Voiko neontetraa pitää lehtisten kanssa?

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

lindap
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 18:26, 20.03.2004

Voiko neontetraa pitää lehtisten kanssa?

Viesti Kirjoittaja lindap »

Minulla on kaksi pienehköä lehtikalaa ja olen ajatellut ostavani neontetroja, jos ostaisin ne nyt niin lehtikset eivät välttämättä söisi niitä silloin kun ne (lehtikset) ovat aikuisia, kun ne olisivat jo tottuneet neoneihin.

Mitä mieltä olette??
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Minkäs kokoisessa altaassa Lehtikalat ovat?
Vaaranahan on että Lehtikset nappaavat neonit suuhunsa kun kasvavat tarpeeksi isoiksi.

Faunattaren ( http://www.faunatar.fi/fin/index.php?cmd=141) sivuilla luki näin;
"Soveltuvuus ja luonne:Sopii kaikkien pienehköjen ja rauhallisten kalojen seuraan, kunhan niillä on samat vesivaatimukset. Ei käy monien isojen lajien, kuten esimerkiksi lehtikalojen kaveriksi, sillä pienet tetrat ovat niiden luonnollista ravintoa. Pelästyessään ui tiukassa parvessa, mutta rauhallisina hetkinä neontetrat levittäytyvät koko akvaarion alalle. "
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Pieninä varmaan vielä menestyvät yhdessä, mutta kunhan lehtikalat vielä vähän kasvavat niin yhtenä nälkäisenä päivänä saattavat neonit päätyä ruokalistalle. Lämpötilajuttu on kanssa huomioitava. Neonit kun pitävät viileästä vedestä ja lehtikset vähän lämpimämmästä. Tarkasti 25 C niin molemmat ovat rajoillaan..
annakristiina
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:29, 03.04.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja annakristiina »

Ja minä kun oli huolissani omista inkkareista, joiden seurana 2 lehtikalaa.. Lehtikalat saisi häädön jos alkaisi kaverit maistumaan alkupaloina!
Minkä nuorena oppii..
osaa ihan hyvin.
sacryl
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 20:28, 07.06.2004

Viesti Kirjoittaja sacryl »

Omasta kokemuksestani voi sanoa että meillä täyskasvuset lehtikalat ja neonit ovat olleet sovussa jo pitkään. Enkä ole nähnyt kertaakaan lehtiksien neoniparvia hätyyttelevän tai neonien katoavan, päinvastoin neonit kiusaavat enemmän meillä majesteetisiä lehtikaloja :D

Mutta tämä olikin meillä, en minä sitä tiedä millaisia sinun lehtikalasi ovat. Meillä rauhallista sorttia... antoivat milliksen poikastenkin olla rauhassa... IHMEELLISTÄ 8O
JM&Tanja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 146
Liittynyt: 14:24, 08.03.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja JM&Tanja »

Mikset ostais kardinaalitetroja. Sopivat lämpötilan suhteen paremmin lehtikalojen kanssa ja ovat vähän isompiakin kuin neontetrat ja aika paljon samaa näköä.
Monet sanoo varmaan tuohon, ettei ne kardinaalitkaan sovi, vaan lehtikset syö niitäkin, mutta meillä on 4 lehtiksen seurana 40 kpl kardinaalitetra parvi, eikä ole kardinaalit lehtiksille maistunut. [;)]

t:Tanja
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

No okei, mä olen sitten se ilonpilaaja ja tylsis joka sanoo että ei missään nimessä. Ei neonneita, eikä kardinaaleja. Se, etteivät lehtikalat aina syö pieniä tetroja, ei ole hyvä syy kokeilla käykö niin tällä kertaa. Riski on olemassa, sillä kuten jo mainittua pienet puikulanmalliset tetrat ovat lehtikalojen luontaista ravintoa. Inkkarit eivät enää lehtareiden suusta mahdu, joten ne ovat hyvä valinta. Tai mikä tahansa muukin korkeanmallinen tetralaji, kuten sitruuna-, koru-, kirsikka-, musta-aave-, timantti-, lyhty-, tai safiiritetra (huom. en tarkistanut noiden luettelemieni lajien lämpötilavaatimuksia, joten tarkista ne ennen lehtikala-altaaseen tuikkaamista), eli vaihtoehtoja riittää pilvin pimein.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Sopivatko neonit lehtisten allastovereiksi? -kysymys kuuluu sarjaan Ikuiset päänvaivat :mrgreen: Absoluuttisen oikeaa vastausta tähän ei voi mielestäni esittää, mutta itse en ainakaan pidä "eläinkokeista" eli siitä, että kokeillaan joutuvatko neonit lehtisten syömiksi? Alkuun monella on tämä lehtikala-neontetra-yhdistelmä toiminut ihan mukavasti, mutta sitten jokin kaunis päivä tetroja on alkanut vain kadota. Lehtikaloja on alettu epäillä siinä vaiheessa, kun "letuskan" suupielestä on roikkunut epämääräinen evä tms :frown:

