Projektina plekopesä olohuoneeseen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

arasila
Member
Member
Viestit: 415
Liittynyt: 10:11, 29.04.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arasila »

Nocticola kirjoitti:Jep, oikeassa olette. Huokeampaa ja parempaa tarjottiin. Tämä kauppias ilmoitteli kuitenkin sellaista, että tuumaamani mattosuodatin ei mahtaisi riittää tuommoisille plekoille ja että Eheimin professionaaliset olisivat kovasti hyviä sisäsuodattimen kanssa. Vaikka kauppias oli kovasti asiantunteva, niin minä ainakin myyjän paikalla mieluummin myisin ulkosuodattimen kuin tarvikkeet mattoon, niin että onkos teikäläisillä sitten kokemuksia matosta (puu)plekoilla, mieluiten niin, että olisi myös vertailupohjaa ulkosuodattimeen?
Kokemukseni mukaan Akvaariokeskus markkinoi Eheimin kalliita ulkosuodattimia, yms. merkkituotteita erittäin agressiivisesti. Jotkut heidän innokkaasti myymistään tuotteista ovat varmasti ihan hyviä, toiset käyttöäarvoltaan melko kyseenalaisia (esim. Bactozym, josta en ole havainnut mitään mitattavaa apua). Akvaariokeskuksen asiantuntemus tavallisemmista kalalajeista ja tekniikasta on korkeatasoista, mutta kaikissa asioissa ei heihinkään kannata luottaa. Minua tyrkyttäminen myös hieman ärsyttää, mutta tämä on tietysti makuasia. Monelle aloittelijalle on varmasti aivan hyvä, jos joku sanoo selkeästi mitä pitää tehdä.

Akvaariokeskus on hyvä paikka tehdä ostoksia, jos haluaa lähteä rahalla ongelmat ratkaisevalle Eheim-Aquastabil-BackToNature -linjalle. Toisaalta, jos haluaa tehdä itse, ottaa itse selvää asioista ja varautua myös pieniin riskeihin, toimivan systeemin saa rakennettua kyllä paljon halvemmallakin. Oma kokemukseni on myös, että Akvaariokeskus ei ole myöskään Suomen (eikä edes Helsingin) edullisin akvaarioliike, jos ei kalleinkaan. Tarjousten kyseleminen muualtakin ei maksa mitään.

Itselläni on toisessa altaassa Eheimin ulkosuodatin ja toisessa halpa kiinalainen Dolphin C-1600. Kiinalainen suodatin pitää kovempaa ääntä, mutta vastapainoksi kierrättää vettä hirveällä paineella. Kun vaihdoin kiinalaisen laitteen Eheimin paikalle, siihen asti rauhassa pinnalla kasvanut pistiamatto runttautui välittömästi kasaksi altaan yhteen nurkkaan. Suodattimien nimellinen teho on 1050 l/h (Eheim) ja 1200 l/h (Dolphin), ja lisäksi yhden Eheimin hinnalla saa kaksi Dolphinia.

Minulla on ollut mattosuodatin jonkin aikaa Tanganjika-altaassani ja toistaiseksi on toiminut erittäin hyvin, tosin altaassa on myös toinen suodatin. Mihinkään parin vuoden testiaikoihin en ole vielä yltänyt. Maton pumppu on Eheim Compact 1000, jonka ostin postimyynnistä Saksasta (paras tapa hankkia mattosuodatintarvikkeita). Akvaarioliikkeet eivät mielellään myy mattotarvikkeita, koska ne vievät paljon tilaa liikkeessä ja tuottavat vähän rahaa. Jotkut plekot tuottavat paljon jätettä, ehkä niitä varten kannattaisi laittaa lisäksi toinen suodatin. Se voisi olla halpa ja helposti puhdistettava sisäsuodatinkin.
kalafriikki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
Paikkakunta: Lammi

