Voiko kala tukehtua ruokaan?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jankku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 13:13, 08.07.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Voiko kala tukehtua ruokaan?

Viesti Kirjoittaja Jankku »

Heissan vaan kaikille,

Tyhmä kysymys näin aamutuimaan... Tietääkö joku onko mahdollista että kala voisi olla niin hölmö, että yrittäisi niellä liian suurta ruokapalasta ja tukehtuisi siihen? Huomasin vain tässä aamulla että yksi onneton lippulehtikala oli ahmaissut pienemmän kalan (luultavasti täplänuoli-imumonnin) eikä ollutkaan saanut sitä nielaistua [:I] . Se vain altaassa olla möllötti suu niin selällään kuin mahdollista kala puolessa välissä kurkkua.
Miten suuria kaloja lippulehtikala oikein syö?

Jankku
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

Vaikea sanoa.. samaa olen itsekkin miettinyt kun kerritetra on uinut hädissään ympäri allasta mato suupielestä roikkuen :roll: Yksi pieni poikanen yritti myös pistellä poskeensa 2 kertaa suunsa kokoisen pallon. En tiedä onistuiko. Tuon madon kanssa kävi niin, että aikansa panikoituaan kala sai madon alas. Sitten seuraavaa matoa suuhun :mrgreen:

Mahtaakohan asia olla niin, että kun kalat kerran hengittää kiduksilla, ne ei voi varsinaisesti tukehtua ruokaan?
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Voivat ne. Esim. hauki on tunnettu siitä että se yrittää toisinaan niellä liian suurta palaa ja kuolee siihen. Haukia on löydetty reilu puolet itsensä kokoinen kala vatsassaan. Syöjäänsä nähden vähän puolikasta suurempia saaliskaloja puolestaan on löytynyt pyrstö kuolleen hauen suusta törröttäen, nieleminen ei ole onnistunut.

Mika
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

mjalava kirjoitti:Voivat ne. Esim. hauki on tunnettu siitä että se yrittää toisinaan niellä liian suurta palaa ja kuolee siihen. Haukia on löydetty reilu puolet itsensä kokoinen kala vatsassaan. Syöjäänsä nähden vähän puolikasta suurempia saaliskaloja puolestaan on löytynyt pyrstö kuolleen hauen suusta törröttäen, nieleminen ei ole onnistunut.

Mika
Ilmeisesti kuitenkin tukehtuminen kestää kauemman, kuin ihmisellä? Kerri ei ainakaan ollut millänsäkään vaikka kulki mato suussa monta minuuttia.
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Kerran pari olen kiskonut taistelukalan poikasen suusta liian ison surviaisen pois, kun on kalalta alkanut lähteä taju. Anheet pikku pask...set kun välillä yrittävät säästää aikaa syömällä surviaiset kaksin kerroin taitettuna. Arvaahan sen, että kurkkuun se jää jumiin eikä sitten pääse sintti enää haukkaamaan pinnasta henkeä kun on suu täynnä surviaista. En tiedä olisivatko ahneet sisarukset pelastaneet toisen pälkähästä, en voinut jäädä odottelemaan :| .
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Itseltäni kuoli joskus harrastuksen alkuaikoinan keltabarbi, joka otti wardleyn katkarapupellettin kokonaisena suuhunsa. Se kanniskeli tyytyväisenä mutustellen sitä aikansa, kunnes pelletti turposi ja tukki kidukset. Ei siinä kovin kauan mennyt.

Sitten sivistystä: nuolimonnit ovat nykyään nuolimonneja, eivätkä nuoli-imumonneja.
Jankku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 13:13, 08.07.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Täplänuolimikäliemonninenko?

Viesti Kirjoittaja Jankku »

Tapio Martimo kirjoitti:Sitten sivistystä: nuolimonnit ovat nykyään nuolimonneja, eivätkä nuoli-imumonneja.
Hehee... jostain syystä tuo nimi on aina tuottanut meikäläiselle vaikeuksia... ilmeisesti kuitenkin kaikki lukijat ymmärsivät mistä oli kyse...

Jankku

Edit: Käytetään värejä vain korostuksiin ja nekin mielummin vaikka lihavoinnilla.
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja mysli »

Meillä aikanaan yksi haibarbeista nielaisi pikkuisen noitamonnin, eikä saanut sitä nieltyä. Parikymmentä minuuttia muistaakseni meni, ennenkuin vaihtoehdoksi jäi kalojan erottaminen toisistaan. Todettakoon, että haibarbit muuttivat varsin pian tapauksen jälkeen yleisöakvaarioon.
japa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 09:21, 22.05.2002
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja japa »

Kaksi kappaletta perhoskirjoahvenia on kuollut mysteerisesti seuraavana päivänä kun ovat syöneet ahneesti tubifexia. Kummallakin kerralla oli samat oireet kuin kiduksissa/suussa olisi ollut jotain ylimääräistä. Liekö sattumaa vai mitä....
Kaikilla asioilla on taipumus järjestyä,ellei otetaan apuun tarkkuus,voima ja nopeus.
Ilpo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 21:53, 24.07.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ilpo »

Hämmästyttävän samanlainen kokemus kuin Tapiollakin. Keltabarbi löytyi aamulla kellumasta pinnassa. Eilen antanut noita mainittuja katkarapupellettejä, joita toki ovat syöneet aikaisemminkin. Avasin vielä kalan varmemmaksi vakuudeksi ja aikalailla tukossa oli kidusten/kurkun seutu. Ei enää isoja pellettejä barbien altaaseen.
sandariini.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 00:39, 11.06.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sandariini. »

