Hiivate ei alkanut käydä
Valvoja: Moderaattorit
Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
- akvaarion tilavuus ja mitat
- Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
- Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
- Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
- Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
- Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
- Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
- Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Hiivate ei alkanut käydä
Nonniin, rakensin nyt oikein "hienon" hiivatepullon pesupulloineen, laitoin jjärven ohjeiden mukaan liivatesokerivettä pulloon, annoin jähmettyä (aikaa meni kaksi päivää täydelliseen hyytymiseen: normaalia ) ja lisäsin (vain kaksi kuuta vanhaa) kuivahiivaa noin ruokalusikallisen desiin kuumahkoa vettä (noin 40 astetta) ja kaadoin pulloon hyytelön päälle.
Sitten alkoi tapahtua...ainakin vähän. Muutaman tunnin kaasua pulppusi pesupulloon ja siitä edelleen akvaarion hohkakiven läpi. Mutta nyt vuorokauden päästä ei enää oikein mitään. Itse asiassa käyminen loppui jo eilen illalla valojen sammumisen jälkeen (pullot ilmeisesti viilenivät, ne kun ovat valojen päällä).
Tänään nostin sitten hohkakiveä lähes pintaan, ja taas jotain kaasua pulppuili pesupulloon, mutta siihen se sitten jäi: hohkakivestä ei tule mitään... mikä meni taas vikaan, tämä oli jo toinen ilmeisesti epäonnistunut hiilidioksidijuttuni....
Sitten alkoi tapahtua...ainakin vähän. Muutaman tunnin kaasua pulppusi pesupulloon ja siitä edelleen akvaarion hohkakiven läpi. Mutta nyt vuorokauden päästä ei enää oikein mitään. Itse asiassa käyminen loppui jo eilen illalla valojen sammumisen jälkeen (pullot ilmeisesti viilenivät, ne kun ovat valojen päällä).
Tänään nostin sitten hohkakiveä lähes pintaan, ja taas jotain kaasua pulppuili pesupulloon, mutta siihen se sitten jäi: hohkakivestä ei tule mitään... mikä meni taas vikaan, tämä oli jo toinen ilmeisesti epäonnistunut hiilidioksidijuttuni....
-->Olen puutarhatonttu<--
Liivate hyytyi varmaan liikaakin. JJärven sivuilla lukee, että käyminen ei etene kunnolla, jos liivatteen antaa kunnolla "jämppääntyä". Minulla on itsellä vain vähän käytännön kokemusta, mutta annoin liivatesokeriveden olla viileässä paikassa noin neljä tuntia. Nyt jälkeen päin tuntuu, että vielä olisi aikaa voinut pidentää melkeinpä kahdella tunnilla.
Olisiko 40 asteinen vesi hieman liian lämmintä, pitääkö sen olla tasan noin 35-36 asteista...?
Olisiko 40 asteinen vesi hieman liian lämmintä, pitääkö sen olla tasan noin 35-36 asteista...?
Ei voi johtua tuosta. Se liivate pehmenee huoneenlämmössä vaikka sitä pitäisi viikon jääkaapissa sitä ennenKalanen kirjoitti:Liivate hyytyi varmaan liikaakin. JJärven sivuilla lukee, että käyminen ei etene kunnolla, jos liivatteen antaa kunnolla "jämppääntyä". Minulla on itsellä vain vähän käytännön kokemusta, mutta annoin liivatesokeriveden olla viileässä paikassa noin neljä tuntia. Nyt jälkeen päin tuntuu, että vielä olisi aikaa voinut pidentää melkeinpä kahdella tunnilla.
Järven ohjeella ei vielä kaiken lisäksi saa liian tujua liivatetta. Kyllä se on ihan sopivan pehmeää sellaisenaan. Järvi varmaankin tarkoitti sitä, että jos _lisää_ liivatetta enemmän, niin siitä voi tulla liian tykkyä jos huoneessa on sitten kaiken lisäksi viileääkin.
Tuossa kysyjän tapauksessa kokeilisin ihan tavallisella ohjeella ilman liivatetta ja katsoisin että kaikki liitokset pitävät. Sitten jos se toimii, niin ehkäpä olisi hyvä kokeilla tuorehiivaa. Se mielestäni onnistuu useammin kuin tuo kuivahiiva.