Viesti Kirjoittaja kalafriikki »

aquasol kirjoitti:
Nocticola kirjoitti:Edelleen pohjalla myllää ikuisuuskysymys jalustan valinnasta. Ruma alumiinihäkkyrä vai korea mäntykaappi, kas siinä pulma. Jos alkuun ottaa tuon ruman jalan, niin sitä ei tietysti mittatilauksena sitten saa enää kaupaksikaan, jos vaihtaa.
Itse suhtauduin aivan samalla tavalla viimeksi kun allasta olin tilaamassa. Rahat olivat vähissä ja pakon sanelemana otin "alumiinihäkkyrän", mutta koteloituna. Ei paha ollenkaan ja väri on mahdollista sävyttää muuhun sisustukseen.
Ja tuohon alumiinihäkkyrään en erittäin helppo tehdä verhoilu itsekin. Täällä jossakin on ollut keskustelua ja kuvia jalustan verhoamisesta vanereilla (tai muilla levyillä) tai kankailla. Itselläni on molemmissa altaissa alumiinijalusta, joka on verhottu kankaalla. Kangas on jalustassa kiinni tarranauhalla. Eli kankaan saa helposti irti vedenvaihtojen ajaksi ja pesua varten. Kangas on vielä samaa kuin huoneen verhot, joten se sopii sisustukseen mainiosti!
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Aika palata asiaan jälleen. Viime aikoina tapahtunut: selvisi, etten ole muuttamassa kesäkuussa, joten akvaarionpystytys jatkuu. Tällä haavaa olen tekemässä kauppaa käytetystä 400 litran altaasta. Kiviä ja kantoja olen ahkerasti keräillyt merenrannoilta.

Tosiaan, verhoiluhan on helppo tehdä sen tarranauhan kanssa. Isona ja rikkaana voi sitten panostaa puukaappiin. Sisäsuodatinkin vielä puuttuu.

Olen ollut vähän kahden vaiheilla pienempiä altaita katsellessa, mutta eikös niin, että nyt tuossa 400-litraisessa voisi appelsiiniplekokin viihtyä? Nehän olisivat topaasin kanssa molemmat Orinocolaisia, niin että ties vaikka olisivat ennestään tuttuja.

Sitten viikon utopia-annos: Haluaisin tulevan sisustuksen näyttävän kahden ylimmän välimuodolta, enemmillä piilopaikoilla kuitenkin. Saa vapaasti ehdotella kukkaa, joka peittäisi pohjaa tuollaisena mattona ja jota saisi jostain ja vieläpä ehkä kestäisi plekoaltaan virtauksessa. Ajattelin toki jättä ä vapaata pohjaakin kaiveltavaksi, mutta vaikka noita röykkiöitä tilkitsemään olisi mukava saada jotain vihreää.

http://www.pbase.com/plantella/image/38820669

http://www.pbase.com/plantella/image/35934628

http://www.pbase.com/plantella/image/38277544

Haluan kyllä joskus testata vielä mattosuodatintakin. Kuuvalot voisivat kyllä olla sitten ehdottomat, kun kaiken muun nyt ensin saisi pyörimään.
[/url]
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

En välttämättä suosittele kovasti plekoille tuollaista allasta, mistä haaveilit...

Nuo kasvit jota kuvassa on pohjalla vaativat valoa erittäin paljon, josta plekot eivä ttaas kovinkaan pidä. Toisekseen plekojen möyriessä Voi ainakin kivikoiden edestä saada kasvit kyytiä.

En myöskään suosittele tuota tuplamuuttoa plekoille, vaikka itse olenkin joskus heittänyt niitä altaasta toiseen useammankin ilman ongelmia. :mrgreen:
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
SnowBear*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 621
Liittynyt: 22:07, 01.03.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja SnowBear* »

Nyt en ole ihan koko ketjua lukenut läpi enkä pahemmin plekoja tunne mutta tuli mieleen että saksasta saa nykyjään sellaisia suodattimia mitä suomeen ei ole vielä tuotu.
Eheim on kehittänyt vielä tehokkaamman ulkosuodattimen Eheim Professionel 3. Lukaisin pikaisesti läpi ja sen pitäisi riittää 1200 litraisiin joten jos sellaisen lykkäisi esim 300 litraiseen niin eikös se suodattaisi jo aika mukavasti?
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

