Edelleen hiilidioksidista, sen tuottamisesta hiivakäymisellä
Valvoja: Moderaattorit
Edelleen hiilidioksidista, sen tuottamisesta hiivakäymisellä
Luin kertauksen vuoksi jarvij:n sivuilta tämän hiivakäymissysteemin ohjeet. Siellä sanottiin, että tämän ohjeen mukaan seoksen pitäisi riittää suunnilleen 25-30 vrk. Itse joudun kuitenkin vähintään viikottain uusimaan pullot (tekemään uudet seokset). Mitä siis teen väärin? Onko liivatetta mahdollisesti liian vähän --> olen laittanut 3 ruokalusikallista (itseasiassa lusikat ovat hieman pienempiä kuin ruokalusikat). Pullot sijaitsevat (valmiina) akvaarion päällä (kauniit katsella...) ja huoneistomme lämpötila kun on korkea niin myös siinä akvaarion päällä on melko lämmintä.
Enemmän liivatetta sitten. Sen tarve on suhteessa lämpötilaankin.
Itse laitoin ilman liivatetta nyt, koska se näyttää riittävän viikoksi niinkin ja vain desilitralla sokeria. On hieman kyseenalaista kannattaako liivatetta laittaa, kun kokonaisvaiva touhuun ei sillä parane. Ilman liivatetta pullo on uusittu viidessä minuutissa. Ja vielä kun käyttää tuoretta hiivaa, ei tarvitse sitä erikseen herätellä yli 42 asteisessa lämmössä, vaan se lähtee käymään heti huoneenlämpöisenäkin. Tietysti sekin tykkää alkuun vähän lämpimämmästä.
Itse laitoin ilman liivatetta nyt, koska se näyttää riittävän viikoksi niinkin ja vain desilitralla sokeria. On hieman kyseenalaista kannattaako liivatetta laittaa, kun kokonaisvaiva touhuun ei sillä parane. Ilman liivatetta pullo on uusittu viidessä minuutissa. Ja vielä kun käyttää tuoretta hiivaa, ei tarvitse sitä erikseen herätellä yli 42 asteisessa lämmössä, vaan se lähtee käymään heti huoneenlämpöisenäkin. Tietysti sekin tykkää alkuun vähän lämpimämmästä.
Niinpä. Jos ei liivatteen lisäys pidennä käymisaikaa, en jaksa kolmea pulloa viikottain tehdä. Teen sitten ilman liivatetta jos kerran joudun joka viikko seokset tekemään, pääsen ainakin vähemmällä ajan käytöllä. Siis 1 dl sokeri tähän muuten samaan määrään vettä (vajaa litra) ja ilman liivatetta? Itse en tuorehiivalla saanut seoksia toimimaan, johtuukohan siitä, että sitä on niin vaikea annostella (siis löytää vastaava määrä kuin 1/2 teelusikallista kuivahiivaa)...
Tuorehiiva on elävää ja käy heti kun saa sokerivettä. Jo on kumma jos sillä ei käy ja jossain muussa vika.
Hiivan määrä ei ole edes kriittinen. Kyllä teelusikallisen pitäisi riittää sekä kuivassa että tuoreessa. Mutta se on kyllä jo paljon. Pikkuruisella alkuhiivalla taas voitaisiin onnistua hillitsemään liian nopeaa käymistä.
(Teoriassa yksi solu riittää. Silloin annetaan happea eikä suljeta heti anaerobiseen tilaan ja tällöin hiiva kasvaa vauhdilla.)
" Kuivahiivapussi ei vastaa kuin 30 grammaa tuorehiivaa. Tuorehiivapaketin koko on 50 grammaa."
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=28412
Sokerin määrä on haettava. Vähä sokeri loppuu ennen aikojaan ja isompi määrä jää käymättä alkoholipitoisuuden kasvaessa hiivalle epäsuotuisaksi. Myös liika sokeri on säilytysaine ja sitä ei saa helpolla käymään. Rajana on jotakin reilusta kahdesta desistä kolmeen litrassa vettä.
Hiivan määrä ei ole edes kriittinen. Kyllä teelusikallisen pitäisi riittää sekä kuivassa että tuoreessa. Mutta se on kyllä jo paljon. Pikkuruisella alkuhiivalla taas voitaisiin onnistua hillitsemään liian nopeaa käymistä.
(Teoriassa yksi solu riittää. Silloin annetaan happea eikä suljeta heti anaerobiseen tilaan ja tällöin hiiva kasvaa vauhdilla.)
" Kuivahiivapussi ei vastaa kuin 30 grammaa tuorehiivaa. Tuorehiivapaketin koko on 50 grammaa."
