Hiivate ei alkanut käydä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Muho
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 13:07, 03.02.2002
Paikkakunta: Kotka

Hiivate ei alkanut käydä

Viesti Kirjoittaja Muho »

Nonniin, rakensin nyt oikein "hienon" hiivatepullon pesupulloineen, laitoin jjärven ohjeiden mukaan liivatesokerivettä pulloon, annoin jähmettyä (aikaa meni kaksi päivää täydelliseen hyytymiseen: normaalia 8O ) ja lisäsin (vain kaksi kuuta vanhaa) kuivahiivaa noin ruokalusikallisen desiin kuumahkoa vettä (noin 40 astetta) ja kaadoin pulloon hyytelön päälle.

Sitten alkoi tapahtua...ainakin vähän. Muutaman tunnin kaasua pulppusi pesupulloon ja siitä edelleen akvaarion hohkakiven läpi. Mutta nyt vuorokauden päästä ei enää oikein mitään. Itse asiassa käyminen loppui jo eilen illalla valojen sammumisen jälkeen (pullot ilmeisesti viilenivät, ne kun ovat valojen päällä).

Tänään nostin sitten hohkakiveä lähes pintaan, ja taas jotain kaasua pulppuili pesupulloon, mutta siihen se sitten jäi: hohkakivestä ei tule mitään... mikä meni taas vikaan, tämä oli jo toinen ilmeisesti epäonnistunut hiilidioksidijuttuni.... :(
-->Olen puutarhatonttu<--
Kalanen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 121
Liittynyt: 10:24, 03.03.2003
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja Kalanen »

Liivate hyytyi varmaan liikaakin. JJärven sivuilla lukee, että käyminen ei etene kunnolla, jos liivatteen antaa kunnolla "jämppääntyä". Minulla on itsellä vain vähän käytännön kokemusta, mutta annoin liivatesokeriveden olla viileässä paikassa noin neljä tuntia. Nyt jälkeen päin tuntuu, että vielä olisi aikaa voinut pidentää melkeinpä kahdella tunnilla. :)

Olisiko 40 asteinen vesi hieman liian lämmintä, pitääkö sen olla tasan noin 35-36 asteista...?
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

Kuivahiivan herätyslämpö on 42 astetta, tuorehiiva toimii 37 asteessa.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kalanen kirjoitti:Liivate hyytyi varmaan liikaakin. JJärven sivuilla lukee, että käyminen ei etene kunnolla, jos liivatteen antaa kunnolla "jämppääntyä". Minulla on itsellä vain vähän käytännön kokemusta, mutta annoin liivatesokeriveden olla viileässä paikassa noin neljä tuntia. Nyt jälkeen päin tuntuu, että vielä olisi aikaa voinut pidentää melkeinpä kahdella tunnilla. :)
Ei voi johtua tuosta. Se liivate pehmenee huoneenlämmössä vaikka sitä pitäisi viikon jääkaapissa sitä ennen :)

Järven ohjeella ei vielä kaiken lisäksi saa liian tujua liivatetta. Kyllä se on ihan sopivan pehmeää sellaisenaan. Järvi varmaankin tarkoitti sitä, että jos _lisää_ liivatetta enemmän, niin siitä voi tulla liian tykkyä jos huoneessa on sitten kaiken lisäksi viileääkin.

Tuossa kysyjän tapauksessa kokeilisin ihan tavallisella ohjeella ilman liivatetta ja katsoisin että kaikki liitokset pitävät. Sitten jos se toimii, niin ehkäpä olisi hyvä kokeilla tuorehiivaa. Se mielestäni onnistuu useammin kuin tuo kuivahiiva.

Tähän kohtaan yleislaatuinen mussutus, ei se tuorehiivan käyttö ole sen hankalampaa, vastaostettuna sopiviksi paloiksi ja pakkaseen pussissa.

Ne minun kiljusivuni:
Satun vedenalainen viidakko - Hiilidioksidi
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Tuorehiivaa, ehdottomasti.