SnowBear* kirjoitti:Nyt en ole ihan koko ketjua lukenut läpi enkä pahemmin plekoja tunne mutta tuli mieleen että saksasta saa nykyjään sellaisia suodattimia mitä suomeen ei ole vielä tuotu.
Eheim on kehittänyt vielä tehokkaamman ulkosuodattimen Eheim Professionel 3. Lukaisin pikaisesti läpi ja sen pitäisi riittää 1200 litraisiin joten jos sellaisen lykkäisi esim 300 litraiseen niin eikös se suodattaisi jo aika mukavasti?
Kyllähn se hyvä olisi, tosin hintakin on hyvä.. Muun muassa tänään akvaarioseuran kokouksessa reporangassa oli sellainen ja hinnaksi oli ilmeisesti tulossa muutaman kympin yli 500e.. [;)]
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
SnowBear*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 621
Liittynyt: 22:07, 01.03.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja SnowBear* »

Saksassa tuo suodatin pönikkä näyttäisi maksavan 319 euroissa. Ilman massoja tosin. Muistaakseni olen maksanut omasta eheim proffa 2 2028:sta tuon verran :roll:
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

No niin, taas on uutta tapahtunut.

Jos plekoille ei käy tuollainen allas, niin ajattelin yrittää niin, että laittaisin pari isoa juurakkoa, joiden päälle sitten vaikka jotain jaavansaniaista. Silloin alhaalla voisi kuitenkin olla hämärää.

Teimme sitten lopulta kaupat tuon nimimerkki depechen kanssa ja rylläsimme tänään isäni kanssa autolla hakemaan altaan Turun suunnasta. Olipa tipalla, että yleensä mahtui sisälle! Autosta saa penkit taitettua, mutta oli milleistä kiinni, että ovi mahtui kiinni. Tarkalle oli mitattu. Jalusta saatiin katolle. Sain myös läjän hiekkaa, ulkosuodattimen, lämmittimen, taustakuvan ja haavin. Valaisimen ostin pakettiin jo viime viikolla, siinä on kaksi 36-wattista putkea. Oli kyllä kantamista, etenkin kun kummassakin päässä oli kerrostalo ilman hissiä.

Kuva

Tässä tämä komeus on nyt sitten tulevalla paikallaan, vaikkakin läntättiin se epähuomiossa väärin päin lämpömittariin nähden ja vähän vinoon jalustalla. Pari saumaa kaipaa virkistystä, joten silikoonausvehkeiden hankinta on edessä. Myönnän, ettei kuvasta juuri selvää saa, mutta kun tuo kattolamppu on palanut. (Etualalla rylläyksen jälkeen paikkaansa hakeva arkku ja hahmo näytöllä on istuva hevonen.)

Nyt sitten olisi ryhdyttävä toden teolla haalimaan kantoja ja miettimään mistä saisi säkkitolkulla kaikkia mahdollisia jaavankukkia ja kypsytystarpeita. Ehkä jopa bongailemaan tulevaisuuden mahdollisia topaasiplekoja.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Minkäs kokoinen tuo allas nyt onkaan? :)
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

410 litraa. Sen kai nyt sitten pitäisi riittää plekoille ja ehkä tulevaisuudessa joillekin keski- tai pintakerroksen menijöille.

Millähän noita seiniä kannattaisi pestä ennen silikoninparannusoperaatiota? Naarmuttaakohan karhunkieli ilman pesuainetta? Mihin järjestykseen materiaalit ulkosuodattimeen, kun on makarooneja, vanua, niitä jotain sintrattuja lasinpaloja, mattosuodatinainetta ja ohutta vanua?
kalafriikki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
Paikkakunta: Lammi

Viesti Kirjoittaja kalafriikki »

Seinät kannattaa pestä jollakin rasvaa liuottavalla aineella. Kokeileppa vaikka hakusanaa sinol, niin sieltä löytyy keskusteluja aiheesta.

En usko, että karhunkieli naarmuttaa laseja, koska olen itse käyttänyt tiskaussienen karheampaa puolta joskus levänpoistoon. Mutta toki kannattaaa ensin varovasti kokeilla sitä.

