Apua kaivataan äkkiä! Piikkisilmiä vaivaa jokin

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Apua kaivataan äkkiä! Piikkisilmiä vaivaa jokin

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Voi ei, mitä teen!? Vaihdoin tänään vain 1/4 vettä akvaariosta, jossa on 10 piikkisilmää. Akvaario on 180 litrainen. Vesiarvot: NO3 20, NO2 0, GH 7, KH 5, pH 6,5. Vedenvaihdon myötä arvot muuttuivat aika rajusti. Muut eivät muuttuneet paitsi GH putosi jotain 3-4 astetta. Miten tämä on mahdollista? Samoin KH tippui yhden asteen, pH:lle ei tapahtunut mitään.

Ongelma on siis seuraava: yli puolella piikkisilmistä on vaikeuksia pysyä pohjassa, ja ne kyllä kovasti yrittävät, mutta kyllä ihan itku tulee kun kattoo niitä. Ne meinaa väkisinkin kellahtaa mahalleen pinnalla ja ne jotenkin luikertelee "löysästi". Ei kai ne ole saaneet mitään myrkytystä? Vai mikä niitä vaivaa? Tää on ihan kamalaa, en mä halua et ne kuolee! Toivottavasti joku osaa auttaa ja vähän äkkiä sittenkin, mitä mun pitää tehdä, ei ne saa kuolla!

------------------

Jos tähän nyt vielä pitäisi lisätä jotain tietoa...vesi tulee omasta kaivostamme, muttei siinä ole mitään myrkkyjä.

Voisiko kaloilla olla hapenpuute, koska eikö piikkisilmillä ole sellainen suolihengityskin? Siis et jos happea on vähän, niin piikkisilmät nappaavat ilmaa suoleensa. Silloin ainakin toi liian suuri noste olis selitettävissä.

Auttakaa nyt joku! Mä olen ihan epätoivoinen noiden kalojeni puolesta, pelkään et ne kuolee! Ei kai niillä ole mitään vakavaa meneillään? Ei ne saa kuolla, just vasta mä ne hankinkin! Eikö mitään ole tehtävissä, pitääkö mun vaan odottaa vai onko jo liian myöhäistä, kuoleeko ne? Auttakaa, olkaa kiltit!
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Yhtäkkinen kovuuden muutos antaisi yhden selityksen. Mutta onko se todellinen ja mistä se johtuu? Eihän sen ammoniumbikarbonaatin pitäisi GH:ta nostaa, vai? Tuossa vielä tuo kalojen tuomisesi: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=37095

Pitäisikö kuitenkin vähän nostaa takaisin sitä kovuutta, kun myyntialtaassa on ollut vielä suurempi kovuus? Tuo on sitten vain kysymys! Muut jatkakoon.

Huhhuijaa. Herkkiä kalojahan ne. :(
Turvelisäys veteen antaisi suojaa kaloille, on kerrottu.
sera1
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 14:54, 21.02.2003
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Meillä piikkisilmät ovat joskus käyttäytyneet samoin, jos vettä vaihtaessa uusi vesi on ollut roimasti kylmempää/lämpimämpää kuin altaassa on tavallisesti.
Myös jos hanavedessä on paljon kaasukuplia piikkarit hermostuvat.
Aikansa kiukuteltuaan piikkarit alkavat taas uida tavalliseen tapaan.
Tähän on auttanut vaihtoveden lämpötilan tarkistus ja kuplista pääsee liruttamalla vaihtovettä altaaseen vaikka lasia pitkin.

Voi vedessä olla jotain vikaakin, mutta piikkarit aika usein hermostuvat vedenvaihdosta kuin kiusallaan [;)]
Murphyn sanoin "Avatun purkin sisältö mahtuu vain suurempaan purkkiin".
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Nyt aamulla niillä ei ole enää mitään onglemia pysyä pohjassa, mutta napsivat ilmaa pinnasta väliajoin ja kaikki kiertävät kehää akvaarion etu- ja sivulaseissa...ärsyttävää. Muutama piikkari sentään etsii ruokaa. Yhdellä piikkisilmällä on aika punaiset kidukset verrattuna muiden kiduksiin, mistä johtuu? Sitten yksi piikkari on aika vaalea. Ja se piikkari, jolla on ne punaiset kidukset, se ui jotenkin löysästi, ikäänkuin sen pyrstö ei toimisi niinkuin se haluaa. Tai sitten se ei vaan jaksa uida.

Voipi olla että laskin liian lämmintä vettä altaaseen. Ensi kerralla olen hieman tarkempi ja laitan vaikka sitä mattosuodatinpalaa sinne letkun päähän jos auttaisi tai sitten vaan annan laskea toooodella hitaasti veden altaaseen, niin ei ainakaan tule mitään hämminkiä uudestaan.

Jaa-a, milläs sitä kokonaiskovuutta, GH:ta nostetaan? Kipsillä vai?
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

En menisi nostamaan kokonaiskovuutta, nuo muutokset on ne mitkä niitä stressaa. Ja ne ovat pehmeän veden kaloja! Älä lisäile nitraatteja, karbonaatteja tai mitään muutakaan veden kemiaa muuttavaa ennen kuin kalat ovat varmasti rauhoittuneet ja hyvinvoivia. Testaa kaivovesi ettei siinä varmasti ole mitään myrkkyjä!

