Taas vaihteeksi kypsytyksestä
Valvoja: Moderaattorit
Taas vaihteeksi kypsytyksestä
Tuli sellainen ongelma, ettei nitriittipiikkiä ole tullut.
Kypsytykseen on käytetty multaa, kalanruokaa, ammoniumkloridia ja vanhan suodattimen tauhkoja.
Nitriitti >0,3 mg/l ja nitraatti 12,5 mg/l.
Onko akvaario jo kypsä? Eikö nitriittiä pitäisi tulla ennen nitraattia? Kypsytys on aloitettu perjantaina 18.2, testit ovat Tetran tippatestejä.
Kypsytykseen on käytetty multaa, kalanruokaa, ammoniumkloridia ja vanhan suodattimen tauhkoja.
Nitriitti >0,3 mg/l ja nitraatti 12,5 mg/l.
Onko akvaario jo kypsä? Eikö nitriittiä pitäisi tulla ennen nitraattia? Kypsytys on aloitettu perjantaina 18.2, testit ovat Tetran tippatestejä.
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Siis neljä päivää sitten?
Millaiset olivat alkuarvot? Teepä siis koe: lisää 5 mg/l ammoniumia, ja katso tuleeko nitriittiä, vai meneekö kaikki nitraatiksi.
Saattaahan olla että tuo ymppi sisälsi jo itsessääan riittävästi bakteereita.
Oliko tuo vanha suodatin omasi, ja olitko täysin varma ettei tuossa akvaariossa, josta suodatin otettiin ollut ikäviä kalasairauksia eli bakteerien ja loisten lepomuotoja
Millaiset olivat alkuarvot? Teepä siis koe: lisää 5 mg/l ammoniumia, ja katso tuleeko nitriittiä, vai meneekö kaikki nitraatiksi.
Saattaahan olla että tuo ymppi sisälsi jo itsessääan riittävästi bakteereita.
Oliko tuo vanha suodatin omasi, ja olitko täysin varma ettei tuossa akvaariossa, josta suodatin otettiin ollut ikäviä kalasairauksia eli bakteerien ja loisten lepomuotoja
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Alkuarvot olivat nitriitti >0,3 mg/l ja nitraatti 0 mg/l.
Suodatin on omasta pienemmästä akvaariosta, eikä siellä ole ollut silminnähtäviä sairauksia tms.
Lisäsin vielä aamulla magnesiumkloridia ja nyt arvot olivat nitriitti >0,3 mg/l ja nitraatti +12,5 mg/l.
Tosi kivaa, kun noiden testien mitta- asteikko on niin laaja ja epäselvä...
Suodatin on omasta pienemmästä akvaariosta, eikä siellä ole ollut silminnähtäviä sairauksia tms.
Lisäsin vielä aamulla magnesiumkloridia ja nyt arvot olivat nitriitti >0,3 mg/l ja nitraatti +12,5 mg/l.
Tosi kivaa, kun noiden testien mitta- asteikko on niin laaja ja epäselvä...
Seuraavassa ensimmäisellä sivulla on oma valaisuyritykseni aiheeseen, mitä kypsytyksessä tapahtuu. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=36582Raita. kirjoitti:Miksi mä en älyä näistä jutuista yhtään mitään, vaikka olen kypsytyksestä niin usein lukenut? En viitsi pyytää teitä selittämään kaikkea alusta, vaikka se tulisi kyllä tarpeeseen.
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/kypsytys.php
Ja kansainväliinen versio:
http://www.cichlid-forum.com/articles/f ... ycling.php
Jommalla kummalla tavalla onnistuu nopeasti.
Ja kansainväliinen versio:
http://www.cichlid-forum.com/articles/f ... ycling.php
Jommalla kummalla tavalla onnistuu nopeasti.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Nimimerkki Sopulin kypsytys esimerkkinä, kuinka se tehdään tällä kolmannella tavalla. ("tavallani")
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... t=#3537771 Aloitus.*
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=40281 Loppukypsytys.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=41381 Kalat altaassa.
*Huomaa aluksi vain kertalisäys ammoniumia, mikä on merkitsevä ero muihin ohjeisiin. (Sopulin tapauksessa olisi voinut laittaa jo paljon aikaisemmin toisen annoksen kylläkin.)
