukin ei-poikasenmentäväksi suodatinmaton palalla. Laatikko oli kiinnitetty altaan kehykseen pienellä puristimella, ja sen vedenpinta oli siis samassa tasossa pääaltaan kanssa. Toimi ihan hyvin, ja vanhemmatkin valvoivat poikasiaan vaikka ne oli siirretty muovipurkkiin.
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Eräs ratkaisu

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Minulla on tällä hetkellä myynnissä 170- ja 100-litraiset akvaariot, joista isompi oli vajaa pari vuotta kytkettynä yhteen 400 litraisen kanssa ilman mitään ongelmia.

Olin asentanut akvaarioiden yläreunat samalle tasolle. Yhdistämisen tein peukalonpaksuisella U-putkella, mutta mikä tahansa tukkeutumisen ja kiinnityksen kannalta luotettava letku käy Sinun tapauksessasi, kun virtaus on pientä. Molempiin päihin tietenkin tulee ritilät, etteivät kalat joudu putkeen. Putkea varten kannattaa hankkia Etolasta kumikorkit, jotta se on ensin helppo täyttää veden alla ja pistää paikoilleen.

Ennen kaikkea pitää varoa, ettei ilmaa pääse putkeen, sillä se voi katkaista veden kulun. Isolla virtauksella tämä ei ollut ongelma, sillä putkeen satunnaisesti joutuneet ilmakuplat liukenivat nopeasti veteen ja katosivat. Tämä siis oli toiminnassa pari vuotta ilman puhdistusta, mutta aina oli pieni vesivahingon pelko, jonka vuoksi tästä lopulta luovuin.

Sinun tapauksessasi ei vesivahingosta ole juuri vaaraa, jos asennat pumpun pumppaamaan pienestä akvaariosta isoonpäin, jolloin allas ei voi vuotaa yli. Pumppua ei kannata laittaa aivan pohjalle, jottei pieni akvaario ääritapauksessa kokonaan tyhjenisi. Lisäksi kannattaa valita sellainen pumppu, joka ei rikkoudu kuiville joutuessaan.

Minulla oli vähän mutkikkaampi ratkaisu, kun molemmissa akvaariossa oli omat tehokkaat pumppunsa, joiden sisäänmenot olivat mattosuodattimen sisällä ja ulostulot reikäputkineen ristikkäin toisessa akvaariossa. U-putken tehtävänä oli vain varmistaa, että vedenpinta säilyy samalla korkeudella kummassakin, vaikka se onnistui (epävarmasti) pelkillä pumpuillakin. Idiootti- eli sotilasvarma varmistus on tärkeää olla.

Pidin ratkaisua ihan hyvänä, koska se nosti vesitilavuuden 170-litrasta 570 litraan ja vedenvaihto kävi nopeasti yhdestä akvaariosta. Taudit kylläkin pääsevät näin leviämään molempiin. Se ongelma pääasiassa välttyy, jos voi olla tuomatta akvaarioon uusia bakteereita eli hankkimatta sinne mitään uutta.

Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa pienemmän akvaarion ison päälle niin, että pumppu pumppaa veden isosta pieneen, jonka reunaan tehdystä aukosta vesi valuu putkea myöten takaisin. (Lorina ja pulputusvaara!) Väärinpäin laitettu U-putki on varmasti helpompi toteuttaa. Osta esim. valmis U-putki Eheimilta, tai yhdistä kaksi putken pätkää paksulla letkulla, tai taivuta Etolan vesiputki sopivaan muotoon kuuman levyn päällä hiekalla täytettynä. Läpinäkyvä putki on tarkkailun kannalta hyvä, mutta se kannattaa levän kasvun rajoittamiseksi suojata valolta.

Laita putki niin paljon pinnan alle, ettei se tyhjene vedenvaihdon yhteydessä. Ainakin pieneen akvaarioon joutunet tekemään tämän takia ylimääräisen, pienen U-mutkan toiseen suuntaan, jottei putki milloinkaan tyhjene. Putken muoto on tällöin joko N tai W.
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Poikasverkko

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Hyttysverkosta tai haavikankaasta tehty poikasastia on parempi ratkaisu. Sellaisen saat myös valmiina akvaarioliikkeestä.
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Taikka jos todella haluat erillisen ja heman isomman kuin tuo roikkuva poikashäkki, niin sitten vain altaan yläpuolelle joku laatikko/akvaario johon rakennat ylivuodon.

Sitten vain jokin pumppu pumppaamaan vettä sinne laatikkoon isosta altaasta.. Eli vesi menee isosta altaasta pikkupurkkiin ja sieltä ylivuodon kautta takaisin isoon pyttyyn. Ylivuodon eteen täytyy laittaa joku hyttysverkko tai nylonkangas, jotta poikaset pysyvät karsinassaan..
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

..

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Etolan muovisesta läpiviennistä saa helposti ylivuotoputken, jota varten voi porata reiän vaikka pohjaan. Tiivistys silikonilla. Käytin niitä aikoinaan parvekekukkalaatikkointervallivalutussuodattimessa, ennenkuin keksin pisaramallisen mattosuodattimen ja heitin rumat kukkalaatikot jonkkaan lorisemasta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”