Mulla on parikymmentä rauhallista piikkisilmää voinut hyvin 1,5 vuotta. Ovat vauhkoontuneet uimaan ympäri allasta 3:sta syystä:
1. Hapot/pH minus. Jos laittaa liikaa (on aika vähän, pH:n ei tarvitse juurikaan muuttua kun kalat huomaavat) kalat ilmestyvät piiloistaan ja alkavat uimaan ensin rauhallisesti, mutta vähän päämäärättömästi akvaariossa. Kerran laitoin sen verran liikaa tavaraa, että koko ilta meni villissä rallissa ympäri akvaariota.
2. "Tuore vesi". Laitoin akvaarion vaihdon yhteydessä kalat erilliseen altaaseen muutamaksi päiväksi pari päivää seisoneeseen tuoreeseen veteen kypsymättömään akvaarioon. Se muutama päivä kului kaloilla uiden koko ajan ympäri allasta. Normaalit vedenvaihdot ->2/5 eivät haittaa kaloja. pH saattaa tulla vedenvaihdon yhteydessä mulla jotain 0,5 ylöspäin. On turvallisempaa antaa sen tulla ylöspäin kuin hapoilla laskea..
3. Lääkkeet/Myrkyt. Yhden lääkekuurin laitoin akvaarioon (Gyrotox, piikkisilmilmissä ei ollut mitään oireita). Nostin karbonaattikovuutta ja pH:ta, ei haitannut kaloja juurikaan. Lääkkeen lisäys sai kalat uimaan ympäri akvaariota vaihtelevan rauhattomasti. Yksikään ei kuitenkaan kuollut. Kidukset punersivat monella jonkin aikaa.

Kuumassa vedessä voi olla raskasmetalleja tai muuta putkista liuennutta normaalia enemmän. Eikä se nyt sinälläkään ole hyvä liian kuumaa laittaa kaloille... Omakohtaisista kokemuksista voin suositella lisäämään turvetta suodattimeen tai muuten vaan akvaarioon lillumaan.

Antti
Salla_~~
Senior Member
Senior Member
Viestit: 504
Liittynyt: 18:19, 31.08.2004
Paikkakunta: Kärkölä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Salla_~~ »

kirjoplaty kirjoitti:Nyt aamulla niillä ei ole enää mitään onglemia pysyä pohjassa, mutta napsivat ilmaa pinnasta väliajoin ja kaikki kiertävät kehää akvaarion etu- ja sivulaseissa...ärsyttävää. Yhdellä piikkisilmällä on aika punaiset kidukset verrattuna muiden kiduksiin,
Tuota munkin kaksi piikkisilmää kiertävät kehää akvaarion laseissa ja napsivat ilmaa pinnasta. Lisäksi niillä on hieman punertavat kidukset... Millainen ph näillä piikkisilmillä pitäisi olla? :? Mun akvaariossa lähemmäs kahdeksaa (n. 7,6).
It's true, we're all a little insane.
klarissa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 17:16, 27.02.2004

Viesti Kirjoittaja klarissa »

Itselläni oli ennen piikkisilmiä. Vanhin piikkisilmäni "suuttui" meille muutettuaan niin, että ui ympyrää akvaarion seiniä pitkin kaksi päivää. Ajattelin, että kohta tuo saa sydänkohtauksen. Kahden päivän jälkeen laskeutui kuitenkin pohjaan ja eli 13-vuotiaaksi! Taisi stressi iskeä pikkuiseen...
Ei kannata uskoa kaikkea, mitä paperiin on kirjoitettu.
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

No rauhoittuivat sentään, mutta monta päivää siinä meni.

Mittasin kaivoveden, joka tulee hanasta (ääh, aika pöljästi sanottu, siis tarkoitin vettä, jota ei ole vielä llaskettu akvaarioon, eli vedessä ei ole happea tai muuta sellaista) aika järkyttävät lukemat: kovuudet olivat ihan alhaalla toisin kuin akvaariossani, eli arvot erosivat jollain 5 asteella! En tajua enää mitään, miten tuo voi olla mahdollista? Ei kai akvaarioveden ja kaivoveden välillä voi noin suuria eroja olla?

Ei ihmekään että kalat sekosivat!

Taas tein viikottaisen vedenvaihdon, vaihdoin puolet vähemmän kuin viime kerralla ja katsoin, ettei vesi ollut liian kylmää/kuumaa. Tällä kertaa laskin altaaseen 23-asteista vettä, kun altaan lämpötila on 24 astetta. Eli asteen heitto. Kalat eivät sekoilleet samalla tavalla, muutamalla oli vaikeuksia pysyä pohjassa, vaikka laskin veden altaaseen mahd. hitaasti ja letkun päässäkin oli mattosuodattimen pala. Seuraavana aamuna kalat käyttäytyivät jo normaalisti ja etsivät ruokaa. Eli kaikki hyvin tällä kertaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”