Ja tämä vastaus taitaa kuulua kategoriaan Turhat :roll:
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Tähän keskusteluun on pakko lisätä tuolla herppi.netissä esiin pompsahtanut kirjoitus. Kyseisessä keskustelussa kylläkin käsitellään sammakoiden ja kalojen asuttamista samaan akvaarioon, mutta mielestäni se sopii tähänkin aiheeseen kuin nyrkki silmään:
Joonas kirjoitti:Oletetaan että sinut laitettaisiin asumaan 50 neliön yksiöön pienen dingolauman (dingo on´suden kaltainen australialainen koiraeläin) kanssa. Pakotettasiin asumaan siellä koko ikäsi.

Tuskin dingot kimppuusi ihan heti kävisivät, eivät ne yleensä hyökkää ihmisten kimppuun, mutta koskaan ei ihan saisi nukkua ja olla rauhassa: entä jos ne kohta hyökkäävätkin...?

Dingojen pesästä tihkuu mieletön mädäntyneen lihan löyhkä ja vieressä olisi myös eläinten käymälä.

Tilaa on vähän, koskaan ei saisi olla rauhassa vaan koiriin törmäilisi jatkuvasti. Eihän siitä sinäänsä näkyvää haittaa ole, mutta kyllä moinen rauhattomuus stressaa mielettämästi!

Ja luonnollisesti yksiöön olisi dingoja varten luotu sopiva Australian takamaita simuloiva ilmasto: kuumaa kuin pätsissä ja kuivaa kuin Saharassa. Hiki valuu ja kuiva ilma raastaa keuhkojasi.

Mikään näistä seikoista ei tapa sinua, mutta ne kaikki tekevät olostasi luultavasti kokolailla kurjaa. Koska dingot tai tällaisen pienen kokeen järjestäjä ei kuitenkaan ymmärrä tai kuule sinua, et saa tilanteeseen apua vaikka kuinka yrittäisit huutaa ja meuhkata. Luultavasti sairastut jossain vaiheessa ja todennäköisesti kuoletkin normaalia paljon nuorempana kaikesta stressistä ja epäasiallisista oloista johtuen. Elät siis koko lyhyen ikäsi kurjuudessa olosuhteissa jotka eivät todellakaan ole edes lähellä inhimillistä.

Tällaisen elämänkö siis haluat tarjota kaloillesi ja sammakoillesi?

En sano että lajien sekoittaminen aina olisi tuomittu epäonnistumaan. Jos Dingojen kaveriksi laitettaisiin vaikkapa muutama Australialainen aavikkokettu ja tarjolla oleva tila kasvatettaisiin vaikkapa 50 hehtaariin, menisi kaikki ehkäpä ihan mukavasti.

Molemmille sopivien olojen tarjoaminen vaatii yhteen sopivia lajeja, vahvaa taustatietämystä molemmista lajeista ja niiden biologiasta sekä niin paljon tilaa ja muita resursseja kuin molemmat yhteensä vaativat, ja vähän enemmänkin. Yleensä näiden kaikkien ehtojen saaminen olemaan voimassa yhtä aikaa vaatii enemmän kuin moni harrastaja pystyy tarjoamaan.
Linkki kyseiseen keskusteluun: http://www.herppi.net/html/index.php?na ... ic&t=13856
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tästä annan 10 pistettä ja papukaijamerkin.

Tuo dingovertaus ikävä kyllä sopii niin kovin moneen seura-akvaarioon tälläkin palstalla.
Ja kun niistä huomauttaa, tulee vastaan sanomisia.
Eri biotoopin kalat eivät kerta kaikkian ymmärrä toisensa lähettämiä yksiselitteisiä merkkejä, jotka saman biotoopin samoille ja toisille lajeille olisivat itsestään selviä.