Tähän kohtaan yleislaatuinen mussutus, ei se tuorehiivan käyttö ole sen hankalampaa, vastaostettuna sopiviksi paloiksi ja pakkaseen pussissa.
Ne minun kiljusivuni:
Satun vedenalainen viidakko - Hiilidioksidi
Saattaisin aloittaa tsekkaamalla, ettei pullo (tai joku muu kohta) vuoda. Silikonitiivisteet ainakin tuppaavat joskus antamaan periksi jatkuvassa paineessa. Tuo pointti, että pinnan tuntumassa kuplia kuitenkin tulee, viittaisi myös siihen, että käymistä kyllä tapahtuu, mutta jossain on pieni reikä, josta paine karkaa.
Niinjajoo, siitä kuivahiivasta - minä olen onnistunut sillä aina, myös suoraan pakastimesta otetulla. Veikkaan, että jos käyminen on lähtenyt kertaalleen toimimaan, vika ei ole hiivassa.
Kati
Niinjajoo, siitä kuivahiivasta - minä olen onnistunut sillä aina, myös suoraan pakastimesta otetulla. Veikkaan, että jos käyminen on lähtenyt kertaalleen toimimaan, vika ei ole hiivassa.
Kati
-
- Kivenpyörittäjä
- Viestit: 1645
- Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
- Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
- Viesti:
Varmistellaampa nyt onko käyminen pysähtynyt, vai vuotaako liitokset: ravistele varovasti liivatepulloa, kuohahtaako pinta? Jos kuohahtaa, hiivamikrobit on hengissä ja kuplien loppuminen johtuu vuodosta, jos ei niin hiiva on yksinkertaisesti heittänyt veivinsä.Kati kirjoitti: Veikkaan, että jos käyminen on lähtenyt kertaalleen toimimaan, vika ei ole hiivassa
Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.
Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.
Aito hiiva rules
--------------
Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Kuivahiivanhan voi muuten myös pakastaa, jolloin se säilyy ainakin avattujen pussien osalta merkittävästi paremmin.
Kiljun tekoon olen kyllä minäkin käyttänyt (murustettua ja pakastettua) tuorehiivaa, lähinnä sattumalta, kuivahiivaa ei ole tullut kokeiltua.
Kiljun tekoon olen kyllä minäkin käyttänyt (murustettua ja pakastettua) tuorehiivaa, lähinnä sattumalta, kuivahiivaa ei ole tullut kokeiltua.
It's not an optical illusion. It only looks like one.
Tuo kuulostaa kummalta, koska ymmärtääkseni hiivan herättäminen tarkoittaa, että nukkumassa olleet hiivasolut heräävät lisääntymään, ja hiivan vanheneminen taas, että ne nukkuneet hiivasolut ovat siitä kokkareesta tai jauheesta kuolleet pois.John D kirjoitti:Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.
Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.
Voisi siis olla niin, että vanhemmassa hiivassa on vähemmän eläviä hiivasoluja kuin tuoreessa, joten niillä kestäisi kauemmin saada aikaan sama efekti kuin isommalla määrällä. Tämä selittäisi, miksi sämpylätaikina ei nouse vanhalla hiivalla kunnolla. Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.
Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..?
Kati
Minulla ei kyllä sellainen kohtalaisen jämäkkä liivatehyytelö tunnu kelpaavan hiivalle alkupalaksi mutta pääruuaksi kylläkin. Niinpä laitan siihen päälle kaadettavaan hiivaveteen pari rkl sokeria jotta pääsevät kunnolla vauhtiin ja lisääntymään, sen jälkeen kyllä menee paksumpikin tavara niin että välillä huolettaa huomaavatko ne hiivasolut lopettaa kun pullon pohja tulee vastaan.
Mika
Mika
Niin...
Olisi kannattanut tarkistaa liitokset. Illalla nukuskellessani kuulin etäistä sihinää, ja kuinka ollakkaan niin käymispullon liitos vuosi. Että näin, ei pelkkä silikooni tunnu pitävän vaikka kuinka tunkee. Kyllä se hiiva olikin lähtenyt käymään: kun avasin pullon niin sieltä tupsahti kodikas kotikaljan tuoksu.