Ulkosuodattimen ohjeissa (jos sinulla on ne) on usein täyttöohje kyseiselle suodattimelle. Pääperiaate kuitenkin on, että ensin (alimmaisiksi) laitetaan karkeimmat aineet ja päällimmäisiksi hienoimmat aineet. Eli jos ohje on hukassa, niin laita esimerkiksi ensin makaronit, sitten vaikka mattosuodatinlevy ja sitten sintrattua lasia. Viimeiseksi vielä ohuehko kerros vanua, sillä se voi tupata tukkeutumaan. Vanun voi jättää poiskin ja laittaa vaikka toisen kerroksen suodatinmattoa sen tilalle.
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Ok, laitoin nyt ne sisustat tuohon järjestykseen. Huomenna tulee varmaan haettavaksi rautakaupasta tavaraa aika kärreillä.

Yksi vastaus poiki uuden ongelman: en mitenkään saa tuota ulkosuodattimen kantta ängettyä kiinni. Malli on siis Eheim Classic 2217 ja välissä musta kuminen tiivisterengas, joka kinnaa aina jostain kulmasta. Kun yhdestä reunasta sopii, niin toisesta pullahtaa. Mikä avuksi?
CrystalCat
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 01:24, 22.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja CrystalCat »

Moi!

Ymmärsin, että ostit suodattimen käytettynä? Jos näin, käy ihmeessä ostamassa uudet tiivisteet siihen, varsinkin jos ne ovat löysät ja pullahtelevat ulos. Vaikka saisitkin ne ängettyä paikoilleen, pahimmassa tapauksessa sinulla on kohta ne 400 litraa vettä parketilla, eikä altaassa!
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Käytettyhän se pönttö on. Voitpa olla oikeassa, täytynee siis hankkia uudet tiivisteet. Kun en aiemmin ole tuollaista läheltä nähnyt niin en osannut ajatellakaan, että johtuisi vanhuudesta.

Ostoslista alkaa olla jo kunnioitettavan pituinen. Sinolia, silikonia truutteineen, ämpäri, nitriittitesti, ammoniakkia, lappo, vakuutus...

Onpa hyvä kun on tämä palsta, kun koko ajan kuitenkin herää uusia kysymyksiä. Tällä kertaa tämä: Onko nyt loppujen lopuksi hyvä vai huono laittaa hiekan alle jokin pehmike kuten retkipatja? Sanovat, että se hapertuu ja littaantuu, mutta toisaalta en haluaisi naarmuja pohjaan. Mitä materiaalia siis sinne?
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Nocticola kirjoitti:Onko nyt loppujen lopuksi hyvä vai huono laittaa hiekan alle jokin pehmike kuten retkipatja? Sanovat, että se hapertuu ja littaantuu, mutta toisaalta en haluaisi naarmuja pohjaan. Mitä materiaalia siis sinne?
Ei sinne mitään tarvita. Ainoastaan kivien alle on syytä asettaa tavallinen solumuovi, eli stryroksi, jottei lasiin tule pistemäistä rasitusta.

Kun menet sinne rautakauppaan ostamaan sitä silikoniprässiä, niin älä osta sitä kaikkein halvinta kiinalaista vehjettä. Niillä on paha tapa rikkoutua silikonituubia vasten tulevat painolevyn kiinnityksestä. Tämän hajotesssa hajoaa yleensä samalla myös silikonituubin pohja, josta seuraa vain sotkua ja hyvän aineen kuivuminen.
CrystalCat
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 01:24, 22.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja CrystalCat »

Henkilökohtaisesti minä en laittaisi mitään hiekan alle (jätetään kasviravinteet nyt tämän asian ulkopuolelle, niitä voi laittaa jos haluaa), koska jossain myöhemmässä vaiheessa se retkipatja voi olla hankala, jos esim. pohja alkaa käymään tai sitten sinulla on jyrsiviä plekoja. Nehän syövät (lue: jyrsivät puhki) sen jos vastaan tulee, samoin kuin muuten jotkut plekot voivat syödä sen mattosuodatinmateriaalinkin...

Niin, sivuhuomautuksena sekin, että plekot kannattaa valita huolella jos aikoo jotain kasveja pitää samassa altaassa... jos eivät syö kasveja, niin varsinkin isompana näppärästi yhdellä pyrstönheilautuksella irrottelevat hentoisimmat kasvit pohjasta.

