Kultis-vauvani tekee kuolemaa?

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Kultis-vauvani tekee kuolemaa?

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Eli kertokaapas te viisaammat kala-gurut, että mikähän minun rakkaalla Snellu-vauvalla voisi olla (ja mitä sittten on tehtävissä), kun tässä nyt viikonlopun aikana katselin akvaarioon, ja Snellu käyttäytyi silleen kummasti.

Välillä hän oli pinassa tekemättä mitään, sitten kun hetken katselin, niin lähti lujaa karkuun seiniä päin (ei ollenkaa kiva kuunnella sitä kolinaa).

Ja sitten välillä Snellu uiskentelee kyljellään ja välillä selällään. Muissa vauvoissa en ole huomannut mitään outoa käytöstä enkä muutakaan. Snellu ostettiin viime kesänä kahden muun kanssa samaan aikaan ja ne voi hyvin.

Millään en haluaisi rakkaasta Snellu-vauvasta luopua, kun niin rakkaaksi on käynyt ja tulisi kyllä suru jos se kuolisi pois. Nyt vihdoin kun se on oppinut vähän luottamaan tai jotain, kun uskaltaa tulla pussaamaan sormenpäätä kun pitää sormenpäätä veden pinnassa :cry:
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Vesiarvot? Hoitorutiinit? Altaan koko ja muu kalasto? Ei oikein hyvälle kuulosta :?
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Kerran viikossa vesien vaihto. Jotain yli 300 litrainen. Seurana siellä on 4 muuta kultsi-vauvaa, jotka voi tosi hyvin. Kesän kolme ensimmäistä vauvaa (joista Snellu yksi) oli takapihalla semmoisessa isossa altaassa, josta ne sitten sisälle tuotiin.

Olen kyllä niin huolissani tästä pikkuisesta, että ei oikein työntekokaan maistu...

Snellu syö kyllä ihan reippaasti (tapansa mukaa toisena kamalalla vauhdilla syömässä kun ruokaa annetaan) ja on muutenkin reippaan näköinen, mutta ei kyllä sitten kun se siinä pinnalla on tekemättä mitään..

Ja nämä vauvat ei ole oikein vielä kasvanu, isoin on alle 10 cm reilusti. Ja hyvin ne tuolla akvaariossa on viihtyneet ilmaan mitään ongelmia.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

"Kerran viikossa vesien vaihto" ja altaan koon mainitseminen vähän sinne päin ei ole riittävää tietoa. Kysyttiin vesiarvoja; jos et tiedä niitä niin vie vettä akvaarioliikkeeseen testattavaksi ja tuo tulokset numeroina meille äläkä tyydy liikkeessä vastaukseen "ihan ok". Mittaa se akvaario ja laske tilavuus. Kerro suodattimen merkki, malli ja puhdistustiheys. Kerro lämpötila, kalojen ruokintarutiinit, paljonko sitä vettä vaihdetaan tarkalleen ottaen ja ylipäänsä kaikki muutkin tiedot joita keksimme kysyä.

Käytä kirjakieltä niin on helpompi pysyä asiassa.
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Eikös ne kaikki muutki kalat ois samassa kunnossa, jos noissa jotai vikaa olis? Ja mitä se suodattimen merkki ja malli siihen liittyy, kun muut kalat on kunnossa jne? Mää en tässä ny mitää akvaarion perustus-hommaa jne tarvi, oi en toki, vaa haluais tietää mikä Snellulla on, kun vertaa siihen, et kaikki muut kalat on loistavassa kunnossa.

Suodattimen putsaan pari kertaa viikossa ihan perusteellisesti, vauvat saa ruuan (hiutaleita) seittemän aikaa aamulla ja akvassa on salaatinlehtiä pohjaan pieneen ruukkuun laitettuna, laitan pari kertaa viikossa uuden salaatinlehden ja joskus annan pieniä paloja pakastehernettä. vesi on tavallista hanavettä, pidän sen siinä 23-24 asteen tietämillä.

Akva o 370 litranen.