Sitten ihmetellään jatkuvan stressin seurauksena leviäviä tauteja ja toistuvia tappeluja.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Mie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:17, 08.05.2004

Viesti Kirjoittaja Mie »

Mun mielestä tuo teksti oli vähän liikaa yli ammuttu.Ihminen nyt sentään on vähän viisaampi kun joku kala.

Ei oo tietenkään hyvä että, kaloja pidetään huonoissa oloissa, mutta maailmassa on paljon pahempaakin. Ja kaikista parasta olis kalojen kanssa sitten varmaankin jättää ne sinne luontoon. Meni vähän ohi aiheen.. :roll:
Diudau
Rääkky
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1416
Liittynyt: 01:42, 22.11.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rääkky »

Mie kirjoitti:Mun mielestä tuo teksti oli vähän liikaa yli ammuttu.Ihminen nyt sentään on vähän viisaampi kun joku kala.

Ei oo tietenkään hyvä että, kaloja pidetään huonoissa oloissa, mutta maailmassa on paljon pahempaakin. Ja kaikista parasta olis kalojen kanssa sitten varmaankin jättää ne sinne luontoon. Meni vähän ohi aiheen..
Kun toinen asia on pahempi kuin toinen niin sen vähemmän pahan voi jättää korjaamatta kun on pahempiakin? Kamala ajatusmaailma.

Kala kärsii siinä missä kalakin. Ei siihen kirjoitustaitoa tarvita. Kala stressaa, tuntee kipua. Väärissä oloissa kala elehtii usein: hankaamalla itseään, hyppimällä altaasta ulos tai sitten kala ei anna mitään silminnähtävää varoitusta ennenkuin se löytyy kuolleena - esim. liian lämpimän veden vuoksi.

Teksti ei lainkaan ollut yliampuva. Noin se valitettavasti menee. Väärin pidetyt elukat sairastuvat niin ettet ehkä edes huomaa - olisit saanut ne pysymään terveenä jos olisit ottanut asioista selvää että niiden vesiarvovaatimukset ovat täysin erilaiset. Tai olisit pystynyt välttämään revittyjen evien aiheuttaman bakteeritulehduksen jos et olisi liittänyt eviä repiviä kaloja keskenään.. Tyyppiesimerkkejä on koko AW täynnä.

Kirjoituksessa on loistavasti annettu lyhyt oppimäärä akvaarionpidosta ja sen kompastuskivistä :)

Sama linja Marin kanssa: ei kalakokeita. Jos kala voi tulla syödyksi kaloja ei yhdestä. Kaikki kalat eivät kuulu yhteen suljetussa lasilaatikossa :) Luonnossa neontetra ja lehtikala toki elävät samalla alueella: petona ja ravintona. Tämä jo kertoo mielestäni kaiken tarpeellisen.
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

Mie kirjoitti:Mun mielestä tuo teksti oli vähän liikaa yli ammuttu.Ihminen nyt sentään on vähän viisaampi kun joku kala.
Miten tämä nyt sitten korreloi? Ihminen on kykeneväinen kokemaan stressiä ja stressi yleensä huonontaa ihmisen elintasoa. Kala on kykeneväinen kokemaan stressiä, miksi stressin vaikutus kalaan olisi yhtään erilaisempi?
Ei oo tietenkään hyvä että, kaloja pidetään huonoissa oloissa, mutta maailmassa on paljon pahempaakin. Ja kaikista parasta olis kalojen kanssa sitten varmaankin jättää ne sinne luontoon. Meni vähän ohi aiheen.. :roll:
Eli tässä taas tämä klassinen "ei tämä juttu ole paha koska on tapahtunut pahempiakin". Eli jos joku tulee ja tappaa vanhempasi, niin ei se ole paha juttu, koska 60 vuotta sitten tapettiin viisi miljoona juutalaista, niinkö?
Jostain se paremman maailman rakentaminen pitää aloittaa, ei ole niin pientä juttua ei ole olemassakaan, etteikö sillä olisi jotain vaikutusta.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
Mie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:17, 08.05.2004

Viesti Kirjoittaja Mie »

Eli tässä taas tämä klassinen "ei tämä juttu ole paha koska on tapahtunut pahempiakin". Eli jos joku tulee ja tappaa vanhempasi, niin ei se ole paha juttu, koska 60 vuotta sitten tapettiin viisi miljoona juutalaista, niinkö?
Tarviitko tota edes kysyä?
En menisi edelleenkään vertaamaan kaloja ihmiseen.
Tarkotan vaan että, jossain tulee sen verran röyhkeästi ilmoitettua joillekkin joilla on väärät asuin olot kaloillansa. Että miten huonosti asiat ovat. Koska se ei ole mun mielestä kuolemaan rangaistava teko jos kaloilla ei ole ihan luonnon oloja vastaava asuinpaikka.