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... t=#3537771 Aloitus.*
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=40281 Loppukypsytys.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=41381 Kalat altaassa.
*Huomaa aluksi vain kertalisäys ammoniumia, mikä on merkitsevä ero muihin ohjeisiin. (Sopulin tapauksessa olisi voinut laittaa jo paljon aikaisemmin toisen annoksen kylläkin.)
-
- Senior Member
- Viestit: 539
- Liittynyt: 13:29, 08.11.2001
- Paikkakunta: Kotka/Karkkila - Ciklidistit - KLAS
Tässä omia kypsytyskokemuksiani. Pidän järkevänä ammoniumpitoisuuden pidon alussa ~5mg/l. Siis mielestäni ei ole järkevää lisätä ammoniumia, jota ei kulu mihinkään, vaan pidän sen pitoisuuden vakiona, enkä lisää sitä randomina joka päivä. En usko, että Tom Griffinkään on mitenkään tieteellisesti testannut jatkuvan ammoniakkiliuoksen olevan perusteltua, vaan luulen hänen vaan lisänneen ammoniakkiliuosta ymmärtämättä ette sitä tarvitse lisätä enne nitriitin ilmaantumista.
Nitriitin ilmestyttyä lisään ammoniakkiliuosta niin, että pidän ammoniumin 1-3mg/l:ssa. Sitä on siis perusteltua olla, koska Nitrosomonas -bakteerit sitä edelleen tarvitsevat. Ammoniumpitoisuutta ei kuitenkaan mielestäni tarvitse pitää aivan alkuperäisessä pitoisuudessa, jotta nitriittiä ja nitraattia ei turhaan muodostuisi niin paljoa. Kun nitriittipiikki katoaa, on allas kypsä, jonka voi vielä todeta lisäämällä vaikka 5mg/l annoksen ammoniumia ja seuraamalla ammonium-, nitriitti- ja nitraattipitoisuuksia.
Nitriitin ilmestyttyä lisään ammoniakkiliuosta niin, että pidän ammoniumin 1-3mg/l:ssa. Sitä on siis perusteltua olla, koska Nitrosomonas -bakteerit sitä edelleen tarvitsevat. Ammoniumpitoisuutta ei kuitenkaan mielestäni tarvitse pitää aivan alkuperäisessä pitoisuudessa, jotta nitriittiä ja nitraattia ei turhaan muodostuisi niin paljoa. Kun nitriittipiikki katoaa, on allas kypsä, jonka voi vielä todeta lisäämällä vaikka 5mg/l annoksen ammoniumia ja seuraamalla ammonium-, nitriitti- ja nitraattipitoisuuksia.
MiSt kirjoitti:Tässä omia kokemuksiani altaan kypsyttämisestä kalattomasti (fishless cycle).
Ostin kaksi viikkoa sitten Tiistaina (22.10.-02) 470 litran altaan, jonka laitoin hiekkoineen, kivineen sekä teknisine laitteineen "toimimaan" vielä samana iltana. Altaasta oli tulossa koti Malawijärven kirjoahvenille, joten muokkasin vesiarvoja sopivilla suoloilla. Kaloja en altaaseen luonnollisestikaan laittanut!
Suodattimiksi altaaseen olin hankkinut kaksi suurehkoa Regent (1200l/h) sisäsuodatinta lisäpatruunoilla sekä Fluval 403 (1200l/h) pönttösuodattimen (V=~5l). Pöntön täytin tuoreella Saksasta tilatulla bulkkikeramiikalla sekä samalla, mutta jo pitkään toisessa suodattimessa olleella materiaalilla (~1/6 koko materiaalista). Kaadoin altaaseen myös muiden altaiden vettä, johon olin puhdistanut altaiden sisäsuodattimia sekä hieman kalanruokaa. Nämä käytössä olleet suodatinmateriaalit, "puhdistusvedet" ja kalanruoat saivat toimia ensimmäisinä bakteerien- ja niiden ravinnonlähteinä kahtena ensimmäisenä päivänä, kunnes ehtisin apteekkiin. Kahden ensimmäisen päivän aikana ammonium nousi 1-2 ppm:ään (ppm = parts per million).