Tällaista tämä akvarismi on (viittaan siihen ostoslistaan) :mrgreen: Se on kuin lasten tekeminen: Jos aloittaessaan todella tietäisi kuinka kallista ja "vaivalloista" elämä tulee olemaan, ei kukaan järkevä siihen ryhtyisi.... mutta kun ne on niin ihania.... :mrgreen: !
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Joo, kyllä tuntuu ostettavaa riittävän. Hankin nyt nuo silikoonaustarvikkeet, mutta tulin vielä viime hetken vinkkejä kyselemään. Nuo pystysaumat siis repsottavat leväisinä ylimmiltä 40 sentiltä, kun akvaario on kokonaisuudessaan 60-senttinen. Alasaumat näyttävät harjaantumattomaan silmääni aivan kelvollisilta. Aikomuksenani oli alunperin uusia ainoastaan nuo huonot kohdat, mutta nyt keksin sellaisen asian, että saattaa tapahtua kauheita, jos vanhan ja uuden silikonin rajasta ei jostain syystä tule aivan pitävä. Onko siis syytä uusia kaikki näitä rikkinäisiä koskettavat saumat?
kalafriikki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
Paikkakunta: Lammi

Viesti Kirjoittaja kalafriikki »

Kyllä minä uusisin kaikki repsottavat saumat kokonaisuudessaan.
Ei ole kovinkaan kiva jatkuvasti epäillä/pelätä sauman kestävyyttä...

Ja uusiminen on nyt huomattavasti helpompaa kun sitten, kun allas on ollut pystyssä ja pyörimässä jonkin aikaa.
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Nocticola kirjoitti:Onko siis syytä uusia kaikki näitä rikkinäisiä koskettavat saumat?
Kaikki saumat olisi syytä sikäli uusia kerralla, ettei sinun muutaman hetken päästä tarvi olla repimässä niitä nyt hyvännäköisiä vanhoja saumjoja irti. Menee vähän niinkuin samoilla tulilla tuo koko altaan saumaus.
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

No niin, vanhat rumat on revitty pois ja silikoonaus voi alkaa. Uusin nyt kaikki muut paitsi pohjasaumat. Edellinen omistaja on uusinut saumat keväällä ja pohjan osuus näyttää aivan hyvältä, joten annan nyt sen olla. Jos tämä akvaario olisi matalampi, uusisin nekin nyt ... Homma kävisi mukavasti, jos olisi 20 senttiä pidemmät kädet.

Mutta siihen ongelmaan. Miten tuo silikonipurkki toimii? Kuuluisiko sen räjähtää auki kun painan kahvasta vai saako tuon muovin rikki saksilla? Ja mikä on kätevin aine saumojen tasoitukseen, fairyko?
ratflink
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 18:37, 19.06.2004
Paikkakunta: Hausjärvi

Viesti Kirjoittaja ratflink »

ööö...tietty ois hyvä jollain puukolla avata se tuubin kärki, mutta saumat on sit jynssättävä sillä sinolilla hyvin että ne on puhtaat ja vanhaa silikoonii ei sais jäähä sinne. laimee fairyvesi on hyvä mutta elä vedä sitä fairya tulevan uuden sauman alle.enkä nyt haluis maalata piruja seinille mutta ite ostin kerra 200l tankin käytettynä ja se vuoti, ja pohjasaumat näytti hyville joten uusin kanssa vaan huonot pystysaumat, no kas kummaa se vuoto oliki siinä hyvässä pohja saumassa ja uusiks. :D
no hyvin tehty homma on tehty vähintään kaks kertaa
että onnea vaan saumaukseen !
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Kiitos vaan toivotuksesta, toivottavasti se nyt auttaa. Minulle myydessä kerrottiin, että tämä allas pitäisi vettä ilmankin sisäsilikoneja näiden ollessa vaan varmisteluna.

Valmista joka tapauksessa tuli, sain jopa silikonipurkin auki lopulta sillä ikkunaraapalla tapeltuani ensin turhaan saksilla. Maalarinteipillä rajasin alueet ja siihen tursotin. En ole koskaan tullut katselleeksi mistään muista akvaarioista, että millaista jälkeä pitäisi tulla, mutta ainakin nämä ovat nyt siistimmät kuin ne alkuperäiset.