Ja mitä muuten se "kirjakieli" muka lukemiseen vaikuttaa, oo onnellinen ees siittä, et käytän kappalejakoja jne, ja selkeitä lauseita, enkä läheskään sillai kirjottele kun jotkut muut mun ikäset (siis teinixtekstarikieltä)
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Suodatin on selkeästi todellakin liian tehoton. Sopiva puhdistusväli on kultisaltaassa enintään parinkuukauden välein. Ja suodattimen on tietysti oltava ulkosuodatin, sisäsuodattimet voivat toimia apulaisina.

Jo tuo suodattimen puhdistustapa kertoo siitä että akvaarion hoidon perusteetkaan eivät sinulla ole hallussa. Luultavasti Snellu on ensimmäinen, joka oireilee huonon hoidon takia.

Apua saa, jos itse suhtautuu asiaan myönteisesti. Jollet kerro meidän tarvitsemiamme tietoja, emme voi mitenkään auttaa. Eli uudelleen tutkimaan maisun listaa.
Viimeksi muokannut iekku, 16:33, 08.12.2003. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Vesiarvojen tietäminen auttaa kuitenkin määrittelemään sen, että minkälaiset olosuhteet kaloillasi on. Voi olla että ne ovat kunnossa, mutta voi myös olla että ne ovat vain hiljaisesti kärsineet ja nyt vasta ensimmäinen aloittaa näkyvän oireilun. En väitä että ne olisivat vääränlaisessa vedessä ja että se oireilu johtuisi jotenkin siitä, mutta se on yksi mahdollisuus. Vesiarvojen perusteella voidaan sulkea jotkut mahdollisuudet pois, jolloin varsinaisen syyn selvittäminen helpottuu.

Pesetkö siis suodattimen kokonaan kahdesti viikossa, sisukset pois ja hanan alla puhtaaksi?

Minkälainen suodatus: sisä/ulko/mattosuodatus, merkki, malli ja määrät virtauksineen? Jos näin, niin suodattimessa ei ole juurikaan bakteerikantaa, jota tarvitaan altaan ylläpitämiseen. Jos se menee tukkoon nin helposti, että täytyy pestä kahdesti viikossa, niin ymmärtääkseni suodatus on aivan liian tehoton kyseiseen altaaseen.

No tuosta kirjoittamisesta: joku vähän enemmän harrastanut ei ehkä ole kiinnostunut lukemaan nuorisokieltä, jolloin vastauksia siltä suunalta on turha odottaa. Periaatteena itselläkin on, että kirjakieli kirjoitetaan, puhekieli puhutaan.
Piitulainen
Member
Member
Viestit: 406
Liittynyt: 14:29, 24.07.2002

Viesti Kirjoittaja Piitulainen »

ShadowS kirjoitti: Mää en tässä ny mitää akvaarion perustus-hommaa jne tarvi, oi en toki,
Sitä nimenomaan tuntuisit tarvitsevan.

Tuolla asenteella on aika turha lähteä neuvoja kysymään. Kun mikään ei mielestäsi vaikuta mihinkään, eikä millään ole mitään väliä, tahdot vaan tietää mikä kalaa vaivaa. -jollekin selvännäkijä-fakiiripalstalleko luulit kirjoittavasi?
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Mulla on ennenkin ollu akvaario, niin osaan kyllä hoitaa. Suodatin ei mee tukkoon, mutta silti sen putsaan pari kertaa viikossa, eli siis kaikki osat irti ja juoksevan veden alle. Suodatin on hankittu akvan kans samaan aikaan, siis sisäkäyttöön, ulos meillä o erikseen omat suodattimet (ulkona se allas on tajuttoman iso missä ne kesän uiskenteli).

Ja hoidon perusteet on hallussa, eli siis ensimmäisen akvan myötä ne opin.

Vedestä vaihdan suurimman osan kerran viikossa ja putsaan pohjan pohjanpuhdistin-hommelilla (ei nyt satu miäleen mikä sen härvelin oikee nimi on) ja sitten kerran kuussa pesen perusteellisesti hiekat jne.