Tuli vähän sekaista tekstiä, mutta TIETENKIN on selvää että mitään tonnikalaa on ihan turha ruveta hankkimaan 60 litran akvaarioon.
Tai edes lehtikalaa 100 litran. Mutta jos "kala kaverit" ovat eripaikkakunnilta, mutta tulevat muuten toimeen yhdessä, niin en nää asiaa vääräksi. :?
Diudau
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Mie kirjoitti:Tuli vähän sekaista tekstiä, mutta TIETENKIN on selvää että mitään tonnikalaa on ihan turha ruveta hankkimaan 60 litran akvaarioon. Tai edes lehtikalaa 100 litran. Mutta jos "kala kaverit" ovat eripaikkakunnilta, mutta tulevat muuten toimeen yhdessä, niin en nää asiaa vääräksi.
Tuota, meniköhän kirjoituksen pointti vähän ohi? Kyseessähän on se, että kalat ovat samalta alueelta kotoisin, ja sen lisäksi vielä petokala (lehtis) ja sen luonnollinen saalis (neontetra). Tämmöisessä tapauksessa on mielestäni selvää ettei riskejä oteta, eli näitä kaloja ei pitäisi yhdistellä samaan rajalliseen tilaan.
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

Mie kirjoitti: Tarviitko tota edes kysyä?
En menisi edelleenkään vertaamaan kaloja ihmiseen.
Mikset menisi? Ihminen on eläin siinä kuin kaikki muukin tämän pallukan fauna. Ja sitäpaitsi, tuo oli kyllä ihan yleistason vertaus. Sitä, että jokin asia on huonosti, ei vähennä se, että jotkut toiset asiat ovat huonommin.
Tarkotan vaan että, jossain tulee sen verran röyhkeästi ilmoitettua joillekkin joilla on väärät asuin olot kaloillansa. Että miten huonosti asiat ovat. Koska se ei ole mun mielestä kuolemaan rangaistava teko jos kaloilla ei ole ihan luonnon oloja vastaava asuinpaikka.
Yleensä ihmiset ovat vain niin kovapäisiä, etteivät ymmärrä tai edes halua ymmärtää hienovaraisia vihjauksia. Kyllä minä voin ihan silmää räpäyttämättä sanoa ihmiselle jolla on 46 erilaista mutanttikultakalaa 40 litran akvaariossa, että "Stnan eläinrääkkääjä"
Tuli vähän sekaista tekstiä, mutta TIETENKIN on selvää että mitään tonnikalaa on ihan turha ruveta hankkimaan 60 litran akvaarioon.
Tai edes lehtikalaa 100 litran. Mutta jos "kala kaverit" ovat eripaikkakunnilta, mutta tulevat muuten toimeen yhdessä, niin en nää asiaa vääräksi. :?
Jos sinulla olisi lemmikkihiiriä ja kissoja, pitäisitkö niitä vapaana samoissa tiloissa?
Ja kuten sanottu, lehtikala ja neontetra ovat samalta seudulta.
Toisekseen se, että joissakin tapauksissa yhteiselo on onnistunut, ei ole mikään tae, että se onnistuu muillakin ja vastaisuudessa. Siinä ei tarvita kuin yksi ruokinnan aikana vahingossa tapahtunut näykkäisy lehtikalan osalta ja sinun kiltti lehtiksesi "palaa juurilleen" ja vetää neonit naamaansa. Ne ovat kuitenkin vain eläimiä jotka pyrkivät toteuttamaan luonnollisia vaistojaan.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
Mie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:17, 08.05.2004

Viesti Kirjoittaja Mie »

Nojoo, puhuin siintä ihmis- dingo jutusta.
Mutta lehtikalat ja neontetrat pärjäävät joillakin yhdessä ja joillakin eivät.
Diudau
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