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=28412
Sokerin määrä on haettava. Vähä sokeri loppuu ennen aikojaan ja isompi määrä jää käymättä alkoholipitoisuuden kasvaessa hiivalle epäsuotuisaksi. Myös liika sokeri on säilytysaine ja sitä ei saa helpolla käymään. Rajana on jotakin reilusta kahdesta desistä kolmeen litrassa vettä.
Jarvij:n sivuilla olevissa ohjeissa sanotaan sokerin määräksi 3,75 dl yhteen litraan (hieman vajaaseen). Se on kyllä ihan aluksi huhtikuussa kokeillessani ensimmäistä kertaa toiminut, nyt myöhemmin on joku mättänyt. Vuotaminen voisi olla yksi syy, koska se on tuo sama pullo, joka temppuilee. Mutta kuitenkin nyt se toimii, vähän kyllä teippasin korkin ja letkun liitoksia, olisikohan se kuitenkin siitä?
Vuotamisesta en tietenkään osaa sanoa, mutta sokerin määrästä sanomani on tietoa viinin tekemisestä ja Odd Tommelstadin vanhasta 'Uudesta kotiviinikirjasta'. Siinä on hyvin ansiokkaasti ja kattavasti kerrottu ystävämme hiivan elämästä. Vanhanaikaista hilloa tehnyt myös tietää että kun on tarpeeksi sokeria se ei homehdu. Jalohiivat ovat homesieniä myös.
Siksi käymään saaminen voi olla kriittinen kohta hiivatepullossa. Hiiva kannattaa sekoittaa mietoon sokeriliemitilkkaan ja kaataa hyytelön päälle. Myös koko pullon lämmittäminen +40 asteiseksi vesihauteessa auttaa.
Siksi käymään saaminen voi olla kriittinen kohta hiivatepullossa. Hiiva kannattaa sekoittaa mietoon sokeriliemitilkkaan ja kaataa hyytelön päälle. Myös koko pullon lämmittäminen +40 asteiseksi vesihauteessa auttaa.
-
- Senior Member
- Viestit: 797
- Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
- Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
- Viesti:
Kannattaa laittaa sen teipin tilalle silikonia tai sinitarraa. Teipillä on aika hankala tiivistää esim läpivientiä siihen pullon korkkiin.Misu kirjoitti:Vuotaminen voisi olla yksi syy, koska se on tuo sama pullo, joka temppuilee. Mutta kuitenkin nyt se toimii, vähän kyllä teippasin korkin ja letkun liitoksia, olisikohan se kuitenkin siitä?
Oma mielipiteeni liivatteesta on että sitä kannattaa käyttää. Laitoin omaan liivatepullooni 4 rkl liivatejauhetta ja systeemi on pöhissyt jo neljä viikkoa ja vielä jaksaa ainakin viikon.
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
Antin & Annen kotisivut
Minullakin on nyt kaksi pulloa toiminut (en muista kyllä kuinka kauan, mutta jonkun viikon, ehkä 2). Olen kyllä käyttänyt sinitarraa tiivistykseen, teipillä vaan vähän varmistelin. Mutta tosiaan nyt toimivat ja seuraavalla kerralla kun teen uuden, varmistan käymisen vielä Liinan mainitsemalla sokerin lisäyksellä (1 dl vettä + 1/2 tl hiivaa + sokrua).
-
- Junior Member
- Viestit: 136
- Liittynyt: 10:42, 29.10.2002
- Paikkakunta: Helsinki
-
- Katalysaattori
- Viestit: 4264
- Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
- Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Hjuva idea! Itse taas kerran katson tylsistyneenä vierestä kun hiivate vuotaa huoneilmaan... Aina välillä kun tuo pliitos pääsee nitkahtamaan janiin että pitäisi tiivistää uudestaan...Akvaariomikko kirjoitti:Tiivistykseen suosittelen hankkimaan lähimmästä autotarvikeliikkeestä läpivientikumin
Itse laitoin alussa aina liian vähän liivatetta (muutenkaan en koskaan osaa käyttää liivatetta niin että mikään olisi koskaan jähmettynyt). Viikossa se porisi pois...
Misu kirjoitti: .... varmistan käymisen vielä Liinan mainitsemalla sokerin lisäyksellä (1 dl vettä + 1/2 tl hiivaa + sokrua).
Täällähän tuota on neuvottu. Tilkka vettä riittänee ja on parempi, koska sen vapaan nesteen määrä vaikuttanee käymisen nopeuteen ja pullon kestoon. Hiivahan 'puree' käydessään hyytelöä vapaaksi ja tuon pintanesteen osuus pyrkii kasvamaan käymisen edetessä. Tilkka olisi mielestäni korkeintaan puoli desiä, ehkä neljäsosa.
Se pitää laittaa käymään ennen pulloon kaatoa ja muistaa täytyy myös pullon lämpötila. Jos se on ollut jääkaapissa, se on yllättävän kauan viileä. Ei se ole hyvä alku käymiselle että juuri herännyt hiiva heti perään viilenee.