Ja siis mää en varsinaisesti puhu mitään nuorisokieltä, ihan on semmosta mitä kaveripiiri puhuu sekotettuna Tampereen murteeseen.
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Sinullahan on asennetta ;-)
(Toivottavasti en vastaa trollille...)
ShadowS kirjoitti:Mulla on ennenkin ollu akvaario, niin osaan kyllä hoitaa. Suodatin ei mee tukkoon, mutta silti sen putsaan pari kertaa viikossa, eli siis kaikki osat irti ja juoksevan veden alle.
ShadowS kirjoitti:Vedestä vaihdan suurimman osan kerran viikossa ja putsaan pohjan pohjanpuhdistin-hommelilla (ei nyt satu miäleen mikä sen härvelin oikee nimi on) ja sitten kerran kuussa pesen perusteellisesti hiekat jne.
Oikeastaan tuossa itse osoitat sen, että ainakaan muutamat perusasiat eivät ole sinulla hallussa.
Suodatinta EI pestä paria kertaa viikossa. Jos se täytyy pestä tukkeutumisen vuoksi, se on alitehoinen. Jos peset sitä muuten vain, toimii se todennäköisesti alitehoisesti sen vuoksi, että jokaisen pesun yhteydessä häiritset sen tärkeää bakteerikantaa. Joka tapauksessa näin ei tulisi tehdä.

Mitä mahdat tarkoittaa hiekan perusteellisella pesulla kerran kuussa? Jos se tarkoittaa sitä, että otat sen pois akvaariosta pesua varten tai jos poistat kalat ja "peset" hiekan jollain siellä akvaariossa, on toimintasi kaloille haitallista, sillä hiekassa elää hyödyllisiä bakteereja.

Ja lopuksi ihmetys tuosta vedenvaihdosta. Mitähän mahtaa tarkoittaa "suurin osa"? Jos vaihdat esimerkiksi 90% kerran viikossa, olet jälleen luomassa katastrofia kaloillesi. Ihan äkkiä tulee mieleen se, että uitat niitä jatkuvasti kloorivedessä tai että kerran viikossa altistat ne kaasukuplataudille. Täällä on vähän montaa mielipidettä vedenvaihtojen "oikeasta" määrästä. Itse olen sillä linjalla, että (akvaariosta riippuen) vedestä kannattaisi vaihtaa 30-75% viikossa. Määrä riippuu monista tekijöistä ja jos viikoittainen määrä on kovin suuri, se ehkä kannattaisi mahdollisuuksien mukaan jakaa parille päivälle.

Siksi suosittelen lämpimästi, että yrität kuunnelle, mitä täällä sinulle neuvotaan. Palstalla on aikamoisen asiantuntevaa porukkaa ja pahimmat huuhaa-ylilyönnit aika usein korjataan viimeistään muutaman päivän sisällä. Joskus sävy voi olla vähän turhan tiukka, mutta älä anna sen lannistaa itseäsi. Eli kerro nyt ihmeessä noita edellä kysyttyjä asioita.
The plural of anecdote is not data.
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Vedestä vaihdan 40% ja tuskin kylppärin hanasta tullu vesi on kovinkaan klooripitosta? ja hiekat pesen ihan sen takia, kun nää kultikset kuitenki on nii hirveitä sotkeen ja sillä pohjanputsaushärvelillähän ei kultiksenkakka lähe pois millään, ainakaa sillai et se ei aina osuis silmiin.

tossa eilen illalla kattelin akvaa, ni Snellu näytti ainaki vähä parempi kuntoselta, eli siis päästeli pohjassa muitten kans, ja tuli pintaan vaan syämään. En sit tiiä et miten se yöllä on käyttäytyny.

Et voiskohan se olla, et sillä oli jotn "henkilökohtasta" tms syytä käyttäytyä sillain?
«UpsiWupsi«
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 21:43, 30.10.2003
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja «UpsiWupsi« »

juu... hyvä asenne sulla... :?

Minä ainakin ihan mielelläni aina otan uutta tietoa vastaan...