Mie kirjoitti:Nojoo, puhuin siintä ihmis- dingo jutusta.
No enkö minä juuri kertonut sinulle, että miksi tuo dingo-vertaus on hyvinkin validi? Edelleen; ihmiset kokevat stressiä, kalat kokevat stressiä ja yksikään eliö tällä planeetalla ei kyllä stressatessaan kukoista, and that's a fact. Äläkä nyt takerru semantiikkaan, stressillä tuskin tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että murehdit, että kuinkas nyt saat ensi viikolla kaikki läksyt tehtyä.
Mutta lehtikalat ja neontetrat pärjäävät joillakin yhdessä ja joillakin eivät.
Miksi, miksi oi miksi, niitä sitten pitää yhdistää jos ei todellakaan ole varmaa, että ne yhdessä pärjäävät? Maailmasta löytyy tuhansia kalalajeja joista monet sopivat keskenään yhteen, miksi siis väkisin tunkea niitä jotka eivät sovi samaan purkkiin, oi miksi?
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
Mie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:17, 08.05.2004

Viesti Kirjoittaja Mie »

Miksi, miksi oi miksi, niitä sitten pitää yhdistää jos ei todellakaan ole varmaa, että ne yhdessä pärjäävät? Maailmasta löytyy tuhansia kalalajeja joista monet sopivat keskenään yhteen, miksi siis väkisin tunkea niitä jotka eivät sovi samaan purkkiin, oi miksi?
Multa tuota on turha ainakaan kysellä.
No enkö minä juuri kertonut sinulle, että miksi tuo dingo-vertaus on hyvinkin validi? Edelleen; ihmiset kokevat stressiä, kalat kokevat stressiä ja yksikään eliö tällä planeetalla ei kyllä stressatessaan kukoista, and that's a fact. Äläkä nyt takerru semantiikkaan, stressillä tuskin tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että murehdit, että kuinkas nyt saat ensi viikolla kaikki läksyt tehtyä.
No sinä et voi olla varma että neontetrat, lehtikalojen seassa kärsivät stressistä, sitä ei voi tietää kun kala itse. Jos edes osaa ajatella että :" jahas nyt minulla taitaa olla stressiä"

Omalta osaltani taitaa olla tämä keskustelu ohi, koska tämä on saman jauhamista omalta osaltani :D
Oot tosissaan oikeassa noissa asioissa, mutta kuhan ei ihmiset olisi liian akressiivisiä noitten kalojen takia. :|
Diudau
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

*myötätuntoinen seläntaputus JustinSanelle* Tällasta tää on.

Ihminen VOI tietää, onko kalalla stressiä tekemällä kalasta havaintoja. Sitä nimitetään tieteelliseksi lähestymistavaksi ja sen avulla on keksitty kummempiakin asioita. Jos ihminen EI tiedä, aiheuttaako jokin hänen tekonsa jollekin toiselle (kala, toinen ihminen) haittaa vaiko ei, on järkevää olettaa, että haittaa aiheutuu ja olla tekemättä tekoa.

Käytännössä: Jos en tiedä, stressaako neontetraa yhteiselämä lehtiksen kanssa koska niillä on peto-saalissuhde, oletan että kyllä stressaa ja jätän pistämättä ne samaan akvaarioon.

Agressiivisuutta ei ole se, jos pitää heikkojen puolta. Agressiivisuutta on pyrkiä vahingoittamaan muita. Kalat ovat ihmiseen nähden hyvin heikoilla, joten niiden hyvinvoinnin puolustaminen on hienoa, vaikka se tapahtuisikin jonkun herkkien tunteiden kustannuksella.
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Olematta mitään mieltä puheenaiheeseen tuli vain mieleen uusi heitto:

Ihminen on aikojen alussa asunut luolissa, sen jälkeen viljellyt maata ties kuinka kauan. Edellinen sukupolvi muutti maalta kaupunkiin ja tämä sukupolvi alkaa viihtyä sohvalla ihan hyvin kun on sopivan lämpöistä ja ruokaa ja juomaa on riittävästi.

Ihminen on sopeutunut myös siihen että tarjolla on häkissä lintuja ja altaassa kaloja ja sohvalla makaa se kissa tai koira, eikä niitä tarvitse tappaa ja syödä koska muuta ruokaa on riittävästi.

Nyt mulle suuttuu aika moni [;)] . En ole välttämättä itse tuota mieltä mutta näin filosofisena ajatelmana tuli mieleen. Että kaikkea saa ajatella eritavalla kunhan ei tee oikeasti mitään tyhmää.
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

janecky kirjoitti:Olematta mitään mieltä puheenaiheeseen tuli vain mieleen uusi heitto:

Ihminen on aikojen alussa asunut luolissa, sen jälkeen viljellyt maata ties kuinka kauan. Edellinen sukupolvi muutti maalta kaupunkiin ja tämä sukupolvi alkaa viihtyä sohvalla ihan hyvin kun on sopivan lämpöistä ja ruokaa ja juomaa on riittävästi.