Ehdotuksia tuohon korkin tiivistämiseen?
Olisi kannattanut tarkistaa liitokset. Illalla nukuskellessani kuulin etäistä sihinää, ja kuinka ollakkaan niin käymispullon liitos vuosi. Että näin, ei pelkkä silikooni tunnu pitävän vaikka kuinka tunkee. Kyllä se hiiva olikin lähtenyt käymään: kun avasin pullon niin sieltä tupsahti kodikas kotikaljan tuoksu.
Ehdotuksia tuohon korkin tiivistämiseen?
-->Olen puutarhatonttu<--
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Eikös jossain haun takana ollut jopa kuvia sopivista läpivienneistä. Taisi olla pienoismallitavaraa. Moottorilennokkien polttoainetankkiin tai jotain vastaavaa.
Mitkähän ne hakusanat..?
Mitkähän ne hakusanat..?
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
-
- Advanced Member
- Viestit: 1313
- Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lappeenranta
Voihan olla että etanolipitoisuus on yksinkertaisesti noussut tasolla jossa hiiva kuolee tai elinolosuhteet ovat muuten muuttuneet vihamielisiksi.Kati kirjoitti:(Wanhasta hiivasta) Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.
Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..?
Minulla on kilju 1½ litran limukkapullossa jonka korkissa on 4 mm poralla tehty reikä jonka läpi menee 5 mm ulkohalkaisijainen letku, väkisin.jarvij kirjoitti:Eikös jossain haun takana ollut jopa kuvia sopivista läpivienneistä. Taisi olla pienoismallitavaraa. Moottorilennokkien polttoainetankkiin tai jotain vastaavaa.
Korkin sisällä olevaan "kalvoon" veistin puukolla aukon siihen reiän ympärille - pora ei sitä osannut leikata. Kalvoa ei kannata jättää pois, vaikka pora sen irti työntäisikin, koska se toimii korkin ja pullon välisenä tiivisteenä.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Mistä tällainen luku tulee? Eikö hiiva kuole pääosin jo 45-50 asteessa?John D kirjoitti:Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Lisäys: Tarkistin tietoni ja niin se vahvistui: Finfood
Siis hiiva kuolee yli 50 asteessa.
Hiiva ei ala käymään myöskään jos sokeria on liian paljon. Muistaakseni 3 kiloa kymmenessä litrassa olisi jo liikaa. (Tuosta määrästä tulisi 18% painoprosentin viiniä kuivaksi käydessään.)
Iso määrä sokeria laitetaan viininteossakin jo kahdessa osassa, loput kun ensimmäinen osa on jo muuttunut alkoholiksi. Hiiva myös kuolee omaan tuotokseensa: kun alkoholia muodostuu kymmenisen prosenttia, hiiva jo harvenee ja monet hyvälaatuisetkin hiivat kuolevat jo jossain 14-painoprosentissa alkoholia. Tuoreella pullahiivalla olen tehnyt juuri tuollaista 14 p.prosenttista viiniä, eikä yhtään enempään ole pystyneet apteekinkaan viinihiivat.
(Mutta eihän se hiiva heti kuole kuin liian lämpimään. Pohjasakasta saa yleensä elävän pullon vaihtamalla liemen.)
Ymmärrykseni mukaan ymmärrät kyllä hiivojen elämää! Tähän voisi lisätä vielä vain kotiviinin teosta ja teoriasta tutttuja näkökohtia.Kati kirjoitti:Tuo kuulostaa kummalta, koska ymmärtääkseni hiivan herättäminen tarkoittaa, että nukkumassa olleet hiivasolut heräävät lisääntymään, ja hiivan vanheneminen taas, että ne nukkuneet hiivasolut ovat siitä kokkareesta tai jauheesta kuolleet pois.John D kirjoitti:Minulle on kyllä käynyt niinkin, kun on ollut vanhaksi mennyttä kuivahiivaa, että hiivate ei ole käynyt loppuun.
Samoin on käynyt, että sämpylätaikina ei nouse kunnolla.