Minulla ei ainakaan mene suodatin tukkoon puolessavuodessakaan (en sitä pahemmin pese, muuta kuin silloin kun kalat menevät lammikkoon kesällä, kun kaikki vesi otetaan tuosta 600 litran pömpelistä pois). En pese mistään akvaariosta suodattimia kuin vasta sitten kun ne menevät tosiaan tukkoon (jotkun vanhat suodattimet menevät... odottelenkin joululahjaksi paria uutta suodatinta..).
Ja nuo veden vaihdotkaan eivät hyvää lupaa... Itse vaihdan 1-3 kertaa viikossa vähän alle puolet tuosta kultisakvaariosta vettä, ja pärjäilevät sillä ihan hyvin (nitraatti ja nitriitti pysyvät kurissa).

Kannattaisi tosiaan ostaa omat vesitestit ja mittailla niitä aina ennen kuin pesee akvaarion, niin saisi käsityksen ovatko veden vaihdot hyviä, vai ei...

Minkä ikäinen olet? Minun ikäinen, alle (olen 14-vuotta, niinkuin sivustakin näkyy.)?
Ja se kirjakieli ei tosiaan tekisi pahaa, tuota tekstiä on aika tyhmä lukea...
marppa
Member
Member
Viestit: 450
Liittynyt: 16:18, 26.02.2003
Paikkakunta: Viljakkala

Viesti Kirjoittaja marppa »

Ja ehdottaisin myös, että jos sinulla on sora vaihdat sen puhallushiekkaan niin ei tarvitse niitä bakteereja tappaa kokonaan. Tällöin vaan kerran viikkoon lapolla imaiset hiekan pinnalta kakat pois. Pohjan huolto helpottuu kummasti kun töhnä ei valu soran väliin.

Muuta en sano koska en harrasta kultiksia joten asiantuntijat hoitakoon lopun. [;)]
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

ShadowS kirjoitti:Vedestä vaihdan 40% ja tuskin kylppärin hanasta tullu vesi on kovinkaan klooripitosta?
Klooripitoisuus riippuu asuinpaikasta. Kysy vesilaitokseltasi. Kyllä sitä käytetään, vaikkei haisisikaan uimahallilta.
ShadowS kirjoitti:ja hiekat pesen ihan sen takia, kun nää kultikset kuitenki on nii hirveitä sotkeen ja sillä pohjanputsaushärvelillähän ei kultiksenkakka lähe pois millään, ainakaa sillai et se ei aina osuis silmiin.
Niin mitähän se "pesu" tarkoittaa? Kuten sanoin, jos todella otat sen hiekan pestäväksi kerran viikossa, aiheutat todennäköisesti vain harmia.
ShadowS kirjoitti:Et voiskohan se olla, et sillä oli jotn "henkilökohtasta" tms syytä käyttäytyä sillain?
Minusta alkaa tuntua, että se "henkilökohtainen" voisi olla jääräpäinen omistaja. Ei millään pahalla, mutta täällä kannattaa täsmentää tietoja kun niitä kysytään. Muuten auttaminen menee arvailuksi ja menetät hyvän tilaisuuden saada neuvoja.
The plural of anecdote is not data.
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Mää en oo millään tavalla jääräpäinen ainakaan mun rakkauta kala-vauvoja kohtaan. Ja hiekan pesulla siis tarkotan sitä, että otan ne hiekat pois, minkä kohdal ei oo kasveja ja huuhtelen sen juoksevan veden alla.
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

ShadowS:

No jos peset hiekkaa kerran viikossa ja suodattimet kahdesti viikossa, niin tuolla altaassa ei kyllä ole juuri mitään hyödyllistä bakteerikantaa. Täällä foorumissa alkeet-osastoa lukemalla saa paljon ajankohtaista ja tämän hetken tiedon mukaan oikeaa tietoa, jota kannattaa lukea ja opetella tekemään sen mukaisesti.

Jos tämä neuvominen menee tällaiseksi, että ruikutetaan apua ja sitten ei oteta neuvoja vastaan, niin todellisilla guruilla ei varmaankaan riitä pidemmän päälle kiinnostusta vastailla tällaisiin kysymyksiin. Hiukan kun ottaisi nöyrempää asennetta niin kalatkin varmaan voisivat paremmin altaassasi. Olen tehnyt itsekin virheitä paljon, enkä edes vielä tiedä mitä kaikkia virheitä tälläkin hetkellä altaassani on, mutta haluan oppia lisää kalojeni hyvinvoinnin ja oman mielenrauhan takia.