Omilla kaloillani ollut kaksi läheltäpiti -tilannetta:

Kerran pudottaessani pohjatablettia (suhteellisen pieni muru) akvaarioon nappasi kiilakylki sen suuhunsa eikä saanutkaan sitä nielaistua. Parisen minuuttia "kakoi" tabletti pilkistäen suusta ja sai kuin saikin sen nielaistua jonkin ajan kuluttua.. Hetken jo luulin että nyt se kuolee.. :(

Tänään huomasin että eräs kiilakylki oli ottanut karvalehdestä irronneen neulastupsun suuhunsa eikä meinannutkaan saada sitä syljettyä ulos. Raukkaparka kyyhötti suuta aukoen kasvitiheikön takana melkein pohjan tuntumassa.. Yritin saada kalaa purkkiin jotta olisin voinut yrittää ottaa rehua pois kurkustaan mutta ennenkuin sitä ehdin tehdä sai kala itse pelastettua itsensä tilanteesta.

Tuo kiilakylkiparvi vaikuttaa muutenkin oudon ahneelta porukalta.. :/
Asian ydin taisi jäädä käsittelemättä..
Jallu74
Junior Member
Junior Member
Viestit: 141
Liittynyt: 15:58, 04.09.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nu-Pu

...

Viesti Kirjoittaja Jallu74 »

Jos voi ihminen tukehtua kyljykseen tai pikkulapsi merirosvolantti-karamelliin, niin miksikäs ei tyhmä kala johonkin pellettiin tai nappiin? [;)]
"miten te kuvittelette että voisin olla asiasta itseni kanssa erimieltä?" - sanoi töissä johtajamme
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Akvaariossani oli samettitauti ja kyhmyotsan poikasistani kuoli n. 85/90. Osa poikasista jäi kellumaan pintaan kuoltuaan yöllä ja ennenkuin kerkesin poistaa ne oli aina niin vanha(8v) ja viisas haarniskamonnini mennyt nappaamaan yhden kuolleen poikasen pinnasta suuhunsa. Poikaset oli jo niin isoja ettei edes haarniskamonnin olisi kuvitellut niitä syövän, mutta tämäpä päätti kokeilla. Ensin ajattelin kun puolikas kyhmyotsan poikanen näkyi kalan suusta, että kai tuo tietää mitä tekee, mutta kun tunnin päästä pikkukala edelleen roikkui haarniskan huulessa tajusin että, ei perhana eihän se saa sitä niellyksi. Otin isoimman haavin ja nappasin haarniskan siihen, otin vasemmalla kädellä haarniskamonnista tukevan otteen, siten että se oli edelleen haavissa pää pinnalla ja oikealla kädellä kyhmyotsan poikasen evästä ja vedin kuolleen ahvenen pois monnin suusta.

Eli kyllä ilmeisesti kala voi tukehtua, kun syö liian isoa ruokaa, ellei joku kerkeä hätiin.
Tuukkah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 12:44, 09.07.2003
Paikkakunta: Vantaa

Re: ...

Viesti Kirjoittaja Tuukkah »

Jallu74 kirjoitti:Jos voi ihminen tukehtua kyljykseen tai pikkulapsi merirosvolantti-karamelliin, niin miksikäs ei tyhmä kala johonkin pellettiin tai nappiin? [;)]
Vaan kalallahan tukehtuminen tapahtuu siten ettei kiduskannet enää pääse liikumaan tai veden virtaus kiduksissa muutoin estyy, ihminen taas tukehtuu siten ettei ilma pääse virtaamaan kurkkutorvea myöten.. eli hieman eri asia.

Yleisesti ottaen kalalla ei liene suurtakaan hätää vaikka saalis roikkuisi puoliksi ulkona suusta, kunhan vaan kidukset pääsevät liikkumaan suht esteettömästi. Olen itsekin saanut uistimella kaloja joilla on ollut suusta törröttävä, pääpuolestaan jos sulanut saaliskala ja vielä on uistinkin maistunut!
-KaTa-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 17:47, 18.07.2004
Paikkakunta: Lapua

Viesti Kirjoittaja -KaTa- »

Käytännössä kala ainakin voi tukehtua, teoriasta en tiedä [;)]
''Mä maistoin äsken kalanruokia! Oli tosi hyvää!'' Niilo 4v.
Naanu
Member
Member
Viestit: 421
Liittynyt: 12:39, 07.08.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Naanu »

Just syötin miljoonakalan poikasille eläviä hyttysentoukkia. Isoimmat poikasista hotkii toukat tuosta vaan, mutta pienemmät on välillä vähän pulassa kun se pää näyttää olevan vaikea niellä. Hetken ne ui pinnan tuntumassa "nieleskelemässä" ja sitten se pää vain katoaa jonnekkin JA uutta toukkaa hakemaan!

Tänäkesänä olen kyllä tehnyt (tai oikeastaan kalat on tehny) ison palveluksen ihmiskunnalle, syömällä puutarhalammikosta haavitut toukat. Pitkin kesää niitä olen syötellyt. Poikaset kasvaa hurjaa vauhtia ja kalat tykkää. :mrgreen:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”