Minullakin joskus käynyt vähän vastaavasti, kun käyttänyt kiljua kuivahiivalla, joten ottaapi vain onkeensa rain:in mussutuksen :D

Kuivatuotteet ovat aina vähän semmosia hätävaroja [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Saattaisin aloittaa tsekkaamalla, ettei pullo (tai joku muu kohta) vuoda. Silikonitiivisteet ainakin tuppaavat joskus antamaan periksi jatkuvassa paineessa. Tuo pointti, että pinnan tuntumassa kuplia kuitenkin tulee, viittaisi myös siihen, että käymistä kyllä tapahtuu, mutta jossain on pieni reikä, josta paine karkaa.

Niinjajoo, siitä kuivahiivasta - minä olen onnistunut sillä aina, myös suoraan pakastimesta otetulla. Veikkaan, että jos käyminen on lähtenyt kertaalleen toimimaan, vika ei ole hiivassa.


Kati
kalanna
Junior Member
Junior Member
Viestit: 137
Liittynyt: 15:07, 19.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kalanna »

Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
It's not an optical illusion. It only looks like one.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Kati kirjoitti: Veikkaan, että jos käyminen on lähtenyt kertaalleen toimimaan, vika ei ole hiivassa
Varmistellaampa nyt onko käyminen pysähtynyt, vai vuotaako liitokset: ravistele varovasti liivatepulloa, kuohahtaako pinta? Jos kuohahtaa, hiivamikrobit on hengissä ja kuplien loppuminen johtuu vuodosta, jos ei niin hiiva on yksinkertaisesti heittänyt veivinsä.

Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.

Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.

Aito hiiva rules 8-)

--------------
kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
kalanna
Junior Member
Junior Member
Viestit: 137
Liittynyt: 15:07, 19.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kalanna »

Kuivahiivanhan voi muuten myös pakastaa, jolloin se säilyy ainakin avattujen pussien osalta merkittävästi paremmin.

Kiljun tekoon olen kyllä minäkin käyttänyt (murustettua ja pakastettua) tuorehiivaa, lähinnä sattumalta, kuivahiivaa ei ole tullut kokeiltua.
It's not an optical illusion. It only looks like one.
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

John D kirjoitti:Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.

Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.
Tuo kuulostaa kummalta, koska ymmärtääkseni hiivan herättäminen tarkoittaa, että nukkumassa olleet hiivasolut heräävät lisääntymään, ja hiivan vanheneminen taas, että ne nukkuneet hiivasolut ovat siitä kokkareesta tai jauheesta kuolleet pois.

Voisi siis olla niin, että vanhemmassa hiivassa on vähemmän eläviä hiivasoluja kuin tuoreessa, joten niillä kestäisi kauemmin saada aikaan sama efekti kuin isommalla määrällä. Tämä selittäisi, miksi sämpylätaikina ei nouse vanhalla hiivalla kunnolla. Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.

Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..?

Kati
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Minulla ei kyllä sellainen kohtalaisen jämäkkä liivatehyytelö tunnu kelpaavan hiivalle alkupalaksi mutta pääruuaksi kylläkin. Niinpä laitan siihen päälle kaadettavaan hiivaveteen pari rkl sokeria jotta pääsevät kunnolla vauhtiin ja lisääntymään, sen jälkeen kyllä menee paksumpikin tavara niin että välillä huolettaa huomaavatko ne hiivasolut lopettaa kun pullon pohja tulee vastaan.