Voisi siis olla niin, että vanhemmassa hiivassa on vähemmän eläviä hiivasoluja kuin tuoreessa, joten niillä kestäisi kauemmin saada aikaan sama efekti kuin isommalla määrällä. Tämä selittäisi, miksi sämpylätaikina ei nouse vanhalla hiivalla kunnolla. Sitä se sensijaan ei selitä, miksi hiivate ei käy loppuun.
Joku joka ymmärtää hiivojen päälle, vois nyt vaikka selittää niiden sielunelämää vähän..? Kati
Elävien hiivasolujen määrä alussa ei ole tosiaan ratkaiseva, vaan hiiva lisääntyy jakautumalla vaikka yhdestä solusta. Jakautuminen edellyttää paitsi sopivaa hiivan ravinnon eli sokerin määrää, myös happea. Eräässä tavassa tehdä kotiviiniä laitetaan marjoja tai hedelmiä avonaiseen saaviin pienen sokerimäärän (300g/10l) kanssa ja siinä useasti sekoitellen se saa käydä 4-7 päivää. Kuumaa vettä ei käytetä, sillä niin hukattaisiin vitamiinenja ja entsyymejä, vaan ainekset mehustuvat 'itsestään'. Hiivan kannalta ydin on siinä, että hiiva saa alussa paljon happea ja tällöin se lisääntyy määrässään enemmän kuin suoraan vesilukon taakse suljettuna, jolloin happi mitä on käytettävissä sulkeutuu samalla astiaan. Sokeria lisätään pieni määrä jos se loppu eli käyminen lakkaa. (Jotkut teorisoivat että hiiva kouliintuu näin alhaiseen sokeripitoisuuteen, mikä on tärkeää loppukäymisessä. Hyvälaatuinen hiiva on tosin valmiiksi tasalaatuista ja kestävää myös korkeaa alkoholipitoisuutta kohtaan. Pointti on kuitenkin taloudellinen ja järkevä: marjat siivilöidään kuivina.)
Kun marjat siivilöidään pois, lisätään sokeri (esim 2kg/10l -> 14p-%) ja mahdollisesti vettä reseptin mukaan ja käyvä mehu suljetaan vesilukon taakse. Silloin happea ei enää lisää tule ja hiivan ylenmääräinen jakautuminen loppuu - se keskittyy tuottamaan alkoholia.
Samoin periaattein vaikkapa sämpylöiden reseptissä olevalla hiivamäärällä on merkitystä, jottei tarvitse odotella päivää kohoamista. Ja myös pulloon suljetun hiivan määrällä. Sitä voi edesauttaa alkuun avaamalla pulloa pari kertaa päivässä ja sekoittamalla, mutta se lienee turhaa jos hiivaa on tarpeeksi ja se on hereillä (tuorehiiva on hereillä valmiiksi).
Lisäksi tasainen käyminen vaatii tasaiset olosuhteet, hiiva ei tykkää lämpötilan vaihtelusta ja avonaisesta ikkunasta tai ovesta tuleva veto heikentää käymistä. Hiiva tuottaa lämpöä käydessään ja siksi pullo on hyvä kääriä villaan tms. vaatteeseen. Silloin ei veto kolota! Hyvin käymään lähtenyttä ei saa helposti lakkaamaan ja se voi vaatia viilennystäkin liikaa käydessään, mutta loppuvaiheessa kun alkoholia on muodostunut käymisastiaan enemmän alkaa on herkkä vaihe. Osa hiivasoluista kuolee (tai lamaantuu) ja laskee pohjalle. Käyminen voi lakata monista tekijöistä johtuen. Yksi on myös ravinteiden puute. Sokeri on pääravinto, mutta hiiva tarvitsee muutakin. Hiivaravintosuoloja tarvittaisiin juuri silloin, kun ei ole kyse esimerkiksi viinistä, jossa on paljon marjoja. Pelkkä sokerimehu ei pitkälle pötki.
Kiljunteon alkeisiin kuuluu myös jonkin kiinteän alustan tajoaminen hiivasoluille, esimerkiksi lusikallinen hienoa ruisjauhoa.
