Mattosuodatin korvaamaan ulkosuodattimet?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Aquastus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 18:15, 20.04.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Mattosuodatin korvaamaan ulkosuodattimet?

Viesti Kirjoittaja Aquastus »

Mulla on 2 kpl Eheimin 2226 professional -ulkosuodattimia. Altaan koko 500 litraa. Mitäs luulisitte, olisiko järkevää korvata nuo mattosuodattimella ja sisäsuodattimella? Sanotaan ettei plekoille käy mattosuodatin mutta onko kahdella partiksella mitään merkitystä?

Asukkeina 4kpl avainkirjoahvenia, 32 kardinaalitetraa, 19 mustaneontetraa, 7 lyhtytetraa, 10 otocinclusta, 4 haarniskamonnia ja kaksi partista. Lisäksi hirveä määrä kasveja.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Ei ole järkevää!Miksi tuhlata rahaa mattoihin kun on jo laadukkaat suodattimet hankittu.
In numbers of ten the power is in one.
kendau
Senior Member
Senior Member
Viestit: 838
Liittynyt: 11:34, 12.02.2003
Paikkakunta: Häme

Viesti Kirjoittaja kendau »

On se sikäli järkevää, jos haluaa vaihtaa suodatinjärjestelmää helppohoitoisempaan ja vesivahinkojen kannalta turvallisempaan.
Masa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 236
Liittynyt: 08:31, 26.02.2003
Paikkakunta: Nousiainen

Viesti Kirjoittaja Masa »

Ehdottomasti kannattaa!
Huoltovapaa. Tai lähes -pumppu pitää joskus putsata.

Itselläni on 4 aikuista partista ja varmaan sata eri-ikäistä poikasta altaassa eikä mitään ongelmia.

Suunnitteilla on isompi allas 600-1000 ja siihen tehdään maton vaatimat rakenteet jo rakennusvaiheessa.
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2881
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaizu »

Itse en vaihtaisi jos kerran on jo käytössä suodatus joka toimii.

Monilla on mattosuodattimen kanssa altaan tasapainon löytymiseen kestänyt pitkään, eivätkä kaikki ole olleet puolenkaan vuoden (tai pidemmänkään ajan) kuluttua olleet tyytyväisiä ja vaihtaneet takaisin vanhaan suodatukseen.

Sisäsuodattimella tietenkin saa korvattua mattosuodatimen olemattoman mekaanisen suodatuskyvyn, mutta sitten sitä sisäsuodatinta pitää puhdistella vaikkei mattosuodattimiin tarvitsisikaan koskea.

Jotkut ovat myös kääntäneet mattosuodattimen virtaussuunnan toisinpäin, jolloin imu tapahtuu pienemmältä alueelta ja roskat päätyvät maton taakse. Mutta silloin ns. aktiiviliete taas kerääntyy varsinaiseen altaaseen, eikä maton taakse -> altaassa lilluu pieniä hiukkasia, jotka päätyvät sitten hentolehtisten kasvien lehdille ja saattavat tukehduttaa ne tai muuten muuttavat ne vähemmän kauniin näköisiksi.

Meillä on mattosuodatin toiminut hyvin 84 litraisissa altaissa, mutta 576 litraisessa ei. Ilmeisestikin olisi pitänyt suurempaan altaaseen pistää mattoja sitten reilummin kuten jarvij:llä, eli koko takaseinän täydeltä.
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Kaizu kirjoitti:Meillä on mattosuodatin toiminut hyvin 84 litraisissa altaissa, mutta 576 litraisessa ei. Ilmeisestikin olisi pitänyt suurempaan altaaseen pistää mattoja sitten reilummin kuten jarvij:llä, eli koko takaseinän täydeltä.
"Monnilassa" eli 150x100x45 -altaassa matto on pahasti tukossa eikä lappoaminen tunnu auttavan kuin hetkeksi. Kirkasvesitilassa veden pinta on laskenut useita senttejä ja pumput horivat ilmaa. Matto siis takaseinällä, kokoa 150x45, ja pumppuina 2x 1000ltr/h. Takaseinämattokaan ei siis välttämättä tuo autuutta. Tästä huolimatta pitäydyn itse edelleen kyllä mattojen käytäjänä.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
ukormi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 196
Liittynyt: 19:26, 20.01.2005

Viesti Kirjoittaja ukormi »

Tuota onkos tämä trolli :D

Aika tulenarka kysymys nääs.

Itse luotan sekä että. Eli matto ja ulkosuodatin.
haukka
Senior Member
Senior Member
Viestit: 782
Liittynyt: 20:36, 07.03.2004
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja haukka »

Itsellä ainakin toimii todella hyvin mattosuodatin, mutta se ei ole ainut suodatin isoimmassa altaassa vaan siellä pulputtaa myös 2028 ja 2026. Altaalla on kokoa 540litraa ja asukkeina plekoja, kiekkoja, leväbarbeja sekä monnisia ja piikkisilmiä. Meidän 250 litraisessa on taas pelkkä matto ja vesi on todella kirkasta, eikä tähän päivään mennessä ainakaan ole ilmennyt tukkeentumisia. Maton karkeutena käytän mediumia kun tuo hienoin ei sovi ja varmaan tukkeutuisikin jos sellaisen laittaisin. Suosittelen itse ainakin lämpimästi mattosuodatinta ja mietit vaan tarkkaan oikean karkeuden. Niin eikä niistä ulkosuodattimista kannata luopua kokonaan vaan jätä ne sinne, koska sen verran on kanssa kalastoa niin en ihan silti itsekkään täysin luottavainen ole pelkkään mattoon.
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Ulkosuotimen pilaantuminen pitkän sähkökatkon seurauksena

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Mattosuodatin on todistetusti ulkopönttöjä turvallisempi myös sähkökatkon sattuessa (kts. J. Järven happipitoisuusmittaukset).

Itsellänikin on tosin ollut erilaisia vaihtoehtoja käytössä ja tälläkin hetkellä sekä 2026 että 2028 + mattosuodatin, kuten myöskin pelkkä mattosuodatin pumpulla. Pönttöjen käyttöön syynä on oikeastaan vain se, että tuli aikoinaan ostettua kalliilla rahalla hienot pöntöt, joita en viitsi antaa pois puoli-ilmaiseksi. No, kyllä sekin vähän vaikuttaa, ettei meilläpäin ole yli puolen tunnin sähkökatkoa esiintynyt tietämäni mukaan kuin joskus 30 vuotta sitten (eräänä Uutena vuotena) ja akvaariossani ui aika monta kivaa kalaa, joiden olon yritän isoilla suodattimilla ja reilulla pintaveden virtauksella reikäputkista pitää mahdollisimman hyvänä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”