Mika
Jyrki
Senior Member
Senior Member
Viestit: 624
Liittynyt: 13:20, 29.01.2003
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Kannattaa kuitenkin tarkistaa kaikki liitokset ensin ja sitten vaikka laittaa hiivaseos uudestaan (ei liian kuumaa vettä) ja kokeilla uudestaan.
Nuorimmaisemme Annika: "Iskä, jos lohikäärmeet syöksevät tulta, niin miksi ne eivät pala?"
Muho
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 13:07, 03.02.2002
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Muho »

Niin... :mrgreen:
Olisi kannattanut tarkistaa liitokset. Illalla nukuskellessani kuulin etäistä sihinää, ja kuinka ollakkaan niin käymispullon liitos vuosi. Että näin, ei pelkkä silikooni tunnu pitävän vaikka kuinka tunkee. Kyllä se hiiva olikin lähtenyt käymään: kun avasin pullon niin sieltä tupsahti kodikas kotikaljan tuoksu.
Ehdotuksia tuohon korkin tiivistämiseen?
-->Olen puutarhatonttu<--
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Eikös jossain haun takana ollut jopa kuvia sopivista läpivienneistä. Taisi olla pienoismallitavaraa. Moottorilennokkien polttoainetankkiin tai jotain vastaavaa.

Mitkähän ne hakusanat..?
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Minä rakensin hiivatepulloni kuumaliimalla. Hyvin on koossa pysynyt jo vaikka kuinka monen annoksen ajan.

Mika
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

Kati kirjoitti:(Wanhasta hiivasta) Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.
Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..?
Voihan olla että etanolipitoisuus on yksinkertaisesti noussut tasolla jossa hiiva kuolee tai elinolosuhteet ovat muuten muuttuneet vihamielisiksi.
jarvij kirjoitti:Eikös jossain haun takana ollut jopa kuvia sopivista läpivienneistä. Taisi olla pienoismallitavaraa. Moottorilennokkien polttoainetankkiin tai jotain vastaavaa.
Minulla on kilju 1½ litran limukkapullossa jonka korkissa on 4 mm poralla tehty reikä jonka läpi menee 5 mm ulkohalkaisijainen letku, väkisin.
Korkin sisällä olevaan "kalvoon" veistin puukolla aukon siihen reiän ympärille - pora ei sitä osannut leikata. Kalvoa ei kannata jättää pois, vaikka pora sen irti työntäisikin, koska se toimii korkin ja pullon välisenä tiivisteenä.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

John D kirjoitti:
kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.
Mistä tällainen luku tulee? Eikö hiiva kuole pääosin jo 45-50 asteessa?

Lisäys: Tarkistin tietoni ja niin se vahvistui: Finfood
Siis hiiva kuolee yli 50 asteessa.

Hiiva ei ala käymään myöskään jos sokeria on liian paljon. Muistaakseni 3 kiloa kymmenessä litrassa olisi jo liikaa. (Tuosta määrästä tulisi 18% painoprosentin viiniä kuivaksi käydessään.)
Iso määrä sokeria laitetaan viininteossakin jo kahdessa osassa, loput kun ensimmäinen osa on jo muuttunut alkoholiksi. Hiiva myös kuolee omaan tuotokseensa: kun alkoholia muodostuu kymmenisen prosenttia, hiiva jo harvenee ja monet hyvälaatuisetkin hiivat kuolevat jo jossain 14-painoprosentissa alkoholia. Tuoreella pullahiivalla olen tehnyt juuri tuollaista 14 p.prosenttista viiniä, eikä yhtään enempään ole pystyneet apteekinkaan viinihiivat. [;)]

(Mutta eihän se hiiva heti kuole kuin liian lämpimään. Pohjasakasta saa yleensä elävän pullon vaihtamalla liemen.)
rauli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 20:34, 24.10.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja rauli »

Muho kirjoitti:Niin... :mrgreen:

Ehdotuksia tuohon korkin tiivistämiseen?
Minulla on korkin läpiviennissä mustasta kumista valmistettu läpivientirengas mallia Etola. Täytyy ehtiessä lisätä tähän kuva. Se on toiminut jo vuosia.

T: Rauli
Muho
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 13:07, 03.02.2002
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Muho »

Kiitos :mrgreen:
-->Olen puutarhatonttu<--
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kati kirjoitti:
John D kirjoitti:Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.

Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.
Tuo kuulostaa kummalta, koska ymmärtääkseni hiivan herättäminen tarkoittaa, että nukkumassa olleet hiivasolut heräävät lisääntymään, ja hiivan vanheneminen taas, että ne nukkuneet hiivasolut ovat siitä kokkareesta tai jauheesta kuolleet pois.