________
Self edit. Kirjoitin äsken: "Eräs hiivaravintovaihtoehto on natriumbisulfiitti / natriumpyrosulfiitti." Hupsista. Se taitaakin olla käymisen pysäyttäjää, mutta oikeat aineet löytyvät ainakin vanhasta Odd Tommelstadin kirjasta *Uusi kotiviinikirja'. Ainetta lisätään hyvin vähän, sillä on tarkoitus että hiiva syö sen kokonaan. Kotiviinin valmispakkauksissa ja käymisainepaketeissa on järkyttäviä määriä käymiskemikaaleja! Tällä ei toki ole merkitystä hiivatteessa.
-
- Junior Member
- Viestit: 155
- Liittynyt: 12:45, 03.12.2002
- Paikkakunta: Lammi
Kannampa nyt minäkin korteni kekoon, eli kuivahtaneen/vanhahkon hiivan saa heräämään laittamalla sen vaikka juomalasiin lämpimään (n. 40 asteiseen) sokeriveteen. Siinä kun antaa hiivan pöristä hetken aikaa, niin usein se virkoaa toimimaan.
Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa
Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa
"If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went."
– Will Rogers
– Will Rogers
-
- Advanced Member
- Viestit: 1313
- Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lappeenranta
Näin olen tehnyt, tosin "tavallisella" Etolan muoviletkulla. Toimii silläkin ilman lisätiivisteitä. Eihän tuon sinitarran laittaminen vaikeaa olisi mutta kuitenkin...kalafriikki kirjoitti:Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Myös korkin ja letkun lämmittäminen, yhdistäminen ja sitten viilentäminen tiukentaa.kalafriikki kirjoitti:Kannampa nyt minäkin korteni kekoon, eli kuivahtaneen/vanhahkon hiivan saa heräämään laittamalla sen vaikka juomalasiin lämpimään (n. 40 asteiseen) sokeriveteen. Siinä kun antaa hiivan pöristä hetken aikaa, niin usein se virkoaa toimimaan.
Sitten tiivistämisestä: Mikäli käyttää silikoniletkua, niin kannattaa porata hiivatelimsapullon korkkiin (jos siis käyttää tee-se-itse-systeemiä) hieman pienempi reikä, kuin mikä on letkun ulkohalkaisija.
Letku tiivistää reiät ihan issesseen, se kun on joustavaa.
Eli ei tarvitse kikkailla muiden tiivisteiden kanssa
Ja tuosta herättelystä. Kiljupullollekin voi tehdä saman. Kun hiilidioksidia ei enää pulputa pullosta paljoa ja se hiiva on sakkautunut pohjalle, niin nesteen (joka on jo liian alkoholipitoista) voi kaataa pois ja laittaa uuden sokeriveden tilalle. Jos hiivaa ei kaatunut hirmuisesti vanhan veden mukana, niin se alkaa taas käydä. Kovin montaa kertaa en tuota kyllä tekisi, vaan vaihtaisin sitten uuden hiivankin. Mutta jos sokeria on vaikka lurahtanut liikaa seokseen ja hiiva nääntyy hirmuisen nopeasti, niin noin sen saa elvytettyä uuteen juoksuun.
Hiilidioksidi by rain-
-
- Kivenpyörittäjä
- Viestit: 1645
- Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
- Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
- Viesti:
Luku tuli lonkalta, yhtäkaikki tarkoitin, että lampulla pulloa ei saa niin kuumaksi, että hiiva kuolisi. En usko.liina kirjoitti:Mistä tällainen luku tulee? Eikö hiiva kuole pääosin jo 45-50 asteessa?John D kirjoitti:Tuskimpa, vaatii luokkaa 70 asteen lämmön kuollakseen.kalanna kirjoitti:Voisiko lamppu olla lämmittänyt hiivatepulloa niin paljon, että hiiva kuoli?
Mutta tuo liian suuri alkoholipitoisuus kuulostaisi järkeenkäypältä käymisen pysäyttäjältä. Minulla on tahtonut käyminen olla jo todella vaisua, kun pullon pohjaan on vielä 5 cm matkaa, että olen sen kummempia taivastelematta vaihtanut tuoreen pullon
Noita ruisjauhoja täytyy kokeilla
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...