Pieni kysymys valoista...

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Joiku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 20:16, 25.01.2003
Paikkakunta: Uusimaa

Pieni kysymys valoista...

Viesti Kirjoittaja Joiku »

Näillä sivuilla on ollut paljon puhetta valoista ja etenkin Sauraman upeat sivut ovat valaisseet ( :mrgreen: ) minunkin keski-ikäisen ajatukset akvaariovaloista. Kuitenkin minulla alottelevana on muutama ihan ymmyrkäinen kysymys, jos joku vielä jaksaisi asiasta selkeästi vastata.

Olen laittamassa 100l akvaariota johon kuuluu valaisin yhdellä putkella Sylvania Aquastar. Myyjän mielestä kahden putken valaisin voisi olla liikaa (liikaa valoa) näin pieneen akvaarioon. Mitäs jos laittaisinkin myyjän vastustelusta huolimatta valaisimen kahdella putkella niin että Sylvania Aquastar tai Philips Aquarelle olisi takana ja Philips965 edessä? Vai pärjääkö kasvit pelkällä Philips965 (yhden putken valaisin), niin ettei tulisi mitään levä valloituksia? Yhden putken valaisinta Sylvania Aquastar putkella en tule laittamaan. Niin ja riittääkö 18W tai 20W putket??

Kiitos hirmuisesti etukäteen kaikista kärsivällisistä vastauksista :D .
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Toki vain yhdellä putkellä pärjää kunhan valitsee sellaisia kasveja, jotka eivät tarvitse erityisen paljoa valoa. Kaksi putkea saattaa oikeasti tuottaa jo levää jos ei huolehdi muuten kasvien hyvinvoinnista. Juurilla ravinteita imevät kasvit tarvitsevat pohjalannoitteita. Lehdillä ravinteet imevät kasvit tarvitsevat lannoitteita vedessä. Kaikki kasvit tarvitsevat myös riittävästi hiilidioksidia voidakseen hyvin. Kun nämä asiat ovat kunnossa, ei tuplaputkisesta valosta ole mitään muuta kuin paljon iloa ja hyötyä. Toki viherlevää tulee lähes kaikkiin hyvinvoiviin akvaarioihin eli jonkun levänsyöjälajin kannattaa kuulua asukkaisiin.

Yksi huomioitava asia on sekin, että harva yksiputkinen lamppu pystyy valaisemaan yhtä aikaa tehokkaasti niin akvaarion etureunan kuin takaosankin. Jompi kumpi jää äkkiä pimeäksi ja esteettisyyskin kärsii - kasvien mahdollisen kituuttamisen lisäksi.

Jos käytät valaisinta, jossa putket ovat ihan vierekkäin yhden ison heijastimen alla, saat siistejä tuloksia eri tyyppisiä putkia yhdistämällä. Mikäli tuplaputkinen lamppu on sellainen, että putkien väliin tulee osa lampun runkorakennetta, on vaikea saada valoa jakautumaan tasaisesti koko akvaarioon (etuosa on etummaisen putken värinen ja takaosa taaimman putken värinen). Se, mitä yhdistelmiä haluaa käyttää, on lähinnä makuasia. Kasvit kasvavat käytännössä kaikilla varsin hyvin.
Joiku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 20:16, 25.01.2003
Paikkakunta: Uusimaa

Viesti Kirjoittaja Joiku »

Kiitos Saurama!
En tullut ajatelleeksikaan mahdollista putkien väliin jäävää runkorakennetta. Ostan valaisimen kahdella putkella niin että ovat vierekkäin yhden ison heijastimen alla. Laitan sen S. Aquastar tai P. Aquarelle / P.965 yhdistelmän. Varmaankin riittää jos molemmat ovat 18W tämän kokoiseen akvaarioon?
Paula Luotola
Member
Member
Viestit: 276
Liittynyt: 01:23, 31.10.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Paula Luotola »

Itsellä 90 l / 2 x 18 w. Hyvin pelittää.
miukumau
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 12:01, 25.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja miukumau »

