Miksi melalehteni sulavat?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
riksu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 20:20, 15.05.2003
Paikkakunta: helsinki

Miksi melalehteni sulavat?

Viesti Kirjoittaja riksu »

Asiastahan on ollut täällä useamminkin keskustelua, mutta... mikä mahtaa olla syynä omien ruskomelalehtieni sulamiseen? Ennen niin runsaasti rehottaneet puskat ovat vain varjo entisestään ja sulaminen näyttää vaan jatkuvan. Mikä vialla, saako rehuja enää pelastettua?
Syy on ilmiselvästi valaistuksessa, sillä mitään muuta uutta ei ole elinoloissa tapahtunut.

1.) Vaihdoin pari viikkoa sitten akvaarioon uuden lampun, Sylvania Aquastarin tilalle Philipsin 965 putken. (Vaihdoin siis vain yhden putken, toinen Sylvania jäi vielä Philipsin kaveriksi ja lisäksi uusi putki on taka-alalla, eli ei melalehtien päällä.)

2.) Hieman tätä toimenpidettä ennen aloitin taistelun punalevää vastaan ja aloitin testaamaan tätä "keskipäivän pimennystä", josta monella muulla on ollut hyvää kokemusta. Lamput palavat päivittäin yhtä kauan kuin ennenkin, mutta keskipäivällä ne ovat pimeinä 2,5 tuntia. Levä näytti ottavan nokkiinsa tästä, ja teki katoamistempun, mutta valitettavasti samaa yrittävät nyt myös melalehdet.

Kumpi näistä toimenpiteistä mahtoi saada aikaan melalehtien suuttumisen, vai aiheuttavatko kummatkin muutokset tämän yhdessä? Mitä suosittelel nyt tehtävän? Lamppua en ainakaan vaihda takaisin ja pian ajattelin jopa vaihtaa sen toisenkin Sylvanian Philipsiin. Pitääkö vaan luopua keskipäivän pimennyksestä, vai onko mitään toivoa, että melat tästä vielä tokenevat?

T/Riksu
MikaMet
Junior Member
Junior Member
Viestit: 222
Liittynyt: 08:48, 27.03.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso

Viesti Kirjoittaja MikaMet »

Yksi juttu on vesiarvot eli osittainen vedenvaihto pari kertaa muutaman päivän välein voisi auttaa...sulaminen johtuu "vanhasta vedestä" eli ph, nitriitti ym yhteisvaikutuksesta...
riksu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 20:20, 15.05.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja riksu »

Ai "vanhasta vedestä" vai? Ettäkö tällä valaistuksen muutoksella ei olis asiaan vaikutusta? Mietityttää kyllä tuo kommentti, sillä vettä olen vaihtanut tasaiseen tahtiin 50% kerran viikossa, kuten aina ennenkin. Itse kyllä veikkailen, että melat olisivat suivaantuneet tuosta valaistuksen säätämisestä, vai väärinkö veikkaan?
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Eipä sitä tarvitse kuin uuden veden olla hiukan liian viileää tai pH erilainen niin melalehdet voivat siitä suivaantua. Mitä vakaammat olosuhteet koko ajan ovat, sitä herkemmin melalehdet näyttävät muutoksiin reagoivan. Siis tällä tarkoitan sitä, että melalehdetkin näyttävät karaistuvan jos niiden olosuhteet jatkuvasti muuttuvat.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Uutta vettä esim. letkusta ei kannata laskea suoraan melalehtipöheikköön vaan mieluusti jonnekin muualle -> Käy helposti, että koko pöheikkö sulaa..

Melalehti on helppo kasvi, mutta ottaa nokkiinsa kyllä pienistäkin asioista. Ja vaikka ne sulaisivat, anna olla niitten akvaariossa. jonkun ajan kuluttua sieltä yleensä lähtee kasvamaan taas elinvoimaisia lehtiä.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Ruskomela ei kyllä ole niitä herkimpiä sulajia, joten vaikea mennä arvaamaan mikä niinkin kestävälle kasville moisen kiukkureaktion on aikaansaanut. Riksun kertoman perusteella se valaistuksen muuttaminen tuntuisi loogisimmalta selitykseltä, mutta ruskomela ei tosiaan yleensä hevillä hätkähdä. Voisiko olla kyseessä jokin monen sattuman yhteissumma, kuten nuo mainitut valaistuksen muutokset + jokin muutos vedessä? Olisikohan esim. vesilaitokselta valunut erä jotenkin erilaista vettä (putkistoja putsailtu tmv.), tai olisiko akvaariota täyttäessä voinut tulla jokin reippampi lämpötilaheilahdus? Ainakin meillä veden lämpötilaa joutuu kesken täyttämisenkin käydä säätämässä.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Mistä tiedät, että kyseessä on just ruskomelalehti?

Jaa, juu.. "mikä mahtaa olla syynä omien ruskomelalehtieni sulamiseen?" :mrgreen:
Annu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 12:26, 04.07.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Annu »

Kyllä melalehti meilläkin herkistelee vaikkei valaistuksessa ole tapahtunut mitään muutoksia. Olen kyllä mielestäni huomannut että lehtien sulaminen on ollut lisääntymään päin samaan aikaan kun suodattimen tyynyt vanhenee. Tässä onkin juuri kauppaan lähtö käsillä... :mrgreen:
riksu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 20:20, 15.05.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja riksu »

Okei, jos lähestulkoon kaikki muut on sitä mieltä, että ennemminkin muutos vedessä, kuin valaistus on syynä melojen sulamiseen, niin myönnetään, kai se sitä sitten on. En vaan millään ymmärrä mikä tämä muutos vedessä olisi ollut, kun en ole mitään moista rekisteröinyt...

Kuten jo Marikin kommentoi, nämä ruskomelalehdet eivät kyllä aiemmin ole kovin herkästi veden lämpötila yms. vaihteluun reagoineet. Olen surutta ruiskutellut uutta vettä letkusta lähestulkoon niitten päälle, eikä ne ennen ole ottanut nokkiinsa. Olen jostain ymmärtänyt, että melat olisivat myös herkkiä suuttumaan, jos valaistus muuttuu. Mahtaako tämä tarina sitten olla jotain kaupunkilegendaa?

T/Riksu
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”