Ihminen on sopeutunut myös siihen että tarjolla on häkissä lintuja ja altaassa kaloja ja sohvalla makaa se kissa tai koira, eikä niitä tarvitse tappaa ja syödä koska muuta ruokaa on riittävästi.
Kyllä, ihminen on sopeutunut ja muovautunut, sopeuttanut ja muovannut. Niin tekevät kaikki eläinlajit. Yleensä kyseessä on kuitenkin avoin systeemi joka tarjoaa mahdollisuudet muutokseen ja sopeutumiseen, muutos myös kestää yleensä huomattavia aikoja ja useita sukupolvia.

Eli minun mielestäni niinkin tiukasti suljettu systeemi kuin akvaario ei kyllä oikein korreloi luontaisen muuntaumisen kanssa, eikä sen tulisi toimia myöskään areenana kokeiluille luonnonvalinnasta ja selviytymisestä.
Olemme kuitenkin sulkeneet ne kalat loppujen lopuksi varsin pieniin purkkeihin, mielestäni vähintä ja reiluinta mitä voimme tehdä vastapalvelukseksi on, että pidämme niistä huolta parhaan taitomme ja tietomme mukaan ;)

Nyt mulle suuttuu aika moni [;)] . En ole välttämättä itse tuota mieltä mutta näin filosofisena ajatelmana tuli mieleen. Että kaikkea saa ajatella eritavalla kunhan ei tee oikeasti mitään tyhmää.
Miksi suuttuisi? Eri mieltä saa olla, ehdottomasti. Lisäksi pitää aina kyseenalaistaa, katsoa kantilta jos toiseltakin. Yleensä pyrin nimenomaan kannustamaan ihmisiä laajentamaan katsantoansa. Jos joku todellakin suuttuu toisen ihmisen mielipiteestä joka on perusteltu ja hyvin aseteltu, osoittaa se lähinnä kapeakatseisuutta suuttujan taholta.
Joskus myös vaaditaan tekoja ajatusten lisäksi, mutta se onkin jo sitten ihan toinen stoori ;)
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
PimpBot9000
Member
Member
Viestit: 274
Liittynyt: 18:57, 29.09.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja PimpBot9000 »

Minulla mustatetrat alkoivat syömään kardinaalitetroja. Että voi noita vahinkoja sattua muidenkin kuin lehtikalojen kanssa. Kaloista ja niiden käyttäytymisestä on paha mennä sanomaan mitään etukäteen.
Hamsterini synnytti 10 poikasta. Kun aamulla menin katsomaan, emo oli syönyt niistä kaksi. No hemmetti - minäkin vedin pari!
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

AAARGH pitäkää nyt joku minusta kiinni, jooko?!
JustinSane, kaikki sympatia ja tuki sinulle, joskus ihmiset on niin... Aargh.
Musta tää seuraava menee samaan kategoriaan että pamahtaa:
PimpBot9000 kirjoitti:Minulla mustatetrat alkoivat syömään kardinaalitetroja. Että voi noita vahinkoja sattua muidenkin kuin lehtikalojen kanssa. Kaloista ja niiden käyttäytymisestä on paha mennä sanomaan mitään etukäteen.
Mustatetra syö kaiken mikä kitaan menee, kun on itse ensin kasvanut isoksi. Mustis-parvea pitää aloillaan vaan tarpeeksi iso ja raisu seura, vaikkapa ne lehtikalat. Minulla oli mustiksia 10 parvi, terrorisoivat vanhaa allastani ja jopa repivät ja söivät sentin mittaisia partamonninpoikasia! Missään ei ollut tietoa tuollaisesta agressiivisuudesta tarjolla, ennen kuin sitä alkoi etsiä. Eli siis kylläpä on "paha mennä sanomaan" ja "vahinkoja sattuu" kun ei tee kunnon taustatyötä. Taas kerran, älä luota myyjään, älä luota kirjaan, luota harrastajaan. Kyllä tästäkin lauseesta saa taas nokilleen. :mrgreen:
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kalojen stressi on jopa mitattavissa. Se näkyy ns. stressihormonien aktiivisuutena kalan vedessä.
Toisaalta jatkuva stressi alentaa kalojen tautien vastustuskykyä, mikä voi johtaa esimerkiksi kalatuberkuloosiepidemiaan.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”