Torstaina ehdin apteekkiin, josta ostin 100ml 10% ammoniakkia a <5€. Tämäkin ammoniakinostoreissu oli melkoinen farssi muutamien edellä mainittujen kokemusten lailla. Neutral Sain ammoniakkia vasta kolmannesta apteekista, kun kahdessa ensimmäisessä eivät suostuneet sitä minulle myymään. Näytin ilmeisesti liikaa pomminvärkkääjältä, eivätkä rautalangastakaan vääntämäni typenkierto-juttuni uponneet täteihin pätkän vertaa. Wink
Samana päivänä annostelin ammoniakkia altaaseen lääkeruiskulla, kunnes ammoniumpitoisuus oli 5-6ppm (l. mg/l). Saamieni ohjeiden mukaan kypsyttämisen alkuvaiheessa ammoniumpitoisuus oli edullista pitää annostelemissani lukemissa, kunnes nitriittiä alkaa muodostumaan. Mittasin ammoniumin ja nitriitin joka päivä aamulla ja illalla, ja lisäsin ammoniakkia niin, että ammoniumpitoisuus pysyi tuossa 5-6 ppm:ssä. Tosin alkuvaiheessahan ammoniumia ei juuri luonnollisesti kulunut pienehkön bakteerikannan vuoksi.
Vauhdittaakseni kypsymistä lisäsin altaaseen saman viikon Lauantaina "kypsän" yksipatruunaisen sisäsuodattimen (~800 l/h) sekä pienen esisuodatuspatruunan pöntön imusihdin päälle. Tähän mennessä nitriittiä ei ollut vedessä vielä mitattavaa pitoisuutta. Seuraavana aamuna nitriittiä oli 0,3 ppm, kun altaaseen suodattimien mukana tulleet bakteerit laittoivat hommaan vauhtia. Nitriitin ilmestyttyä ammoniumpitoisuuden saattoi laskea 3 ppm:ään. Lisättävän ammoniakin määrän laskin seuraavasti:
Altaan tod. vesimäärä [l] x 1000 (muutetaan litrat millilitroiksi) x lisättävä ammonium pitoisuus [ppm] x 10 (koska 10% ammoniakki-liuos) / 1000000 = lisättävä ammoniakki määrä millilitroina
Eli esim. 400 litraan vettä, jossa on 1ppm ammoniumia, halusin 3ppm:ää ammoniumia.
400 x 1000 x (3ppm-1ppm) x 10 / 1000000
= 8 ml ammoniakkia
Ymmärrykseni mukaan, koska altaan pH oli ~8,3 :arrow: lähes kaikki ammoniakki on vedessä ammoniumina ja laskukaava pätee melko hyvin. Korjatkaa toki jos olen aivan hakoteillä. Sarcastic
Muutama päivä suodattimen lisäämisen jälkeen nitriitit kipusivat 5ppm:ään l. testin väriasteikon korkeimpaan lukemaan asti. Tässä vaiheessa vähensin edelleen lisättävän ammoniakin määrää. Nitriitin noustua huippuunsa lisäsin altaaseen toisen "valmiin" kaksipatruunaisen sisäsuodattimen (950 l/h) toisesta altaasta. Tämän tein niin ikään vauhdittaakseni prosessia.
Nitriitti pysyi huipussaan 2-3 päivää. Viimeviikon puolen välin jälkeen nitriitti alkoi laskea, johon meni kaikkiaan 3-4 päivää. Nitriitin laskuvaiheessa alkoi luonnollisesti nitraatin muodostuminen. Ammoniakkia lisäsin tässä vaiheessa veteen vain 0.5-1 ppm:ää päivässä, jotta nitraattia ei muodostuisi aivan kohtuuttomia määriä.
Nitriitit laskivat nollaan juuri sopivasti viime Sunnuntaina (3.11.-02), kun suunnitelmien mukaan hakisin kalat seuraavana Tiistaina. Very Happy Nitraattia altaassa oli tällöin ~40ppm:ää testin mukaan. Sunnuntaina tein vielä suuren n. 70% vedenvaihdon. Lisäsin bakteereille iltapalaksi 0.5ppm ammoniakkia, joka tuli muutetuksi nitraatiksi vajaassa päivässä. Maanantai iltana tein toisen suuren n. 60% vedenvaihdon. Vedenvaihdoilla sain nitraattipitoisuuden laskemaan. Maanantai iltana lisäsin vain hitusen ammoniakkia veteen, koska seuraavana päivänä lähdin hakemaan kaloja.