Mitenkä lienee... Itelläni on 250-L akvassa 2 kipaletta Sylvanian Aquastar putkia. Onko valaistus oikeanlainen, vai pitäisikö toinen putkista vaihtaa? Jotenkin tuntuu siltä, etteivät kasvit ole järin innoissaan noista valoista, vai onkohan vika sittenkin lannoituksessa? :? Mitä mieltä olette?
Jumala loi ajan - kiireestä hän ei puhunut mitään.
Holstedt
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2422
Liittynyt: 13:35, 14.11.2001
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Holstedt »

miukumau kirjoitti:tuntuu siltä, etteivät kasvit ole järin innoissaan noista valoista, vai onkohan vika sittenkin lannoituksessa? :? Mitä mieltä olette?
Olen sitä mieltä etten osaa edes arvata ennenkuin kerrot miten lannoitat ja mitä kasveja.
Aloitin jo silloin kun sinä vielä leikit poneilla
miukumau
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 12:01, 25.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja miukumau »

Hyvä pointti. :) Lannoitteena on Master Growta ja Seran pohjatabuja, lisäksi lootasta löytyy yksi hiilidioksidikello. Kasveina vedensuosikkia, vallisneriaa, intian vesitähdikkiä ja jaavansammalta.
Jumala loi ajan - kiireestä hän ei puhunut mitään.
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

Lannoituksessa ei pitäisi olla vikaa.. ehkäpä toinen putki olisi hyvä vaihtaa.. tää on tällästä mutu-juttua [;)] Itsellä nimittäin juuri samanlainen lannoitus ja kasvit kasvaa.
eikkka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 09:51, 11.02.2003
Paikkakunta: Espoo

valaisimista 100 l altaaseen

Viesti Kirjoittaja eikkka »

Kysymys, joka saattaisi kuulua alkeet palstalle, mutta esitetäänpä se tänne kuitenkin.

Pitkän tauon jälkeen kaivoin n. 2 kk sitten "vanhan" n.100 litran Akvastabil-altaani vanhempien luota, ja kuukauden verran on ollut se käytössä. Kalakuolemia ei ole ilmennyt (ilmeisesti tuuria [;)] ) mutta kasvien kasvun kanssa on niin ja näin.

Ainoat mitkä kasveista rehottavat ovat vedensuosikit, mutta mieli tekisi jotain "hienompaa" esim. miekkakasvia tms. Rajoittavana tekijänä on valon lähde. Käytössä on yksi 60cm:n 18W putki Akvastabil:n omassa kotelossa. Kotelossa ei ole mahdollisuutta lisätä putkien määrää.

Mitä maksavat ja mistä kannattaisi kysellä altaan päälle tulevaa useamman putken koteloa esim 2-3 *18 W? Ulkomailta tilaamalla vai lähimpään akvaariokauppaan marssimalla?

Jos jollain sattuu kotona sellainen lojumaan niin ilmoitusta kehiin! Kiinnostusta löytyisi!

Kiitos ja kumarrus kaikille asiallisille vastauksille!
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Re: valaisimista 100 l altaaseen

Viesti Kirjoittaja saurama »

eikkka kirjoitti:Mitä maksavat ja mistä kannattaisi kysellä altaan päälle tulevaa useamman putken koteloa esim 2-3 *18 W? Ulkomailta tilaamalla vai lähimpään akvaariokauppaan marssimalla?
Suomessa en ole törmännyt kolmiputkisiin, mutta tuplaputkiloisia on useampaakin mallia. Vaihtoehtoina on näitä perinteisiä peltilaatikoita tai sitten esimerkiksi BigBoy, jonka saa roikkumaankin halutessaan. BigBoy vaikutti muuten asialliselta vehkeeltä, mutta sen kannat ovat aika takaosasta. Tosin minä käytin lamppua valotestissä, jossa putkia sai vaihtaa viiden minuutin välein koko päivän. Ehkä ominaisuus korostui hieman...

Jos tosin JBL:llä saattaa olla kolmiputkinen roikkuva loisteputkivalaisin olemassa. Kannattaa kysellä heidän mallistostaan (sekä perinteisillä T8-putkilla että T5-putkilla on malleja) jostain lähikaupasta.

Kun perinteisen tuplaputkisen 2x18W lampun kahdella Sylvanian Aquastarilla saa Suomesta noin 80 eurolla, kannattaa verrata, tuleeko ulkomailta tilaaminen yhtään halvemmaksi. BigBoyn hintaa en tiedä. JBL:n valaisin on hävyttömän hyvän näköinen ja viimeistelyltään erittäin laadukas. Senkään hintalapusta en tiedä, mutta ei kuitenkaan peruslamppujen luokkaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”