Voisi siis olla niin, että vanhemmassa hiivassa on vähemmän eläviä hiivasoluja kuin tuoreessa, joten niillä kestäisi kauemmin saada aikaan sama efekti kuin isommalla määrällä. Tämä selittäisi, miksi sämpylätaikina ei nouse vanhalla hiivalla kunnolla. Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.

Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..? Kati
Ymmärrykseni mukaan ymmärrät kyllä hiivojen elämää! Tähän voisi lisätä vielä vain kotiviinin teosta ja teoriasta tutttuja näkökohtia.

Elävien hiivasolujen määrä alussa ei ole tosiaan ratkaiseva, vaan hiiva lisääntyy jakautumalla vaikka yhdestä solusta. Jakautuminen edellyttää paitsi sopivaa hiivan ravinnon eli sokerin määrää, myös happea. Eräässä tavassa tehdä kotiviiniä laitetaan marjoja tai hedelmiä avonaiseen saaviin pienen sokerimäärän (300g/10l) kanssa ja siinä useasti sekoitellen se saa käydä 4-7 päivää. Kuumaa vettä ei käytetä, sillä niin hukattaisiin vitamiinenja ja entsyymejä, vaan ainekset mehustuvat 'itsestään'. Hiivan kannalta ydin on siinä, että hiiva saa alussa paljon happea ja tällöin se lisääntyy määrässään enemmän kuin suoraan vesilukon taakse suljettuna, jolloin happi mitä on käytettävissä sulkeutuu samalla astiaan. Sokeria lisätään pieni määrä jos se loppu eli käyminen lakkaa. (Jotkut teorisoivat että hiiva kouliintuu näin alhaiseen sokeripitoisuuteen, mikä on tärkeää loppukäymisessä. Hyvälaatuinen hiiva on tosin valmiiksi tasalaatuista ja kestävää myös korkeaa alkoholipitoisuutta kohtaan. Pointti on kuitenkin taloudellinen ja järkevä: marjat siivilöidään kuivina.)

Kun marjat siivilöidään pois, lisätään sokeri (esim 2kg/10l -> 14p-%) ja mahdollisesti vettä reseptin mukaan ja käyvä mehu suljetaan vesilukon taakse. Silloin happea ei enää lisää tule ja hiivan ylenmääräinen jakautuminen loppuu - se keskittyy tuottamaan alkoholia.

Samoin periaattein vaikkapa sämpylöiden reseptissä olevalla hiivamäärällä on merkitystä, jottei tarvitse odotella päivää kohoamista. Ja myös pulloon suljetun hiivan määrällä. Sitä voi edesauttaa alkuun avaamalla pulloa pari kertaa päivässä ja sekoittamalla, mutta se lienee turhaa jos hiivaa on tarpeeksi ja se on hereillä (tuorehiiva on hereillä valmiiksi).

Lisäksi tasainen käyminen vaatii tasaiset olosuhteet, hiiva ei tykkää lämpötilan vaihtelusta ja avonaisesta ikkunasta tai ovesta tuleva veto heikentää käymistä. Hiiva tuottaa lämpöä käydessään ja siksi pullo on hyvä kääriä villaan tms. vaatteeseen. Silloin ei veto kolota! Hyvin käymään lähtenyttä ei saa helposti lakkaamaan ja se voi vaatia viilennystäkin liikaa käydessään, mutta loppuvaiheessa kun alkoholia on muodostunut käymisastiaan enemmän alkaa on herkkä vaihe. Osa hiivasoluista kuolee (tai lamaantuu) ja laskee pohjalle. Käyminen voi lakata monista tekijöistä johtuen. Yksi on myös ravinteiden puute. Sokeri on pääravinto, mutta hiiva tarvitsee muutakin. Hiivaravintosuoloja tarvittaisiin juuri silloin, kun ei ole kyse esimerkiksi viinistä, jossa on paljon marjoja. Pelkkä sokerimehu ei pitkälle pötki. 8-)

Kiljunteon alkeisiin kuuluu myös jonkin kiinteän alustan tajoaminen hiivasoluille, esimerkiksi lusikallinen hienoa ruisjauhoa.