Tiistaina (5.11.-02) mittasin vielä ennen kalojen hakua ammoniumin ja nitriitin, jotka olivat nollia. Aikaa tähän meni noin 12 päivää. Nitraattia vedessä oli selkeästi alle 5ppm. Suunnitelmani siis piti ja voin lähteä ajallani hakemaan kaloja.
Tällä hetkellä kalat ovat olleet altaassa muutaman päivän, eikä vedessä ole näkynyt ammoniumia eikä nitriittiä. Toki ensi päivinä kaloja kannattaa ruokkia varovasti.
Toisista altaista otetut sisäsuodattimet jätän altaaseen vielä muutamaksi viikoksi, koska uskon niissä olevien bakteereiden tekevät vielä melko suuren osan ammoniumin ja nitriitin hajotuksesta.
Jos nyt lähtisin kypsyttämään allasta uudestaan laittaisin valmiit suodattimet altaaseen heti. Ymmärtääkseni näin altaan saisi kypsytettyä vielä nopeammin jo runsaan bakteerikannan nopeasti lisääntyessä sekä levitessä altaassa runsaan ruokinnan tuloksena. Aivan täydellinen kypsyminen toki kestää hieman pidempään ja vaarana on tuoda muista altaista tauteja/ loisia uuteen altaaseen, mutta saattaisin tuon riskin kuitenkin ottaa. Seuraanhan altaitani päivittäin, joista suodattimet ottaisin, ja täten tiedän altaiden tilan kohtuullisen hyvin.? Toista ei voi sanoa kauppiaiden altaista, joita ei ehdi muutamaa tuntia enempää tarkkailla ostoreissuilla. Tämän ei ole kuitenkaan mikään kuitti mihinkään suuntaan. Wink
Tietoa altaan kypsyttämisestä löytyy esim osoitteesta:
http://www.tomgriffin.com/aquamag/cycle2.html
sekä myös J.Järven mainioilta sivuilta.
><{{{(*> ><Mikko(*> ><{{{(*>
Tarpeellisuuden pitää jatkuvasti ammoniumia vedessä päivittäisin lisäyksin näkee silloin, jos antaa ammoniumin mennä nollaan (mikäli nitriittiä on vedessä) ja esimerkiksi viikon 'ammonium nolla' tilanteen jälkeen lisää ammoniumia: se edelleen muuntuu hyvin nitriitiksi. Siltä se ainakin näyttää, että muuntuu ja syytä voi etsiä kalanruuasta tulleesta ammoniumista sekä siitä että ammoniumia hapettava Nitrosomonas näyttää kehittyvän nopeammin kuin nitriittiä hapettava Nitrospira.MiSt kirjoitti:Nitriitin ilmestyttyä lisään ammoniakkiliuosta niin, että pidän ammoniumin 1-3mg/l:ssa. Sitä on siis perusteltua olla, koska Nitrosomonas -bakteerit sitä edelleen tarvitsevat.
Tarkkaan ottaen kukaan ei voi pitää ammoniumia tietyssä pitoisuudessa, koska se muuntuu jatkuvasti nitriitiksi. "John D:n tapa" on myös mielenkiintoinen: Lisätään 5 mg/l ammoniumia ja nitriitin ilmestymisen jälkeen annetaan päivittäin 0,5mg/l ammoniamia, kunnes nitriittipiikki on mennyt ohi. Haluttaessa voi vielä varmistella oikein suurelle kalastolle laittamalla 1 mg/l päivittäin.
Hahmottelemani ja jo käytännönkin useasti testaama tapa taas perustuu vain nitriitin pitämiseen tietyllä tasolla, jolloin ammoniumin annostelu seuraa nitrifikaation todellista kehitystä ja kasvaa loppua kohden. Ammoniumtestikin jää turhaksi. "Paljonko hirvensarvensuolaa"
Yleensäkin näyttää siltä, että erilaiset annostelutavat eivät ole oleellisia kypsymisen nopeuteen. Biofilmin muodostuminen kaikille otollisille pinnoille kestää aina oman aikansa. Ammoniumkypsytyksen nopeuteen vaikuttaa parhaiten hyvä ymppi ja hyvät olosuhteet, biologisen suodatuksen periaatteet.