Se huomasin, että tasoittaessa pitää kastella sitä sormea koko ajan saippualla, muuten käy niin kuin minulle: sormi tahmaantuu, siitä hermostuu, tahmaa kummatkin kädet ja sitten puhelin soi taskussa, minkä seurauksena jostain syystä länttää kätensä sekä hyviin ulkoiluhousuihinsa että tukkaansa.

Ylijäämäsilikonilla koristelin joitain juomalaseja eleganteilla silikoniroikoilla.

Huomenna sitten koetäytän tuon ensi kertaa. Saa nähdä miten käy. Minulle olisi kasveja varauksessa jo siellä ja täällä.
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Kuva

Amme on nyt sitten saatu täyteen vettä ja on pitänyt kaiken sisällään jo nelisen päivää. Letkua ei vielä ole, joten kuljetin 49 ämpäriä kädessä... Sitten mätin pohjalle nuo hiekat ja aimo lohkareen Porkkalan rapakivigraniittia, joka tosin näyttää tuolla pieneltä.

Tässä välissä heräteostin vesihyasintin. Sitten virittelin tuon ulkosuodattimen käyntiin, mikä sujuikin helpommin kuin kuvittelin. Tänään sain nti nimimerkki Tikkuhirviöltä jaavansammalta ja ricciaa, jotka junttasin hiekalla pohjaan. Toivottavasti ne hyväksyvät menettelyn. Kasvien seassa oli kierteissarvikotiloita, jotka aika vekkuleina kaivautuivat syvälle hiekkaan heti pohjalle pudottuaan.

Nyt olisi sitten sen suuren koettelemuksen aika, että kypsytystä olisi hommailtava. Varusteina on pullo 25% ammoniakkia (hyi että se haisee!), pipetti ja mittaruisku. Tilavuutta altaalla 410 litraa ja omaisuuteeni luen rasiallisen monnien pohjatabletteja. Olenpa ymmärtänyt, että minun tulisi saada akvaarion ammoniakkipitoisuudeksi noin 5 mg/l, mutta nytpä kiinnostaisi saada tietooni ammoniakin moolimassa tai vastaava, jotta osaisin laskea paljonko tuota löyhkälientä kirkkaisiin vesiini lorotan. Joitain sukallisia uskollisimman zamioculcakseni multaa olen jo aiemmin huljuttanut vedessä ja nyt se on selkiintynyt yläkuvan kaltaiseksi.

Ja niin, hommasin nitriittitestinkin. Se tässä vaiheessa näyttää ymmärrettävästi nollaa.
kalafriikki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
Paikkakunta: Lammi

Viesti Kirjoittaja kalafriikki »

Tuota, ihan vaan mielenkiinnosta kysyn... että onko tuo altaan keskellä oleva putki suodattimen ulostulo? Ja onko se tarkoituksella pysty- eikä vaakatasossa? :D
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
Nocticola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 16:44, 16.12.2004
Paikkakunta: Reykjavík
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nocticola »

Ulostulohan se. Imukupit ovat väsähtäneet, niin että tuo on stabiilein asento jonka putkelle löysin. Ne eivät siis ole seinässä kiinni, vaikka siltä näyttääkin. Uudet ovat hankinnan alla. Muutenkin letkut ovat tietysti muuttamassa altaan taakse, kunhan nyt tiedän ettei tarvitse vähään aikaan avata mitään eikä ronkkia suodattimen sisuksia.

Täällä ollaankin nyt oikein tarkkoja ammoniakin kanssa: kemistiystäväni laski, että minun tulee tiputtaa tuonne 9 ml päivittäin. Sitä olen nyt noudattanut kaksi päivää, mutta nitriittiä ei ole ilmaantunut. Huljuttelin aamulla tuoksupielikkiä ja traakkipuuta ruukkuineen akvaariossa, niin että nyt pitäisi ainakin olla typpibakteereita liikkeellä.

Kierteissarvikotilot ovat edelleen hengissä. Niille tuntuvat maistuvan etenkin katkaraputabletit.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”