Ota tämä ystävällisenä neuvona, äläkä vedä herneitä nenään. [;)]
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Voi hyödyllisiä bakteereita! Kyllä on merkillistä menoa.
:frown:

Ei todellakaan innosta opastamaan!
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Jotkut oppivat joitakin asioita kantapään kautta.

Ainakin itse olen niin tehnyt, jotkut taas oppivat sen kenties paremmin lukemalla, ja voivat silti tehdä virheitä?

ShadowS on varmaan saanut jo täältä jotakin hyödyllistä tietoa,ja osaa sitten soveltaa niitä neuvoja käytännössä jatkossa.

Ja olen täysin Maspen kirjoituksen kannalla, ei täällä rovioita olla pystyttämässä, mutta saattaahan se hiukan turhauttaa sitä joka hyödyllisiä neuvoja antaa jos niistä ei oteta onkeen.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Oon ny antanu sen hiakan olla siel pohjas iha rauhassa (vähän vaan tasottelin sitä pohjaa kun yhestä kohtaa kalat oli onnistunu hiakat möyhiin pois) ja aattelin mennä kun kiireeltä kerkeen johonkin akva-putiikkiin kyseleen, et jos siinä suodattimessa ois jotain vikaa, kun se ei jostain syystä taas eilen sitä vettä puhaltanu kovinkaan paljoo (ja suodatin on akvan mukana liikkeestä tullu ni se o sopiva), et jos siinä sit ois jotai vikaa.

Muuten kalaset voi oikei hyvin, Snellu näyttää jo vähä pirteemmältä (välillä se käy pinnassa "lepäämäs" sillai ko ny viime aikoina muutenki) ja toivoo ny et ei ois Snellulla mitää vakavampaa.
Hiutale
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 12:04, 07.07.2002
Paikkakunta: Susiraja, SAS ry
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hiutale »

Se, että suodatin on akvaarion mukana liikkeestä tullut ei valitettavasti takaa sitä, että on sopiva. Eihän kauppias useinkaan myydessään allasta ja suodatinta tiedä millainen kalasto pyttyyn on tulossa, ja siitähän se suodattimen "sopivuus" riippuu.

Kauppias on myös voinut myydä pakettiin ihan liian pienen ja tehottoman suodattimen tietämättömyyttään (ei lainkaan vieras ilmiö).

Kyllä se nyt noiden aiempien viestien perusteella vähän siltä kuulostaa, että suodattimesi nyt vain yksinkertaisesti on aivan liian tehoton kalastollesi. Mitäs jos harkitsisit vaikka mattosuodatinta?

p.s. tuosta puhekielen kirjoittamisesta vielä; mainitsit jossain aiemmassa viestissäsi, että kirjoitat suunnilleen semmoista kieltä, jota Tampereen nuoriso puhuu - - ÄÄÄK! 8O ! Missä vaiheessa kotikaupungissani on ruvettu puhumaan kuin TURKULAISET :mrgreen: ! Onneksi muutin ajoissa pois...
ShadowS
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 16:33, 21.11.2003
Paikkakunta: Tampereen lähimaasto

Viesti Kirjoittaja ShadowS »

Sillon kyllä kerrottiin kun akvaa ostettiin, että sinne asutetaan kultiksia. Mutta meen tässä lähipäivinä käymään siel kyseisen putiikis ja kyselen asiaa, et jos tosiaa suodattimessa vikaa, ni luulin siinä jotai takuita tai jotai olevan.

Mutta me Snellun (ja muitten vauvojen) kans kiitämme avusta :)

ja kerron sitte tänne, että mitä akvaliikkeessä sanottiin ja et miten vauvat voi 8-)
Chyental
Senior Member
Senior Member
Viestit: 738
Liittynyt: 13:06, 21.01.2002
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Chyental »

Koska suodatin on hankittu ja mikä se on (merkki, malli jne)?