________

Self edit. Kirjoitin äsken: "Eräs hiivaravintovaihtoehto on natriumbisulfiitti / natriumpyrosulfiitti." Hupsista. Se taitaakin olla käymisen pysäyttäjää, mutta oikeat aineet löytyvät ainakin vanhasta Odd Tommelstadin kirjasta *Uusi kotiviinikirja'. Ainetta lisätään hyvin vähän, sillä on tarkoitus että hiiva syö sen kokonaan. Kotiviinin valmispakkauksissa ja käymisainepaketeissa on järkyttäviä määriä käymiskemikaaleja! Tällä ei toki ole merkitystä hiivatteessa. :D
kalafriikki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
Paikkakunta: Lammi

Viesti Kirjoittaja kalafriikki »

Kannampa nyt minäkin korteni kekoon, eli kuivahtaneen/vanhahkon hiivan saa heräämään laittamalla sen vaikka juomalasiin lämpimään (n. 40 asteiseen) sokeriveteen. Siinä kun antaa hiivan pöristä hetken aikaa, niin usein se virkoaa toimimaan.

Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa :D
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

kalafriikki kirjoitti:Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa :D
Näin olen tehnyt, tosin "tavallisella" Etolan muoviletkulla. Toimii silläkin ilman lisätiivisteitä. Eihän tuon sinitarran laittaminen vaikeaa olisi mutta kuitenkin...
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

kalafriikki kirjoitti:Kannampa nyt minäkin korteni kekoon, eli kuivahtaneen/vanhahkon hiivan saa heräämään laittamalla sen vaikka juomalasiin lämpimään (n. 40 asteiseen) sokeriveteen. Siinä kun antaa hiivan pöristä hetken aikaa, niin usein se virkoaa toimimaan.

Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa :D
Myös korkin ja letkun lämmittäminen, yhdistäminen ja sitten viilentäminen tiukentaa.

Ja tuosta herättelystä. Kiljupullollekin voi tehdä saman. Kun hiilidioksidia ei enää pulputa pullosta paljoa ja se hiiva on sakkautunut pohjalle, niin nesteen (joka on jo liian alkoholipitoista) voi kaataa pois ja laittaa uuden sokeriveden tilalle. Jos hiivaa ei kaatunut hirmuisesti vanhan veden mukana, niin se alkaa taas käydä. Kovin montaa kertaa en tuota kyllä tekisi, vaan vaihtaisin sitten uuden hiivankin. Mutta jos sokeria on vaikka lurahtanut liikaa seokseen ja hiiva nääntyy hirmuisen nopeasti, niin noin sen saa elvytettyä uuteen juoksuun.

Hiilidioksidi by rain-
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

liina kirjoitti:
John D kirjoitti:
kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.
Mistä tällainen luku tulee? Eikö hiiva kuole pääosin jo 45-50 asteessa?
Luku tuli lonkalta, yhtäkaikki tarkoitin, että lampulla pulloa ei saa niin kuumaksi, että hiiva kuolisi. En usko.

Mutta tuo liian suuri alkoholipitoisuus kuulostaisi järkeenkäypältä käymisen pysäyttäjältä. Minulla on tahtonut käyminen olla jo todella vaisua, kun pullon pohjaan on vielä 5 cm matkaa, että olen sen kummempia taivastelematta vaihtanut tuoreen pullon [;)]

Noita ruisjauhoja täytyy kokeilla :D
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Muho
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 13:07, 03.02.2002
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Muho »

Jihuu!
Nyt se toimii! Nyt se toimii! (ja kalatkin ovat kolmen päivän jälkeen elossa :P )
Kiitos ja näkemiin! :mrgreen:
-->Olen puutarhatonttu<--
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”