Jos suodatin on ollut kauan käytössä, eikä patruunoita ole vaihdettu, voi tukkeutuminen johtua myös siitä.
-Chyental-
sttl
Senior Member
Senior Member
Viestit: 556
Liittynyt: 19:12, 28.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

En menisi hiekkaa pesemään

Viesti Kirjoittaja sttl »

Siis miksi ihmeessä hiekkaa peset? Se on minusta täysin tarpeetonta.Kyllä siivouksen yhdeydessä pitäisi kaikki kakka ja muu lika lähteä letkulla. Onko akvaariossasi lämmitin vai miksi lämpötila siinä 24, kultakala pitää olla viileässä vedessä.Omassa akvaariossa ei lämmitintä ja lämpötila korkeintaa 20 astetta. Sekin voi olla yksi syy miksi kultakalasi sairastunut sillä yleensä jos kylmänveden kalat lämpimämmässä vedessä niin elävät lyhyempään tai kuolevat sairauksiin.
Ainakin minulla menee kaikki pohjaliat poissiivouksessa. Siivoan kultisakvaarion kuten kaikki muutkin akvaarioni kerran viikossa vettä vaihdan vain yks tai kaks sangollista. kaksi sangollista vain silloin jos pohja todella likainen. Ei hiekkaa pidä mennä pesemään siinähän vasta kaikki bakteerit aina lähtee pois jos sitä olet koko ajan pesemässä. Tulee mieleen kouluaika , kun ala-asteella oli luokassa akvaario joku 100 litranen, jossa kultakaloja(silloin ei tiedetty kyllä mitään kaloista) ja muita kaloja. Joka viikko oppilaat siivosivat akvaarion näin : Kalat nostettiin pois sankoon, akvaarion kaikki vesi otettiin pois. Hiekka ja kasvit nostettiin pois ja harjattiin hanan alla. En todellakaan ihmettele että kaloja kuoli joka viikko. Lopulta akvaarion pito loppui siihen kun opettajan veljenpoika kaatoi akvaarioon koko kalan ruokapurkin. Eipä siinä sitten ketään jäänyt henkiin. Kukaan tuolloin ei edes tiennyt mitään akvaarion hoidosta,Kaikki tekivät miten opettaja neuvoi , itse olin tuolloin ekalla luokalla. Paljon en muista ,mutta yksi tapaus oli hyvin jäänyt mieleen kun yksi luokan pojista keksi pyydystää kultakalan akvaariosta ,otti sen sitten haavilla akvaariosta , juoksi ja kiljui ympäri luokkaa kultakalaa pyrstöstä roikottaen opettaja epätoivoisesti perässä. Voitte varmaan jo arvata miten kultakalalle kävi?
Sama poika oli myös aiemmin ottanut kultakalan vesilasiin ja kiikutellut sitä ympäri koulua. Säälin todellakin noita kaloja.En kyllä suosittelisi ala-aste ikäisten luokkaan mitään akvaariota tai lemmikkiä.Kauheata ees ajatella jos luokassa olisi ollut hiiri tai rotta. Luokkamme oli nimittäin aika vilkasta porukkaa.
Chyental
Senior Member
Senior Member
Viestit: 738
Liittynyt: 13:06, 21.01.2002
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Chyental »

sttl: Minkäkokoinen sun kultisallas on ja kuinka paljon kultiksia kun noin vähän vaihdat? Omassa seura-akvaariossani kun olivat vielä kultakalat Tytsi ja Rohmu, niin 312 litrasessa nitraattiarvot nousivat 20 mg/l viikossa pelkästään kultakalojen ansiosta (muiden kalojen osuudeksi jäi n. 5 mg/l) vaikka vaihdoin viikottain 30-50 % vedestä. Joten todellakin ne ovat kakkakoneita ja tarvitsevat huolenpitoa ja runsaita vedenvaihtoja. Hiekkaa kylläkään ei tulisi altaasta poisottaa kuin muuton yhteydessä tai jos vaihdetaan pohjamateriaali. ;)
-Chyental-
sttl
Senior Member
Senior Member
Viestit: 556
Liittynyt: 19:12, 28.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

vastaus

Viesti Kirjoittaja sttl »

En jaksa alkaa kirjoittaa taas uudestaan kaikkea joten vastauksen löydät seuraavalta sivulta Kultakalan koko ja tuleva talviallas kirjoituksestani..

Kultakaloja neljä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”